Surinaamse studente wint Kwakoe Literatuurprijs

3

De achtste Kwakoe Literatuur Prijs werd zondag op het Kwakoe Festival gewonnen door de in Suriname woonachtige, eenentwintig jaar oude Eunice Fernand. Met haar verhaal ‘Baas Sjori’ wist zij een even levensgroot als alledaags dilemma smaak en kleur te geven en ook binnen luttele pagina’s een vanzelfsprekende sympathie voor de personages op te roepen. Volgens de jury schrijft de jonge auteur dicht op de huid, in heldere dialogen en zintuiglijke observaties, zonder veel poespas, en bereikt daarmee waar elke schrijver van zou moeten dromen: dat je als lezer vergeet dat je leest. De prijs bestaat uit een retourticket Nederland-Suriname, die dit jaar in omgekeerde richting wordt uitgereikt.

De tweede prijs werd uitgereikt aan ‘Waterkantcolumnist’ Chris Polanen Volgens de jury creëert hij een bijzonder eigen sfeer en zet in enkele pagina’s een heel levensdrama neer, beeldend, mysterieus en met een verrassende ontknoping.Juist door de invalshoek en het verrassende decorum – een in de toekomst onder water gelopen Paramaribo – is de auteur in staat de gevolgen in het heden van daden in het verleden te schetsen. Door de bijna filmische enscenering blijft dit verhaal je nog lang bij.

De derde prijs ging naar Jaime Donata.Hij schreef met ‘Reno’ een knap geschreven, bijzonder origineel en tegelijkertijd alledaags portret, waarin liefde, vriendschap en vooroordeel een gelijke rol krijgen toebedeeld en met veel humor en zelfspot worden neergezet. Dialoog en commentaar wisselen elkaar gedoseerd af en toveren niet zelden een glimlach of erger op het gelaat van de lezer. Het cliché wordt niet geschuwd, juist omdat het cliché tot thema is
gemaakt. Volgens de jury een knap stuk werk.

Antoinette Busropan kreeg een eervolle vermelding. Zij schreef met ‘Kartini’ een sfeervol, spannend en filmisch verhaal, waarin het thema vanuit een wel heel originele invalshoek wordt belicht. Soms kan het grijpen van je kansen ook wraak betekenen.

Rosalinde Wijks kreeg eveneens een eervolle vermelding voor het verhaal ‘De bestemming en het leven,een moderne parabel.’In de traditie van het Zuid-Amerikaans magisch realisme schreef zij een kleurrijk en zintuiglijk verhaal waarin de confrontatie met het bovennatuurlijke wordt aangegaan, hetgeen een even bijzondere als eeuwenoude waarheid oplevert.


3 REACTIES

  1. Geweldig dat Surinaamse schrijvers deze waardering krijgen. Ik hoop dat veel meer, en vooral de jongeren zowel vrouwen en mannen deze positieve signalen zullen aangrijpen , en zichzelf aan vasthouden om vooruit te komen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.