Surinaams parlement pakt discussie kernenergie op

19

PARAMARIBO, 1 aug – Het parlement heeft zijn eerste serieuze debat over kernenergie erop zitten. De aanzet komt van oud-president en nu parlementariër Jules Wijdenbosch. Hij vindt dat kernenergie in Suriname een economische duw in de rug kan zijn. Er zou voorgoed afgerekend kunnen worden met de steeds terugkerende energietekorten. De coalitie vindt Wijdenbosch maar makkelijk praten.

Volgens Otmar Rodgers van de Nieuw Frontfractie moet vooral rekening gehouden worden met de gevaren die gepaard gaan met kerncentrales. De vraag is of Suriname in staat is de beveiliging te garanderen van kernfaciliteiten en de technologie er omheen. Het land zou makkelijk ten prooi kunnen vallen aan terroristen, die wereldwijd jagen op nucleair materiaal.

Zulke beveiliging vergt technologie, geld en mankracht. Rodgers heeft liever dat meer aandacht wordt besteed aan de verdere ontwikkeling van traditionele energievormen. Wijdenbosch vindt dat er een nationale discussie aangezwengeld moet worden. Een groep Nederlanders van Surinaamse afkomst loopt met plannen rond voor een kerncentrale in Commewijne.


19 REACTIES

 1. Goed zo. Eindelijk iemand die de studie resultaten dienstbaar maakt aaan het land. Zijn er ook afgestudeerde waterbouwkundigen? Kunnen ze een rivierenPLAN opstellen en een ENERGIEplan en een Stratenplan en een TIMMERMAN die laades kan maken waar je alle plannen in opbergt. SUbsidie aanvragen kan je ook. Maar de PLANnen moeten in de la blijven. Stel je voor dat we in de 23e eeuw terecht komen met nog steeds gaten in de infrastructuur? Maanlandschappen en romantische holle bomen…


  Maak melding

 2. Ik hoop dat ze slim genoeg zijn om geen kernenergie te gebruiken….volgens mij zit er meer nadeel dan voordeel in….Zoals wat te doen met het afval? Een goed voorbeeld is na te gaan wat de ziekenhuizen met hun radioactieve afval doen?????….


  Maak melding

 3. Hallo broerders en zusters,

  En ik ben èèn van ze, suriname moet weer
  op de wereld kaart gezet worden.

  Een boeren gehucht naar een wereld macht.

  Groetjes,pakromo.


  Maak melding

 4. Laat die Nederlandse Surinamers die kerncentrale oprichten,en tegelijkertijd met de opening EBS opdoeken.Want de management van de EBS deugt aan geen kanten.


  Maak melding

 5. Ik zou geen kern centrale bouwen in suriname,men kan liever gebruik maken van zonne energie .een tweede waterkracht centrale zou ook beter zijn voor suriname.a.u.b geen ker energie,kijk maar naar de problemen in rusland ze hebben veel meer geld en betere technisch geschoolde mensen dan suriname en toch is het fout gegaan in tjernobil hoe vaak worden geen misvormde kinderen geboren in tjernobil moet dat ook in siriname? kijk wat er in europa gebeurd er is geen plaats meer om gift vaten te bergen alles wordt nu in zee gedumd,ik zou zeggen houd suriname schoon voor al de surinaamse wateren daar halen wij onze vis .


  Maak melding

 6. Jules, laten wij ons dierbare Suriname niet (wederom) ten gronde richten omwille van een zucht naar het hebben van meer en meer geld.
  Laten wij nu maar eens het besef tot ons laten doordringen hoe gelukkig wij zijn.
  Suriname heeft politici nodig die met hart en ziel van haar houden. Zulke mensen handelen zonder het voor ogen houden van een eigen belang in het belang en het behoud van Suriname.


  Maak melding

 7. ipv van dat jules het MOP bespreekt ,praat hij over surinamers die kerncentrales willen op zetten en voegt er aan tooe van nederlandse kom af , als of dat meer waarde is in zijn eigen discussie.Ik wil liever horen waar zij eerder in nederland met kernenergie gewerkt hebben.


  Maak melding

 8. Dat de vraag naar energie, wereldwijd, in hoog tempo toeneemt, en dat de voorraden fossiele brandstof afnemen, dat is duidelijk. Het is dus wijs om nu alvast met alternatieve vormen van (milieuvriendelijke!) energieopwekking te gaan beginnen.

  Wie wordt eigenlijk de feitelijke baas van een kernenergie-centrale in Suriname: de overheid, de bank, of een buitenlands concern?


  Maak melding

 9. Luchtkastelen!!

  Kernenergie infra opzetten is niet zo eenvoudig en voor Suriname NIET haalbaar zoals betrokkenen dit bizarre hersenspinsel in hun gedachte hebben enwel om de volgende twee main reasons;

  (1)Financien:
  haalbaarstudies,consultants,knowhow,manpower,construction,aankoop grondstoffen, afval-verwerking,calamiteitenvoorzieningen,
  onderhoud, etc; zijn geen miljoenen uitgaven maar eerder tegen een miljard dollars aan!
  Heeft Suriname dit geld?NEE!
  Tevens,geen enkele bank of andere instantie zal het geld gaan verstrekken daar Suriname in economisch opzicht nog zwaar onder-ontwikkeld is.

  (2)Onbetrouwbaarheid:
  Authoriteiten in Sur. zijn onbetrouwbaar en corrupt,Surinamers een mentaliteit hebben van “we kunnen alles” maar in de parktijk nog te weinig bewezen hebben.Mariënburg, Palmolie Para,Bananenindustrie,Apoera Mining zijn failliete projecten, waren lang niet zo complex als kern-energie, die miljarden hebben gekost.Wie zal als belanghebbende investeerder(s) dan in het plan geloven?
  NOBODY?

  So save your stinking breath SUKKEL Wijdenbosch and other MORONS in Holland and invest your time in a more sensible way helping e.g. Staatsolie to develop in a more faster way for producing end-user products like gasoline at the pump so we can buy gasoline at a much lower price than today the case is.Also help startups with local businesses to create a more broader cohesive economical infrastructure so more people and businesses can benefit together.
  Last but not least! Stop f@@%^&-ing stealing taxrevenues to benefit yourself , friends and family!!!


  Maak melding

 10. Waanneer gaat Bosje het gestolen geld van het volk terug storten.Of is hij het vergeten.
  Maar ja,die arme stervelingen zijn het al lang vergeten hoe Bosje het land samen met Dwjalaparsaaaad heeft leeggeplunderd,want Bosje heeft toch twee bruggen neergezet en dat geld moet Vene nu betalen.

  Dus als Bosje straks die Kerncentrale gaat bouwen ,zal hij die ook zijn eigen naam geven.

  “”KernBosje”” wordt het genoemd.

  I.p.v. de waterkrachtcentrale van Kabalebo te bouwen gaan ze in iets investeren waarvoor geen geschoolde krachten aanwezig is in Suri.

  Die bakra’s gaan eerst geld maken en daarna gaan ze hun uitlachen,want voor onderhoud heb je ze weer nodig.Dus weer een stukje handel neergezet van afhankelijkheid en geldverdienerij.
  Want schurken zijn ze eenmaal.

  snekie houdt ze in de gaten!!!!!


  Maak melding

 11. Wijdenbosch moet nu niet overmoedig gaan worden. Het realiseren van 2 bruggen, die onze Nieuwfront eikels in hun 60 jarig bestaan nimmer hebben kunnen doen, moet (nog) niet de aanleiding zijn dat alles kan in Suriname. Dit streven lijkt ietwat prematuur, maar hoeft niet onmogelijk te zijn.
  Laten we het vooralsnog houden bij productie van energie dmv waterkracht en zware diesel centrale’s.
  Ook de financiering van zulke projekten moet men niet onderschatten, want hoe en wie zouden dit moeten betalen ?
  Al het geld dat hiermee gemoeid zal zijn zou men het beste kunnen stoppen in de produktie en export sector. Met name, investeren in kleine en middelgrote ondernemingen voor de export van hun produkten of diensten.

  Bosje, je bedoelt het goed maar moet wel een beetje realistisch blijven.


  Maak melding

 12. Wat men nodig heeft zijn stevige en kundige managers die de bestaande energiebronnen in kaart brengen en dan gaan managen. Het zou wel eens kunnen dat de energiegeleiders en opslag zo verouderd zijn dat er veel energie verloren gaat tussen leverancier en gebruiker. Kernenergie moeten we overlaten aan de kleinkinderen van onze achterkleinkinderen. Eerst kijken of zonneenergie rendabel is. Als in een land als nederland met slechts een paar zonnige weken het hele huizenblokken op zonne-energie draaien, dan moet suriname met haar overvloedige zonneschijn haar heil daarn-in zoeken.


  Maak melding

 13. Het is niet te geloven. De rijke landen willen meer gebruik maken van schone energie, en Suriname wil overgaan op vuile energie. Zeker een groepje surinamers die het belang van hun bankrekening voor ogen hebben dan het surinaams belang. Ik ben het met F. Breeveld eens. Maak nou eens eindelijk gebruik van de zon!!
  chacha


  Maak melding

 14. Bravo Jules! Jij bent tenmiste een kerel met ballen! Je denkt niet alleen maar, maar doet ook! Die economische vooruitgang die we nu meemaken hebben we beslist aan jou te danken. Die twee bruggen hebben eveneens voor een booming gezorgd! Ik zou zeggen; “Vene” jongen, neem aan deze man een voorbeeld van hoe het wel moet!


  Maak melding

 15. Misschien leeft de heer Wijdenbosch in een droomwereld en denkt om een kerncentrale in in zijn achtertuin neer te zetten, en dat een kerncentrale zomaar neergezet kan worden en geen cent kost.


  Maak melding

 16. Wat moet Suriname en de Surinamers met kern-energie,zo dun bevolkt en nog zeiken over het opzetten van kernenergie.De Nederlandse Surinamers die met dit idee komen,hebben andere bedoelingen zeker weten,waar moet het afval trouwens? in de Rimboe soms?
  Handen af van kern-energie ,hebben wij niet nodig in Suriname,er zin genoeg andere energie opwekkende bronnen,dus gauw de prullebak in met dit idee.


  Maak melding

 17. Bosje je wordt bedankt voor jou denken,maar
  Suriname heeft geen kerncentrale nodig om
  energie op te wekken.
  HEB jij de voor en nadelen laten onderzoeken
  van kernenergie.
  Suriname heeft wat mij betreft meer voordelen uit zonneenergie en windmolens
  langs de kust,die goedkoper zijn .


  Maak melding

 18. Als toevoeging op alle eerdere berichten > dat men tijd besteed aan dit soort onderwerpen in het parlement op belastinggeld van het volk. Gewoon geen aandacht besteden aan mannen als Bosje. Dat soort figuren zijn een k* grote joke. Gewoon een fatoe op ze breken. Ze hebben denk ik aandacht tekort.


  Maak melding

 19. Te gek voor woorden dat er nog steeds gepraat wordt over kernenergie in Suriname. Sinds juni 2003 doe ik onderzoek naar hoe in Suriname wordt omgegaan met (opslag) van laag radioactief ziekenhuisafval. De directie van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo hult zich in stilzwijgen. Inmiddels is mij bekend dat dit gevaarlijke afval waarschijnlijk in het milieu wordt gedumpt met alle risico”s voor mens en milieu ten gevolge. Dan heb ik het nog niet eens over het gewone, reguliere afval. Suriname heeft geen afdoende milieu- en afvalbeleid. Afval wordt overal gedumpt: naast het eigen perceel, langs de weg naar Berlijn, aan de rand van Maretraite V, onder de “Boschje” brug, etcetera, etcetera. Met regelmaat wordt ook huisafval niet opgehaald. En dan praten over kernenergie?? Wat te doen met kernafval terwijl de overheid nauwelijks serieus werkt maakt van een goed afvalbeleid… Er zijn voor een land als Suriname zo veel andere mogelijkheden, goedkoper en effectiever die ook ten goede komen aan de gewone mensen – zoals wind- en zonne-energie – en niet alleen aan een ondernemer als Bisram. Inmiddels is zijn vergunningaanvraag voor de bouw van een kerncentrale in Commewijne afgewezen. Hij vertelt via de media leugens over allerlei contacten met deskundigen in onder andere Nederland (ECN in Petten) en Duitsland (bouwer van kerncentrales Siemens). Bij beide bedrijven – is mij uit eigen onderzoek gebleken – heeft men nooit van ene Bisram gehoord, laat staan van zijn plannen. Ik blijf mij vanuit Nederland inzetten voor een beter milieu- en afvalbeleid in Suriname en oppositie organiseren tegen kernenergie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.