woensdag, juni 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameGesteggel rond Surinaams meerjarenplan houdt aan

Gesteggel rond Surinaams meerjarenplan houdt aan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 aug – Het parlement blijft bakkeleien over de maatschappelijke waarde van het Meerjaren Ontwikkelingsplan, MOP 2001-2006. Een kamerbrede ondersteuning lijkt met de dag minder waarschijnlijk. Erger nog, debatten verzanden steeds vaker in meningsverschillen over vergaderprocedures en de hoogte van de morele meetlat.

Een meetlaat waarvan de sporten overigens lang niet altijd even tastbaar zijn. Wat te denken van bijvoorbeeld een uitspraak als:”We zitten niet op een wijkvergadering.” Deze opmerking van Rabin Parmessar van de oppositionele NDP, heeft veel kwaad bloed gezet. Van parlementsvoorzitter Allendy moest dit onmiddellijk worden teruggenomen. Zo makkelijk bleek dat niet.

Parmessar wist niet wat terug te nemen en weet dat tot nu toe niet. “Wilt u dat woord terugnemen?”, was de enige verduidelijking vanuit de voorzittersstoel. Volgens Parmessar heeft juist de kwaliteit van het college willen versterken. Uiteindelijk mocht hij zijn betoog over het MOP niet afmaken. Voor de oppositie reden genoeg om het fractievoorzittersoverleg te boycotten.

Het overleg bepaalt onder meer de organisatie van vergaderingen. Ook zonder boycot valt makkelijk af te lezen dat de communicatielijnen langzaam maar zeker aan het dichtslibben zijn. Met elke vergaderdag waarop het rumoer weer eens de kwaliteit overstemt, vergaat de hoop op een goed doorkauwd basisplan voor vijf jaar ontwikkeling. Rest de verteerbaarheid.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. In het surinaams parlement gedragen de bestuurders zich als verwaarloosde ADHD kinderen.Men kan niks en dan ook niks van elkaar verdragen.lange tenen,kort lontje!!

  Ze zijn meer bezig met eige zakken vullen, leeg roof van de staats kas corruptie en niet tevergeten een hele grote echo dat bij het aan breken van de dag verbleekt.

  Heren/vrouwen bestuurders,het maakt niet uit wat voor titel jullie voor jullie naam hebben.Ex jungle commando’s en ex militairen,jullie gedrag is beneden pijl.

  Het gedrag van jullie is te vergelijken met die van de gedetineerden op santaboma.Maar nog erger.Zij worden voor hun daden gestraft door de wet.

  Waarom,omdat ze een gevaar zijn voor de samenleving. En jullie daar in het surinaams parlement blijven zitten liegen frauderen en bedriegen…..schande voor land volk en vlag!!!!

  Wie de schoen past trekt maar aan.En geloof me,zelf de grootste russische vracht vliegtuig zou al die schoennen niet kunnen aan slepen.Ach,het zijn en blijven kinderen!!

  PS.Zelf woon en werk ik in Suriname.


  Maak melding
 2. Ik voel mij heel verdrietig worden als ik merk dat Surinaamse volksvertegenwoordigers nog steeds niet zijn gegroeid naar het niveau van echte staatslieden die keer op keer weer persoonlijke gevoelens en ambities weten af te meten aan de behoeften van het Surinaamse volk.
  Het MOP biedt een goede basis voor ondermeer welvaart, voor cohesie op sociaalgebied, voor gendergelijkheid en voor een verantwoord milieu. Elk plan is uiteraart zo goed als de uitvoering ervan. Het MOP is voor het welslagen afhankelijk van alle actoren binnen de Surinaamse samenleving. Zowel opositie als coalitie zijn het verplicht aan het volk hun volste medewerking te verlenen aan het MOP.
  Neemt uiteraard niet weg dat er ruimte moet zijn voor constructieve aanscherping op onderdelen, echter het plan in zijn geheel naar de prullebak doen belanden zou een klap betekenen in het gezicht van het Surinaamse volk. Het zou tevens internationaal het signaal zijn dat Suriname niet in staat is tot het op planmatige wijze creeren van welvaart waarbij de gehele natie is gemobiliseerd.
  Voor onszelf zal dat het signaal zijn dat wij nog kinderen zijn in veel te grote schoenen.


  Maak melding
 3. Het wordt tijd dat alle parlementariers ,,verplicht, , inclusief de ministers alswel de lijder dus de precident spoed cursus in de komende twee week-enden krijgen van nederlandse parlementeairies hoe met elkaar omgaan in het parlement..

  Hoe je moet discussieren,noteren,op je beurt wachten en met gepaste antwoord reageren.

  Niet van de hak op de tak springen..,,
  Maar per onderwerp volgens agenda punten afwerken..

  Vooral optijd naar het werk gaan en blijven,dat is een hele offer van de surinamer in het algemeen de landsdienaren in het byzonder.

  Ik pleit ervoor om alle landsdienaren per gewerkt uur te betalen i.p.v. per maand..

  B.v. de parlemantariries per uur in het parlement te betalen alleen en enkel tijdens de vergaderingen,dan zul je zien dat ze allemaal aanwezig zijn.

  Zelf de precident kent zijn dissepline niet..

  Het wordt echt tijd dat er verbetering komt,anders zijn we totaal verloren..


  Maak melding
 4. Wat voor opleiding heeft die Allendy, volgensmij is hij niet al te hoog geschoold.
  En dat is te merken.Deze kerel is notabene
  voorzitter van het parlement, een schande gewoon weg, het Surinaamse politiek was nog nooit zo laag van niveau als nu. Vind je het gek er geen vooruit gang wordt geboekt in suriname.


  Maak melding
 5. Nou jullie z ijn wel bij de tijd moet ik zeggen met die berichten uit 2006. Zijn er dan geen recentere commentaren over het huidige politieke klimaat?
  Berichten van 5 jaar geleden vind ik minder interessant!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES