Surinaamse bananen nog steeds in de rode zone

4

PARAMARIBO, 26 jul – De export van Surinaamse bananen wordt nog steeds bedreigd. Dit meldt de sectorbeheerder, de Stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS. Hoewel het probleem van Europese importlicenties deels is opgelost, komt opnieuw onweer aanwaaien. Latijns-Amerikaanse bananenproducenten hebben de druk opgevoerd.

Er is een klacht ingediend bij de Wereld Handelsorganisatie. “Het kan alle kanten op”, zegt SBBS-bestuursvoorzitter André Brahim tegenover de Ware Tijd. De klacht betreft het Europese importregime. Enerzijds worden producten uit ex-kolonies in Afrika en het Caribisch en Stille Oceaangebied bevoorrecht. Anderzijds worden hoge tariefmuren gehanteerd voor Latijns-Amerikaanse bananen.

Dit wordt als discriminerend ervaren. De licentiekosten die reeds verlaagd zijn van negen naar drie miljoen euro, zullen nog lager uitvallen bij een eventuele veroordeling van het Europese beleid. Dit is dus een voordeel. “Maar dan gaat het heel moeilijk worden met de concurrentie”, aldus Brahim. De Franse fruitgigant Katopé is bereid het management van het noodlijdende bedrijf over te nemen.


4 REACTIES

 1. Overname door de Franse fruitgigant Katopé van het noodlijdende SBBS, klinkt vanuit het SBBS management als een goede zaak. Vraag is waarom dan niet met voortvarendheid kan worden geacteerd. Bedrijfsovername is vandaag aan de dag een van de meest eenvoudige zaken geworden. Overnames waar het bedrijven betreft met een omvang en complexiteit die dat van de SBBS verre overstijgen zijn processen van slechts enkele maanden vandaag aan de dag. Het wil er bij mij niet in dat het Surinaamse management van minder caliber is dan de gemiddelde buitenlandse manager van een gemiddeld buitenlands bedrijf.


  Maak melding

 2. Wat verwachten jullie? Twee of drie jaar terug hebben jullie een politieke strijd gevoerd boven de hoofden van de arbeiders om Sital uit te schakelen. Het bedrijf is toen naar de knoppen geholpen. Dus houden jullie op om anderen de schuld te geven.


  Maak melding

 3. Sml,surland, marienburg failliet, bruynzeel bijna failliet.
  Lang leve de onafhankelijkheid.
  Binnenland draait behoorlijke winsten.
  Trek uw conclusie maar.

  Gulpenruiker


  Maak melding

 4. Die Fransen zijn slim, ooit hebben ze het bevochten om alleen hun bananen op de europese markt te mogen brengen en om hun ex-kolonien die ook bananen verbouwen te beschermen en dat is hun aardig gelukt. Dit idd ten koste van latijns-amerikaanse bananen die toen niet meer welkom waren in europa. Nu willen ze ook de bananen van latijnsamerika in hun handen hebben, we zien wel waar het naartoe gaat. Frankrijk bouwt zo een bananenimperium op, waar andere landen niet aan kunnen tippen en kunnen ze de prijzen sterk kunstmatig hooghouden op de wereldmarkt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.