zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse economie alleen tripartiet te sturen

Surinaamse economie alleen tripartiet te sturen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 jul – Er zal gekapt moeten worden met de eenzijdige benadering van de impact van aardolieprijzen op de economie. Dit stelt de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. Het optreden van de regering alleen is ontoereikend gebleken. Nu is er amper zicht op mogelijkheden om de gevolgen op te vangen.

Tripartiet overleg zou een effectievere aanpak kunnen bewerkstelligen. “Wij willen een duidelijk en transparant energiebeleid van de overheid en niet alleen een bekendmaking van wanneer de brandstofprijzen omhoog gaan. Want niet wanneer de prijs honderd procent stijgt, moet een taxirit dubbel zijn”, zegt VSB-voorzitter Marcel Meyer tegenover de Ware Tijd.

De noodzaak van vooruitgang is immer dringend. Spanningen tussen prijzen en lonen zullen hoe dan ook opgevangen moeten worden. “We moeten de mogelijkheid krijgen om verder te groeien en nu vijfenzestig procent van de beroepsbevolking bij de overheid zit, is dat geen klimaat voor gezonde concurrentie met de rest van de regio”, aldus Meyer.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. niet westerse landen moeten inderdaad waken voor stunten die westerse landen doorvoeren. alles wordt in doorberekend naar de bevolking terwijl zij het beleid niet bepalen. grondstoffen zijn voor de mensen op de wereld en niet goed genoeg om zakken mee te vullen van beleidsvoerders die de hand erop hebben weten te leggen.


  Maak melding
 2. ik benne benieuwd of ze ingaan op het aanbod van chavez.
  of dat ze het volk gewoon de prijs laten betalen van hun falen.
  het laatste lijkt me waarschijnlijker.
  die kunu houdt alle ontwikkeling tegen
  elke gedachte aan ontwilling brengen wordt door deze kunu in de kiem gesmoord.
  daarom jharap for pres is the only way.


  Maak melding
 3. Vene en zijn bende zijn alleen maar bezig met het verdeel en heers van het volk, hun eigen zakken vullen met corruptie-zaken (bijvoorbeeld Somo, Balesar en vele anderen), drugshandel(bijvoorbeeld Brunswijk e.a.), witwassen(Gilds e.a.) en het tegenwerken van de NDP.

  Leugens en verdraaien van feiten(gesteund door de Nederlanddse pers) daar zijn ze deskundig in (bijvoorbeeld de leugens rond de nationaliteit van Parmissar en de Moi-wana-kwestie.

  NDP deed allang een voorstel om een Energie-raad te installeren.


  Maak melding
 4. patriot,

  Jarap komt uit het Revo-huis en staatsolie is een van de produktie-bedrijven van de Revo-tijd. Het is Brunswijk (aangespoord door Nederland en het z.g. Bevrijdingsfront waarin ook Somo zat) niet gelukt om staatsolie te vernietigen.

  De bende van Brunswijk heeft wel de oliepalm en glasindustrie kapot gemaakt. Allemaal Bedrijven die volgens hetzelfde principe van staatsolie (“geloof in eigen kunnen”)door de Revo’s waren opgezet.


  Maak melding
 5. Deze hele VSB organisatie is een ‘instituut’ die van tijd tot tijd iets van zich laat horen, maar eigenlijk helemaal geen bestaansrecht heeft. Ze trekken bij tijd en wijle hun scheur open om iets ‘nietszeggend’ door te geven, en vaak ook nog aan de verkeerde personen of instantie’s.
  De VSB zou haar stem duidelijk aan de huidige coalitie moeten laten horen, en zodanig dat men begrijpt dat de NV Suriname (dus alle ondernemers van het land) wil weten waar het aan toe is.
  Het kan zijn dat men bang is om iets te willen zeggen aan de regering/politici, maar met de huidige gang van zaken schieten de Suri ondernemers niets mee op.

  Misschien dat de Surinaamse ondernemers of organisatie’s een repat Suri (repatriant) moeten inhuren (of in dienst nemen) om het woord voor hen te voeren want de doorsnee Surinaamse woordvoerder moet met ’te veel dingen’ rekening houden, omdat hij/zij anders in de problemen kan geraken.
  Een (goede) repat Suri woordvoerder laat te allen tijde het achterste van z’n tong zien en is verder ook helemaal niet bang voor evt represailles van wie dan ook.

  Alleen wanneer de Surinamers echt een verandering willen kunnen ze deze krijgen, anders niet. Anders kunnen ze alleen maar doorgaan met klagen, bedelen en nogmaals klagen, en hun familie in Holland (voor de zoveelste maal) om een ‘lekkers'(euri’s) vragen.


  Maak melding
 6. Beste mensen,

  Laat ik als eerste de statement bekrachtigen dat niet-westerse landen niet alles klakkeloos moeten overnemen van westerse landen zowel economisch als sociaal. Ik was tijdens mijn afgelopen reis in februari verbaasd dat het zo relaxte en mooie Suriname soms vervelende tekenen van Nederland had overgenomen, zoals agressie in het verkeer…
  Wat de ecomomie betreft heeft Suriname gigantisch veel bronnen en mogelijkheden. Een recent voorbeeld: de Canadese goudwinmaatschappij heeft record winstcijfers laten zien door de goudmijnen in Suriname. Rijst bij mij de vraag waarom kan de Surinaamse regering met de surinaamse ondernemers zelf niet het een en ander exploiteren? Is het de kennis, geen vertrouwen in eigen kunnen, de investeringen, afgunst, vriendjespolitiek, corruptie of ga zo maar door. Als bedrijfseconoom durf ik te wedden dat Suriname een rijk land is, men moet het alleen goed exploiteren. Dit kan alleen als men het persoonlijk belang ondergeschikt maakt aan het economisch belang. Dit vergt een nieuwe manier van denken en werken, en zal lang niet door iedereen worden gesteund.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES