Nederlandse VWO-geslaagde: onderwijs Suriname best

21

PARAMARIBO, 22 jul – Het onderwijssysteem in Suriname is uitstekend en doet vooral niet onder voor het Nederlandse. Dit zegt VWO-geslaagde Gert-Jan Feenstra, Nederlander, barkeeper en in stelling om verder te studeren in Nederland. Zijn diploma van het Nederlands Lyceum in Paramaribo is voorlopig hoogtepunt van zijn negen jaar Surinaams onderwijs.

Hoogstaand onderwijs. Het niveau op de Surinaamse scholen komt zelfs hoger over. “Nadat ik van het Vrije Atheneum overstapte, bleek dat ik in veel vakken voorliep en met gemak deze opleiding heb afgerond. Daarom vind ik het ook onzin dat Surinaamse diploma’s niet direct toegang geven tot Nederlandse vervolgopleidingen”, zegt Feenstra tegenover de Ware Tijd.

Gert-Jan en elf anderen kregen hun diploma op de Nederlandse ambassade, waar een klein feestje werd gebouwd. Het is de eerste groep geslaagden van het Nederlands Lyceum. Twaalf kandidaten, ruim zestig procent, zijn direct geslaagd voor VMBO, HAVO of VWO. Vier doen herexamen en drie zijn afgewezen. Het toetsingsprogramma dat in Nederland in drie jaar wordt behandeld, is in één jaar afgemaakt.


21 REACTIES

 1. Ik snap ook echt niet dat hier in Nederland er de arrogantie bestaat om in het buitenland behaalde diploma’s niet te erkennen. Het onderwijs in NL is allesbehalve goed. Ik kwam in NL in de 6e klas lagere school destijds en deed na een maand de cito toets en scoorde op alles hoog. incl nl geschiedenis en aardrijkskunde. Het onderwijs niveau in suriname is ondanks dat er met verouderde systemen wordt gewerkt best ok zoals je nu hoort. Als ik zie en hoor en lees wat mijn nichtjes allemaal leren op de basisschool daar mogen de mensen hier in NL zich best schamen.


  Maak melding

 2. De Nederlandse overheid mag zeggen wat ze willen, maar het Surinaamse onderwijssysteem staat op een veel hoger peil dan in Nederland.
  Keer op keer wordt er gesleuteld aan het Nederlands onderwijs waarbij het niveau aantoonbaar is gedaald.
  Ik verwijs hierbij naar onder meer reacties van besturen van hogescholen en universiteiten in Nederland.


  Maak melding

 3. dit heb ik allang door gegeven ,maar er is niet geluisterd .ik ben ook opnieuw begonnen in nederland en heb binnen [1]jaar het hoogste niveau behaald voor mijn studie .ik doe nu de opleiding manager in de zorg op kaderniveau .het is een makkie .oke ik wens jou heel veel succes met jou verdere studies .


  Maak melding

 4. Zelf ben ik docent geweest aan het Nederlands lyceum, ik heb de studenten die ik daar les gaf altijd gevraagd waarom ze van een Surinaamse school (AMS of VWO b.v.) overgestapt zijn naar die achterlijke (peperdure) Nederlandse school. Ik vond het onderwijs op het Nederlands Lyceum zeker niet beter dan dat van de Surinaamse scholen. De heer de Boer (directeur van het N.L.) is een mooiprater, verder is hij niet veel waard. Ik zag laatst op BVN dat Duitse studenten zondermeer toegelaten worden op Nederlandse Universiteiten nadat ze één maand Nederlands geleerd hebben, waarom zou men dan moeilijk moeten doen om Surinamers die jarenlang Nederlands op school gehad hebben niet zonder meer toe te laten?


  Maak melding

 5. Nederlanders zijn erg ARROGANT, totdat het tegendeel bewezen is, dan staan ze mond vol tanden. Het is een raadsel dat vele buitenlanders hier afstuderen bv VWO en HAVO, en als deze mensen een vervolgstudie doen zij toch keer op keer doubleren.


  Maak melding

 6. Oud nieuws!!!

  Elke schoolgaande Surinamer of Suri-Nederlander, die in beide landen scholing heeft gehad, weet dat het niveau in Suriname zeer hoog ligt. Waar ik in Suriname nooit tienen voor wiskunde kreeg (Mulo), was dat schering en inslag in Nederland(Mavo). En de leraren maar verbaasd zijn over hoe slim ik ben/was. Zo zijn er nog vele vergelijkbare gevallen! Ondanks alles sturen ze je nog steeds gewoon naar de mavo als je van de mulo uit Suriname komt.
  Jammergenoeg wordt je in Nederland een stuk lakser als je ziet hoe makkelijk je het krijgt op school.


  Maak melding

 7. Ik heb uit formaliteit de vorige 6 reacties gelezen. Er wordt telkens gesuggereerd over een goed/slecht onderwijs in Suriname/Nederland. In elk land sluit het onderwijsstelsel aan op de behoefte van dat land. Er is nu absoluut geen noodzaak om appels met peren te vergelijken. De verschillen zullen nu des te groter zijn tussen Nederland en Suriname qua onderwijsstelsel. Er is een ding wat maar telt -> hoe staat het land ervoor met haar onderwijsstelsel, kan het met haar onderwijsstelsel die functionarissen leveren die dat land nodig acht? Mijn advies, ongeacht of je Nederlander of Surinamer of wie dan ook ben -> kan het onderwijsstelsel van je land in de behoeften van je land voorzien??? Wordt vooral niet hitsig van goed of slecht onderwijs, met minder kan het ook goed gaan!!!

  Soeresh


  Maak melding

 8. Ik woon niet in Nederland en ik ben ook niet bekend met nivo verschillen. Wat ik wel weet is dat Suriname zijn slagings normen VERLAAGD heeft. In mijn tijd kon je met een 3 op je cijferlijst NOOIT slagen terwijl het nu wel kan. Ik heb me zelf laten vertellen dat je zelf met een 2 op je cijferlijst kan slagen maar dat lijkt me een beetje onwaarschijnlijk. Als Nederland nu stelt dat diploma’s van Suriname vanwege de verlaging van normen niet meer geaccepteerd zijn, geeft ik ze dan gelijk.
  De Surinaamse student die alleen voldoendes heeft op zijn cijferlijst is, naar hetgeen ik hier lees, dan wel op een goed nivo, maar wat moet je dan zeggen van de persoon met onvoldoendes op zijn cijferlijst die ook hetzelfe diploma heeft?


  Maak melding

 9. beste leerlingen/studenten ik wil jullie allemaal feliciteren met het behalen van jullie spannende examen voor dwe eerste keer in suriname ik wens jullie allemaal nog veel studie plezier toe en toy toy toy


  Maak melding

 10. inderdaad niets nieuws.
  En beter zal het niet worden. Het nederlands onderwijs lijkt zich namelijk niet te richten op het bijbrengen van kennis. Met de bekende nederlandse arogantie wordt neergekeken op landen (als Belgie enz) die dat nog wel van belang vinden. Nee, nee zegt de bakra. Hier voeden wij op tot mondigheid en zelfstandigheid. Tja de doorsnee nederlander moet je dan ook geen al te moeilijke vragen stellen. Ook niet op examens.


  Maak melding

 11. Nieuws is pas nieuws als er iets verteld wordt dat eerder niet bekend was, dus dit bericht is geen nieuws. Zelfs in de USA zeggen docenten dat Surinaamse studenten op hun universiteiten beter presteren dan de autochtone studenten.
  Als ik kijk naar het niveau dat en de kennis die men hier hoogstaand acht en dat vergelijk met het Surinaamse onderwijs – maar ja… die Nederlandse arrogantie, hè.
  Tekenend is dat toen een Surinamer het Nationale Dictee won, dit in de media ondergeschoffeld werd.


  Maak melding

 12. In Suriname is het ook mogelijk om zonder scholing in het parlement te belanden.
  Zie incompetente politici.
  Brunswijk, amafo en consorten.


  Maak melding

 13. Heel veel wil ik niet zeggen ,maar wat ik zelf heb ondervonden deel ik even mee.In Suriname behaalde ik mijn hoofdonderwijzersakte.Toen ik hier in het onderwijs in 1989 wilde werken ,vond men dat ik opnieuw naar een pedagogische instituut moest om de opleiding(4jaar)te doen.Ik vertikte het .Het uiteindelijke resultaat was dat ik geen dag een opleiding hoefde te volgen en gelijk voor de klasse mocht staan.
  En in al die jaren heb ik studenten begeleid die leerkrachten wilde worden voor het basisonderwijs. Hun onderwijsniveau was niet om naar huis te schrijven.Dus men moet zelf naar Suriname gaan om het peil van het onderwijs aldaar te peilen dan zal men anders concluderen.
  N.B.Niets dat van buiten West-Europa komt is goed voor Nederland,hoe goed het moge zijn.


  Maak melding

 14. Deze rekening krijgt Nederland nog op haar bordje gepresenteerd. Nu al zijn de contouren zichtbaar van van het afbrokkelend onderwijsnivo. Pabo studenten rekenen slechter dan groep 8’ers. … en hebben julie het nivo van gr 8 gezien.


  Maak melding

 15. ik heb me diploma gehaalt op nl en ben nu gemakklijk doorgestroomd naar de universiteit. heb geen moeite ondervonden met me diploma en daar ben ik blij om.
  nu kan ik gewoon verder studeren in ned.


  Maak melding

 16. Hoewel ik mij kan voorstellen dat het niet-erkennen van het onderwijsniveau in Suriname als voldoende voor toegang tot Nederlandse vervolgopleidingen over kan komen als arrogant, vind ik het nógal kort door de bocht om het daarmee af te doen.

  Beter / slechter is wellicht nieteens van toepassing. Het gaat om de aansluiting.

  Wat uit Nederland komt is niet noodzakelijk beter, maar sluit misschien wel beter aan op het vervolgonderwijs in Nederland.

  Overigens zijn ook binnenr25@hotmail.com Nederland de verschillen in onderwijskwaliteit groot. De ene school is de andere niet.


  Maak melding

 17. Het onderwijs is in ons land waardeloos.Ik zal u vertellen waarom.In nederland slaagt 90% voor het eindexamen VWO en in ons land is dat 60%.
  Neem nou de Mulo :daar slaagt in ons land ongeveer 60% voor het examen.In feite is dit bedrog:wanneer men aslleen de cijfers van het uniforme gedeelte zou meetellen zou maar 20% slagen.De SO cijfers zijn zo hoog dat ze de zeer slechte cijfers voor het uniform gedeelte compenseren.De Muloscholen houden zichzelf,de leerlingen,de ouders en de totale gemeenschap voor de gek.
  Jammer dat de nieuwbenoemde minister zelf ook geen visie heeft hoe het onderwijs drastisch verbeterd moet worden.Zij rekent op sugesties van haar ondergeschikten.Ik vind dat een minister zelf heel duidelijk moet weten wat zij wil en dan pas kan zij het proces sturen.


  Maak melding

 18. De mensen die geen diploma in het Nederlandse onderwijs willen halen hebben dat aan hun eigen gedrag te danken. Het onderwijs wordt voor de leerlingen heel makkelijk gemaakt. Het is een kwestie van doorzetten en volhouden. Ook al ben je een niet slim je krijgt toch een diplomaals je laat zien dat je inzet aanwezig is.


  Maak melding

 19. Puts
  Ik ben in Suriname op school geweest, maar ook hier in Nederland. Ik moet zeggen dat ik het onderwijs in Nederland veel makkelijker vond dan in Suriname. Maar moet ik zeggen dat ik veel meer geleerd heb in Suriname dan hier in Nederland. Wel ergerde ik mij aan hoe andere leerlingen hier makkelijk met een rot smoes kwamen aanzetten om onder bepaalde dingen uit te komen. Surinaamse leerkrachten zouden jouw gelijk doorzien.


  Maak melding

 20. En het is nog minder dan een ontwikkelings land ra ra hoe kan dat, met zulke hoge slagings percentages,
  Is Lilian met als met de rijks begroting ,aan het rommelen met cijfers????????
  Een nichtje van mij heeft stage gelopen in suriname als docente ,ze drukte zich netjes uit ,een redelijk niveau, het ligt waarschijnlijk ook aan de methode van les geven .
  U gaat mij niet vertellen dat er in een paar maanden tijd een ommezwaai is geweest in lesgeven met deze uitslagen ??????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.