zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse legerofficieren: Moiwana geen opzet

Surinaamse legerofficieren: Moiwana geen opzet

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 jul – Er is geen sprake geweest van opzet bij de massaslachting in het dorp Moiwana in 1986. Dit stellen officieren van het Nationaal Leger in een gemeenschappelijke verklaring. Verscheidene uitspraken, waaronder die van president Venetiaan tijdens zijn recente publieke excuus, zouden duiden op onwetendheid.

Daar de doorsnee burger niet ingewijd is in militaire operaties, wordt al gauw verondersteld, dat de militairen naar Moiwana zijn gegaan om er te moorden. Niets is minder waar. “Er is nooit een onafhankelijk onderzoek geweest, waardoor er naar onze mening een eenzijdige visie naar buiten is gebracht”, aldus de officieren. Zij willen binnenkort een gesprek met bevelhebber Ernst Mercuur.

Mercuur zelf was afwezig tijdens de excuusceremonie. Ten tijde van de slachting was hij verantwoordelijk voor operaties in het oorlogsgebied. Volgens legerwoordvoerder Romeo Wesenhagen heeft Mercuur besloten niet te gaan na overleg met de regering. Op 29 november 1986 zijn ruim dertig bewoners van Moiwana doodgeschoten tijdens een klopjacht op rebellen van het Jungle Commando.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

25 REACTIES
 1. het leger in Suriname heeft in 1986 willens en wetens het dorp Moi Wanna uitgemoord. de verhalen en de fotos liegen er niet om. Moesten de mensen van de ABOP en CEKA in de regering komen om van de regering een excuus te krijgen? Als onderdeel van de regering hebben Brunswijk c.s. aan zichzelf excuus aangeboden terwijl de mensen die eigenlijk schuldig zijn doen alsof hun neus bloed. Suriname is heel stil wanneer het schendingen van mensenrechten en moord gaat. Is er een item van de SLM of zoiets dan worden de mensen geroerd en voelen zij zich geroepen om in zeer kleurrijke taal hun misnoegen kenbaar te maken.


  Maak melding
 2. Heren officieren van het Nationaal Leger,
  U spreekt van een militaire operatie te Moiwana in 1986.
  Valt het doden van vrouwen en kinderen op die bewuste dag in 1986 ook onder het begrip
  “militaire operaties”?
  U verklaart dat er geen opzet in het spel was.
  Zijn de mannen, vrouwen en kinderen dan “per ongeluk” gedood?
  U verklaart ook dat er nooit een onafhankelijk onderzoek heeft plaatsgevonden naar de moordpartij.
  Bent u bereid mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek om de naar uw zeggen eenzijdige visie uit de wereld te helpen?


  Maak melding
 3. WAAROM SPOORT SANTOKHI , KOLONEL.BAS.VAN.TUSSENBROEK niet op in Brazilie???????
  Deze Kolonel kan veel ophelderen en anderen in Nederland ook, maar die hebben al een zonde bok in hun ogen en hersens gegrift door bita bere fasi en rancune.


  Maak melding
 4. Tuurlijk geloof ik deze officieren wel….ze zijn tenslotte niet zelf aan het moorden geslagen in deze strijd…..

  De start hiervan was toen Brunswijk te Stolkertsijver is begonnen. Dat is een feit.

  Wat er daarna is gebeurd, is niet goed te praten, maar aangezien niemand zomaar dodd wil gaan, kan ik me best voorstellen dat het gaat om te killen voordat jezelf gekilled wodt….

  Dusss, helaas mijn bovenste posters, in oorlogstijd vallen er nou altijd burgerslachtoffers en ik zie geen reden om daar zo mee om te gaan als niet is vast komen te staan dat het leger er willens en wetens naartoe is gegaan om vrouwen en kinderen te vermoorden.

  laten we het omkeren, STEL dat het WEL waar zou zijn…..waarom hebben ze het dan bij Moi Wanna gelaten? Was het dan niet beter geweest om die hele bevolkingsgroep uit te moorden…? Wie had ze kunnen stoppen?

  Dit is LARIEKOEK!!


  Maak melding
 5. Bepaalde volksstammen leren het ook nooit want ze gaan alleen maar af op (eenzijdige) verhalen en schokkende foto’s uit die periode.
  Heeft men ooit ook de moeite genomen om de militairen te vragen ook duidelijk hun verhaal te laten horen ? Je hoort uitsluitend een verhaal over Moiwana, omdat bepaalde figuren dit verhaal steeds weer zelf willen horen.
  De andere kant van het verhaal wil men absoluut niet weten aangezien dit al hetgeen er over de militairen is gezegd, zal ontzenuwen.
  Nogmaals beste mensen, wees geen kuddedier en probeer niet zomaar uitspraken te doen zonder er zelf over te hebben nagedacht.
  Je hebt je common sense en eigen hersenen, dus gebruik die op de juiste manier en wees geen na-zegger !


  Maak melding
 6. Dat de president onder dwang van buitenaf z’n verontschuldigingen heeft betoond vind ik een kwalijke zaak.De personen die uiteindelijk de grootste verantwoordelijkheid hebben aan de moiwana moorden blijven ongemoeid.Bouta en Brunsi zijn hoofdelijk aansprakelijk daarvoor.


  Maak melding
 7. Lezen jullie het avondblad De West van 19 juli voor de waarheid over deze tori. Wees eens een keer goed geinformeerd i.p.v. te schreeuwen op basis van horen zeggen en verhalen.
  Wat in de West staat is objectief, helder en de keiharde waarheid!


  Maak melding
 8. Ik wordt nieuwsgierig naar de rol van KOLONEL BAS VAN TUSSENBROEK in de Binnenlandse Oorlog.

  Is er misschien iemand die mij op weg kan helpen met het ontrafelen van deze mysterie?


  Maak melding
 9. Moorden ?! , als je aan het zuiveren bent en je een dorp naderd waar er j.c. leden zich tussen het volk hebben verschansd en kinderen met ak’s op je beginnen te schieten en granaten naar je toe gooien , zal ik zien of je je jezelf niet zal verdedigen.


  Maak melding
 10. Wie zijn deze gezellige legerofcieren eigenlijk en wat bedoelen ze met: “er was geen sprake van opzet”?
  Zijn zij wel bevoegd om langs het medium van de pers uitspraken te doen over Moiwana of moet dat geschieden door hun meerderen?
  “De officieren” moeten gewoon hun monden dicht houden en wachten totdat ze eventueel gevraagd wordt naar hun individuele verklaringen als ze daarvoor in de getuigenbanken komen te zitten.
  We hebben in ons land geen behoefte aan “officieren” die hun plaats niet kennen en en zich er niet van bewust zijn dat ze gezien hun rang binnen het leger zich dienen te onthouden van het doen van uitspraken die een lopend onderzoek naar wangedrag en moord door het leger schaden.
  Eigenlijk dienen deze heren door hun meerderen op het matje te worden geroepen wegens indisciplinair gedrag.
  Het waanidee van Suriname als militaire staat schijnt in sommige hoofden binnen het N.L. nog altijd te bestaan: misschien moet het eruit geschoten worden.
  We weten met z’n allen dat diegenen, of het nou geoefende N.L. militairen waren of niet, die van toendertijd van de incapabele leiding van het Surinaamse Nationaal leger de opdracht kregen om een operatie uit te voeren bij het dorp Moiwana, mededogenloos is omgesprongen met het leven van onschuldige vrouwen en kinderen.
  Wij zien reikhalzend uit naar de datum waarop de schuldigen voor het gerecht komen en we hopen dat zij een gevoelige straf krijgen voor hun wandaden.
  Daarmee zal er voor toekomstige moordenaars in naam van de natie een voorbeeld gesteld worden.


  Maak melding
 11. Haroen, voor jou geldt: ‘veel geschreeuw, maar weinig wol’. Jij bent ook een van de zovelen die totaal niet (willen) snappen wat de causaliteit is van dit voorval.
  Jij wil evenals vele van jou soortgenoten de militairen alsmaar in het verdachte bankje plaatsen, zonder de feitelijke oorzaak van dit gebeuren haarfijn te hebben onderzocht.
  Mensen zoals jij zijn vele malen erger dan militaire leiders want die hebben nog een tuchtcollege en een tuchtraad, maar jij predikt een dictatoriale benadering van deze kwestie.
  Nogmaals Haroen en vele van jou soortgenoten die het niet willen of kunnen begrijpen, deze regering (zo stom als ze zijn) is bezig met het creeeren van ideale situatie voor een entiteit of groep (het volk, de militairen, de politie, etc.) wat uiteindelijk zal leiden tot een ingreep om de situatie in het land te ‘normaliseren’.
  Of dit de juiste oplossing is laat ik even in het midden, maar wil alleen aangeven dat er wederom een ideale cocktail wordt gebrouwen om veel ellende (misschien vele malen erger dan Moiwana) in het land te weeg te brengen. Jullie zijn gewaarschuwd !


  Maak melding
 12. Iedereen praat over moiwana, maar niemand praat over de militairen die men krijgs gevangen hadden genomen, zoals die militair die de jongens van Brunsi hadden gevangen. Deze militair heben ze eerst in z’n naakie laten dansen, vervolgens mochten de vrouwen en de kinderen op hem plassen en toen hij niet meer wilde, hebben ze hem in stukken gesneden en vervolgens in een vat(bari)met zout en peper langs de weg geplaats met een briefje er aan”voor de bevelheber van het ….”. Wat ik hiermee wil zeggen is dat men graag moiwana wil onderzoeken, maar waarom niet deze. Brunswijk is ook verantwoordelijk hiervoor, want het waren zijn mannen die het hadden gedaan, dit was met opzet gedaan EN MOIWANA WAS GEEN OPZET. Een heel peleton gaat niet met opzet vrouwen en kinderen vermoorden, waarom is de mens zo stom om van een mier een olifant te maken. Ik zie dat de gemiddelde Surinamer nog steeds dom wil blijven i.p.v vooruit te gaan blijven zij op een plaats zitten. EN ALS DEZE MENSEN ZICH HADDEN OVERGEGEVEN WAREN ZIJ NU NIET DOOD EN ZOUDEN DE MILITAIREN BLIJ ZIJN OM TE WETEN DAT ER KINDEREN EN VROUWEN IN DAT HUIS WAREN, EN NIET GESCHOTEN HADDEN.

  Groet
  Jungleman


  Maak melding
 13. Brunswijk en Nederland zijn de schuldigen!!!!!! Het gebied heet Mooiwana, het dorp heet Alfonsdorp. Daar werden de eerste 11 militairen dagen schuilgehouden. Dorp was het dorp van Brunsie die daar elke week zijn wasie kwam halen. Er zijn wapens en dynamiet daar gevonden en daarna is het uit de hand gelopen op die bewuste 29 November!
  Oorlog voeren is geen spel, het is doden of gedood worden, welke kies jij?????


  Maak melding
 14. Pedro, op al je vragen krijg je
  uiteraard geen antwoord.

  Hoeft ook niet, want die officieren
  zullen voor het gerecht verscheinen.

  Ingerukt! Boeven zijn het niet meer
  maar ook niet minder.


  Maak melding
 15. militairen worden opgeleid om te doden als ze daartoe de opdracht hebben gekregen.
  Hoe durft men hier dan te beweren dat deze slachting niet opzettelijk heeft plaatsgevonden?
  Hier zijn gewoon geen woorden voor.
  Laten we god bidden dat dit nooit meer word herhaald.
  Wat kun je nog meer doen.


  Maak melding
 16. ik vind dat men teveel heisa en poeha maakt.Mooiwana is een deel van het geheel.Waar blijft het leed en alle vernederingen die onze eigen militairen in het uitoefenen van hun taak hebben meegemaakt.Is het niet deze zelfde jungke commando leider en terrorist brunswijk die is begonnen met aanvallen.Hoeveel militairen en burgers zijn niet door hem vermoord.Hij is de schuldige van dit alles en hij werd beschermd door Venetiaan en consorten.Zij verscholen zich achter de bewoners in Mooiwana en zij hebben de mensen aangeraden niet te vertrekken .Vaker verschansten zij zich achter vrouwen en kinderen ,zodat er niet op hun geschoten kon worden.Laten wij ook eens een keer eerlijk zijn in dit land.het is jammer but its ni use cryijng overspilt milk.Brunswijk,Somo,Papato,Bas van Tussenbroek zijn de grondleggers van de hele Mooiwana tori en niet het leger.Laat dat duidelijk zijn .Sranan wi sa feti gi un leti.
  lilian


  Maak melding
 17. Er is altijd een Nederlander in het spel, want het kan niet dat Surinamers hun eigen mensen vermoorden? neen he.Ik heb de fotos van Moi Wanna gezien en de manier waarop men het dorp heeft platgebrand. Het is een Stanley Rensch geweest (dus een Bosland Creool zelf) die Moi Wanna is begonnen en zijn steun in de samenleving is nooit groot geweest. Het leger heeft vanaf 1980 willens en wetens mensen vermoord, en is daarmee doorgegegaan tot zeer recent. We praten in Suriname daar niet over, en als we dat doen schuiven we de schuld in de schoenen van de mensen die we bijvoorbaad haten of slecht vinden. Het is tekend voor een land dat het goed vind dat er mensen worden afgeslacht, en dat in oorlog alles is geoorloofd. Dit soort uitspraken zijn ook kenmerkend voor mensen die echt niet weten over mensenrechten. Je mag van mij Bouta-aanhanger zijn en het leger supporten, maar als je de moord goedkeurt van mensen van je eigen volk dan is dat erg, al wat je verder denkt over Brunswijk (ik ben van hem ook geen fan, ook hij is een moordenaar) de mensen in het dorp (vrouwen en kinderen en oude mannen, ik heb het met mijn eigen ogen gezien) hadden niets gedaan, dus het leger had weg kunnen gaan, of waren ze bang om naar de stad terug te keren met de mededeling dat ze weer een grote battle verloren hadden?


  Maak melding
 18. na 16 berichten gelezen te hebben kom ik tot de conclusie dat niemand nog snapt welk vies politiek spelletje gespeeld wordtin Su..Ik zal proberen mijn visie uiteen te zetten.
  ik travel reeds een paar jaar op en neer als rasechte Su.en heb de vooruitgang van het land mogen aanschouwen.alle poeha over december moorden en moiwana worden opgestookt door de z.g.napraters en “vrienden van de slachtoffers” die zich veilig in Nederland wanen.
  voor de militaire omwenteling had je een elite groep in Su.die de dienst uitmaakten.zij stonden en waren boven het “gewone domme volk” verheven.na de machtsgreep ontvluchtte zij Su. en konden op veilige afstand het vuurtje doorstoken.in Nederland wordt je als “liplap” gewoon behandeld als elke asielzoeker zonder aansziens des persoon.Maar in Su.kan deze groep voorlopig geen sheik meer gaan spelen zolang de,in hun ogen mogelijke “daders” niet achter slot en grendel zitten.wel neem van mijn aan, niemand gaat achter slot en grendel en mocht de hel weer losbreken in Su. zitten zij nog op veilige afstand en het Su.volk kan weer kreperen zodat zij hun wisselkoersen van 1 euro voor 1000 Su.$ weer kunnen invoeren.Nederland heeft nooit wat willen beteken voor Su.Nu hebben wij onze eigen olievoorrad,goudvoorraad, een aantal bruggen over onze rivieren die wij zelf hebben bekostigd,zonderontwikkelingsgeld, in commewijne noem maar op en kunnen zonder te bedelen met opgeheven hoofd onze eigen bonen doppen.Denk je dat het Ned. lekker zit dat een ex-kolonie niet meer(los van de huidige poppetjes in de coalitie) aan hun touwtjes danst?Suri’s wordt eens wakker en besef dat als het hier echt “rennen” wordt er een land is dat je gastvrij zal ontvangen zonder een “R.V.” op vreemdelingen post.Laat de “nep Su.’s” maar voor de Bakra’s achter.die weten wel raad met ze.
  Ga er even voor zitten en probeer dit spelletje te ontraffelen voor het te laat wordt.


  Maak melding
 19. Onderzoek is niet moeilijk,ex-commandant van het J.C. “Coesie” , loopt in Par’bo rond met een pet ,kortebroek en ‘likdoru’ aan zijn voet, dus kan niet rennen


  Maak melding
 20. Het zijn altijd de mensen, de nep Su’s die het niet weten en napraten. Het is makkelijk het monopolie over de deugd, de kennis en de feiten te claimen. Hoe het werkelijk in elkaar steekt? Ach zolang er geen onderzoek heeft plaatsgevonden Noltie, dan weet niemand echt wat er achter steekt. Nederland is de hoofdschuldige van dit alles? Dan ken je het Nederlandse politieke standpunt ten aanzien van Suriname niet; Nederland is finished met Suriname en heeft sinds 1990 geen echte bemoeienis met Suriname’s interene aangelegenheden gehad. Of ze Suriname kontroleren? Neen dat is eenteken van achtervolgingswaanzin van diegene die dat beweren? De hoofdschuldigen van het drama Moi Wanna? Surinamers zelf die hun mensen uitgemoord hebben en mensen in diepe ellende hebben gestort.


  Maak melding
 21. En nu de heren hun namen ook worden genoemd in de onderzoeksdocumenten mogen wij na al die jaren eindelijk hun verhaal aanhoren.
  Eerder hebben ze nooit de “waarheid” bekend gemaakt:
  Niet nadat de door Nederland georganiseerde coup was uitgeveord.
  Niet nadat de eerste moorden in naam van de revo werden uitgevoerd en zelfs krijgsgevangenen in de EHBO werden dood geschoten.
  Niet nadat ene L (later officier in het leger en werkzaam bij de geheime dienst) tot moordenaar werd opgeleid en ingezet.
  Niet nadat de moordenaar tot officier werd benoemd als beloning voor het trou moorden.
  Niet nadat we alle soorten anasie tori’s en verklaringen moesten aanhoren over de drugsoorlog tussen Bouta en zijn bediende/ bodyguard brunsje.
  Niet nadat de moord op de democraten werd uitgeveord in december 82 en er weer anasie tori’s werden verteld door B.
  Niet nadat Gooding werd vermoord door de eigen legermanschappen en misschien nog de MP
  Niet nadat duidelijk was dat het leger werd ingezet bij de drugshandel (marine!!)
  Al die jaren hebben ze stilzwijgend meegewerkt aan de vervalsing van de surinaamse geschiedenis.
  Het leger is dan ook duidelijk nog niet gezuiverd.
  Ze dekken de oude vrienden in.
  Ze dekken hun financierders (Nederland) in.
  Ze dekken zichzelf in.
  En ze worden betaald om het volk en land te beschermen!!!!!!
  Schande, schande, schande.


  Maak melding
 22. Hebben wij ons effe afgevraagd wat de gevolgen waren geweest als het j.c. met toen al zijn aan een of ander spul verslaafde strijders ,Par’bo hadden ingenomen.

  Ik denk dat Sur, net als Afganistan en Somalie was geworden, als er niet gauw een interventie van een v.n. legermacht was geweest.(niet vergeten dat de top van het J.C. toen uit criminelen bestond)


  Maak melding
 23. Beste Foxtrot, je mag geen kwaad met kwaad vergelden, en moord blijft moord, sorry. Maar nu is Suriname ook in handen van dieven en boeven, niet alleen de regering maar de drugsdealers, mensenhandelaren, en smokkelaars, en anderen. Suriname is geen Somalie maar Suriname zit tussen landen die drugsgeweld en criminaliteit kennen. We hebben in dat land altijd de ogen gesloten! Wake up and smell the coffee. Ik ben niet afhankelijk van de mensen daar en ik zeg gewoon wat er inde stad gefluisterd wordt door diverse mensen, niet te vergeten de mensen (Surinamers)die bij Holleeder en zijn makkers grote zaken doen.


  Maak melding
 24. We vergeten gemakshalve de rol van de nederlandse regering toentertijd die bij volle verstand de coupplegers van wapens voorzag en de kosten daarvan ten laste bracht van de vijf miljard gulden onafhankelijkheidsbruidschat


  Maak melding
 25. ik ken er 1 van. En ja hoor. Bevel is bevel. Hij ligt er niet wakker van. Hij was toch getraind om te doden. En dan doe je dat gewoon. Ja en Nederland zal best een rol hebben gehad. Maar Surinamers hebben de trekker overgehaald. En leven verder in heerlijke vrijheid in luilekker land!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES