Surinaamse legerleider niet bij excuusceremonie

15

PARAMARIBO, 19 jul – Legerbevelhebber kolonel Ernst Mercuur heeft de excuusceremonie in verband met de massaslachting in het dorp Moiwana niet bijgewoond. Volgens de Ware Tijd heeft deze opmerkelijke afwezigheid te maken met Mercuur’s directe betrokkenheid bij de legeraanval in 1986, waarbij tientallen burgers werden doodgeschoten.

Mercuur had als commandant van de Delta Compagnie de leiding over de legereenheid, die de aanval heeft uitgevoerd. Ook politiekorpschef Delano Braam heeft de ceremonie niet bijgewoond. Volgens president Venetiaan zijn beide functionarissen uitgenodigd. Legerwoordvoerder kapitein Romeo Wesenhagen zegt dat Mercuur wel van plan is geweest om de ceremonie bij te wonen.

“Maar later is daar van afgezien, omdat de regering excuses moest aanbieden en niet het leger. De aanwezigheid van de bevelhebber was dus niet nodig.” Mercuur is door de regering geadviseerd om weg te blijven. Het excuus is aangeboden op aangeven van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. De nabestaanden moeten ook schadevergoeding krijgen en het dorp moet worden herbouwd.


15 REACTIES

 1. Wanneer de president aangeeft dat hij alleen als lanti verontschuldigingen aanbied dan is de boodschap duidelijk dat de Bevelhebber niet welkom is.
  Aan de andere kant is het ook een belediging aan het adres van de Bevelhebber en het hele nationaal leger waardoor deze president alleen kan rekenen op de nieuwe lichting en niet de oude garde.
  Jammer, een gemiste kans om het volk saamhorig te maken.


  Maak melding

 2. Weer een paar stemmen gewonnen voor de komende verkiezingen..

  wat ben je slim Vene… maar alleen kan je het land niet opbouwen.. je gebruikt je slimheid alleen voor zelfverrijking en je corrupte bende te beschermen !!!!.


  Maak melding

 3. Niet alleen een gemiste kans om het volk saamhorig te maken, maar ook om het huidige leger te rehabiliteren en zich voor hem te winnen. Kortzichtigheid troef


  Maak melding

 4. Het merendeel van de oude lichting hun zonen zit bij de CID en het NL.
  Wat nu dan, beledig je het NL en ook het volk die ook vond dat er opgetreden moest worden tegen het JC.
  Waar is het excuus van het vermoorden van militairen, hebben die geen nabestaanden of zijn ze door ooievaars op de wereld gezet.
  Waar blijft het excuus van de Kolonel.Bas.van.Tussenbroek?????????
  En als de president dan toch vindt dt hij excuus heeft aangeboden dan geldt dat excuus ook voor ex Bevelhebber D.D.Bouterse als Surinaams onderdaan, een precedent in de rechtspraakop den duur!!!!!!!


  Maak melding

 5. Wanneer gaat Kolonel Valk excuus gaan aanbieden dat hij de militairen heeft aangezet tot een staatsgreep samen met Staphorst.
  Alletwee tegenwoordig woonachtig in Spanje en Van.Tussenbroek in Brazilie.
  De aanstichters die hun plannen smeden op Stoelmanseiland zijn ook medeschuldig de ene zit nu als voorzitter van de DNA, bah wat een hypocrieten.
  Omstreeks dezelfde periode werden er meer slachtoffers in Elsavador, Bolivia,Equador te betreuren onder het bewind van Samoza en consoorten die in Amerika werden opgeleid.


  Maak melding

 6. Even een vraagje,

  is het Nationaal Leger erop uitgestuurd om MoiWanna en haar bewoners met de grond gelijk te maken…….of is er sprake van een toevallige samenloop van omstandigheden?


  Maak melding

 7. Pres Vene, moet niet denken dat hij zo het volk kan winnen, want tot op heden heeft hij niks bijzonders gedaan voor ons, wel heeft hij op zijn naam dat hij gul was voor de amerikanen mbt. het afstaan van een stukje Dr.Sophie redmondstraat.


  Maak melding

 8. De president heeft bij de excuusceremonie duidelijk gezegd dat het niet tijdens zijn regering is geweest. Dus het creeren van saamhorigheid hoef je van hem niet te verwachten. Hij is slechts president van de NPS.


  Maak melding

 9. De opperbevelhebber is toch Venetiaan.
  Hij is ook president,
  wat zeuren jullie eigenlijk.
  Het belangerijkste is dat excuses zijn aangeboden.
  Men moet niet doen alsof de slachtoffers van moiwana in het leger zit.

  barca


  Maak melding

 10. @ blakaboy geloof je in toeval ?
  Nee het is geen toeval het was een voorbereide actie . Net als acht december en die jongens van matta .
  Hoe vergeetachtig kunnen jullie Surinamers zijn .zijn jullie die moeders van de mamabon al vergeten ?

  Bouterse is een bloeddorstige moordenaar en hij gaat boeten klaar punt uit .


  Maak melding

 11. Geachte redaktie,

  Heel wijs dat de leiding van het Surinaams Nationaal Leger zich niet bij de president gevoegd heeft m.b.t. zijn zogenaamde excuses omtrent Moywana. Maar ach, onze jongens hebben vaker met dit bijltje gehakt, dus waarom zouden zij zich druk maken omtrent de attitude van de oude politiek, als ik het zo mag zeggen.
  Je schiet toch nergens mee op.Maar zoals ik elders zei; jammer voor de nabestaanden en jammer voor het bewustzijnsproces van ons volk.

  Dit volk verdient beter, veel en veel beter, maar er zijn wat zaken die eerst goed op een rij gezet moeten moeten wil men toch enig inzicht krijgen in wat er infeite speelt.

  Neem als voorbeeld Che van Cuba en Sophie Redmond van Suriname.Deze beroemdheden, om het dicht bij huis te zoeken, zijn mensen die een roeping hadden. En allen hebben gedaan waar zij het beste in waren. Che een vrijheidsstrijder, en Sopie een maatschappelijk welzijnswerker (arts).

  Vandaar dat ik stel dat Che nooit minister had mogen worden tijdens Fidel en Sophie nooit Parlementslid, omdat dat niet hun roeping was.

  Maar mensen denken vaak van, beloon hen, ongeacht……. Maar infeite laat je hen op vreemd terrein begeven waar hun roeping totaal niet ligt. Vandaar dat Che vertrok uit Cuba naar Bolivia om te gaan strijden, wat zijn roeping ook was. En Sopie de politiek vaarwel zei om weer arts te worden, want daar lag haar roeping. Maar sommigen willen van alles doen, zolang de gelegenheid zich maar voordoet, ongeacht.

  Maar wat is Vene z’n roeping. En we gaan niet beledigend zijn hoor, maar gewoon de zaak vanuit de diepte bekijken.

  Ik kan wel stellen dat Vene zijn roeping zeker niet is om Suriname tot ontwikkeling te brengen in zijn hoedanigheid als president. En waarom zeg ik dat. Vene zijn roeping ligt op een totaal ander vlak.

  Neem bijvoorbeeld Stanley Rensch van Moywana. Rensch zijn roeping is nooit dat van een een mensenrechten-activist geweest.
  En toch deden ze allebei wat zij infeite niet behoren of behoorden te doen, of toch wel? Maar waarom deden of doen zij toch wat zij nu doen of deden, zul je je afvragen.

  Omdat beiden perfecte “klonen” zijn, experimenten voor een bepaald doel geschapen. Klonen die makkelijk ingezet kunnen worden tegen slechts soortgenoten.Afgericht met een bepaald doel.

  Vandaar dat zij hun houding als vanzelf-sprekend zien, ze weten het niet beter, ze zijn zo, en kunnen niet anders zijn of doen, daarvoor zijn ze gemaakt, “gekloond”. Zoiets als ‘The Boys from Brazil’.

  Geef ze een vermeende vijand,liefs van eigensoort,en je zal merken wat ik bedoel. Maar geef ze in tegenstelling een stuk land om te ontwikkelen,en je zal ook merken wat ik bedoel.

  Als iemand bijvoorbeeld als boer geboren is, dan zou het niet verstandig zijn hem een kantoorbaantje te geven. Hij of zij zal het geheid verprutsen. En dat is wat met het hierboven vermelde bedoel.

  Maar tenslotte; een volk kiest de leiders die het verdient en dat is bepalend voor het bewustzijnsniveau van die gemeenschap.

  Dus school je volk, maak het bewust, en laat het bewusmakendproces nooit los, en het volk zal betere keuzes maken.

  Tan bun, waka bun.

  n in zijn hoedanigheid als president.

  , maar zoals men zegt: Een volk kiets de leiders die het verdiend.

  Trouwens, het hoefde ook niet, want de president


  Maak melding

 12. Beste F**you,
  Je lult gewoon uit je vette nek.bent waarschijnlijk nooit militair geweest.ik was erbij toen het gebeurde.de j.c had zich in het dorp verscholen,en beschoot ons.2kamaraden stierven ter plekke .wat dacht je hier van.wat zou je gedaan hebben in zo een situatie.iedereen die daar niet was moet zijn of haar smoel houden .ik zie het nog elke dag voor me gebeuren.en n moet er ook nog de rest van mijn leven ermee omgaan dusno lul.


  Maak melding

 13. ALS dat zo is, waarom heeft men dan niet de verantwoordelijken laten oppakken?

  In plaats van het gehele leger laten boeten hiervoor?

  En als dat zo zou zijn, hoe kan het dan dat dhr Mercuur, die de leiding had, dan door Vene als BEVELHEBBER is geplaatst?

  Dus mie mati,
  joe no lul lul, je hebt een waas voor je ogen, en bent niet voor rede vatbaar…..

  Kortom, het is gewoon een opgezet plan om het nationaal leger en dus zijn voorganger in een kwaad daglicht te stellen…..

  Slappeling


  Maak melding

 14. Mijnheer E. Buitenman,

  ik ben onder de indruk……

  Dit fenomeen zie je trouwens overal. In bedrijven worden mensen die goed zijn in eeb bepaald ding, direct tot manager gemaakt….maar of ze ook kaas hebben gegeten van het managementschap is wat anders…

  Op TV zie je vaak dat succesvolle artiesten en sporters mogen aanchuiven met panelleden om opeens over een heel ander gedeelte te praten dan waarvoor ze goed zijn.

  Kortom, de juiste man of vrouw op een plek zetten, is een hels kwarwei. Jammer genoeg zie je teveel van die misvattingen in de Sur politiek.

  Wat ik daarbij ook nog mis, is de visie…om er wat van te maken. Che had een roeping, Sophie Redmond ook, zelfs de konigin van paramaribo had een roeping.
  Maar als ik naar Vene, Somohardjo, Sardjoe kijk, mis ik hun roeping ….(in landsbelang welteverstaan)….

  Maar in elk geval, een mooi stuk Mr E Buitenman.


  Maak melding

 15. Als de bevelhebber een gentleman was en een reingeweten heeft was hij gewoon aanwezig.
  Welke journalist of instantie vraagt aan de bevelhebber waarom hij afwezigd was.
  Pres treedt niet voldoende op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.