Ambtenaren in Suriname eisen herstel koopkracht

7

PARAMARIBO, 18 jul – Suriname’s tweede ambtenarenvakcentrale, de Confederatie van Organisaties van Landsdienaren, Col, eist onmiddellijke koopkrachtversterking. De ongecontroleerd stijgende prijzen voor goederen en diensten nopen tot ingrijpen. Als het niet aan de aanbodzijde kan moet dat maar aan de vraagzijde. Onderhandelingen moeten op de meest korte termijn beginnen.

“Verder wachten betekent zelfmoord”, zegt COL-voorzitter John Telgt. Waar onder het mom van stijgende brandstofprijzen en liberaal beleid, handelaren alle vrijheid wordt gelaten, wordt niets gedaan aan de positie van de ambtenaar. Het heeft geen zin herstructurering van het ambtenarenbestand af te wachten, terwijl de nood nu hoog is en voelbaar. De regering krijgt nog een week de tijd.

Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen standpunten ingenomen worden. De Col gronduitgiftebeleid. In 2004 kregen de ambtenaren tien procent looncompensatie. Volgens de Col staat deze niet in verhouding tot de werkelijke achteruitgang in koopkracht. “De maat is nu vol en wij wensen te onderhandelen om bevredigende resultaten voor onze leden te bereiken”, aldus Telgt.


7 REACTIES

 1. Dat klopt

  CLO kom op is tijd, we worden misleid
  Luister niet naar Minister Hassankhan, anders ……………Hij heeft altijd
  Alles gaat omhoog, zelfs onze college geld

  hoe verder


  Maak melding

 2. Vrije marktpolitiek heeft meestal toch een corrigerende werking. Afhankelijk van vraag en aanbod. Indien het ambtenaren apparaat te oversized dreigt te worden, zoals nu het geval, krijg je zeker bij de ambtenaren een koopkrachtdaling. Meer komt er niet binnen via belastingen, daar moeten jullie ambtenaren het maar mee doen. Wat is de toegevoegde waarde (in positieve zin) van zo een grote ambtenarij??
  Meneer van Telgt koopkrachtversterking waarmee?? Ik leef ontzettend mee met je ambtenaren en ik zou zelf die boom voor je willen schudden. Maar jullie exploreren de NV Suriname niet naar behoren. Mismanagement noemen ze dat in het bedrijfsleven..

  ai.. dus dattie..


  Maak melding

 3. Loonsverhoging zonder extra arbeid/inkomsten? Wat denken jullie dat er zal gebeuren? De waarde van de SRD gaat gaan dalen. Jullie overheid is te druk bezig met het vullen van hun eigen zakken. Good luck!!!


  Maak melding

 4. Wat een grapige argument. ha. ha ha. Als ik dus mijn niet vergist dan wonen in suriname ook burgers. Help mijn a.u.b. als men het niet begrijp. Ik denk dat dank zij de burgers suriname nog op zijn poten staat. De amtenarij is zeker niet eens met mijn. Maar men respecteerd de surinaamse amtenarij met hun kromme benen. Ik dank de sur.amtenarij voor het verkeerde toelichting. ondanks hun echte opleiding. zijn ze erg arm. Geen amitie voor hulp aan zwakeren.


  Maak melding

 5. Ik wens deze arme stervelingen veel succes toe.
  Vene is bezig het overheids apparaat te vergroten en Brunsie is bezig de analfabete djoeka’s te helpen met een baan bij de overheid.

  Sardjoe is bezig mensen te benoemen in hogere functies bij de overheid en arme stervelingen te helpen met een baan bij de overheid om daardoor weer gekozen te worden tot voorzitter van Vier Hoopjes Poep Partij.

  En arme stervelingen zijn bezig acties te voeren om meer geld te verdienen tegen minder arbeid.

  Deze Col voorzitter is ook blind en ziet niet wat er gebeurd in Sur.

  Geld wordt binnengehaald door brandstof prijzen etc. te verhogen om de extra ambtenaren die in dienst komen door deze corrupte bende van Vene en Sardjoe te betalen.

  Dus meer krijg je niet.
  En tevens moet deze man de ambtenaren adviseren harder en sneller te werken en slimmer te werker,daardoor alleen kan je meer verdienen anders niet.


  Maak melding

 6. Solly hoor maar even ter correctie: De Surinaamse economie wordt overeind gehouden door de stroom valuta die wordt mede gegenereerd door de maandelijkse ondersteuning van familieleden in het buitenland en de drugsopbrengsten. Deze twee stromen zorgen voor de kasuitgaven en creeren werkgelegenheid. De overheid misbruikt voor eigen belang de opbrengsten uit de uitverkoop (verkwanselde) van de natuurlijke hulpbronnen.
  Het ambtenaren korps is een deel van de gedekte werkeloosheid waar wij allen aan meebetalen.
  Een betere uitkomst zou zijn:
  Verhoging van de belastingvrije drempel voor loon- en inkomstenbelasting
  Verhoging van de inkomstenbelastingtarieven van de hogere inkomens.
  Het opzetten van een goedwerkende niet corrupte prijsinstituut ter beoordeling van wildgroei aan prijzen van de eerste levensbehoefte.
  Naderhand evalueren en zien hoe het werkt (heeft gewerkt) en eventuele corrigerende maatregelen. Liberalisatie van de markt werkt niet op zo’n kleine populatie.


  Maak melding

 7. Zowel de politiek als de ambtenarencentrales hebben boter op hun hoofden. Suriname heeft relatief de grootste ambtenarij van de wereld en waarschijnlijk ook de minst efficiente. Ik ben dit jaar 2 keer in Suriname gweest en heb noodgedwongen ambtelijke instaties moeten bezoeken. Het was huilen met de pet. Van service en klantvriendelijkheid heeft men kennelijk nooit gehoord. Iedere werknemer ook de ambtenaren hebben recht op een behoorlijk salaris, dus moeten de salarissen bij inflatie omhoog. Dat kan alleen als de overheid extra inkomsten kan genereren wat niet het geval is. Wat niet uit lengte kan moet maar uit de breedte komen. Mijn advies, hou de salarisdruk hoogstens gelijk, verminder die zelf op termijn, en betaal alle toekomstige salarisverhoging uit de besparingen die voortvloeien uit de sanering van het ambtenarenapparaat. Daar is echter politieke moed voor nodig en dat ontbreekt in Suriname. Men is daar eenvoudig weg te laf voor.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.