zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname’s vice-president blijft voorzitter VHP

Suriname’s vice-president blijft voorzitter VHP

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 jul – Vice-president Ramdien Sardjoe heeft zich weten te handhaven als voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormde Partij, VHP. De overwinning is een bijzondere, alleen al omdat het de eerste keer is in de geschiedenis van de ruim vijftig jaar oude partij, dat de voorzitter het heeft moeten opnemen tegen een andere kandidaat.

Het is zoveel als een novum, niet alleen voor de VHP, maar voor de Surinaamse politiek in het algemeen. Traditioneel wordt het bij acclamatie kiezen van de zittende partijbonzen of hun ‘natuurlijke’ opvolgers, gezien als toonbeeld van de interne eenheid. Of, zij het minder formeel, het weten binnenhouden van de vuile was. Het is bij de VHP dan ook niet van een leien dakje gegaan.

Sardjoe heeft voor zijn doen ongekend hard uitgehaald naar de groep partijgenoten, de “mug die het durft opnemen tegen de olifant.” Tot de tegenstrevers behoort de zakenman Edmund Kasimbeg, die onlangs is afgewezen als kandidaat voor de overname van staatsbedrijf Bruynzeel. Weliswaar reikt de ontevredenheid veel verder.

Tegenstrever Bholanath Narain vindt dat de partij veel van zijn glans heeft verloren en een groot deel van de aanhang. Onder de ruim veertigjarige leiding van oprichter Jaggernath Lachmon claimde de VHP zeker achttien parlementszetels tegen negen nu. Optimisten zien Narain’s beslag op ruim dertig procent van de stemmen als het dagen van een nieuwe democratischer trend. Slechts de tijd kan dat hard maken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Beste mensen, herinnert ge zich nog een politiek uitspraak van Jopie: alleen dood of ziekte kunnen mij van deze stoel halen…
  Hopelijk zal de heer Sardjoe lering trekken uit de geschiedenis. Immers geen toekomst zonder verleden. Genuanceerde spreken zou Sardjoe sieren ook en vooral als Vice President van het Land. All the best en lieve groetjes, rani


  Maak melding
 2. Een moedige zet van de vernieuwingsbeweging onder leiding van de heer Narain.
  Ik hoop dat het geen eenmalige gebeurtenis blijft van VHP leden, maar dat bij elke bestuursverkiezing er meer dan een lijst meedingt.
  Dit is bevorderlijk voor de partijdemokratie binnen de VHP, maar ook alle politieke partijen in Suriname.


  Maak melding
 3. Jammer genoeg is in onze grondwet niet gesteld dat een voorzitter van een politieke partij geen vice-president en president van het land mag zijn. Sardjoe en Venetiaan zijn niet instaat zaken van elkaar te scheiden. Ze gebruiken allerlei maffia praktijken om slechts leiding te geven aan die kleine groep politieke monddode meelopers. Dus deze twee moeten helemaal niet over democratie praten, want zijn misbruiken het om anderen te knevelen.
  De lijn die Narain heeft ingezet is zeer prijzenswaardig. Hopelijk is nu de NPS aan de beurt om zijn democratische grondslag te tonen. Ik denk nog aan de tijd toen Kruisland leden van de partij beschuldigde van het maken van morserij alleen maar omdat ze stelling namen tegen de leiding. Sardjoe heeft zich zo verzet tegen zijn tegenkandidaat dat hij zich als een rioolrat heeft gedragen. Dus ik weet niet of we trots moeten zijn op zijn overwinning. Als we op iemand trots moeten zijn dan is het wel Narain die een heel belangrijke trend heeft gezet. Politieke partijen moeten het toonbeeld zijn democratie.


  Maak melding
 4. Sardjoe heeft een vuil spel gespeeld om deze pirus overwinning te behalen en dat zal hem eens betaald worden gezet. Sardjoe heeft ervoor gezorgd dat veel mensen uit Moengo kiesgerechtigd werden. Deze mensen zijn ook nog omgekocht en in interviews wisten ze ook niet waar het om ging. Ze hadden geen clue, gewoon stemvee dus.
  Dit is geen verzonnen verhaal, maar gisteren op Skyradio ingebeld door 2 mensen die in Moengo waren. Smerige rioolpolitiek dus.

  Sardjoe zijn ‘overwining’ verbaast mij niets omdat het een duplicaat is van de VVV vergadering van vorig jaar toen hetzelfde scenario plaatsvond met Vene-Parmesar. Het merendeel van de Sur. kiezer is gewoon achterlijk, dom en laf, kiest niet voor vernieuwing en is met een kraaltje om te kopen.

  Het goede nieuws is dat de VHP ten gronde gaat en tijdens de volgende verkiezingen nog minder zetels zal halen, 4 of minder. De partij zoals wij die kennen brokkelt af. Vele VHP-ers zullen nu bun heil zoeken in de andere kleine ex-VHP partijen en de NDP en VVV. Deze partijen zullen dus alleen maar groeien. Wan ogri altijd e tya wan bun en Sardjoe en de VHP zijn de grote verliezers. Had Narain gewonen dan bestond er een grote kans dat al deze ex-VHPers zich weer hadden aangesloten bij de moederpartij.

  Mijn grote bewondering gaat uit naar Bhola Narain, die (tot nu toe) oprecht en eerlijk schijnt te zijn. Ik ga ervan uit dat Narain (nog) niet is gecorrumpteerd door de politiek. Corrupte mensen vormen de basis van de politiek en ik ken tot nu toe geen enkele uitzondering.
  Desalniettemin heeft de VHP de eerste stappen gezet op weg naar waarlijke partijdemocratie en dat was deze dyugu dyugu wel waard. Een ieder weet nu hoe de kaarten liggen.

  Prenaam,


  Maak melding
 5. ai dus de bende van ellende gaat door. deng mang desie ne sjeng jongoe..
  vhp heeft duidelijk gefaald als het gaat om respect ,broederschap.
  soso money nanga machtie e terie.
  VHP = Vrije Handel Pappie


  Maak melding
 6. Geachte lezer,

  Gelukkig zijn er in de Surinaamse politiek ook eerlijke mensen, Hindoestaanse Surinamers, actief geweest. Zij hebben – helaas – weinig invloed kunnen uitoefenen: Enkele voorbeelden van niet-corrupte Surinaamse poltici: mr.Clemens Ramkisoen Biswamintre,huisarts Harry Hirasingh(van de Actie Groep/Actiefront), mr.dr.drs. Jnán Hansdew Adhin (van de VHP), drs. Suruj Badrisingh (van de HPP) en Badresein Sital. Deze opsomming is niet volledig! Wel moet ik toegeven, dat het aantal van niet-corrupte politici in Suriname gering is, maar gelukkig zijn er goede voorbeelden die inspirerend kunnen werken.

  Bris


  Maak melding
 7. Suriname en Surinamers lijden aan de ziekte
  die bang is voor vernieuwing.Keer op keer kiest men weer voor de oude garde.Dat zie je ook bij de landelijke verkiezingen helaas.
  In een voetbal elftal ga je ook niet iemand van 40 jaar of ouder in de spits zetten toch?? Kan wel, maar je gaat dan nooit scoren
  en dus geen wedstrijden winnen.En dat is nou precies wat er loos is in Su. De bejaarde spitsen Venitiaan en Sardjoe zijn aan de macht met alle gevolgen van dien.


  Maak melding
 8. Pitbull,
  Niet de leeftijd is belangrijk maar ouderdom in “the mind”. Ook al ben je 70 kun je een jonge vooruitstrevende geest hebben en zorgen voor vernieuwing. Dit geldt niet voor Vene en Sardjoe. Maar ook Brunswijk heeft deze geeest niet.

  Soso achteruitgang nanga ding man diesie.

  40 jaar of ouder in de spits zetten toch?? Kan wel, maar je gaat dan nooit scoren
  en dus geen wedstrijden winnen.En dat is nou precies wat er loos is in Su. De bejaarde spitsen Venitiaan en Sardjoe zijn aan de macht met alle gevolgen van dien.


  Maak melding
 9. Ik sta echt perplex om de inhoudloze reacties. Een paar lijken haast nu al dement, wat gaat er dan gebeuren als ze b.v even oud zijn als meneer Sardjoe.

  Ik sta achter hem and i like his style; strategisch,intelligent,lekker,subtiel,moedig
  Zoals echte man (eigenlijk) hoort te zijn..
  No spang


  Maak melding
 10. Beste mensen,
  Wat me heel erg opvalt is dat plotseling, de afgelopen twee weken, niet meer de namen worden genoemd van de heer Girjasing en de heer Raghoebarsing, maar die van Bhola Narain. Ik snap niet waar deze man zo plots vandaan is gekomen, maar het is toch vreemd dat hij opeens alle eer toekomt, terwijl duidelijk is gebleken dat girjasing en raghoebarsing voorheen het vuile werk hebben gedaan. Ik vind het niet bepaald correct dat de heer Narain nu met alle eer strijkt. Ik denk dat de vernieuwingsbeweging veel meer stemmen binnen had gehaald als er zich een bekend persoon had voorgeschoven als kandidaat-voorzitter. Hiermee bedoel ik dan die twee heren die de vernieuwingsbeweging zijn begonnnen.
  Ik moet zeggen dat ik die Bhola Narain niet helemaal vertrouw.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES