dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameMensenrechtengroep ongelukkig met deel excuus

Mensenrechtengroep ongelukkig met deel excuus

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 jul – Mensenrechtenorganisatie Moiwana ’86 is niet gelukkig met een deel van het publieke excuus van president Venetiaan in verband met de massaslachting in het dorp Moiwana. Venetiaan’s mededeling dat zijn regering geen enkel aandeel heeft gehad in de slachting in 1986 was in feite zinloos.

Het is publiek geheim dat het toenmalige militair regime direct verantwoordelijk was. “Iedereen weet wie het heeft gedaan, dus die opmerking sloeg op niets. Men moet niet komen uitleggen ‘ik was het niet’. Jij hebt het niet gedaan, maar je regering onderzoekt ook niet wie het dan wel is geweest”, stelt Moiwana-voorzitter Mariska Muskiet tegenover de Ware Tijd.

Moiwana ’86 die samen met nabestaanden de staat had aangeklaagd bij het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten, staat op uitvoering van het gehele vonnis. Er wordt vooral uitgekeken naar het justitieel onderzoek en de berechting. Het excuus was slechts een deel, zij het een essentieel deel. “We mogen niet ontevreden zijn”, aldus Muskiet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Ja, maar als je een speciale individu op het oog hebt die je verdenkt van schending tegen de menselijkheid, had je ook je aanklacht iets scherper mogen formuleren. Natuurlijk als de regering daarvoor verantwoordelijk wordt geacht , komt Vene doodleuk een proforma excuus maken. Ik ben geen fan van die man, maar je hebt hem wel een schot voor open doel gegeven om zich er zo makelijk van af te maken.. Wie is die dong kaw hier??


  Maak melding
 2. Onderzoeken wie het hebben gedaan en waarom. Zijn de slachtoffers niet gebruikt als schild door de vluchtende ontvoerders die daarvoor ook een overval hebben gepleegd waar ook doden zijn gevallen? Wanneer krijgen we de hele waarheid over moiwanna te horen? Ik heb begrepen dat een jonge militair tijdens de actie in Stolkervijver werd onthoofd. Wie meer hierover weet te vertellen. Kom er mee!


  Maak melding
 3. Sisa Muskiet,

  In deze geef ik u wel gelijk omtrent uw kritiek t.a.v. Vene. Eigenlijk mag je die houding van Vene toch wel kinderachtig noemen. Maar je bent, zoals je bent.

  Ik zou als President van de Natie, de volledig verantwoordelijkheid op mij genomen hebben.Maar grootdenken is niet een ieder gegeven, en ach, Vene is Vene.

  Aan de andere kant sisa Muskiet, heeft uw Stichting te lang ook politiek met die kwestie bedreven. Dus koek van eigen deeg zou ik zeggen.

  Want uw collega Stanley Rens, heeft te lang als een schoothondje aan het Haagse lijntje gelopen, waardoor die hele kwestie nauwelijks meer serieus te nemen valt.

  Stanley Rens heeft zolang politiek met de kwestie gespeeld, net zolang als hij maar kon, totdat zelfs de doden aan sympathie moesten inboeten.

  Dat de President nu ook deze houding aanneemt, zou je eigenlijk niet merkwaardig moeten vinden. Trouwens, waarvoor excuses vraag ik mij af.

  Is er reeds een onderzoek geweest, wie zijn de daders, wat is er infeite gebeurd, wie is schuldig. Als er nimmer een onderzoek geweest is, hoe kan je nu al excuses aanbieden, vraag ik mij af. Wie weet biedt de verkeerde persoon zijn excuses aan.

  Maar Vene zegt infeite van: Lantie neemt de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is, maar niet de politieke partij van waar ik vandaan kom.

  U mevrouw Muskiet bent genomen, want u had vooraf in een brief aan de President moeten stellen dat excuses nog te vroeg waren, tenzij er een onderzoek geweest was en zaken helder en duidelijk waren aangegeven.

  Maar waarom had de President zo’n haast. Omdat hij de Marron gemeenschap slechts duidelijk wilde maken van: Is nie ik heb het gedaan, en dat was niet alles; dus op mij moeten jullie voortaan stemmen.

  Maar sisa Muskiet, zolang wij genoegen nemen met een dode mus, zoals de Hollanders dat zeggen, zal je ook zodanig behandeld worden.

  Maar zeker is die houding van Vene niet goed te keuren. En zelfs typerend voor wat betreft
  de attitude van onze hoogopgeleiden. Net zozeer als zij hun eigen zwarte huidskleur minachten, minachten zij hun soortgenoten.
  Spelen politiek met alles en nog wat, vandaar ook dat ontwikkelingen elders in het land zo traag verlopen. Ze kunnen niet verder
  denken dan hun toen geleerd is.

  Maar Sisa Muskiet,

  Weet dat deze doden, ook die van Moywana, samen met ons zullen strijden, om ons land te bevrijden van eeuwenlange onderdrukking.

  Wandey wi ala sa tesi fii.

  Sranan sa Wini.

  Brada Moysi.


  Maak melding
 4. Geachte redactie,

  ‘Wie weet biedt de verkeerde persoon zijn excuses aan’ dit t.a.v. mijn reactie m.b.t. de Moywana kwestie.

  Kijkt u, het zou prettiger zijn als mensen
  niet telefonisch reageren op wat ik neer pen, maar hun verhaal op de site doen. Op die manier kunnen anderen het gesprek ook beter volgen.

  Maar goed, wat ik hiermede bedoel te zeggen t.a.v. de excuses van Vene is dat naar mijn idee je niet zomaar excuses kan aanbieden zonder dat diuidelijk is wie wat fout gedaan heeft. Dus excuses zonder dat er een onderzoek in de kwestie is geweest.

  Vandaar dat ik Vene infeite niet alleen voorbarig vond in zijn excuses naar de nabestaanden van de kwestie Moywana, maar zelfs manipulatief in zijn houding, zelfs kleingeestig in de zin van politieke bedrijven.

  En waarom zeg ik dit. Iedereen roept maar wat omtrent Moywana, maar van regeringszijde is er nog steeds geen onderzoek geweest. Hoe kan je nu al excuses aanbieden opgrond van horen zeggen, niet onderbouwd met een onderzoeksrapport. Suriname is toch een rechtstaat, neem ik aan. Of wordt dat van geval tot geval bekeken en beoordeeld (opportunisme).

  Als Israel en de Palestijnen in conflict zijn en er gebeuren aan beide zijde diverse zaken die wijzen op mensenrechtenschendingen(want de andere partij was ook geen doetje), dan zou je tenmindste wachten op onderzoek om oorzaak en gevolg naast mekaar te kunnen leggen. En opgrond van het resultaat van een onderzoek zou dan bepaald moeten worden wie schuldig is en wie zijn excuses aan wie zou moeten aanbieden. Zo gaat dat in een waarachtige democratie meen ik.

  Maar wat Vene doet is infeite de wereld op zijn kop.

  Eigenlijk goedkoop vanaf kopen en roepen van ; moet je niet bij mij zijn hoor, maar ik heb het wel gedaan , maar toch niet.
  Ik bedoel, dit krijg je.

  En zijn de nabestaanden of is de gemeenschap hiermee gediend met zo’n houding van een president. Ik denk het niet.

  Want hoe kan een president schuld opeisen
  namens de staat, zonder dat hij kan aantonen
  wie schuldig is, omtrent wat.

  Maar, het is de geschiedenis die dit zal beoordelen, en tevens misschien ook een onderwerp/thema voor een afstudeerscriptie van een universiteitsstudent. Who knows.

  Tan bun

  Maar goed,


  Maak melding
 5. Brada Eduard, je maakt je te druk omdat de mens nu eenmaal ziende blind, horend doof en pratend stom wil blijven als het hen uitkomt.
  Wat nu rest is vrede sluiten met elkaar die in den vreemde zijn verdeeld door de drog politiekvoering waarin ze zijn vastkomen te zitten.
  Ik zou zeggen brada Eduard, zet je gedachten op papier en geef dat uit zodat de mens die wil leren zal bepalen of ze lezend enige verruiming in hun hart en ziel kunnen vinden danwel in hun vermogen tot denken en reageren naar een vruchtbare toekomst van ons aller Suriname.
  Waarom stel ik dat, omdat ik zo langzamerhand merk dat de Surinamer in Nederland zal sterven zonder ooit echt te genieten van hun geboorteland door al diegenen die drogredenen hanteren om tweedracht te blijven zaaien tussen ons volk.

  Ach, sommigen zijn al dusdanig gehersenspoeld dat het ze niet zal deren waar ze sterven, ook al is het daar waar ze zoveel klagen over een slavernij verleden.
  KATOBO SETI BUN, TE NA IN TATA KONDRE

  WAAR BLIJFT HET OPROEPEN VAN KOLONEL.BAS VAN.TUSSENBROEK.


  Maak melding
 6. KATIBO, moet het zijn, mijn excuses baja want er zijn mensen die reageren alsof ze letterkundigen zijn.

  Wie vrij wil zijn, moet vergeven en om zich heenkijken, wie deden er mee met de WK en wie zijn voorouders zijn heengegaan met het predikaat vandaag de dag van ex slaven en van ex slavenhouders.
  Doch zie ik hypocrietengedrag als het om de overgepoliticeerde WK gaat waar meer geld wordt besteed dan aan armoede, zelf Zuid Afrika zal in 2010 aan deze vorm van politieke financiele begunstiging verdienen omdat ze deze WK in de wachtkamer moesten blijven.
  Zou het zo zijn dat er wordt gedacht dat ze dan van MANDELA af zijn gezien zijn leeftijd waardoor hij niet de show kan stelen.

  WIE ZAL HET WETEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES