vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandSuriname aanvaardt verantwoordelijkheid massamoord

Suriname aanvaardt verantwoordelijkheid massamoord

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/MOENGO, 16 jul – “Een verkeerde instelling, een verkeerd besluit, is uitgemond in een nachtmerrie van massamoord op onschuldige, weerloze burgers in naam van de staat.” Dit zei president Venetiaan in zijn publiekelijk excuus voor de massamoord van 29 november 1986 in het dorp Moiwana. Het excuus is aanvaard, maar de nabestaanden eisen gerechtigheid.

“De verantwoordelijken moeten gestraft worden”, zei een vertegenwoordiger van de nabestaanden tijdens de ceremonie, waar het excuus werd aangeboden. De voormalige bewoners van Moiwana, in Marowijne, voelen zich niet veilig genoeg om terug te keren. Er wordt daarom uitgekeken naar maatregelen. Venetiaan riep de samenleving op om koste wat kost herhaling te voorkomen.

Er werd ook eer betoond aan politie-inspecteur Herman Gooding, die is doodgeschoten tijdens het onderzoek naar de massamoord. Zowel het excuus als het eerbetoon zijn per vonnis voorgeschreven door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. “Laten wij Surinamers solidair met elkaar verder trekken naar een toekomst die goed is voor ons allen”, aldus Venetiaan.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. Wat een ziele piet die venetiaan. Hij vraagt exuus maar de hoofd dader is bij hem in dienst. Die loopt overal nog steeds mensen te bedreigen. Die zielige brunswijk.Hij kent het woord visie niet.Hij denk dat het woord visie betekent vis. Maar hij zit in het parlement. In suriname is dat mogelijk als je geen opleiding heb dan kun je toch in de regering.
  Zo lang de regering van suriname het universele waarde niet accepteert tot die tijd zal het zo blijven. Het universele waarde dat is niet van de blanke of zwarte. Maar dat geld voor het menselijke ras. Accepteer het en begin bij nul. Want nu heeft suriname wel geld maar geen geluk. Suriname rijk land. Minder dan half milion mensen en rijk aan grondstof maar toch lopen bedelen.


  Maak melding
 2. is wel tijd dat dit gebeurd en niet alleen brunsie is de schuldige maar heel veel anderen die daar in het gebied die onschuldige mensen hebben gedood.tijd om hun allemaal in de gevangenis te gooien.


  Maak melding
 3. Als ik zie dat dingen verdraaid worden kan ik mijn mond niet houden. Echte Surinamers blijken nou eenmaal allergisch te zijn voor verdraaiing van feiten (oftewel leugens).
  Hoofddader?? De werkelijkheid is dat NIET brunswijk die vrouwen en kinderen heeft doodgeschoten maar het nationaal leger van 1986.
  Die vrouwen en kinderen zijn geëxecuteerd uit wraak voor het feit dat ze misschien allemaal fans of bewonderaars waren van brunswijk. Dat is precies de waarheid meneer Waldo.
  En meneer Waldo. Als bij wijze van speken jou vrouw en kinderen worden geëxecuteerd omdat ze misschien van jou houden of omdat ze een vriend van jou aardig vinden dan lijkt het me toch ook niet dat men kan zeggen dat jij de dader bent. Als je dat wel vindt dan zou ik zeggen, pas maar op want je hebt misschien niet alleen maar vrienden op deze wereld rondlopen. Als je gezin onverhoopt iets overkomt dan ben jij ook nog de hoofddader.
  Het spijt me wel van het gekozen voorbeeld. Het is werkelijk niet erg verkwikkelijk om het op deze manier uit te leggen maar de logica van zo een basaal principe is vaak heel helder en kort uit te leggen wanneer het verduidelijkt wordt met een levendig, vergelijkbaar voorbeeld.


  Maak melding
 4. Die excuses komen echt te laat en toevallig zag Su niet zelf in dat het nodig was excuses aan te bieden. We hadden het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens nodig om ons dat duidelijk te maken. Dat zegt al genoeg, en blijkbaar wou Vene niet naar de plaats die dorpsleider, of hoe je ze ook mag noemen, hadden aangeduid. Hij vond het weer teveel gevraagd zoals toen bij de overstromingen..Toen vond hij het ook niet nodig direct naar de plaatsen te gaan die volledig waren onderlopen, en dat terwijl buitenlande hulporganisaties er al waren geweest. Er moeten altijd eerst mensen van buitenaf hun zegje doen of reageren voor ze het daar lijken te snappen. Eigen initiatieven nemen kan nooit kwaad.


  Maak melding
 5. Hou toch op waldo.er is nooit gezegd dat brunswijk de hoofdschuldige is van de moiwanna moorden. De hele wereld weet dat het millitairen waren die ddeze mens onterende daden hebben begaan.ik hoef niks van brunswijk te hebben, jij waarschijnlijk ook niet maar we moeten eerlijk ennrechtvaardig blijven.Brunswijk heeft niet de mensen van Moiwanna vermoord.mensen als bouterse en remie burke en Ghanpad. Deze gevaarlijke remie burke ne ghanpad hebben herman Goodings op brute wijze doodgeschoten, vervolgens sleepten ze hem in die vroege ochtend naar de waterkant en lieten ze hem daar dood liggen.geef de schuldigen de schuld. Brunswijk is schuldig voor de mensen die hij vermoord heeft, maar niet voor de moorden op Moiwanna.


  Maak melding
 6. Het gebeuren in moiwana is toch een reactie wat zich heeft afgespeeld bij Stolkervijver?

  Zijn daar geen doden gevallen?

  Wat nu in libannon gebeurt is ook een reactie op het ontvoeren van militairen.

  US zegt dat de verantwoordelijkheid bij de aanvallers ( nu slachtoffers ) ligt.

  Israël mag zich verdedigen. Mochten de jongens toen zich niet verdedigen? Één was onthoofd door de slachtoffers van nu.


  Maak melding
 7. De massamoord in Moiwana is niet door Ronnie Brunswijk uitgevoerd, maar door een huurling die dit eigenmachtig heeft besloten en gedaan.

  Ronnie heeft daar naar weten nimmer toestemming voor gegeven!

  Uit veiligheidsoverweging kan ik van de huurling niet publiekelijk zijn naam noemen.

  De Surinaamse regering is inderdaad wel degelijk verantwoordelijk, zij heeft verstek laten gaan.

  Een lezer uit Frankrijk


  Maak melding
 8. Het gebeurde in Mow. is ten zeerste te betreuren,daar praat ik niet goed over,dus moet de huidige regering maar de verantwoordelijkheid nemen.Maar wie praat nu over “slachtoffers” aan militaire zijde.Zijn die ook niet op beestachtige wijze vermoord.Daar praat niemand over.Of zijn er daar geen schuldigen te zoeken.Wat zeg je aan de nabestaanden van deze militairen.Hebben zij dan geen rechten.We hebben verzoening nodig in dit land,en dat is dus ook de verantwoordelijkheid van deze en dies meer zij welke regering dan ook. Wij Su`s verloochenen onze geschiedenis bewust,want een ieder weet wat er in die tijd allemaal gebeurdis,maar we schuiven het maar in een[1] bepaalde richting.Dus zeg ik nogmaals verzoening,verdraai de feiten niet en bouw aan de eenheid van onze UNIEKE samenleving.


  Maak melding
 9. De Hr re.Als ik u zou zijn dan zou ik leren hoe meningen worden gegeven. In nederlanden .vooral op dit site mogen mensen hun meningen geven. Dat weet u toch wel. Gelukkig zijn anton en ik eens met elkaar. Als u niet eens ben met mijn mening dan hoeft u niet te dreigen. Maar zegt dat u niet eens ben met mijn. En als ik niet eens ben met u dan zeg ik dat ook. Op een fatsoenlijke manier,


  Maak melding
 10. Anoes lieve meid, ik waardeer je medeleven. Ook mijn familie is getroffen door de overstroming. Maar ik ben eerlijk gezegd wel blij dat Vene niet in een korjaal is gaan ronddobberen in de overstroomde gebieden. Op zulke momenten is het mobiliseren van hulp en hulpmiddelen belangrijker dan de mensen te gaan vertellen dat je met ze meeleeft. Er waren immers genoeg anderen die de slachtoffers zijn gaan helpen door ze de hand te schudden. Ik heb me op mijn manier ingespannen door zoveel mogelijk middelen te verzamelen voor de mensen daar. Vene heeft op zijn niveau zijn best gedaan door lobbiën en inschakelen van zijn netwerk. Ik waardeer die inzet ten zeerste.


  Maak melding
 11. Vene helpt enkel het binnenland.
  De rest nmag stikken of slikken.
  Weet je waarom hij niet harder mag dan 20 kilometer per uur op de brommer?
  yangmang.


  Maak melding
 12. Beste Yangmang!
  Het is niet zo dat de rest mag stikken!
  De mensen in de stad hebben lang geprofileerd,het is nu de tijd van de arme binn.bewoners
  Telkens als het om binn.bewoners gaat is het erg,alsof die mensen vreemde wezens zijn.
  Recht voor een,recht voor allen.


  Maak melding
 13. De president van Suriname moet schade in halen omdat hij jaren verzuimd heeft het binnenland te ontwikkelen of de mensen te stimuleren zich te ontwikkelen met het weinige wat ze hebben.Al die berovingen, verkrachtingen en moorden zijn de gevolgen van het verzuimen om aandacht te besteden aan ontwikkelen van het binnenland.Hoe komt het dat de mensen in Paramaribo en omgeving in zeer mindere mate deel nemen aan die verkrachtingen en moorden, omdat ze beter ontwikkelt zijn, ze hebben betere banen en betere kansen in de maatschappij.Wat je nu in Suriname ziet is niet nieuw dit zelfde gfebeurd ook in frankrijk met de jongeren die opkomen tegen Sarkozy en de overheid.Ze zijn ontevreden, ze worden achter gesteld. De marrons zijn ontevreden, ze zijn achter gesteld vandaar dat ze zoveel misdaden begaan.Ontwikkelen is de sleutel. Scholing is de sleutel.Besteed aandacht aan die mensen dan zal je zien dat er geen criminaliteit meer zal zijn.geef ze het gevoel dat ze ook mensen zijn, dat ze gerespecteerd worden. Door hen Djoekas of blauwkop te noemen lok je alleen maar agressie, moord, berovingen en verkrachtingen uit. Ik keur ieder vorm van criminaliteit af. de marrons moeten ook hun best doen, eigen verantwoordelijk nemen.Iede mens heeft een klein beetje creativiteit in zich.Als de regering niet instaat is jullie de mogelijkheden te bieden die leiden tot ontwikkeling moet je op gegeven moment gebruik maken van je ingenieuse creativiteit om je zelf te ontwikkelen. wacht niet tot een ander dat voor jou doet.Marrons doe je best.


  Maak melding
 14. Bibi,
  Als we 200 jaar verder zijn heeft het binnenland nog steeds hulp nodig.
  Ze willen door de staat worden onderhouden eelten aan handen van hard werken dat hebben ze nog nooit gehad. Paramaribo onveilig maken daar zijn ze goed en harde werkers worden overvallen, vermoord en verkracht. En dan de hand ophouden.
  Ga godverdomme werken zoals anderen ook keihard werken om een bestaan op te bouwen.

  Yangmang


  Maak melding
 15. Beste Yangmang,

  Weet jij hoeveel mensen van het binnenland goeie banen hebben in Paramaribo?.Er zijn een heleboel die goeie banen hebben hoor, soms weet je niet eens dat ze uit het binneland komen.Zo zijn er een heleboel die een eigen zaak hebben en mensen van Paramaribo in dienst nemen.Ik hoorde nina jurna op t.v zeggen dat de meest donkere negers uit het binneland komen, bijna iedreen uit Paramaribo dee die mening. maar dit is echt stupiditeit hoor. er wordt gegenaraliseerd. Wanneer een donker gekleurd neger, als hij een stadsneger is een misdaad begaat dan zeggen ze dat hij Marron is omdat hij donker gekleurd is. Ik vraag me af of er geen stadsnegers zijn die donker gekleurd is.Hou nou op met generaliseren. Er zijn een heleboel marrons die een universitair opleiding hebben afgerond.Jij kent die mensen niet, zo zijn er ook een heleboel intellectuelen in het binnenland die niet geschoold zijn omdat ze nooit de kans hebben gehad. leert mensen kennen dan kom je een heleboel te weten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES