Suriname biedt excuses aan voor moordpartij

8

PARAMARIBO, 15 jul – De Surinaamse regering biedt vandaag haar verontschuldigingen aan voor een massaslachting die het leger in 1986, tijdens de Binnenlandse Oorlog met het junglecommando van Ronnie Brunswijk, aanrichtte in het dorp Moiwana. Circa 50 inwoners van het dorp werden toen neergeschoten.

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten stelde vorig jaar een ultimatum, dat 15 juni afliep, aan Suriname om zich te verontschuldigen. President Ronald Venetiaan zal de verontschuldigingen in het openbaar aanbieden, vlakbij het verlaten dorpje Moiwana, waar het leger onder leiding van Desi Bouterse op 29 november 1986, vrouwen en kinderen doodschoten en hun huizen in brand staken.

De massamoord in Moiwana is pas op 29 november vorig jaar, na 19 jaar voor het eerst officieel herdacht. Het mensenrechtenbureau ‘Moiwana’86‘ heeft onder leiding van directeur Stanley Rensch jarenlang gevochten voor erkenning van wat zij een misdaad noemden.


8 REACTIES

 1. Wat een huichelarij!!!!
  excuses ok, maar niet omdat het moet en maar lullen zonder het te menen!!!!!
  welk beter excuus is er dan de varkens die dit hebben uit staats functies te pleuren.
  Waar zijn ze goed voor, hoe onvervangbaar zijn ze dat je het niet doet.
  Of ben je daar te laf voor Vene????? ja dat ben je want geen haar in je hoofd die daaraan denkt!


  Maak melding

 2. Marowijne werd midden jaren tachtig geterroriseerd (overvallen, bankroven, verkrachtigingen etc.). In de bende zaten moordenaars en andere geweldenaars alla Sampie.

  De politie kon deze bende niet aan en riep de hulp in van het leger. Er onstonden gevechten tussen het leger en deze bende. Omdat tegen het leger werd vochten werden de bendeleden door de Nederlandse pers “vrijheidstijders” genoemd.

  De bendeleiders zoals Barrabas en Ronny Brunswijk zaten ook in de drugshandel met contacten in het buitenland zoals met de beruchtte Surinaams-nederlandse drugsbaas George Baker die enkele racistisch-facistische blanke huurlingen zond om de bendeleden te instrueren om efficient te moorden.

  De bendeleden gingen op zoek naar kanonnenvlees. In de Auccaner dorpen werden minderjarige jongens geronseld en door de blanke huurlingen klaar gestoomd tot kindsoldaten. Om vrees te overwinnen werden deze jongetjes volgespoten met cocaine die volop voorhanden was. De joingetjes werden verslaafd aan de drugs en een weerloos instrument in handen van de racistisch-facitische huurlingen.

  Ze werden misbruikt om de Surinamse economie kapot te maken: oliepalmindusrtie en glasinddustrie werden volledig verwoest. Daarnaast werden Indiaanse meisjes systematisch vekracht.

  wordt vervolgd


  Maak melding

 3. Misschien is dit het moment om de geschiedenis van ons land op een correcte en waarheidsgetrouwe wijze te doen vastleggen.

  Moet de huidige regering verontschuldigingen aanbieden?
  JA, zo luidt het vonnis en zij vertegenwoordigen de staat.

  Moeten de moordenaars en opdrachtgevers vrij uitgaan?
  NEE. Zowel Desi als Brunsje de hoofdrolspelers in de DRUGSOORLOG.

  Desi heeft misbruik gemaakt van de staatsorganisatie en het leger ingezet.
  Brunsje heeft zijn misdadig brein ingezet en een bende opgericht.
  Somo heeft een rol opgeeist en zogenaamd als vertegenwoordiger van een bevrijdingsraad die veilig in Nederland zaten en genoten van de gastvrijheid en financiele steun.

  Verteld Somo nu nog steeds de mopen over het doodvallen van de marrons door het weigeren van de Bruns-Boei.

  Met de verontschuldiging van de staat moet ook de rol van dit soort figuren en figuranten worden beschreven.

  Een rol voor de Media?
  Zullen die eindelijk de zijde van de gemeenschap kiezen?


  Maak melding

 4. Andriol,
  natuurlijk is het niet geoid dat er onschukldige slachtoffers vallen als gevolg van een oorlog de door de bende van Brunswijk (opgehits door de Nederlkandse pers) is begonnen. Ik ben het helemaal eens dat er op zijn minst enige vergunnding aan de nabestanden wordt gegeven. Helaamaal goed maken is niet meer mogelijk.

  Het varken Brunswijk nmoet noig zijn excusses aanbieden aan de Auccaners voor wat hij ze heeft aangedaan.


  Maak melding

 5. Het is goed dat de regering haar verontschuldiging heeft aangeboden aan de nabestaanden van de slachtoffers van moiwanna.ik ga ervan uit dat mensen als bouterse, brunswijk,remie burke(super gevaarlijk), christopher en linscheer voor de een waarheidscommisie zullen verschijnen. Deze mensen die verantwoordelijk waren voor de ellende in het binnenland tijdens de oorlog en voor de na weeen van van de oorlog moeten uit ons midden gerukt worden. Het zijn mensen , maar ze hebben het hart van een monster. Deze hoofrol spelers in de oorlog.tot nu toe gaan deze mensen hun gang in suriname, niemand is instaat hen te stoppen. ook al verschijnen ze nooit voor een waarheidscommissie, eens zullen hun zonde hun nek breken, wacht maar het gaat niet meer langduren.


  Maak melding

 6. Ar,
  Ik ben het met je eens dat we de geschiedenis van ons land op een correcte en waarheidsgetrouwe wijze moeten vastleggen. Een rol voor de Media in deze? Aljeblieft niet de riooljournalisten van de Nederlandse pers. Die hebben altijd het “verdeel en heerssysteem” aangewakkerd.

  Ar, jammer genoeg draag je zelf een steentje bij aan aan geschiedvervalsing. Door zonder enige toelichting te spreken over een zogenaamde “DRUGSOORLOG” met als hoofdrolspelers Brunwijk en Bouterse. Waarin volgens jou Desi misbruik heeft gemaakt van de staatsorganisatie en het leger heeft ingezet. Inderdaad moet de rol van hoofd- en bijfiguren en figuranten worden beschreven. Maar doe dat dan op een correcte en waarheidsgetrouwe wijze.

  Wat de zogenaamde “DRUGSOORLOG” betreft het volgende. Het openbaar Ministerie van Nederland heeft ons jaren voorgelogen dat Bouterse aan het hoofd zou staan van een drugsnmaffia. Er zouden cocaine-laboratoria in het binnenland zijn en de binnenlandse oorlog zou gaan tussen twee drugsbende (het Nationaal Leger versus het Jungele Commando).
  We hebben vrijwel allemaal (inclusief ik) deze leugens jarenlang geloofd. Ben jij er nog niet van overtuigd dat het proces tegen Bouterse (met als eindresultaat veroordeling) geschiedvervalsing van het ergste soort is?
  Ar, laat mij mij dit weten ik zal het jou haarfijn kunnen uitleggen.


  Maak melding

 7. Dat vene nu in opdracht van het Inter-Amerikaans hof zijn excuses moet aanbieden, verdient voor mij geen schoonheidsprijst.
  Hij had het eerder moeten doen en niet op een uitspraak van de des betreffende instantie moest wachten.
  ik vind het triest om te moeten lezen, dat de surinaamse PRESIDENT geen initiatief kon nemen.

  Gio


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.