zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameWeer vraagtekens bij Surinaams gronduitgiftebeleid

Weer vraagtekens bij Surinaams gronduitgiftebeleid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 jul – Er zijn weer eens vraagtekens geplaatst bij het gronduitgiftebeleid. Dit maal is het minister Marica van Handel & Industrie, die een verklaring in twijfel trekt van zijn collega Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeleid, RGB. Als die beweert niet verantwoordelijk te zijn voor het afstaan van een stuk domeingrond bij de Nieuw Haven, klopt dat niet.

“De Onderraad Grondzaken heeft de beslissing genomen en niet deze minister. Deze minister heeft niet eigendunkelijk een beslissing genomen”, zei Jong Tjien Fa onlangs. Hij trachtte een persbericht te pareren, waarin de uitgifte aan de kaak werd gesteld. Maar volgens Marica is de raad niet bevoegd om besluiten te nemen. Hooguit kan advies worden gegeven.

Ruim zes hectare is in handen gespeeld van de Surinaamse Dok en Scheepsbouw Maatschappij van Radjen Pahladsingh. Pahladsingh is adviseur van vice-president en VHP-voorzitter Ram Sardjoe. De NV Havenbeheer, die het management voert over de Nieuw Haven, heeft protest aangetekend. Zoals de zaak in de media is gebracht wordt “de waarheid geweld aangedaan”, zegt Marica.

Hij is formeel verantwoordelijk voor Havenbeheer. Elke coalitiepartij wordt door een minister vertegenwoordigd in de Onderraad Grondzaken. Sardjoe fungeert als voorzitter.
Volgens de Ware Tijd is positief geadviseerd, omdat de raad er vanuit ging dat het vrij domein betrof. In dat geval is ook Marica niet goed geïnformeerd door Havenbeheer, dat het terrein al jaren claimt.

RGB heeft herhaaldelijk het nieuws gehaald, voornamelijk vanwege protesten van burgers. Er is zeker twee keer grond nabij scholen uitgegeven. De betreffende terreinen zijn overgedragen aan stichtingen, die geassocieerd worden met parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Somohardjo is ook voorzitter van de politieke partij Pertjajah Luhur, waar Jong Tjien Fa lid van is.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
 1. Het moet nu toch wel duidelijk zijn dat minister Jong Tjien Fa een marionet is van parlementsvoorzitter Somohardjo.
  Jong tjien Fa is alleen maar tot minister benoemd om prive belangen van Somohardjo te behartigen, zoals het uitgeven van grondbeschikkingen aan stichtingen die gelieerd zijn aaan dezelfde Somohardjo.


  Maak melding
 2. Wat een smerige, walgelijke politiekvoering in Sur. Corruptie, geregel, vriendjespolitiek, omkoperij speelt als nooit tevoren.
  Je wordt gewoon misselijk van wat deze bandieten uithalen in het land.
  Onder geen regerging is het ooit zo erg geweest als nu. Openlijke dieverij en ze schamen zich er gewoon niet voor. Geen wonder dat alles stilstaat in het land.
  Bah!


  Maak melding
 3. het wordt hoog tijd dat iemand of een groep ingrijpt tegen deze corrupte dievengilde.
  wanneer wordt er opgetreden voor het te laat is?Het lijkt wel dezelfde situatie van voor de serganten periode.Dit was toen een van de oorzaken van de serganten revolutie.

  atang so,
  noltie


  Maak melding
 4. Mensen,
  Wat ik nooit zal snappen is dat dit keer op keer gebeurt. Iedereen schreeuwt moord en brand en volgende week verschijnt er weer zo een verhaal in de pers. Dus wie houdt wie voor de gek?


  Maak melding
 5. Je kan je druk maken wat je wil Patricia,als het stommestemvee,niet protesteert zoals een paar jaar geleen toen Wijdenbosch de laan werd uitgestuurd,kunnen wij enkel met lede ogen toekijken.Zolang NPS,VHP en die bloedzuigers van het AC en PL,de domma massa achter zich hebben,zal dit tot uit den treure duren,CORRUPTIE


  Maak melding
 6. Ja nu is, Phaladsing van de kruepele OLIFANT aan de beurt en waar zijn de reacties. Jonge het zijn allemaal criminelen van alle kleuren van de regenboog…


  Maak melding
 7. Aan bigimang wil ik zeggen “which right?” heeft deze Bouta ook geen boter op zijn hoofd? Heeft hij geen delen van Suriname om geld mee te verdienen? Hij verkoopt zand, grind en hout, bezzit in het binnenland grote arealen. HEEFT hij deze soms gekocht? Van een eenvoudig salaris in het leger en als politicus kun je dit niet fiancieren. Dus of met geleend geld (dan is hij deze mensen / instellingen iets schuldig).

  Nog steeds zijn de oude machten die de dienst uitmaken. Wij zijn nog steeds zo dom om te kiezen voor korte termijn politiek.
  Kortzichtigheid is aan de orde van de dag. Dagdromen zijn aan de orde van de dag. Schijnheiligheid is aan de orde van de dag.
  Gelovigheid is aan de orde van de dag.

  De beerput opentrekken daar kopen wij niets voor hooguit een opgelucht gevoel.
  Laten wij vooruit kijken en kiezen voor een jonge politieke generatie welke niet etnisch gebonden is (dit is inderdaad wishful thinking) anders zullen wij in dezelfde drijfzand blijven zitten.


  Maak melding
 8. nou, dan heeft die nieuwe politie-attache uit ned. direkt werk, want de surinaamse politie is net zo corrupt als die ministers en de rest. een gedegen onderzoek naar illegale gronduitgifte lijkt me zo zoetjes aan wel op z’n plaats. of moeten we wachten tot die boeven heel suriname aan hun vriendjes of familie hebben uitgegeven? arme burgers krijgen geen stuk grond. wie denken deze boeven dat ze zijn??


  Maak melding
 9. Beste Armando,

  De politici van de oude orde zijn principieel corrupt, omdat ze verder geen visie hebben. Ze gaan per definitie de politiek in om zich persoonlijk te verrijken ten kostte van het land en volk. Om in die positie te komen moeten ze gekozen worden door hun stemvee. In een multi-etnische samenleving is het gemakkleijk voor deze politici om etnische groepen tegen elkaar uit te spelen want dan zullen deze etnisch stemmen. De oude orde is dan ook etnisch georienteerd. Met andere woorden hun stemvee bestaat uit “mensen die op ze lijken”. Hun stemvee wordt er echt niet beter van hoor!

  De oude orde is bezig te verdwijnen. Met andere woorden de niet-etnisch gebonden politieke generatie is geen droom maar allang realiteit (tenzij je aan het dagdromen bent).
  Vriend en vijand zijn ermee eens dat de NDP hierbij een voortrekkers rol in vervuld.


  Maak melding
 10. Toemak
  Dit hoor ik al jaren dat er niet etnisch gebonden politieke partijen bestaan.
  Ik droom zeer zeker niet maar de actuele realiteit leert dat deze partijen nog geen vuist kunnen maken.
  Door de etnische verdamping en samensmelting zal dat wel gaan gebeuren. Maar actueel en op korte termijn realisatie is enigzins wishful thinking


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES