Suriname wil stuwdam niet voor 2032 overnemen

7

PARAMARIBO, 13 jul – 2032 is voor Suriname goed genoeg als overdachtsjaar voor de stuwdam te Brokopondo. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Eerder hoeft niet. Er was daarom ook geen behoefte om in te gaan op een koopbod van de huidige beheerder, bauxietbedrijf Suralco. Moederbedrijf Alcoa wilde de dam van de hand doen voor 120 miljoen dollar.

Dat was tijdens de vorige regering Venetiaan. “De aankoop van een stuwdam is niet hetzelfde als het aanschaffen van een potlood. Je moet weten wat je koopt en of je het kan onderhouden”, zegt Hildenberg tegenover de Ware Tijd. Het heeft bovendien geen zin om zoveel geld neer te tellen voor een dam, die volgens de Brokopondo-overeenkomst sowieso Surinaams bezit wordt in 2032.

Dus werd feestelijk bedankt, ondanks de energiecrisis toen. “Het bod staat echter niet meer overeind. Alcoa is de afgelopen periode in staat geweest een belangrijk deel van zijn schulden kwijt te raken. Het bod is toen gedaan, omdat we echt heel veel schulden hadden”, zegt directeur Warren Pederson van Suralco. Hij sluit niet uit dat de dam over enige tijd weer in de verkoop wordt gedaan.


7 REACTIES

 1. Na 26 jaar in Surinaams bezit. Wedden dat ze een niet goed onderhouden dam voor Sur. achterlaten. De regering zal moeten duiken in het onderhoudsprotocol en dan ook goed controleren of Alcoa zich daaraan houdt. M.a.w. dikke vinger aan de pols. Maar ja je moet daadkracht en vissie tonen en dat ontbreek ten enenmale bij de huidige coalitie.


  Maak melding

 2. Wijs besluit. Wie weet hoe de techniek ten aanzien van energie er tegen die tijd uitziet. Mogelijk dat er ontwikkelingen hebben plaatsgevonden die waterkrachtenergie een dure methode van energie opwekking maken.
  Dus over 20 jaren de balans opmaken en beslissen lijkt mij geen slecht idee.
  Lazarus, het lijkt mij overigens stug dat er tegen die tijd nog mensen uit de huidige coalitie nog oppositie hierbij betrokken zullen zijn. Tenzij jij ze het eeuwige leven geeft uiteraard.


  Maak melding

 3. Ik hoop van ganse harte dat el vene somo ramdjoe kroesoe nog steeds aan de bel trekken en dan ook nog beslissen…

  God hoede deze lijders het eeuwige lijderschap…


  Maak melding

 4. suralco moet zich diep schamen , ze hebben gezorgd voor werkgelegenheid in suriname,een stuwmeer, maar dat weegt niet op tegen de velen miljarden die ze uit het land hebbeb geroofd, en vergeet niet de elleende die ze achterlaten voor ons , de zogenaamde mudlakes, die alleen maar kanker kunnen verwekken, sranangmang oeng ai opo jere, suralco give me one big break please. 120 miljoen, dnken de amerikanen weer een loopje te nemen met ons…???


  Maak melding

 5. Neen hoor, eeuwig leven kan ik niemand geven. Maar wel iets goed achterlaten voor de volgende generatie. REGEREN IS VOORUIT ZIEN. geldt ook in het bedrijfsleven.


  Maak melding

 6. Sloop dan maar die stuwdam en laat alle surinamers overgaan tot zonnecel energie en kan meteen ebs opgeheven worden, dan hoef geen surinamer meer belasting te betalen, voor stroom of water, lekker afhankelijk van de regering, want op hun beurt kunnen ze toch niet regeren, bovendien hoeven de binnenland bewoners niet meer bang te zijn dat ze overstroomd raken door water, want als er een weg is naar laag gebied, wat overigens werd verhinderd door de stuwdam, raakt je dan wel overstroomd, kiezen of delen, alle surinamers moeten aan zichzelf gaan denken, en laat die boeven lekker door kibbelen in hun parlementje.


  Maak melding

 7. Je hoef de stuwdam niet te kopen.
  Je moet het contract open breken, en vooral op dit moment en de geleverde energie koppelen aan olie.
  wie kan mij vertellen hoeveel een liter benzine over 10 jaar gaat kosten.
  Weer toont de regering geen daadkracht.
  Je moet verder kijken dan je neus lang is.
  Trouwens, de onderhandelaars van westsuriname geef ik mee, of hebben de plicht om al het geld wat reeds eerder uit ontwikkelingsgeld erin gestoken is 900mln NF/ 450mnl EURO) direct op tafel gelegd wordt.
  De gehele infra voor onderzoek was reeds gelegd.
  Het hele gebied was reeds in kaart gebracht.
  Die gegevens kunnen ze niet gratis krijgen van Suriname.
  Ze moeten betalen en de zelfde dag wanneer het contract wordt getekend.
  Anders kunnen we tegen hun zeggen,
  Vertrekken jongens, en Suriname mag dan zelf het bauxiet alleen drogen en verkopen.
  Er zijn zat kopers op dit moment van globalisatie van bauxiet.(je hoef niet een aluminium of aluinaarde producent te zijn voor de naam in de wereld)
  Dan krijg je tenminste al het geld uit de Bauxiet.
  Ik stel voor dat Jharap nog en kans krijgt om een keer (4 jaar lang????)de baxietindustrie voor Suriname op poten te zetten.
  Of weten we nog steeds niet hoe je Bauxiet moet drogen tot verkoopwaar.
  Het zal bij Suralco en billiton toch blijken dat het baxiet alleen gedroogd zal worden en vervolgens verscheepd zal worden naar Trinidad vanwege een goedkope deal van Alcoa met Britisch Petroleum(BP)voor aardgas levering die gebruikt zal worden voor het verwerken van bauxiet tot eindproduct.
  Als je munt wil slaan moet je het op dit moment doen.
  Zelf drogen en naar Trinidad sturen.
  En anders, verkopen aan China, die hebben het toch nodig.

  Een keer onafhankelijkheid tonen zou goed zijn.
  Op dit moment handelen zou heel goed zijn, want ze kunnen van Suriname niet zeggen dat ze genationaliseert hebben maar het geen nieuwe contract hebben getekend.
  Laten ze de stuwdam meenemen als ze vertrekken, wil ik zien of het hun lukt, of dat ze voor 1$ symbolisch verkopen aan Suriname.
  Voor onderhoud kunnen we altijd andere landen en expert vragen, die zijn er zat op de wereld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.