maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCoalitie struikelt over rol leningen voor Suriname

Coalitie struikelt over rol leningen voor Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 jul – Binnen de coalitie heerst verschil van mening over de rol van leningen voor Suriname’s verdere ontwikkeling. Onder meer DA’91 is voorstander van verhoging van het leningenplafond. Op het ministerie van Financiën wordt daar anders over gedacht. “Moeten we steeds schulden blijven maken om onze ontwikkeling te financieren?” vraagt minister Humphrey Hildenberg.

Hij heeft geen zin om het parlement om verhoging te vragen. Extra leningen kunnen alleen als het winstgevende projecten. “Maar op dit moment is er geen enkel probleem. We zitten zelfs ver onder de 60 procent wat leningen betreft”, zegt Hildenberg tegenover de Ware Tijd. Het Surinaamse plafond is gebaseerd op het Verdrag van Maastricht, dat de oprichting regelt van de EU.

Volgens DA ’91 zijn de strenge begrotingsregels van het verdrag niet echt gericht op ontwikkelingsfases. “Het is wel een nobel streven, maar ook een sta-in-de-weg voor de economische vooruitgang”, zegt DA’91-leider en parlementariër Winston Jessurun. Suriname ontbeert het geld dat nodig is om zijn natuurlijke hulpbronnen te ontginnen. “We moeten niet in een te strak keurslijf gaan lopen.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Ik kan simpaticeren met de stelling van minister Hildenberg. Geleend geld moet uiteindelijk worden terugbetaald. Tenzij projecten niet winstgevend zijn, wordt daarmee een probleem gecreerd voor de toekomst. Daarnaast is het de taak van de overheid om voornamelijk regulerend en conditie scheppend bezig te zijn en zich niet als investeerder (lees ondernemer) op te stellen. Investeringen dienen zoveel mogelijk overgelaten te worden aan de private sector. Een plafond zoals ingesteld door de EU is voor onderontwikkelde landen met beperkte economische flexibiliteit en een negatieve afbetalings imago (hoge rente)extra belangrijk. Een betere methode is dat Surinaamse ministers, volksvertegenwoordigers en ambassades zich ontwikkelen tot goede verkopers die Suriname weten te promoten als een land met uitstekende investeringsmogelijkheden. Deze methode van fondswerving is veel effectiever en kost weinig geld. Het heeft tevens tot gevolg dat er extra banen worden gecreerd ten bate van het overhevelen van banen in de publieke sector naar de private sector.


  Maak melding
 2. Hartelijk dank mijnheer of mevrouw opmerkzaam. Reacties als deze worden door mij ontzettend geprevereerd. Eindelijk een reaktie van enig kaliber op deze site. Dank U hartelijk


  Maak melding
 3. Hallo broerders en zusters,

  Hier is pakromo weer…!!!, ik ben geen econoom, maar om een land gezond te maken op alle fronten, moet men eerst winst maken.

  En hoe doe je dat ? wel ? wel ? wel ?.
  De slogan is export, export, export.

  Daarna kom deviezen binnen, met dat geld
  investeren we weer in infrastrutuur.

  En niet in mooie auto’s die in suriname rondrijden, anders blijven we maar rondje draaien.

  Punt uit…!!!, het is zo klaar als een klontje.


  Maak melding
 4. BoeBoe

  Ik ben het ook volkomen met je eens.
  Dit is pas echt een heel mooie en leerrijk
  reactie.Het is heel mooi neergezet door
  mevrouw of meneer Opmerkzaam,ik vindt het
  prachtig mooi.Hopelijk trekken de genen,die
  altijd van die vreselijke,beledigende en
  schandalige reacties hebben lering hieruit.
  Proficiat meneer of mevrouw opmerkzaam.


  Maak melding
 5. In plaats van leningen te zoeken voor projecten in Suriname, zou de regering juist investeringen moeten aanmoedigen.
  Ik ben het met minister Hildenberg eens dat je niet eeuwig afhankelijk moet blijven van leningen.
  Indien er een goed investeringsklimaat wordt geschapen, is het niet moeilijk om investeerders aan te trekken.


  Maak melding
 6. WInston JEsrund,

  is de juiste man. hij moet een kans krijgen om president te worden.

  maar ja omdat hij een echte suri is gaan ze het hem niet gunnen.


  Maak melding
 7. Waar is het geld van suriname. Ik heb begrepen dat arme mensen ook belasting moeten betalen in suriname. Weet u als burger waar het geld allemaal gaat. Als je je gezond verstand gebruikt dan gaat het geld naar de mensen van de regering. Zij delen het geld met elkaar. En ik denk dat ze ook met elkaar wippen. Dit is geen scheldwoord. Maar de dagelijkse realiteit. Ik heb de neiging te geloven dat donkere mensen altijd zo waren geweest en dat veranderd nu niet. Volgens mijn nooit. Die surinamers denken meer aan naaien naaien. Dat betekent aarmoe zaaien. Kijk zelf met je eigen oog en denk met je eigen hoofd. De moraal in de surinaamse leiding. Die word niet erkent. Imand die de moraal niet respecteerd word lui.lui. Dat geld voor alle rassen. Het belangrijkste en de aller mooiste die een menselijke ras heeft dat is de moraal.Je moet als mens streven naar de moraal.Dat is belangrijk voor je toekomst. Wij kunnen niet perfect worden. Maar houden van het goede.Dat is iets die alle levende wezens zou willen hebben.Waarom.Om dat daar de lust oord is.m.a.w Het paradijs.


  Maak melding
 8. Als een rechtgeaarde en een in Suriname geboren Surinamer vindt ik dat je zomin mogelijk leningen moet aangaan, omdat je die leningen + rente zou moeten terugbetalen. En wie moet dan dat allemaal opbrengen? ” De belastingbetaler” De bevolking heeft reeds een niet al te ruim budget en dan zou er nog bij moeten komen dat men nog meer de broekriem zou moeten aanhalen? Er heeft zich in de gehele regeringstop, nog nooit iemand zich bereid verklaart om desnoods 10 procent van hun salaris af te willen staan om s,Landskas een beetje te “willen” ondersteunen, terwijl men zijn mond zo vol van heeft hoezeer ze met Suriname verbonden zijn. En wat ook storend is, is n.l. het feit dat bij in gebruikname van iets nieuws, de heren van de regering en m.n. de president er wel voor te vinden is met gebruikmaking van een ellelange rede doorspekt met hele dure woorden, soms voor het gewone volk niet te volgen, maar bij nadere analische zonder enig inhoud.” P.S: Een ervenis overgehouden van een onzer grote zonen J.A.P. ” Dus inplaats dat onze regeerders zich met de ontwikkeling en vooruitgang van het land bezighouden, bediend men zich van ,in hun beleving, dure woorden en is men zich aan het vergenoegelijken aan z.g. kennis en vergeten wordt dat de jonge generatie dwars door dit alles kan prikken. Daarom zijn de oude politcie beducht op het feit dat zij door de jongeren zo critich mogelijk worden bejegend, en ervaren dat als vijandig en gaat men soms over tot het gebruik van beledigende uitlatingen.Ze moeten wel een ding onder ogen durven zien; eens zullen ze toch plaats moeten maken voor de jonge en rechtgeaarde en eerlijke SURINAMER. Verder hoop ik dat zij dit stuk onder ogen krijgen en tot het besef komen dat aan alles een eind komt. Djogoman. P.S. Laat de bijnaam “Djogoman” niemand van de wijs brengen.


  Maak melding
 9. Investeerders zijn er genoeg, bruynzeel privatiseren(verkopen aan multinationals) stuit op kritiek en tegenstand, de Fransen is geïnteresseert in de bacoven plantages reactie sur. loconiek (adertje onder de gras) de chinezen patamacca gebied = palm olie. wat denk je dat ontbreekt….inderdaad
  beleidmakers leiders die niet met hun ….denken.


  Maak melding
 10. Wat ik heb gemerkt van de surinamers zijn mening. Dat is dat ze geen nuttige voorbeeld leggen. Het klink allemaal laagopgeleide. Leg a.u.b. een fatsoenlijk iedee voor. Zodat andere site bezoekers verder kunnen ontwikelen. Leer van elkaar.Word niet snel boos. Leer zelf bekritiseren. Uit komen met bewoording.
  Mensen die van ruzie houden. Dat zijn mensen die wat geestelijk betreft achteruit gaan. Als alle rasen op de aarde het universele waarde zou respecteren. Dan zou oorlog nooit voorkomen.En ook geen haat. Als een neger zou zeggen ja ik ben een neger en ik accepteert het. Maar Het is allemaal tijdelijk. wie weet dat ik een ander ras krijgt in de volgende fase. Want een hindoestaan. afrikaan. europiaan.mexicaan. Wij zij gelevert aan de natuur die bepaald wie waar geboren word. Want er is maar één god voor ons allemaal. Als een individu wil overleven in dit werld. Dan is het beste om de goede te gehoorzamen. In de bijbel staat het ook. Als je groot wil worden dan moetje eerst klein worden. Ik geloof niet echt in de cultuur god wel in de heer Jezes. Ik hou mijn niet met de bijbel bezig. Wat wel mijn voor keur is dat ik mijn verantwoordelijkheid niet vergeet. Want uit eindelijk moet ik toch in mijn éénje terug. Mijn familie gaat niet mee. De goede en het slechte gedrag dat zal men moeten meenemen. Ik wil het mischien niet meenemen maar het moet. Tot slot. Je hoef niet hoogopgeleid te zijn om fatsoenlijk te gedragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES