donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse kip legt het af tegen importboutjes

Surinaamse kip legt het af tegen importboutjes

-

Does Travel

PARAMARIBO, 11 jul – Surinaamse kip blijft het afleggen tegen het importproduct, ondanks politieke beloftes. Dit stelt de Associatie voor de Pluimveesector in Suriname, APSS. Weliswaar is in 2004 een wet aangenomen voor extra heffing op importkip, maar in de praktijk is daar bitter weinig van te maken. Er wordt een halfslachtige houding aan de dag gelegd.

Enerzijds wordt beweerd dat lokaal ondernemerschap ondersteund wordt. Aan de andere kant worden beleidsvoornemens genegeerd. Van de toegestane invoerbelasting van veertig procent, wordt slechts de helft geheven. “Suriname is het enige Caricom-land met een importheffing van minder dan honderd procent”, zegt APSS-voorzitter Eric Hilversum.

Jamaica kent zelfs een heffing van tweehonderd procent. Surinaamse kip valt vanwege de hoge importcomponent vrij duur uit, vergeleken bij het importproduct. Volgens kippenboeren kan de prijs omlaag als de invoerrechten op componenten worden verlaagd. “Welke belangen spelen dan dat de overheid duidelijk de importeurs bevoordeelt?”, vraagt Hilversum.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

11 REACTIES
  1. overheids functionarissen proviteren ook mee van deze maatregelen. denk maar aan de gratis dozen boutjes voor hun feestjes.
    de echte surinaamse producent mag stikken. dit is hun beleid. het zijn altijd de woorden maar nooit de daden. als er een daad is moet het eerst het eigen belang vertegenwoordigen en dan zien wat over is voor de rest


    Maak melding
  2. De pluimveesector moet ook eens efficienter produceren. Een gemiddeld sterftecijfer van 12% bij de slachtkippenproduktie is zeer hoog. Ze moeten het brengen naar 8%, en het kan lukken als ze teelttechnisch efficienter te werk gaan. Maar ook de overheid heeft debet aan dat de lokale kipproductie duur is. 40% invoerrechten aanslaan op veevoergrondstoffen, medicamenten en dergelijke is niet mals. Terwijl de importeurs maar 20% betalen op hun kippevlees import.

    hoop dat er eens een minister van landbouw komt die echt kennis heeft van landbouw,veeteelt en visserij.


    Maak melding
  3. Hallo broerders en zusters,

    Ik loop al met plannen om in suriname een kip
    fabriek te beginnen, maar als ik zo de verhalen hoort, dan stap ik maar over op vis.

    Een grote stukje grond kopen, hup…!!!, water d’r in en kleine visjes beginnen, en de rest gaat vanzelf, net als in commewijne.

    En later als het goed gaat, stap ik over op walvis vlees, lekker mang…!!!.veel proteine.

    Al dat gedoe over kip, met kans op sars, en sanmolena batarie, moeten we niet hebben.

    Want we hebben al een kleine bevolking, het hoeft maar iets te gebeuren met de vogelgriep, en de surinaamse bevolking is met de helft gesreduseerd.

    Dus weg met die kip, leven de vis…!!!,
    Hoera..!!, hoera…!!!, hoera…!!!.

    Groetjes,broerders en zusters.


    Maak melding
  4. Aangezien het niet efficienter en effectiever kan door persoonlijk belangen….moeten we iets anders verzinnen.

    Als 40% van de Surinaamse bevolking zelf kweek heb je dit probleem gedeeltelijk opgelost. Minder vraag leid in de meeste gevallen tot prijsverlaging.


    Maak melding
  5. Het is wel haast zeker dat een of andere ondernemer/importeur die gelieerd is aan de regeringspartijen, een importvergunning heeft kunnen bemachtigen.
    Net als in de jaren 80 toen Dilip Sardjoe van de NDP de Amerikaanse kippeboutjes mocht importeren.
    En nu weer de zoveelste klap voor de Surinaamse pluimveesector.
    Vene je wordt bedankt!


    Maak melding
  6. Kip in Suriname is een dure grap. De prijs van 1 kilo kip is circa 8 SRD en dit is veel als je rekening houdt met de gemiddelde nette besteedbaar inkomen. De kwekers zullen wat efficienter moeten werken en de overheid moet de productie stimuleren door een ontmoedigingsbeleid voor import te voeren. Indien het waar is dat dat maar 20% wordt geheven op de toegestane 40% dan is er sprake van een bevoordeling van degene die importeert. De vraag is wie dit zijn en waarom de overheid dit doet. Misschien voor deze of gene een tekie njang.
    Overheid stimuleer de binnenlandse bedrijven want die zorgen voor werkgelegenheid maar de Sur. bedrijven moeten ook de hand in eigen boezem steken om oplossingsmodellen en voorstellen aan te dragen.


    Maak melding
  7. Het is wederom een vorm van vriendjes politiek. En afval produkten dumpen voor de arme landen. De file’s voor de welgestelden en de bonjo’s voor de ……
    De stem van de oppositie is zoek.


    Maak melding
  8. het is toch allemaal oud nieuws

    wij moeten eens onderzoeken wat ze wel GOED doen in Suriname.

    zaken NIET goed doen of ON-doordacht,VER- keerde besluiten nemen,daar zijn ze HEEL GOED in.

    Niet dat zij het niet kunnen,maar als je geen baat bij hebt dan doe je het toch anders…

    groet,Anansi


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES