dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSteeds meer jonge Surinamers krijgen suikerziekte

Steeds meer jonge Surinamers krijgen suikerziekte

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 jul – Steeds meer jonge Surinamers lopen suikerziekte op. Dit stelt de Centrale Opleiding voor Verpleegkunde & Aanverwante Beroepen, Covab. Lag de gemiddelde leeftijd van diabetici vroeger rond de vijftig jaar, nu wordt de ziekte ontdekt bij een groeiend aantal jongeren. Dit vraagt om een aanpassing van de dienstverlening.

Traditionele vormen van begeleiding zijn niet toereikend meer. Er worden daarom in rap tempo trainingen verzorgd om verpleegkundigen de nodige vaardigheden bij te brengen. Sinds 2004 zijn zestig diabetesverpleegkundigen afgeleverd. “Dit aantal is bij lange na niet voldoende, gelet op de omvang van de ziekte”, zegt Covab-directeur Judith Tjon A Tsoi. Het aantal aanvragen neemt toe.

Onder meer poliklinieken hebben steeds meer behoefte aan in dit opzicht gespecialiseerd personeel. Belangrijk zorgpunt bij de begeleiding blijkt de behoefte aan informatie over medicatie, dieet en lichaamsverzorging. De diabetesverpleegkundigen worden als adviseurs ingezet. Covab blijft de kwaliteit van de zorg controleren door regelmatig veldonderzoek onder cliënten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
 1. Beste Sranangmans,

  Een zorgwekkende ontwikkeling, die onze jongeren treft. Ik vind het artikel of commentaar zeer onvolledig, mede omdat de oorzaak en onderzochte groepen jonge Surinamser ontbreekt. Het is derhalve onmogelijk zinnig antwoord te geven op deze doch zeer verontrustende ontwikkeling.

  Srangman, tang boen,


  Maak melding
 2. Ja zeker is dit een verontrustende ontwikkeling.De jonge Surinamers zouden hun eetgewoontes drastisch moeten aanpassen en dan nog het overmatig drank misbruik.Daar valt geen goed woord over te zeggen.Natuurlijk zijn de oorzaken ook elders te zoeken ,zoals de jaren lange
  slechte economische ontwikkeling van het land.Jammer,jammer,jammer voor de volksgezondheid.


  Maak melding
 3. Men moet bij de bron aanpakken en hoe voorkom je dat, de dienst verlening aanpassen is oke, maar voorkomen is nog steeds beter dan genezen.
  Beweeg,wandel ze en wees kritisch over eten.


  Maak melding
 4. Hebben jullie dan nog niet van Herbalife gehoord?
  Suikerziekte ontstaat doordat de voeding van de mens niet meer zo evenwichtig is als vroeger. Er zitten gewoon te veel suikers in ons eten en vooral véééél te weinig voedingstoffen.
  Mijn advies; probeer het eens met Herbalife!

  Suribelg


  Maak melding
 5. Diabetes wordt niet veroorzaakt door het eten van suiker en/of zoetigheden, maar eerder door eentonig eten en/of teveel junkfood en waarschijnlijk ook door een te hoge consumptie van zware eiwitten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES