zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieFranse overname Surinaamse bananensector ideaal

Franse overname Surinaamse bananensector ideaal

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 7 jul – Suriname zou het best in zee kunnen gaan met het Franse Katopé bij privatisering van de bananenindustrie. Dit stelt de Stichting Behoud Bananensector, SBBS, die het privatiseringsproces begeleidt. Katopé blijkt de meest geschikte kandidaat, nu herstel van de sector moeizamer verloopt dan was voorzien.

“De regering heeft geen andere keus dan met de Fransen in zee te gaan, aangezien financiering niet van elders kan komen”, zegt SBBS-bestuursvoorzitter André Brahim, tegenover de Ware Tijd. Lokaal kan geen financiering vekregen worden, ondanks een staatsgarantie. Dure Europese importlicenties en de lage marktprijs hebben de financiële problemen alleen maar vergroot.

Voor dit jaar alleen wordt een tekort verwacht van ruim vier miljoen dollar. Katopé dat samenwerkt met Agrisol, de afnemer van de Surinaamse bananen, is bereid financieel bij te springen. Voorwaarde is deelname in het management. “Ze opereren in de bananenwereld, hebben een dikke vinger in de pap en kunnen uiteraard een betere prijs voor onze bananen vinden”, aldus Brahim.

Katopé bezit productiebedrijven in vijf Afrikaanse landen en heeft onlangs een aantal grote investeringen gepleegd in Brazilië. Volgens Brahim spelen ook strategische belangen mee. “Het is niet verstandig een bedrijf te privatiseren wanneer het een armoedig bestaan lijdt. Het privatiseringsproces gaat door, maar we wachten op betere tijden om meer geld ervoor te krijgen.”

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

3 REACTIES
 1. De regering moet 1/3 van de aandelen bezitten en deelname in het management. 20% voor de particuliere surinaamse beleggers en rest voor katopé. Privatisering altijd goed, maar nooit voor 5%, zoals in de goudsector..!!

  kws


  Maak melding
 2. Er is altijd een addertje onder het gras meneer Brahim.
  Onderzoek eerst waar dat addertje is en daarna pas onderhandelingen beginnen met de Fransen.
  Zorg er dan voor om dat addertje te elimineren.
  Ik weet in ieder gaval waar dat addertje schuilt…………
  U ook meneer Brahim?


  Maak melding
 3. Als “KLM” (o.l.v. prof.dr en economen hooggeleerden) door de Fransen kan worden overgenomen, wat stelt de bananen plantages voor ( beheert door een stelletje gevulde ongebruikte hersenloze baboenen )


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES