Excuses Surinaamse regering voor massaslachting

11

PARAMARIBO, 6 jul – De Surinaamse regering zal publiekelijk excuses aanbieden voor de massaslachting onder bewoners van het dorp Moiwana in 1986. Dit meldt de Ware Tijd. President Venetiaan zal op 15 juli zelf de excuses aanbieden aan de nabestaanden van de ruim veertig slachtoffers. Er wordt een speciale ceremonie gehouden in het Moengo-stadion, in het district Marowijne.

Moiwana bevindt zich in dit district. Op 29 november 1986 heeft een eenheid van het leger naar willekeur geschoten op de bewoners. Met de excuses wordt uitvoering gegeven aan het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, IAHRM, in Costa Rica. De staat is ook veroordeeld tot betaling van een financiële schadeloosstelling aan de nabestaanden.

Ook moet het dorp weer worden opgebouwd. Intussen is een stichting opgericht om de heropbouw te begeleiden. Bij de aanbieding van excuses dient grootopperhoofd Matodja Gazon van de Ndyuka-stam of een vertegenwoordiger aanwezig te zijn. Ook moet politieman Herman Gooding herdacht worden, die is doodgeschoten tijdens een justitieel onderzoek naar de slachting.


11 REACTIES

 1. een goed gebaar na dit dan volgd ook rony brunswijk, jozef zoon paul somohardjo, en de ned regering en zuster zendingeen .voor hun aandeel in de burger oorlog war bij zo veel surinaamse zonen zijn gesneuveld hun fam voelen nog steeds de pijn dus kom rony en gezanten nu jullie exceses naar de fam.


  Maak melding

 2. Ik vind het een hypocriet gedoe, Nu houd Nederland zijn mond, wat is het verschil geweest tusen deze massa slachting en de decembermoorden ? Nedrland moet dus oook de regering boycotten. net als hoe ze Bouterse boycotten. En als ze dat niet doen dan zijn ze hypocrieten. Over de december morden word een heel hijsa gemaakt maar dit is net zo erg en dat word “geaccepteerd” !


  Maak melding

 3. Is het wel juist dat een regering(Venetiaan) die geen deel heeft gehad aan de massaslachting, publiekelijk zijn excuses aanbiedt aan de nabestaanden?
  Het zou beter zijn dat de lafaards die verantwoordelijk waren voor deze onmenselijke daad te laten opsporen, berechten en publiekelijk hun excuses aanbieden aan de nabestaanden.


  Maak melding

 4. Ik ben het met banisader eens
  Brunswijk die door de Nederlandse pers is aangezet om misdaden te plegen is de hoofdschuldige van de ellende in Marowijne i.h.b. onder de Auccaaners.

  Ronny Brunswijk toon tenminste berouw voor de ellende die je je eigen Auccaners heb aangedaan.


  Maak melding

 5. Bouterse en Brunswijk zijn verantwoordelijk voor de gevolgen van de burgeroorlog in suriname. Ze moeten beiden excusses aanbieden aan het surinaams volk voor de leed die zij hen bezorgd hebben. Deze twee beesten moeten verbannen wordenuit suriname. Vanwege hun zonde kan suriname vandaag de dag niet vooruit komen. ze hebben nooit vergiffenis aan De Allerhoogste gevraagd van het onschuldig bloed die zij vergoten hebben daaro is er nu zoveel leed in suriname. Ramp na ramp is er in het land, hongersnood een tijd geleden, veel sucicide, veel criminaliteit. Het is niet normaal meer mensen.ik kan het niet anders verklaren dan dat de roots ligt in het onschuldig bloed vergieten.


  Maak melding

 6. Jehuomi,

  De schuld van het het economisch en moreel verval met als uitingen hongersnood, veel sucicide en criminaliteit ligt bij Vene en zijn criminele-egoistische-racistische Nieuw Front Plus.

  De Allerhoogste weet als geen ander dat dit stront front de grootste grootse ramp is die Suriname treft.


  Maak melding

 7. binnenkort komen de surneds en gaan een massa-slachting plegen op het parlement, want het vakantie seizoen is begonnen, dus kijkuit front, wij komen eraan, verberg je anders moet je ook maar vluchten in het jungle en kunnen de surneds zonder bloedvergieten een staatsgreep plegen en eindelijk hun geboorte-land redden, wat er te redden valt.!!!!


  Maak melding

 8. ai boooooooooooooooooiii de hoofd daders lopen nog vrij rond
  What about hun brunsie en bouta???
  waarom worden hun niet opgehaald door de VN zoals John taylor-en yugoslaven??zo te zien is suriname niet belangerijk voor het straf hof Den-haag
  Waarom worden ze niet ontvoerd??ik zou graag ook meewerken met ontvoeringen van deze 2 gasten heb de opleiding ervan genoten Duuuuus


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.