dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijKwakoe-award dit jaar naar Surinaamse Nederlander?

Kwakoe-award dit jaar naar Surinaamse Nederlander?

-

Does Travel - naar Suriname

Het 31e Kwakoe zomerfestival is afgelopen weekend in de Amsterdamse Bijlmer van start gegaan. Traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met de uitreiking van de ‘Kwakoe Jagernath Lachmon Award’. Hierbij is het gebruikelijk om de award uit te reiken aan iemand uit Suriname (en niet uit Nederland), die zich op sociaal of cultureel gebied verdienstelijk heeft gemaakt.

In 2002 werd de prijs uitgereikt aan oud-president Jules Wijdenbosch, in 2003 aan zuster Isabel Slagveer, Fransje Gomes en Roshnie Radakishun, in 2004 aan oud-president Johan Ferrier en vorig jaar aan de Javaanse politicus Willy Soemita.

Maar Kwakoe vice-voorzitter Tjon A Ten zou het voor de verandering wel eens leuk vinden om een Surinaamse Nederlander de eer te gunnen. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep (RNW). Een naam noemt hij nog niet en laat zo iedereen nog even in spanning. Volgens RNW wordt de winnaar na het derde of vierde weekend van Kwakoe bekend gemaakt.

Wie het al denkt te weten mag het hieronder zeggen:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
 1. Ik vind dat Stanley Menso, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Suri profs zo een prijs wel verdiend, behalve dat er hard gewerkt word, worden ook veel goede doelen in Su gesteund.
  Maar ja zo zijn er nog velen, dit is iniedergeval mijn mening.


  Maak melding
 2. De criteria waar je aan moet voldoen om voor de prijs in aanmerking te komen zijn op zich heel transparant.
  1. zoom in op de strategische belangen van de heer Kout in Suriname; politiek, materieel.
  2. Laat deze figuur weten dat je zijn belang op het oog hebt en dat je erg loyaal bent.
  3. Betrek hem actief bij lucratieve zaken in Nederland en hou daarbij rekening met de publiciteitswaarde van e.e.a.
  4. Geef hem nimmer de indruk dat je belangrijker bent of wil zijn dan hem en kom niet aan zijn andere relevante netwerkcontacten.
  5. Gefeliciteerd, je hebt de prijs.


  Maak melding
 3. Ik denk dat er iemand is op deze wereld die dat absoluut verdiend, en dat is Roy Ristie, een Surinaamse Nederland die de officueze ambassadeur is van Suriname in Nederland, ER is geen Surinamer die hem niet kent en er is geen Surinamer die een probleem had, bij Ristie terecht kwam en niet is geholpen, misschien niet in financieel opzicht maar wel in immaterieel opzicht. Het is de man die een ECHTE activist is als het gaat om de manier waarop door Nederlanders wordt omgegaan met Surinamers. DE man die wezenlijk discussie heeft aangezwengeld in Nederland, de man die het monument vanbesef op het suriname plein heeft gerealiseerd, de man die de uitvinder is van lokale radio in Nederland, de man die rechtstreek de hoofdredactuer van het Nos journaal in zijn gezicht heeft gezegd: Ik kies niet voor het NOS belang ( dat inhield Surinamers te kakken zetten) , maar ik kies voor het algemeen Surinaams belang. En zodoende heeft hij toen een glansrijke carriere bij de landelijke omroep vaarwel gezegd nadat mensen als Soebratie en co zich wel onderwierpen aan het NOs belang en vertelde dat Ristie bezig was hun op te stoken tegen de NOS. En zo kan ik nog doorgaan, maar het is ook Ristie die aan de wieg heeft gestaan van carrieres van onder andere Ruth Jacott ( loog haar moeder voor dat ze even weg ging met hun, terwijl ze gingen oefenen), de man die Elvira Sweet een poduim heeft geboden en zo kan ik nog verder gaan. Kortom, een man die Surinamers zoveel mogelijk probeert op te krikken in dit land. En dan mag je denken wat je wilt van de man, er is geen TWEEDE Roy Ristie.


  Maak melding
 4. ik vind de naam jaggernat Lachmon niet gepast bij de deze award.
  Ik vind Abaisa,Aboikoni of Arron of Bruma een beter passen bij dit award.
  Deze festival is immers een negroide gebeuren.

  Blakamaribo


  Maak melding
 5. Verandering, zoals de heer Tjon A Ten zegt, “is” (inderdaad) “leuk”; maar willekeurige veranderingen zijn dat niet en zelfs ongepast! Het gaat allemaal ten koste van het prestige van de award. Over enkele jaren ligt niemand meer wakker van bij toekennig van de award als deze trend van willekeurige veranderingen zich voortzet. De criteria moeten niet van de ene op de andere dag veranderen. Op deze wijze helpt de award zichzelf om zeep.
  Volgend jaar kan in principe dus ook Ali B of Jantje Beton of zelfs Osama Bin Laden voor in aanmerking komen. Kwakoe moet zich wel in zijn graf omdraaien en zich afvragen of dit de bedoeling is.
  Er moeten vooraf criteria zijn waaraan de kandidaat wordt getoetst; en deze moeten niet jaarlijks uit opportunisme veranderen.
  Er zou een onafhankeljke commité van deskundigen moeten zijn die geen belangen heeft bij Kwakoe. Deze zou dan jaarlijks volgens vooraf vastgestelde criteria de uitverkeizing moeten doen, zodat achterf objectief kan worden vastgesteld of de gemaakte keuze op zijn minst redelijk te noemen is.
  De award staat dus op een tweesprong: kiezen voor een prestigeverhogende weg of kiezen voor een prestigeverlagende weg zoals die zich kennelijk heeft ingezet dit jaar.
  Er mag geen sprake zijn zijn van achterkamergedoe. al een tijdje hoor je dat men smalend zegt dat de heren al jaren vooruit weten wie de volgende winnaar wordt.
  Uit vorenstaande reacties blijkt ook duidelijk dat het prestige van de award ter discussie staat. Wil de organisatie hier een halt aan toeroepen dan zal anders te werk gegaan moeten worden.

  Temekoe


  Maak melding
 6. Een surinamer blijft een surinamer. Maakt niet uit waar hij/zij woont. Laten wij eens een keer ophouden met dat onderscheid te maken want we hebben alleen onszelf ermee en houden elkaar alleen maar tegen. De opbouw van 1 land kan alleen maar door allen!


  Maak melding
 7. Kwakoe duidt op een person van negroide afkomst, maar is bedoeld als een Intercultureel Festijn. Suriname is altijd intercultureel geweest dus ok nu gaan wij niet in termen van etnische afkomst of wat danook denken. Laten wij als voorbeeld blijven voor de rest van Nederland hoe verschillende culturen gewoon met elkaar om kunnen gaan zonder enig vooroordeel. Het is een gegeven dat gekoesterd moet worden. Feesten is leuk, maar een ander in zijn waarde laten geeft blijk van respect en het niet laten prevaleren van bepaalde denkwijzen.


  Maak melding
 8. Mijn voorkeur gaat uit naar een surinamer in suriname, die zich inzet voor alle lagen van de surinaamse bevolking. iemand die orde op zaken stelt die de surinaamse overheid nalaat. Ik denk bijvoorbeeld aan de zeewering voor de kust van Coronie.


  Maak melding
 9. Het gaat er niet om wie de award krijgt, Ali B, mag dat best krijgen,ook Elvira Sweet, maar de criteria moeten vooraf duidelijk zijn. Daar is het mij om te doen!! Een Surned mag de award dus ook best wel krijgen, maar vooraf moet wel duidelijk zijn dat ook Surneds voor de prijs in aanmerking kunnen komen. Dat was tot voor kort niet bekend.
  Het heeft dus niets met multiculti of etnisch denken te maken. Met deze criteria-eis vooraf is toch niets mis? Totnogotoe wisten we immers niet beter dan dat de doelgroep bestond uit Surinamers in Suriname met maatschappelijke verdiensten, punt uit! De bekendmaking dat ook Surneds voor de prijs in aanmerking kunnen komen valt zelfs toe te juichen, maar zulks zou pas na de huidige verkiezing bekend gemaakt moeten worden en vervolgens pas in 2007 moeten ingaan.
  In zo’n geval zou er natuurlijk niets mis zijn geweest met de uitbreiding van de doelgroep; maar deze abrupte koerswijziging kan in ieder geval niet zorgvuldig/netjes genoemd worden.
  Ten slotte nog dit: er zijn toch ook witte Nederlanders die zich verdienstelijk maken? Die vallen buiten de doelgroep! Het is maar even door redeneren. Is het dan ook niet etnisch als alleen Surneds en geen Nedneds voor de prijs in aanmerking komen?
  Wat te denken van een award alleen voor autochtone Nedneds. “Foei” zullen we zeggen!

  Temekoe


  Maak melding
 10. Ik vind dat mijn Oom (Wilfred Lionarons)deze award verdiend heeft gezien zijn prestatie,s als journalist en als één van de media pioniers in Suriname
  Frésterie uncle.
  G.lionarons


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES