1 juli viering

49

Door Chris Polanen – Paramaribo, 1 juli, zeven uur ’s avonds. Mijn vrouw en ik besluiten met de kinderen richting Tangelo te gaan. Als een vakantieganger ’s avonds op een sfeervol terrasje wat wil gebruiken, is dat de plaats waar hij naar toe moet. Iedereen weet dat.
Het is druk op straat. Vandaag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd en de mensen zien er feestelijk uit. De mannen lopen stoer met de borst vooruit, de vrouwen strak ingepakt in hun mooiste kleding.In de buurt van Tangelo aangekomen, komt de muziek van alle kanten en maakt praten, zelfs nadenken onmogelijk. Eigenlijk kan je niet spreken van muziek, je hoort alleen de bas die door merg en been dreunt. We vluchten Tangelo binnen, maar daar is het volume van de muziek opgevoerd tot ver boven wat onze trommelvliezen kunnen verdragen. We vluchten weer naar buiten.
Torarica dan maar? Het (enige?)echte klasse hotel van Paramaribo lijkt de beste optie.
Als we Torarica binnenstappen is het alsof we in een oase van rust beland zijn. We halen opgelucht adem. Gelukkig is er nog een plekje waar stijl en klasse niet wijkt voor de dreunende bas.
We lopen langs het restaurant naar het terras. Het is er niet druk en we nemen plaats aan een tafel. Naast het terras staat een jonge man die in zijn mobieltje praat. Ik herken hem direct.
Een Euro Suri voetballer van wereldformaat. Zijn dreadlocks zijn weggestopt in een zwarte muts die als een soort aanhangsel achter zijn hoofd bungelt. Hij heeft een legerbroek met camouflagemotieven aan en op de mouwen van zijn hemd zitten een soort legeremblemen.
Hij lacht veel en smakelijk. Tijdens het gesprek loopt hij constant heen en weer. Als het gesprek eindelijk afgelopen is, loopt hij weer naar het restaurant.
Vanaf het terras kan je het restaurant in kijken. Dat is niet zo beleefd, maar er is nog steeds geen spoor van bediening op het terras en de verveling slaat toe. Aan de tafel in het midden van het restaurant zie ik in het gezelschap nog een Euro Suri voetballer van wereldformaat zitten. Zijn twee kleine kinderen zitten naast hem. Zijn vrouw kan ik niet ontdekken.
Je kan niet blijven staren naar mensen die gezellig zitten te eten, dus richt ik mijn aandacht op de jonge vrouw die op het terras bedient. De aandacht is helaas niet wederzijds. Wij lijken onzichtbaar voor haar.
Mijn vrouw en kinderen beginnen te klagen. Wat eerst trek in een snack was, is nu serieuze honger geworden. Na een minuut of tien sta ik op en loop naar de serveerster toe. ‘Kunnen we wat bestellen?’ vraag ik. ‘Natuurlijk, u wordt zo geholpen,’zegt ze en tikkeltje kortaf, maar toch nog professioneel-vriendelijk. Ik keer terug naar onze tafel.
Het zoontje van de voetbalgod aan tafel rent het restaurant uit en het terras op. Een jaar of vijf schat ik hem. Hij huilt en schreeuwt. Een woede aanval zoals kinderen van die leeftijd vooral in openbare gelegenheden krijgen. Op het terras blijft hij staan, keert zich naar het restaurant en schreeuwt met overslaande stem:’Ik ben booos!’
‘Interessant,’zeg ik tegen mijn vrouw, met het leedvermaak van een ouder die deze toestanden allang achter de rug heeft, maar nog wel weet hoe gênant ze zijn.’Wat gaat pappa nu doen?’vraag ik mij hardop af. Het ventje schreeuwt nog een paar keer op volle kracht richting restaurant. Alle ogen op het terras zijn op hem gericht. Ik kijk mijn vrouw vertwijfeld aan.’Pappa moet toch wat doen? Of niet?’Ik kijk naar binnen. De voetbalgod eet vrolijk verder. Tja, iemand die gewend is in de duurste restaurants ter wereld te eten, kan het misschien niets schelen dat zijn zoontje het terras van Torarica bij elkaar schreeuwt.
Het zoontje lijkt zich op dat moment ook te realiseren dat men zich binnen niet aan hem stoort. Mokkend loopt hij weer het restaurant in.
We zitten nu zeker twintig minuten op het terras en mijn kinderen hangen dramatisch kreunend van de honger in hun stoelen. Er is een andere dame op het terras verschenen die duidelijk meer gezag heeft, want ze geeft de serveerster instructies. Ik loop naar haar toe en vraag of we wat kunnen bestellen.’Ik kom zo bij u,’zegt ze een tikkeltje geïrriteerd, maar nog net professioneel-vriendelijk. Ik ga weer zitten en werp weer even een blik in het restaurant. Het zoontje zit weer naast zijn vader, maar verstoort kennelijk de rust aan tafel. Een Nederlandse man van een jaar of vijftig tilt hem van zijn stoel en draagt hem als een baby naar buiten. Een gigantische, schreeuwende en heftig tegenstribbelende baby, dat wel.
De voetbalgod eet verder, lacht en babbelt met zijn tafelgenoten.
Op het terras zet de man de jongen neer.
‘Nu normaal doen!’zegt hij. De jongen schreeuwt wat terug.
De man trekt hem mee naar het zwembad.’Normaal doen! ‘zegt hij weer. Zijn stem wordt dreigender. De jongen schreeuwt weer wat terug.
‘Pappa komt niet,’zeg ik tegen mijn vrouw. Ik begrijp er niets van.’Hij heeft hier kennelijk zijn mensen voor,’zegt mijn vrouw. In het restaurant eet en lacht de voetbalgod alsof er geen vuiltje aan de lucht is en zeker geen donderwolkje dat een scène veroorzaakt op het terras.
Na wat halen en trekken weet de Nederlandse man de jongen te kalmeren en gaan ze het restaurant weer binnen.
Eindelijk krijgen we onze kaart. Snel maken we een keuze, maar daarna is er geen serveerster meer te bekennen.’Kom we gaan weg,’zegt mijn vrouw,’dit is te gek.’
We verlaten Torarica. Hongerig en een paar illusies armer.

Chris Polanen – chrispolanen@wanadoo.nl


49 REACTIES

 1. Meneer Polanen, het is toch absurd dat je in je eigen land zo word behandeld in een restaurant, waarvan word gezegd dat haar personeel geschoold,vriendelijk en alert reageert op zijn gasten.Het is voor de zoveelste keer dat ik klachten hoor over Torarica.Zijn eenvoudige, beschaafde, gemanierde mensen niet meer welkom in de zaak?. Er zou een klacht moeten worden ingediend bij de manager van het hotel of laten zij een bord in de ingang plaatsen: ALLEEN VOOR RIJKEN. Te gek voor woorden.


  Maak melding

 2. Hoezo alweer een redimoesoe, kennelijk ben ik ook een redimoesoe , ik ben laatst in Suriname geweest, schitterend land …… maar de troep op straat en de straten vol gaten zie ik nog steeds voor me……………..Of mag ik daarover niks zeggen. Alleen maaar over de positieve dingen praten………………. dat is nou juist het probleen in Suriname,iedereen geeft de schuld aan de politici maar als het op aankomt dan durf niemand iets nieuws te ondernemen, alleen maar roepen dat het de schuld is van de regering, maar jullie hebben die grappemakkers zelf gekozen , DE REGERING WEERSPIEGELT DE MENTALITEIT VAN het surinaamse volk,en dat is…… altijd naar de andere kijken en niet naar je zelf , verandert de wereld begin bij je zelf…………
  Begin maar eerst je eigen troep niet zomaar op de straat te gooien, het zijn de kleine dingen die het doen.
  Een beetje regen en alle straten onder water , wat wil je met zoveel troep loopt zelf de oceaan over.


  Maak melding

 3. Chris,
  Er stond zeker “TORARICA” op het naambordje van die zaak he?
  Ach, dan weten we genoeg.
  Het personeel is er opgefokt. Slecht intern opgeleid. Ze denken dat ze er van de fooien moeten leven en aangezien ze dachten dat je een autochtoon was (die zijn soms slecht in het bedelen van fooien) kreeg je niet de service die je toekwam.


  Maak melding

 4. Dhr Polanen is volgens mij de enige die dit heeft meegemaakt.Ik kan je verzekeren dat het personeel van Torarica ontzetten attent is tot het vervelende toe.Of hij wil belangrijk doen.Echt waar mensen, wij zitten er zeker 2 a 3 per week als we in Suriname zijn,Polanen weet je wat,blijf maar lekker in Holland en ga maar naar het Akura Hotel,als je niets beters weet te verzinnen.
  Het Personeel van Torarica is absoluut heel goed getraind cross my heart.


  Maak melding

 5. P.S Sommige mensen geloven ook alles,en gooien nog olie op het vuur ook.hahahahahahah ineens hebben ze vaak klachten gehoord hahahahahah pffffffffffffffffffffffff


  Maak melding

 6. Beste Roos,
  Je kunt jou mening gelijk aan mij kenbaar maken en niet via omwegen.Het komt zo over van: wie de schoen past trekt hem aan.In dit geval trek ik hem aan. Kun je mijn mening respecteren en ik de jouwe, dan zijn/komen we dichter bij elkaar. Waarom mensen zich altijd zo snel aangevallen voelen snap ik niet.Als dhr Polanen in zijn column schrijft dat zoiets hem is overkomen,dan hoef je niet zo achterdochtig te zijn en meteen reactie als;sommige mensen geloven ook alles.
  Je hebt gelijk om niet meteen alles te geloven van wat men zegt of schrijft en dit eerst te checken.Dat er mensen zijn geweest die goed behandeld zijn door het personeel van Torarica, wil nog niet zeggen dat zij dit altijd doen.
  In Nederland kom je dit ook tegen b.v. mensen met geld die sneller en een nettere behandeling krijgen dan een ander.Een ieder heeft zijn eigen ervaring opgedaan.
  B.V vraag je mensen hoe zij het leven ervaren,dan zul je ook verschillende antwoorden krijgen.Het antwoord zal gebasseerd zijn hoe men leeft en als het leven goed is voor hen,krijg je een prima antwoord,is het leven niet leuk dan krijg je ook een niet leuk antwoord.
  Dhr Polanen heeft dit in Torarica meegemaakt en daar schrijft hij over.Dit schrijven van hem is voor Blank en Zwart herkenbaar, want een ieder heeft weleens zo iets meegemaakt dat hij/zij bv lang moest wachten enz.
  Fijn voor jou en anderen die zoiets nooooooittt hebben meegemaakt. Ondanks dat ik mij goed gedraag en niet de confrontatie opzoek of misdraag,heb ik wel vaker zoiets dergelijks meegemaakt. Van veel Suri,s hoor ik dat Torarica niet de Topservice geeft als wat hij pretendeert te zijn, mag dat ook gezegd worden of moeten wij allemaal maar doen geloven wat Torarica naar buiten uitstraalt. Dat noem ik CENSUUR, als je begrijpt wat ik bedoel.


  Maak melding

 7. Marron ik ben het ook met jou eens,surinamers moeten meer naar binnen kijken en hun eigen afvragen hoe kan ik bijdragen aan een schoner milieu in mijn land.Schelden en wijzen naar de overheid is in deze voor wat betreft straatvuil, begint bij de burger.De overheid heeft weer andere taken z.a. het huisvuil ophalen,infratructuur.
  Maar ouders kunnen hun kinderen ook stimuleren netjes alles in de prullebakken te doen.In Nederland heb je de (Netten) blikvangers,waar je kleinvuil in kunt werpen.
  Het klopt als er geconstateerd wordt dat velen hun mond vol van hebben dat dit moet gebeuren,maar als het erop aan komt zijn zij niet daaaaaarr.
  En als men hen erop wijst dan krijg je alleen maar ruzie of scheldkanonade.Het is dit gedrag dat ons niet verder helpt in onze ontwikkeling.Kritiek hoef je niet altijd te zien als afbrekend maar om ervan te leren en dat leidt tot succes met elkaar.


  Maak melding

 8. Dat het horeca personeel in Suriname NIET is getraind dat weten we wel, of niet? Er wordt wel aan gewerkt, maar ja, het ene oor in en het andere uit. Torarica is allang niet meer wat het vroeger was. Je komt er tegenwoordig van alles tegen, ons huis- en tuinpersoneel komt er tegenwoordig ook!


  Maak melding

 9. ik kan niets zeggen, moet het eerst zelf ervaren, maar als het zo is dan moet er wat aan gedaan worden.
  En ik vind dat Torarica dit dan moet onderzoeken en er wat aan doen, maar niet zo laten en zeggen ach laat maar waaien

  Manager van Torarica laat eens wat van je horen, is Torarica alleen voor buitenlanders bestemd of hebben surinamers ook een plaatsje daar

  miss lene


  Maak melding

 10. Welke Surinamer gaat proberen rust te zoeken in de buurt van het vat op 1 juli? Er zijn genoeg andere plaatsen in ons mooie land waar je alle rust had gevonden en eten in overvloed. Dan had je niet in Torarica hoeven ergeren aan professionele beleefheid en niet hoeven gluren naar een voetballer waar je nu alleen maar stoer over doet. Tjepoti…


  Maak melding

 11. De heer Polanen kennende als mijn vaste dierenarts,weet ik bijna zeker dat hij niet overdrijft .En van roos geloof ik t ook wel ,maar laten we niet vergeten dat t 1 juli was, en misschien was t vaste personeel dat wel correct en klantgericht is vrij die dag en moesten ze t met invalkrachten doen.,t Hoeft dus niet altijd zo te zijn , maar als je t zo hebt meegemaakt dan kun je t ook niet anders weergeven.Ik wil geen mensen onderuit halen ,maar ook ik heb een paar keer meegemaakt, op andere locaties,dat t personeel niet correct of klantvrienddelijk was, en dan probeerde ik t met een grapje , en als t daarna verder goed ging dan was ik de beroerdste niet om rekening te houden met de fooi. Ook de keren dat ik prima service kreeg waardeerde ik door een compliment te geven , ook de tip was ernaar en dan ging ik zeker terug. Het is niet goed te praten ,waar dan ook in Su. maar mijn idee is dat de werknemers vaak niet gemotiveerd zijn omdat arbo en lonen slecht zijn, en dat uit zich in gedrag naar klanten toe, ten onrechte.


  Maak melding

 12. Het scenario komt me welbekend voor! Let wel niet algemeen bedoeld maar ik denk dat het een probleem is waarover nagedacht en aangewerkt dient te worden.
  Herkenningspunt: je wil iets kopen en het lijkt alsof het een moeite is dat de verkoper achter de balie naar je toe komt met een gezicht dat staat op onweer.


  Maak melding

 13. Wat erg met jullie Surineds,alles wat Suriname aan gaat boren julle de grond in,wat willen jullie nou eigenlik? Tjeetje als je in Suriname met vakantie bent,dat de rodeloper voor julle uitgelegd wordt???????
  1 Tip,als je met vakantie bent in Suriname doe alsof je in Spanje bent,want daar hebben jullie ook niets te vertellen en behoren jullie tot een gewone vakantieganger.
  Hetzelfde wat julie meemaken in Suriname komt overal voor,maar daar zeiken jullie niet over,het is als of jullie heel wat zijn terwijl en dat weet ik zeker, 100x niets.
  Weet je wat,blijven jullie Surineds maar lekker weg uit Suriname,dan hebben jullie ook geen ergenissen.

  Men.Polanen,die heeft niets te doen,dan alle negatieve dingen wat Suriname aangaat, te typen,man blijf dan weg uit Suriame, met je bakra vrouw.
  Je ging niet naar Torarica voor te eten,maar om je te bemoeien met andermans zaken(voetballers).Als je zolang moet wachten op een serveerster,ga je toch ergens anders,maar neen Polanen blijft maar zitten om te kijken wat er allemaal speelt zodat hij Suriname kan neerhalen,hij heeft dat tot zijn sport gemaakt.Koren op de molen voor de Surineds,om ook hun gal te spuwen op Suriname (leugens?)Want opeens heeft ieder Surined,wat negatiefs meegemaakt,een paar uitzonderingen daar gelaten.
  Wat denen jullie we,dat Nederland zoveel beter is dan Suriname?Als jullie n Nederland zijn doen jullie alsof j echte Surinamers zijn,want je kan die bakra`s nits wijs maken dat je,wat voorstelt,maar o weeals jullie in Suriame zijn, zijn jullie opeens Bakra`s,en moeten we voor jullie buigen? Dat getuigt van erge vorm van IDENTITEITS CRISIS.
  De negativelingen,moeten gewoon wegblijven uit Suriname ga je euro`s maar uitgeven waar je het beter hebt,doeiiiiiiiiiiiii.


  Maak melding

 14. Ik heb dit ook ervaren ,dat je niet vriendelijk geholpen wordt in Suriname.
  De werknemers hebben geen speciale opleiding voor gehad , zoals hier in Ned.
  Hier worden ze opgeleid om de klant tevreden te stellen .Inderdaad is het land heel erg vies ,dat men luk raak overal alles gooit is omdat er geen vuilnisbakken langs de wegen staan. Ik kwam meestal met al mijn broodzakjes en cupsen thuis om het in de bak te gooien. Want ik zag er geen langs de weg staan.


  Maak melding

 15. Thyamara, je laat duidelijk blijken dat je niet weet wat de taak is van een Columnist, anders zou je niet zo geérgerd en boos reageren. Zo een behandeling als wat dhr Polanen heeft ondervonden in Suri, ondervinden sommigen van ons ook hier in Ned.
  Als ik te lang moet wachten op een kopje koffie of mijn vlees is niet gaar genoeg,dan heb je het recht de bediening erop te wijzen, of de manager hierover aan te spreken.
  Een goede leidinggever zal zijn personeel hier op aanspreken, want het gaat om klandizie die de zaak verliest. En als de klanten stuk voor stuk weglopen dan heeft de bediening ook geen werk en kun je je tent sluiten.

  Ooit gehoord van : DE KLANT IS KONING.
  Al heb je nog zulke lastige en vervelende klanten je moet blijven lachen en vriendelijk overkomen.It is your Job, otherwise get move if you didn’t like that Job.Overal heb je onvriendelijke mensen, ook in Nederland en elders in de wereld.

  Misschien moet bedienend personeel van Torarica wereldwijd op stage gaan en dat zal hem/haar erg goed doen. Kijken dan je neus lang is.


  Maak melding

 16. Ik ga reeds 3 jaar met blanke vrienden naar Suriname,nou dan komen wein een andere Torarica denk ik,het personeel is zeer vriendelijk en hartelijk,mijn blanke vienden hebben ze hoog op en dat telt voor mij,wat Polanen kletst is om zijn colum te vullen.

  Faradiba, jij ook wat weet je nou van de horeca? Ben jij weleens naar Sarina bij uitvucht geweest? Nou ik zeg je, dat is nou pesoneel wat we nog nergens anders hebben meegemaakt,zo vriendelijk en behulpzaam,je moet wel lang wachten ,maar dat is het wel waard,dus,kraak niet elke reachtie af om mooi weer te spelen bij Polanen.

  Thyamara heeft groot gelijk,als het jullie niet naar de zin is in Suriname, blijf dan weg.Iedere keer maar dat gezeur ,dan is dat niet goed, dan zus zo,gaan jullie lekker naar andere vakantieoordn en laat de Surinamers in hun waarde,Teh Blakamang vin boeng,ding eh ka baka bracra magzien, dat is echt op jullie van toepassing, die zg Surineds dan,uitzonderingen daar gelaten.


  Maak melding

 17. Brada Polanen

  En ook dit jaar zijn wij in de gelegenheid geweest de zwarte Holocaust te herdenken.

  Ik ben ditmaal in alle rust bewust thuis gebleven om op mijn manier deze zware belasting die onze voorouders meer dan drie eeuwen hebben moeten ondergaan, te herdenken.
  En eerlijk waar, ik was getroffen.

  Ik zat thuis rustig voor de tv (geluid off), radio aan. Een migranten TV (SME)vertoonde de film over de onthulling van het slavernij monument in nieuw Zeeland. Verschillende sprekers deden het woord, waaronder NINSEE en andere organisaties. In het publiek waren er enkele bekende Surinamers, sommige vrouwen in traditionele Afrikaanse Surinaame kledij, de Koto. En toen was er een preker, de burgemeester van die stad misschien, ik weet het niet zeker, ik kwam halverwege zijn speach in, en luisterde aandachtig.

  Eigenlijk vond ik zijn verhaal goed klinken, totdat hij op een gegeven moment zei (niet precies in deze woorden)van ; slavernij vindt nu nog plaats in onze wereld, en het is onze verantwoordelijkheid wat aan te doen zoals kinderarbeid, prostitutie, vrouwenhandel enz. enz. En toen dacht ik, man, waar lul je nou over.

  Ik dacht dat die man het zou hebben over de onderdrukking en uitbuiting van de mensheid door politieke systemen wereldwijd. Over economimische systemen (G-8), waarbij machtigelanden, arme landen zodanig in hun greep houden, dat miljoenen mensen, vooral in Afrika,nu nog massaal sterven van de honger en dorst. Kinderen,gezinnen, mijn zwarte broeders en zuster, die er uitzien als karkassen waarin nog wat vervuildbloed stroomt. Verkrampte longen die nauwelijks de luchtvervuiling aankunnen en toch weigeren het op te geven. Niet anders als tijden de joodse Holocaust, maar ditmaal kijken wij ernaar, maar zien het niet.

  En mij was het duidelijk. Nogsteeds begrijpen sommigen in onze samenleving niet wat de Zwarte Holocaust infeite inhoud. Nogsteeds begrijpen sommige witte mensen niet, dat drie eeuwen slavernij, niet te vergeleiken is met vrouwenhandel en kinderarbeid.

  Nog steeds begrijpen sommige zwarte mensen niet dat sommige witte mensen, geen gelegenheid aan voorbij zullen laten gaan, om dit menselijk drama dat zij en wij ‘slavernij’ noemen, niet te bagatelliseren is.

  Het is de ergste schending van mensen rechten ooit gepleegd door een volk jegens een ander volk. En dan kom je me vertellen het niet meer over te hebben, dat het wel meevalt of ik zou me moeten schamen voor mijn “slachtofferrol”. En zo gaan die gasten maar door bij elke lezing waar zij enigszins podium krijgen.

  Ik heb geen moeite met wat men noemt, de multiculturele samenleving, of een zwarte man die verkiest voor een witte vrouw te huwen of omgekeerd, laat een ieder in vrijheid leven, tenmindste hangt af wat je onder vrijheid verstaat.

  Maar wij moeten waakzaam zijn en blijven ten aanzien van sommigen, die vriendschappen tussen wit en zwart proberen te misbruiken om in opdracht van racisten, werkzaamheden te verrichten, die het bewustzijnsproces geen goen doen.

  Een zwarte man, getrouwd met een blond witte vrouw, die sceptisch wordt wanneer een kleurgenoot een witte persoon op het matje roep opgrond van vermeend wangedrag van die witte persoon. Ik bedoel wat gaat er in zijn hoofd om:
  – Is zijn kleurgenoot niet racistisch bezig?
  – Hoe kan zijn kleurgenoot dat maken!
  – Ik schaam me voor mijn kleurgenoot dat hij
  dat doet.
  – Gaat zich soms achter je rug om wanneer je
  vertrokken ben, zelfs excuren voor het
  vermeend gedrag van die kleurgenoot jegens
  die witte persoon.

  Maar wie zijn deze zwarten, moet je je afvragen. Dat zijn zij met een zwaar minderwaardigheids complex, die hun eigen huidskleur nogsteeds minachten met als gevolg dat zij ook zich zelf en soortgenoten niet lusten.

  Als een zwarte persoon zich misdraagd, dan mag je die aanspreken, maar wel naar het gewicht van de kwestie en niet omdat die toevallig een donkere huidskleur heeft.En dat geldt evenzeer voor een witte man of vrouw, geel of groen.

  Maar je hebt van die kleurlingen die de witte huidskleur en gewoonten zo verafgoden,
  dat zij een gevaar vormen voor zich zelf en de eigen gemeenschap. Ze verraden die gemeenschap waar je erbij staat, vernederen je op het moment dat je je omkeert, en liegen je de oren van het lijf. Het zijn als het ware huichelaars van de eerste orde die de ene keer zwart zijn (op feestjes en etentjes van de eigen soort), terwijl ze je de ander dag ondermijnen in al je doen.

  Ze begrijpen het nog niet, dat racisme in deze tijd waarin we leven, geen kleur meer kent. Racisme is een gedachte, een levenhouding, attitude. En als je die omarmt, zwart of blank, ben je in mijn ogen een racist.

  Dus I januari 1808 of I Juli 1863, heeft wortels geschoten. Dus laten wij dat goed beseffen, herdenken, nadenken, waakzaam blijven, blijven strijden voor een beter rechtvaardiger bestaan zonder racisme, voor ons en onze kinderenen.

  Tan bun, waka bun en sabi taki: A no ala sani di e brenki, na gowtu.

  Lobi.


  Maak melding

 18. Wat een ophef over een stukje dat dhr. Polanen schrijft over Torarica, daarmee bedoel ik te zeggen dat men (Roos) als het ware beweert dat hij liegt. Een beetje respect zou ook wel op zijn plaats zijn! Als hij het werkelijk zo heeft ervaren wie ben jij dan om hem vals te beschuldigen. Ik heb namelijk ook meegemaakt dat het bedienend personeel erg lang op zich liet wachten ondanks dat ze je zien zitten. Ze zouden er inderdaad iets aan kunnen doen want ik hoor vaker klachten hierover.


  Maak melding

 19. Faradiba,

  Helemaal met je eens. Ik ben net terug van de Bahamas (3e keer) en ik heb gedurende mijn vakantie vaker aan Sur. gedacht en hoe het allemaal hoort en moet voor de toerist, die geld in het laatje brengt. Waar ik nu wel van ben overtuigd ben is dat Sur. mbt. klantgerichtheid, beleefdheid, serviceverlening nog een hele lange weg heeft te gaan. Ik denk nog een generatie of twee en dan overdrijf ik niet. Ook is de plaats schoon, schoon, opgeruimd. Zelfs rond de gesloten zaken/winkels, wordt het gras toch keurig gesnoeid en de plaats vuilvrij gehouden.

  In vele andere landen is de Klant Koning, maar in Sur. (nog) niet. Wat Polanen is overkomen in Torarica is mij meer dan een keer overkomen. Je moet naar de serveersters/-ders toelopen en zelfs dan moet je eeuwenlang wachten op je bestelling.

  Als je de Bahamas binnenkomt krijg je een formulier met vragen over alle kritiek, suggesties, aanraders en opmerkingen die je hebt. Ook hoe de behandeling was door de mensen van de eilanden. Zelfs of je het eiland schoon vond en of er goed en regelmatig werd opgeruimd. Dit formulier geef je dan af op de airport bij de ticket counter als je het land weer verlaat. Alle formulieren komen terecht bij het Ministerie van Toerisme en ze worden allen serieus behandeld.

  Trouwens ook in de VS klim ik in de pen als ik een klacht heb en tot nu toe zijn al mijn klachten serieus behandeld. Je krijgt een zeer (overdreven vaak) beleefde brief waarin spijt voor het ongemak wordt betuigd. Als het om een apparaat gaat krijg je een nieuwe of een tegoedbon. Bij de airlines krijg je of een ticket of ook een tegoedbon. Ik had eens een klacht over het aanleveren van een doos gebak want ik kreeg de bezending (van een hele sjieke en dure zaak), helemaal gekneusd aangeleverd. Ik klom in de pen en de manager, chef patisserie en de eigenaar zelf belden mij en stuurden daarna ook een brief en een doos exclusieve chocola aan mij ter compensatie.

  Je hebt hier ook een Better Business Bureau die de serviceverlening van zaken in de gaten houdt. Drie klachten en het bedrijf krijgt een aanmaning, nog meer klachten, dan een boete en geen verbetering dan volgt intrekking van de vergunning.

  Suriname wanneer?


  Maak melding

 20. Mau, ja ik vind dat ie vreselijk overdrijft,hahahahahah dat bedoel ik nou iedereen heeft opeens klachten gehoord.
  hahahahahah In een gerenomeerd retaurant in nederland, moet je nog langer wachten,tja daar gaan jullie niet natuurlijk.In Suriname willen jullie ,Surineds Big-Shot spelen en het bedienend personeel commanderen.
  Nogmaals,wij orden overal hee keurig bediend.

  Angry, inderdaad ,is het bij Sarina ook leuk, erg leuke en goede bediening.Komt zeker omdat we ons, als gewone burgers gedragen en geen zg bakra`s gaan spelen zoals het gros hiero.


  Maak melding

 21. Ik kan mij niet voorstellen dat sommige lui zo overdreven reageren. Dhr. Polanen vertelt wat hij heeft ervaren, ik zie niet in waarom hij dit verhaal zou verzinnen. Veel surinamers zijn gedemotiveerd en werken voor het geld en niet met hun hart of voor hun plezier. Hetgevolg is dat de klant eronder lijdt. De werkomstandigheden en de voorzieningen zouden verbeterd moeten worden en men moet geschoold personeel in dienst nemen.


  Maak melding

 22. Wat mij erg stoort is de vergelijkingen,aiiiiii baja toen jullie in Suriname woonden,hebben jullie je ooit druk gemaakt aan deze toestanden??????Jullie hebben het geluk gehad om je land te kunnen ontvluchten en komen nu met vergelijkingen met de Vs en zelfs de `Bahama`s .Ik zou zeggen de beetweters onder jullie ga dan terug naar Suriname en alles wat jullie hebben geleerd in het buitenland,daar toepassen,maar neen he,sociale dienst is daar niet om jullie te verzorgen,nogmaals:Teh Blakamang Vinnie Boeng Ding Eh Ka Nah Baka Bakra Magzien.Er wordt steeds gedaan alsof jullie in weelde geboren zijn,Suriname is geen toeristisch land,want we ebben geen capabele minister daarvoor,de huidige reist wat af,maar doet niets om het toerisme te stimuleren.
  Mijn blanke vrienden vinden Suriname een onwijs mooi land,vriendelijke mensen en vergelijken het niet met Nederland,dat maakt me blij,integenstelling tot de zg Surined,die vergeten dat ze op een papaja geslapen hebben en in een koemakoisie gescheten hebben, ding kong vinnie boeng nah tra krondre ,en alles wat met Suriname te maken heeft trappen ze de grond in.
  Gaa jullie maar lekker naar de Bahama`s ,Spanje Italie or whatever ,en daar de toerist uithangen.


  Maak melding

 23. .t Is weer eens gebleken dat de vakantieganger in eigen land niets mag opmerken en alles voor zoete koek moet slikken. Tsjonge, tsjonge wat een lange tenen hebben sommige mensen toch. Waarom wordt er niet geprobeerd dat wat als negtief is ervaren ter harte te nemen en om te zetten in positief gedrag?Neen je moet t maar pikken en slikken.Eurosuri,s of Surineds welke benamingen er ook worden gebruikt, mensen die buiten Su. wonen hebben ook geleerd hoe t anders kan en proberen dat door te geven.Maar dat wordt niet op prijs gesteld, dat is duidelijk, maar als lands kinderen mag je op vakantie in je geboorteland toch hopen een steentje bij te dragen door iets wat niet goed gaat aan te geven? Zoals ik kort geleden nog hoorde tijdens een gesprek is dat vakantiegangers uit Europa enkel goed zijn om hun euro,s te brengen en voor de rest hun kop moeten houden. Voor alle vakantiegangers die service en klantvriendelijke bediening op prijs stellen heb ik bij deze een aanrader: ga naar de Waag aan de Waterkant naast Broki. Lekker betaalbaar eten, met uitzonderlijke bediening. De manager komt tussendoor zelf langs om te vragen als alles naar wens is, prima en relaxte sfeer.


  Maak melding

 24. Voor zover mij bekend bestaat er geen officiele horeca opleiding in Suriname.
  In Nederland is het mogelijk om op MBO en HBO niveau een horeca opleiding te volgen.
  In sommige landen in de Carabische regio bestaan er hotelscholen.
  Ik weet niet of, waar en wanneer het personeel van hotel Torarica haar opleiding heeft gehad.
  Dit had de heer Polanen moeten onderzoeken en zijn bevindingen kunnen toevoegen aan zijn column.
  Ik weet ook niet of de heer Polanen in zijn column een incident of een tendens wilde beschrijven met betrekking tot de service in Torarica.
  Dit had hij ook voor ons kunnen verhelderen in zijn column.
  Tenslotte wil ik zeggen dat het voor de toeristische ontwikkeling van Suriname van uitermate groot belang is dat niet alleen hotelpersoneel scholing nodig heeft, maar ook voor alle spelers op dit terrein, zoals taxi- en buschaufeurs, winkelpersoneel, bar- en restaurantmedewerkers etc.
  Eigenlijk iedereen die met toeristen te maken heeft.
  Hopelijk als dat eenmaal een feit is hoeft de heer Polanen in het vervolg wat positievere berichten te vermelden.
  Want als ik zo een behandeling zou krijgen als wat de heer Polanen heeft ervaren, zou ik er zeker ook over schrijven.
  Het heeft niks te maken met redimoesoe, betweterige Suri Nederlander en andere minder vleiende op emoties gestoelde uitlatingen.


  Maak melding

 25. Vakantiegangers in eigen land(Suriname)hoeven niets te slikken als ze gewoon met het Surinaams gevoel en ogen daar naar toe gaan.Ga je met Nederlandse ogen is er van alles mis.

  Een voorbeeld, waarom het bedienend personeel van Torarica,misschien houterig reageren op vooral de Euro-Suri`s is het volgende:Op een avond in december jl,zaten we gezellig te eten in Torarica,komen er 4 creoolse dames binnen,de manier waarop al,jeeh,horen we ze zeggen, djah gersie wan turku tentie.Ok ze zaten ,roept er 1 naar een serveerster ijjjjjjjjjj,gelukkig werd er niet gereageerd door de serveerster,een adere weer,ijjjjjjjjjjjj hoor je niet dat we je roepen? Weer geen reatie,zegt een blanke man tegen hun,probeer het eens met juffrouw,arme man,kreeg hj een grote tjoerie,maar goed,na ee paar keer a-sociaal gedrag werd het mijn broer te gortig en zei tegen hun,dames,hier is geen van Dijk,doen jullie normaal.Weer een tjoerie,toen kwamen de olo`s en daarna ,in Nederland komen ze gelijk naar je tafel ,hier roep je en ze reageen niet,hahahahhaahhaha toen zei mijn broer o,ja als je zo roept naar de ober snelt ie naar je toe noh?Ze wisten niet hoe ze moesten kijken,op een gegeven moment kwam de team-manager naar hun toe gelopen om te vragen wat het probleem is,ie ja mang ik roep die stronteid en ze reageert niet,wattttttttt zegt ie,strontmeid? Jullie zijn heel erg a-sociaal,weet je wat moven jullie hup,moven,ze dropen af, onder applause van de overige gasten.En dat is echt gebeurd.Dus dat mensen, Surineds,vooral die zwarten ,hebben het hoog in hun bol,en proberen telkenmale,de Surinamers, te laten voelen hoe geweldig ze zijn,want ze komen uit Holland,maar vegeten er bij te vermelden dat ze parasiteren van de Nederlands belastingcentjes.

  Wij zijn haast overal op vakantie geweest, hebben van alles meegemaakt, maar voor ons is en blijft ons VADERLAND The Best There Is.


  Maak melding

 26. Beste Che,

  Ook interesserant om jou ervaring door te geven aan de lezers hier op deze site. Ik geloof je in één woord dat deze ‘ongemanierde,leeghoofden,en domme wijven duidelijk de ETIKETTES van hoe je je in openbare gelegenheden en zeker in een restaurant moet gedragen niet kennen en het zijn de aso’s onder ons en die heb je in heel de wereld.Zij zijn meestal ook heel opvallend opgedost met GOUDE TANDEN in hun mond.
  Ik had al eerder op het Forum aangegeven: waarom sommige suri,s als zij met vakantie gaan zich anders voordoen en de rijke lui uithangen,met bontjas rondlopen en de bevolking in suri i.p.v. de ogen te openen, deze sluiten.
  Inmiddels weet het gros aan suri,s in suri,
  dat dit soort lui in Nederland van de sociale zaken leven en laten zich niet door hen imponeren. Goede ontwikkeling.
  Als deze lui in een europees land op vakantie gaan zouden zij zich niet zo gedragen en worden ze hardhandig er uit gesmeten, met de scheldwoorden vuile negerin uit mijn zaak en dat weten ze ook.
  Wat ik van het bedienend personeel in suri ook verlang is dat zij met veel mensen in aanraking komen en ook deze PSYCHOLOGISCH moeten aanpakken en mee omgaan.
  Geloof me, een beschaafd en ontwikkeld persoon laat nooit en te nimmer merken of hij/zij veel geld bezit of ermee loopt te pronken.

  Angry, zegt in haar posting dat Suriname geen toeristisch land is,want we hebben geen capabele minister hiervoor.Wat de minister doet is alleen maar rondreizen en niet zijn land promoten.Tegen Angry zou ik willen zeggen: als de minister dat niet doet, begin met jou companen in het klein je land Suri. te promoten.
  Dat kun je doen door vriendelijkheid uit te stralen naar je klanten,bezoekers. Attent en Alert zijn,zorg dat de omgeving waar de toerist zich bevindt schoon en netjes,uitnodigend is.Jou taak moet zijn een ander te behagen, zeker als je in de horeca werkt.Al meen je het niet, je moet PROFFESSIONALITEIT uitstralen.Weet je het woordje MARKETING onderzoek. Onderzoek wat je klanten het liefst zouden willen.
  Patricia geeft in haar schrijven al aan dat bij het verlaten van het hotel een vragenlijst door haar moest worden ingevuld i.v.m klanttevredenheid. Is het de klant naar de zin gemaakt, dan komt hij/zij terug.
  Lof is dan voorbehouden aan het bedienend personeel.
  Onthoudt goed dat jij je zaak maakt.Je zaak valt of staat door de kleine attenties die je voor je klanten doet.Daarmee wil niet zeggen dat je onderdanig moet zijn.
  Maar tijdig op inspringen en vragen ofdat alles naar wens is. Ook als men klaar is met eten niet te lang wachten de borden op te ruimen en dit tegelijk doen,dus niet één voor één.
  Suriname kan best uitgroeien tot een toeristisch land,maar men moet ervoor gaan en met goede scholing /opleiding en ons niet aangevallen voelen komt men er wel.U moest eens weten hoe vaak ik hier in Nederland op mijn BEK gevallen ben door de vele aanwijzingen van werkgevers om mij te beteren.Nou in het begin zag ik het ook als een aanval op mijn persoon, maar gaanderwijze ging ik inzien dat bepaalde dingen moesten veranderen en kwam er succes, nu zijn mijn beste zogenaamde vriendinnen mijn vijanden. Vat kritiek als opbouwend en kijk vooruit.


  Maak melding

 27. Faradiba,

  Prachtig gezegd en precies hoe ik erover denk. Alsof de duvel ermee speelt staat er vandaag in de krant dat de visumplicht voor Suriname/Bahamas is afgeschaft. Hoewel het een peperduur eiland is, ben ik zeer blij dat Surs er de mogelijkheid hebben naar toe te gaan en te zien hoe het moet.

  Kritiek wordt gegeven niet om de ander af te breken, maar omdat het land Sur. je aan het hart gaat. Je ziet de potentie, maar die kan pas ten volle benut worden als vooral de mensen toeristvriendelijker zijn en dan niet alleen tegen de witte toerist, maar tegen alle toeristen, dus ook de ex-pats.

  Die aso’s van die meiden van het verhaal hierboven durfden ahw. niet eens langs Torarica te lopen toen ze in Sur. woonden, maar dachten zich in te dringen toen ze met vakantie waren, alsof de plotseling tot de beschaafden behoorden. Het bekende gezegde: you can take the man out of the gutter but you can not take the gutter out of the man is hier zeker van toepassing.
  Ik ben blij dat die manager ze naar de pomp heeft gestuurd.


  Maak melding

 28. Als ik naar su gaat is het eerste wat ik doe als ik voorbij alle rompslomp heen ben,mijn knopje op 110 zetten,gewoon aanpassen.niet de toerist gaan uithangen,want je bent gewoon thuis.in ned zijn wij met z,n allen gast.snap het nou eindelijk.bepaalde dingen verleer je en je ergert je aan bepaalde dingen,maar na een week,geloof me ben je helemaal ingeburgerd,als je niet oppast wordt je zelfs erger.ik heb mij vorig jaar 6 weken gewoon thuis gevoeld.ik heb mij in het verkeer aangepast,toeteren,hoofd buiten,roepen.in de winkels heb ik geprobeerd niet voor te piepen,ik schoot haast wortels,dus nadien lekker voorpiepen.toen ik terug ging knopje weer op 220 en aanpassen,want ik was weer gast en als gast dien je je te gedragen.heerlijke vakantie zonder stress.succes. LEGGS


  Maak melding

 29. Mooi, herkenbaar verhaal maar niet typisch Surinaams. Wij maken allemaal zoiets wel een keertje mee.
  Ook in de dienstverlenende sector heeft het personeel weleens “zijn dag niet”.
  Dan denk ik: zij hebben vandaag kennelijk al genoeg verdiend.
  Ik kan er achteraf alleen maar om lachen maar straf dit af door of weinig of helemaal geen fooi te geven.


  Maak melding

 30. Gelukkig zijn er mensen die begrijpen dat het leveren van kritiek niet per defenitie betekent de grond in boren.
  Die 4 vrouwen in torarica zijn zeker uitkeringtrekkers( wat van onze brutosalaris afgetrokken wordt) die zich geweldig voelen in de kleren van wehkamp en denken dat met dat low life gedrag de wereld aan hun voeten ligt.
  Ik ben de mening toegedaan dat de negatieve kritiek dat soort figuren toekomt.
  Voor diegenen die het niet begrijpen als je geld uitgeeft wil je er kwaliteit voor terug en service.
  Door kwaliteit en service te leveren genereer je reclame. Wat is beter voor een bedrijf dat mensen hun goede ervaringen kunnen uiten naar anderen. Die maak je zowieso nieuwsgierig en dat leidt tot meer klanten.

  Verbeter de wereld en laten we allemaal bij onzelf beginnen!


  Maak melding

 31. Het probleem is dat horeca ondernemers veel investeren in het gebouw, de faciliteiten etc. Maar vooral niet in het personeel. Vaak gaat het om studenten die uitgebuit worden om hun studie te kunnen financieren. Ik heb ze tot nu toe ervaren als leuke, potentiele opbouwers van Su. Probleem is dat als je een dag later terugkomt, zijn ze vertrokken. Was hun emmer overgelopen door de slechte arbeidsomstandigheden. Dus beste ondernemer, investeren in je personeel is geen verlies, maar pure winst.

  En angry, volgens mij wil je zelf allang weg uit Su, maar kom je niet weg. Dus laat die Surineds met rust en nuanceer een beetje, als het je uberhaaupt zou lukken!!

  Enne Chris, wanneer ben je terug van vakantie??


  Maak melding

 32. Helen, je hebt het precies bij het rechte eind.
  She gaf het al aan,gewoon met een Surinaams gevoel naar Suri.op vakantie gaan ,wij gaan niet als toeristen,evenzo mijn bakra vrienden,hihihihihihi die zijn meer Surinaams als de Surineds echt wellllllll.Als ik zelf niet praat,hihihi weet eigenlijk niemand dat ik uit blanda kom,kan er niets aan doen,ben in een dorpje tussen alleen maar bakra`s geboren en opgegroeid,maar toch probeer ik in onvervalst Sur.tongo te kletsen.Tot nu toe hebben wj in alle restaurants waar we zijn geweest GEEN problemen met de bediening gehad,evenzo in Torarica, geluk? Who Knows.

  Idd ga niet met valse bakraogen naar Suriname ,maar gewoon met Surinaamse ogen en gevoel,Than You`ll Have The Time Of Your Live.

  Ik heb mijn bakra vrieden de colum laten lzen,ze vroegen zich af ehmmmm, waarom is e niet naar de mananger geweest?Pffffffff die vent wil idd zijn colum vullen met shit,in Nederland haal je toch ook de chef erbij,als je zo behandeld zou worden,hihihihihihihi laat die vent op het dak gaan zitten,hihihi.

  Maar tja haast alle colummen van Polanen zjn steevast negatief wat Suriname betreft,zijn hele vakantie blijkt enkel uit misére te bestaan.


  Maak melding

 33. Wacht maar…er zijn grote plannen…Torarica krijgt concurrentie….!!!
  Het zal niet lang meer duren…………

  Concurrentie! dan kan mentaliteit dwingend veranderen…….of je gaat hardstikke failliet!
  I know it! because i have inside information!!

  Torarica had gaat je goed….


  Maak melding

 34. Hallo broerders en zusters,

  Mang, mang, mang…!!!, hier is pakromo weer
  van weggeweest, net terug uit indonesiè.

  Wel,wel,wel, mi kodremang, als je ziet wat voor een bediening ik kreeg, en wat ik van meneer polanen hoort, is een strill contrast.
  Voor 10 cent euro fooi, bedanken ze je nog als je uit het zicht bent.

  Dat had ik niet van mijn mooie swiet sranang verwacht.

  Maar…!!!, ik ga toch okt.dit jaar zelf een kijkje nemen.

  Dan past kan ik een oordeel vellen…!!!.


  Maak melding

 35. ik geloof nooit niet dat Chris dit verhaal heeft geschreven om deze kritiek over zicht heen te laten storten als hete lava door onze “gespecialiseerde critici”. laat die goeie man zijn tories vertellen, en als je hem respecteert, lees dan zijn verhaal en neem mee wat je eruit filtreert, en als je negatieve kritiek op hem heb, lees zijn rubriek dan niet, zo simple is dat. tenmiste is Chris iemand, wiens boeba tranga is en ik ben erg blij dat hij gewoon met zijn hobby door gaat.thanks Chris, ik geniet nog steeds van je verhalen.o.ja en blijf niet weg uit su, want we hebben ook die euro’s van je nodig.hihihihi


  Maak melding

 36. Hahahaahahahah reactie 32,She,jammer voor je, ik ben geboren en getogen in Nederland,maar voel me op en top Suarinamer.
  Puhhhh voor je.
  En ja,ik ga elk jaar met vakantie en met het Surinaams gevoel naar mijn sweet Sranang.Sinds 3 jaar gaan mijn Bakra vrienden met, na 2 jaar ook een Surinaams gevoel naar Suriname.

  Hoe kom je erbij ,vraag ik mij af,dat ik in Suriname zou wonen? Omdat ik de dingen bij het rechte eind heb,ik bedoel de zg,Surineds?
  Typisch een Surined uitspraak.Maar no spang, hahahahahah over 2 jaar emigreer ik naar Suriname zonder iets van de staat te verwachten,ja enkel een verblijfsvergunning,na 5 jaar mijn Surinaams paspoort,ivb met mijn Bakra vrienden,2 gaan mee uffffffffffff.

  Maar nogmaals,wij hebben nooit geen nare ervaring met het bedienend personeel waar dan ook.


  Maak melding

 37. Nou wat deze men.Polanen zegt is waar ik heb in Jauary dit jaar ook zo’n akkefietje gehad je word echt met de nek aangekeken door het personeel daarom als er weer zo iets is vraag dan naar de bedrijfsleider en alles komt goed.dat heb ik ook gedaan.


  Maak melding

 38. grappig dat er zoveel ophef is over een column. Bij Tangelo heb ik de leukste waiter meegegemaakt die me s’morgens een grote mok thee kwam brengen nadat ik hem had verteld dat ik mijn thee nog niet had gekregen. In Tor ben ik niet al te vriendelijk behandeld, maar ook zo op andere plaatsen.In het Vat ben ik brutaal toegesproken. De klant is koning en de reacties van alle mensen zo emotioneel, terwijl het gaat om zakelijke dienstverlening. Waarom zou Polanen dat niet melden? Tor zou daar lering uit moeten trekken en ommiddelijk de mensen aanspreken. Het gaat niet om Redimusu’s of wat dan ook. Mensen kijk toch verder dan jullie neus lang is. Het is echt om dit soot dingen dat Suriname niet vooruit komt.


  Maak melding

 39. Meneer Polanen zoek toch richting Europa als vakantieland op, dan vind je het niet erg om daar nog veel langer te wachten voor je bediend wordt.Dan kun je dat ook in de website van surinaamse waterkant plaatsen.


  Maak melding

 40. Ai veel is er al gezegd toch wil ik maar een ding kwijt:

  Maak niet uit waar ik ben en in welk land dan ook . Als de bediening te lang op zich laat wachten trek ik altijd wel iemand aan zijn snor en zorg ik ervoor dat ze me helpen.

  Chris goed dat je beleefd gewacht hebt, echter had je bij de tweede keer je ngenoegen al kenbaar moeten maken.

  Ik vraag me af als chris dit ook alemaal leest.

  A tan so!!


  Maak melding

 41. Ik snap niet waar deze discussie over gaat. Ik heb in de afgelopen 15 jaren zowat de gehele wereld afgereist. Ook ben ik geregeld in Suriname geweest. Overal ben ik situaties tegengekomen (ook in Nederland)waar ik afwisselend goede en slechte service heb ervaren. Ik kan dus praten over specifieke bedrijven/zaken waar je goede/slechte service mag verwachten, maar absoluut niet over landen waar de service goed/slecht is. Wat ik hiermee wil zeggen is dat zo’n veralgemenizering niet kan opgaan. De heer Polanen had het over een specifiek moment in Torarica, en de discussie gaat vervolgens over de service in geheel Suriname. Veralgemenizering valt nooit goed te praten. Is hetzelfde als zeggen Surinamers zijn lui en dom.


  Maak melding

 42. Ik was anderhalf jaar geleden ook in Suriname en heb gelogeerd in het eco-ressort. Ik was zeer tevreden over de behandeling, het ontbijt, de hygiene en de nette kamers. We hebben een aantal keren in torarica gegeten en we hebben al die keren lang op onze maaltijden moeten wachten. Op dagen waarop we honger hadden waren we een beetje boos maar anders zaten we ook op ‘110’. en tja misschien moet je op kwaliteit lang wachten.


  Maak melding

 43. Ik heb nog nooit een slechte bediening gehah, dus tja waar zal het aan liggen dat Polanen dat wel kreeg.
  In Residence INN hoef ik niets te vragen het komt naar me toe en als ik vuile was heb dan wordt dat ook gewassen.
  Het is zeer aangenaam vertoeven in Residence INN, Bhagwandas bedankt voor je goede zorgen en je personeel.


  Maak melding

 44. Ik heb zelf geen slechte ervaringen met Torarica-personeel (wonder boven wonder!) maar wel met het personeel van Tangelo. Ik was laatst bij Tangelo samen met een vriendin iets gaan drinken, en kreeg mijn wisselgeld niet terug. De barjongen zou het wisselgeld terugbrengen, maar dat heeft hij niet gedaan, terwijl Tangelo niet de goedkoopste is. Uit beleefdheid heb ik er niets van gezegd, maar ze zien mij niet meer terug bij Tangelo.


  Maak melding

 45. alleen al het feit dat Polanen met een witte vrouw is getrouwd die hij te pas en te pas ophemelt geeft al aan dat deze man diepgewortelde minderwaardigheidscomplexen heeft.

  ook in nederland is de klant vaak geen koning en wordt je geschoffeerd of niet bekeken. waar hebben wij het over.


  Maak melding

 46. Megawatie.

  Dit probleem hebben wij in indonesie.
  De vrouw is een stuk vuil.
  Miss Indonesia stond in een blad in haar bikini, ze werd met de dood bedreigd door extremisten triest hoor.


  Maak melding

 47. Hoi Angry,

  Ik begrijp jou reactie wel. Maar 1 ding moet je weten, de blanke nederlanders worden als koningen en koningen in Restaurants daar in Su behandeld. Maar kom daar als Euri Surinamer dan wordt er daar meteen op je neer gekeken. En dat is jammer! Het beeld dat ze in Su over de Euri Surinamers hebben is helemaal verkeerd en andersom ook. En de mensen daar moeten maar eens leren dat Nederland geen paradijs is. Maar merendeels, wat ik moet toegeven, komt het door de Euri Surinamers zelf. Want die doen alsof ze rijk zijn. Gelukkig, ik die hier in Nederland geboren ben, weet wel beter.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.