vrijdag, maart 29, 2024
HomeNieuws uit NederlandTU Delft student onderzoekt woningnood Suriname

TU Delft student onderzoekt woningnood Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De 23-jarige bouwkundestudent Miguel Heilbron onderzocht hoe de woningnood in Paramaribo aangepakt kan worden. Heilbron deed dat voor zijn afstuderen op vrijdag 30 juni jl. De uitkomst van zijn onderzoek is dat woningen betaalbaar worden door ze in groepjes te bouwen. Daarom stelt hij voor om op kleine open plekken in de stad betonnen casco’s te plaatsen, waarin op meerdere woonlagen gebouwd kan worden. Mensen kunnen dan tegen een lage prijs een plekje in het casco kopen en het verder naar wens tot woning verbouwen.

Het idee om de woningnood in Paramaribo te onderzoeken, ontstond volgens Heilbron tijdens de zesjarige studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Daar worden voornamelijk vraagstukken van de rijke Westerse wereld behandeld. “Ik vind dat een wetenschappelijke instelling als de TU Delft in het onderwijs ook aandacht moet besteden aan problemen in arme landen. Er ligt een groot werkveld braak voor Delftse ingenieurs” zegt hij hierover in TUDELTA, het weekblad van de Universiteit.

Na zijn studie wil Miguel samen met een aantal Surinaamse ontwikkelingsorganisaties een website opzetten waarop alle nieuwe wetenschappelijke inzichten komen te staan op het gebied van woningbouw in Suriname.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

34 REACTIES
  1. Geachte heer Heilbron,

    Naar aanleiding van uw onderzoek verzoek ik u vriendelijk contact op te nemen via onderstannd adres over woningbouw in Suriname. Ben geintresserd voor een project en het plan van aanpak.

    Met vriendelijke.

    Dhr. R. Islam.

    [email protected]


    Maak melding
  2. Wat wil deze student met zo’n onderzoek berieken?? Zelf een kind kan de was doen en weet dat alle problemen komen door de idiote leiders in Suriname. Alleen maar omkijken en je weet het.

    Het is tijd verspilling, zolang er geen ander leiderschap in Suriname is.

    Sorry student, besteed je energie aan betere zaken. Het wordt toch niets.


    Maak melding
  3. Eindelijk iemand die een briljant idee heeft. Ik vind dat hier geen speld tussen te krijgen is. Dat mensen rijtjeshuizen associëren met krotwoninge komt natuurlijk door de cultuur en maatschappelijk niveau die gepaard gaat met prasi-oso’s. Maar als men moderne goedkope appartementen bouwt die de plaats innemen van prasi-oso’s, zal het niet lang duren alvorens er een ommekeer komt in die denkwijze. Ik hoop dat de beleidsmakers in suriname dit idee gaaw ten uitvoer brengen zodat het woningprobleem wordt opgelost. En ik ga een stukje verder. Waarom casco terwijl je met dezelfde moeite complete appartementen kan bouwen.


    Maak melding
  4. Het is niet wenselijk mensen in een betonnenblok te stoppen.Woningnood in Parbo is een kwestie van beleid van Min.v. volkshuisvesting en niet van een betaalbare flatje neer te zetten ergens inop een openplekje in de stad.De grondprijs in en om Parbo is schreeuwend duur.Het staat dus niet in verhouding met de huuropbrengst en waarde van het gebouw.Voor de gevolgen laat ik het in het midden:bijv trek naar de stad,urbanisatie, etc etc…


    Maak melding
  5. Hallo broerders en zusters,

    Ik had 4 weken in hotel krasnapolsky geslapen, dus je kan het vergelijken als een appartement, midden in de stad.

    Het was leuk toefen, zou best in zo’n appartement willen wonen, midden in de stad paramaribo, met vriendelijke mensen om je heen.

    Theoretisch is de plan van heilbron een wereld primeur, dan zou paramaribo een wereld stad kunnen worden met wolkenkrabbers.

    Dan telt suriname weer mee, op de wereld kaart, want nou met die achteraf erfjes is het net alsof je op de dessa waande, terwijl je midden in stad woont.

    Kom nou mensen, het wordt nou tijd voor gestappelde woningen, en aanpast aan de warme klimaat dan is het best wonen in zo’n hoge woning met veel uitzicht op waterkant.

    Lijken jullie dit niet een droom waar veel surinamers naar verlangd en zit op te wachten.

    Als morgen de lotto valt ben ik de eerste die 20 hoog appartement gaat bouwen, met mooi uitzicht op suriname rivier.

    Reken maar…!!!!, eens moet het komen,
    welvaart kan je niet tegenhouden, zo ik ’t in een appartement, en niet in een kosgrondje waar je op je ouwe dag nog moet ploeteren voor een stukje banane-boompje die nog moet groeien.

    Grote betonnen kolossale gebouwen moeten we hebben,dan wordt suriname voor vol aangezien,want op dit moment als een buitelander paramaribo binnenkomt,is net een dorp is de 1e indruk,en dat moeten we niet hebben.

    Groetjes, broerders en zusters.


    Maak melding
  6. Het plan van de heer Heilbron is de moeite tot bestuderen waard.
    We moeten niet meteen negatief oordelen als zou zijn plan bij voorbaat mislukken omdat er een stelletje sukkels momenteel in de regering zitten.
    Zolang er (jonge) mensen zijn zoals de heer Heilbron die met frisse innovatieve ideeen komen is er hoop voor Suriname.
    Het uitblijven van creativiteit en idealisme zou pas funest voor Suriname zijn.
    Overigens voel ik ook veel voor de idee voor hoogbouw in Paramaribo, vooral het stadscentrum.
    Ook ik erger me dood aan de zgn. prasi ososo’s(krotten) in de binnenstad.
    En omdat de grond in het centrum van Paramaribo schaars en duur is zou hoogbouw de oplossing kunnen zijn voor de ruimte- en prijsproblematiek.
    Ik ben van mening dat Paramaribo hard aan toe is om aan stadsvernieuwing te doen.
    Woning- en winkelblokken(met daarbinnen en omheen krotten) die niet meer voldoen aan bouwkundige en esthetische normen, moeten met de grond gelijk gemaakt worden.
    Daarvoor in de plaats zouden dan moderne appartementen en winkels moeten komen.


    Maak melding
  7. Dhr Heilbron bedoelt niet een luxe appartement met een uitzicht op de sur.rivier,maar goedkope/betaalbare flat voor de gewone man/vrouw en met kindertjes.Geef mij maar het booitie-leven met mijn kostgrond en verse casave,bitawrie en niet vergeten de pepré’s.Voor een metropool moet de multinationals hebben en die hebbenwe hier niet!! ajamsori


    Maak melding
  8. A boi loek a sang fini

    Betonnen gebouwen klinkt niet slecht. maar hoe gaan de mensen dan naar 4 of 5 hoog of hoger ? Met de trap hmm je wordt ook moe na de 3de etage.

    Lift goed idee? Maar onderhoud eraan??
    Kosten voor die lift(aanschaf en zo)
    Stroom die vaak uit valt?

    Kan de EBS de energie vraag wel aan voor zo’n flat zeg maar

    Ik vraag me af wat heilbron in zijn plan hierover zegt.
    Zal kijken als ik via de TU er achter kan komen.
    Iemand de inhoud toevallig gelezen?

    Aboikoni


    Maak melding
  9. Als het Min.van Volkshuisvesting in en om Paramaribo gaat rondneuzen,komt ie heel veel leegstaande en verwaarloosde huizen met erf tegen,onteigenen die handel,opknappen ,en zie daar de woningnood is haast opgelost.

    Au geen betonblokken in Surinae, we hebben geen miljoenen ingezetenen,wat een stom plan zeg.


    Maak melding
  10. Waarom steeds weer Paramaribo?

    Waarom niet denken aan de ontwikkeling van een geheel nieuwe stad in Suriname?
    Een geheel nieuwe (hoofd)stad weg van die oude koloniale hoofdstad.
    Het zelf bouwen van een nieuwe hoofdstad kan misschien de psychische impuls zijn naar een groter nationaliteitsgevoel, eigenwaarde en meer saamhorigheid, kan misschien de impuls zijn naar daadwerkelijke sociaal-economische ontwikkeling en bewustwording.


    Maak melding
  11. `Goed, ga zo door.`

    Er moeten toch meer studenten zijn als Miguel? Projectontwikkelaars, stedebouwkundigen. Er is niets beschamends aan om in Ned. te kijken en nate apen. Ik heb al eerder geroepen, Par’bo is te vol. Groeikernen. Over de nieuwe brug b.v. En helmaal langs onze grensrivieren. Streef getal 100.000 inwoners. We zijn nu éénmaal een emigratieland aan het worden. zbrazilianen, Chinezen, Guanezen remiganten uit Ned. en nederlanders die SU een goedhart toedragen. GROEIKERNEN is de oplossing. Even slagvaarig beginnen zoals men met de bruggen of wachten we op Bosje?


    Maak melding
  12. vind het jammer dat iemand van buiten dit moet doen.Waar zijn de experts van Vene en Somo en Brunsie.Van Sardjoe hoef ik nieteens te zeggen.Want hij zou meer naar zich toe willen eigen dan uitdelen.

    Dat dit project niet gaat slagen is duidelijk.

    Probeer is de troep op te ruimen en dan moet je verder gaat.

    Deze student is bezig een speld te zoeken in een grote hoop troep.

    wenst veel succes en plezier met de opruiming en de twee vraag die ik me stel is. Waar gaan die djoeka’s geld vinden om die huizen te kopen.

    Gaat Vene die djoeka’s nu huizen geven om stemmen te winnen.

    Jammer.
    Beginn alvast die grote stukken grond van Brunsie af te pakken en aan die djoeka’s te geven.

    Brunsie bezit de hele marowijne gebied.
    en dat weet Vene heel goed.Djoeka steunt djoeka.


    Maak melding
  13. Goed dat er over dit soort zaken wordt nagedacht.
    Echter lijkt de binnenstad van Paramaribo mij niet de geschiktste plek
    Met al die ruimte die er in Suriname is, is het toch niet wenselijk om alles bij elkaar te pakken in de stad.
    Het casco idee vindt ik niet zo aantrekkelijk.
    In Turkije heb ik dat jaren terug gezien. Wat er gebeurde was dat er 3 lagen gebouwd waren,de mensen van de 4e laag hadden nog geen geld om verder te gaan.
    daar ontstond een gat en daarboven bouwde men vrolijk verder.
    Lijkt mij ook geen ontwikkeld gezicht. Men kan ook de mensen die zo’n prasie oso (krot) hebben helpen met het bouwen van een betere woning op dezelfde plek. Daar knapt de stad van op en de mensen in zo’n woning gaan er ook op vooruit.

    Sandra


    Maak melding
  14. Haroen,jongen dat is pas een briljant idee,een nieuwe stad.Als Suriname de westerse wereld zover krijgt om die stad te bouwen,dat maakt het nog mooier.en dan kunnen wij surinaamse Nederlanders allemaal in die nieuwe stad gaan wonen met behoud van uitkering.Dan maar zien hoe die arme Surinamers die in die nieuwe stad komen, het in die nieuwe stad zullen doen.Ik gaat ervoor,wij zijn al met zijn tweeen.Wie volgt?


    Maak melding
  15. Dat er woningnood in Suriname is, is publiek geheim. Miguel hoeft maar contact op te nemen met Habitat for humanity afdeling Suriname en men zal hem kunnen bevestigen dat er woningnood is. Niet zo een klein beetje ook.

    De werkwijze van Habitat is mijns inziens een ieder bekend, of zou bekend moeten zijn.

    Echter, omdat Habitat wereldwijd bezig is, zet het niet echt zoden aan de dijk!

    Maar de strategie van habitat zou voor een groot gedeelte kunnen worden gekopieerd door een nieuwe organistatie.

    En waarom zou je huizen in de stad bouwen. Je kunt beter geheel nieuwe wijken doen herrijzen buiten de stad. Grond genoeg in Suriname. Een ieder heeft recht op een stuk grond.

    Als de Surineds. willen kunnen ze in 5 tot tien jaar maximaal, het gehele probleem oplossen. En uiteindelijk zal het geen cent kosten. En een leuk neven effect, iets waar de meesten zich aan storen, neem je ook grotendeels weg.


    Maak melding
  16. Beste Haroen,
    Het bouwen van een nieuwe stad is geen eenvoudige zaak.
    Het is toch bekend dat Suriname veel moeite heeft om de basisvoorzieningen aan de bevolking te garanderen.
    Simpelweg door het gebrek aan geld.
    Een nieuwe stad uit de grond stampen kost een heleboel geld.
    De Wijdenbosch brug heeft de overheid op de rand van de financiele afgrond gebracht en de sociaal-economische gevolgen moet de Surinaamse bevolking nog te boven komen.
    Een nieuwe stad, Haroen zal minimaal duizend keer meer kosten dan de Wijdenbosch brug.
    Suriname kan dit voorlopig niet opbrengen.
    Misschien in een later stadium, maar dan praat ik over ………..50 jaar.
    Nu is het efficienter om Paramaribo een grondige face-lift te geven.


    Maak melding
  17. Goed dat surinaamse studenten nadenken over hun bijdragen aan hun land. Het idee om op de ruimten(erven) achter de facaden van de straten van Par’bo betonnen blokken te plaatsen t.b.v. lagere inkomens is niet nieuw. Ook architect Lafour is bijvoorbeeld hierop afgestudeerd (minstens 30 jaar geleden).

    Problemen bij de aanpak ontstaan vooral door grondbezit(w.o. problemen met complexe erfrecht). Om dingen te veranderen is het onontkoombaar om ook de politieke situatie tegen het licht te houden. Ik denk dat Jong Tje Fa en Somo het drukker hebben hun eigen belang.


    Maak melding
  18. Dit project vindt iedereen een briljant idee.

    Maar men moet niet vergeten dat Suri. een tropisch land is.en dat er altijd zo warm is in Suriname. Maar wat zal gebeuren met de ongedierte bestrijding als gevolg van de warmte.Als in nederland zomer is ,hebben we al zoveel last van stank en bacterieen. En dat is maar voor een korte tijd.
    Wat gaat Sur. doen met dit probleem waarbij het hele jaar door warm is.

    Denk je dat men dit gaat kunnen oplossen.

    Sur. kan nieteens een kleine brand blussen van een kleine woning ,wat nu als zo’n grote flat in de fik gaat!!!!!!!!!!.

    Sur. heeft nieteens voldoende energie om bedrijven neer te zetten,gaat hij net zoveel energie kunnen leveren om zulke panden hiermee te voorzien.

    Functioneert het vuil ophaal dienst wel goed in Paramaribo.
    En kunnen Suri’s wel opgestapeld wonen in Paramaribo met het Surinaamse mentaliteit.

    Ik denk dat er eerder veel doden zullen vallen dan dat de woningnood mee geholpen wordt.

    Dus weer zo’n sari torie!!!!!!!!!


    Maak melding
  19. Pedro, het is onjuist om te verkondigen dat de Wijdenbosch brug financiele, sociaal- en economische gevolgen heeft voor Suriname. De economische voordelen die deze ontsluiting heeft gebracht weegt helemaal niet op tegen de gevolgen. Als het van de achterlijke NPS/VHP leiders afhangt breken ze die brug af omdat iemand anders het heeft laten bouwen. Mensen in Commewijne en Marowijne hebben vertrouwen gekregen hun gebieden te ontwikkelen en hoeven niet meer te wachten op buitenboordmotoren enz. van politieke aasgieren. Tegen die achtergond moet je de bouw van de bruggen zien. En het front behoefde zich echt niet te haasten die bruggen aftebetalen, maar men moest en zou het volk ophitsen tegen Wijdenbosch. Alles kost geld, dus probeer er positiever tegenaan te kijken.


    Maak melding
  20. De Sgt Opo is ook al geruime tijd bezig om gepensioneerde suri,s ergens in Marowijne dicht bij de nwe brug te huisvesten. Er moet wel een borgsom van 1000 euro betaald worden.Dat was eigenlijk een goede start om mensen te laten migreren uit Par,bo naar elders.
    Daar hoor je niets meer van. Studenten hadden daarover ook een rapport uitgebracht.Wie het weet, zeg het maar!


    Maak melding
  21. Beste G. Ijzer,
    Dat de Wijdenbosch brug heeft gezorgd voor een betere ontsluiting van het zuiden van Suriname met het noorden geef ik volmondig toe.
    Ik heb ook geen oordeel gegven of de brug er wel of niet moest komen.
    Ik heb alleen gezegd dat de afbetaling zoveel geld heeft gekost dat de schatkist bijna leeg was geworden.
    Dit heb ik gezegd als reactie op het voorstel van de andere schrijvers dat een compleet nieuwe stad als vervanging van Paramaribo beter zou zijn.
    De kosten voor het stichten van een nieuwe stad zouden 1000 maal meer zijn dan de kosten van de Wijdenbosch brug.
    En deze kosten zouden wederom een aanslag plegen op de Surinaamse schatkist.


    Maak melding
  22. Leuk om als begeleider van Miguel zoveel reacties te zien. Miguel heeft een sterk concept bedacht waarmee de allerarmsten kwalitatief en comfortabel kunnen wonen. Overigens had hij geen hoogbouw-casco ontworpen, maar casco’s van twee lagen, die bovendien uitbreiding van de woningen mogelijk maken. Dat alles met een kosteninschatting, waaruit bleek dat de prijs 30% lager ligt dan de goedkoopste, oncomfortabele woning met grond nu. Ik hoop dat het project vervolg krijgt en steun dat van harte!


    Maak melding
  23. Any en Miguel,

    is in het concept ook rekening gehouden met de eigendom van de grond. In een concrete situatie kan ik mij voorstelllen dat de uitvoering op problemen stuit als het bouwterrein bijvoorbeeld kavels van meeerdere eigenaren omvat. Het erfrecht is gecompliceerd im Suriname waardoor veel gronden in de binnenstad van Paramaribo braak liggen. Zover mij bekend zijn er ook geen instrumenten om de grond te onteigenen.

    Ik ben verder ook erg benieuwd hoe rekening gehouden is met het warm-vochtig klimaat in Suriname(bijvoorbeeld afvoer warme lucht dmv schoorsteenwerking?) en het benutten van de Noord-oostpassaat (lengterichting bouwblokken haaks op hoofd-windinrichting?)
    Ook bezonningspoeven (tbv ontwerp van overstekken etc. uitgevoerd in de lab van de TU?

    Ik ben benieuwd (heb geen bijbedoelingen).


    Maak melding
  24. Prachtig iniatief van dhr Heilbron om de krotwoningen te vervangen door moderne en betaalbare woniningen. Maar het is toch belachelijk om Suri,s in etagewoningen te stoppen.
    In Nederland wonen vele Suri,s al in torenhoge duivetillen en dit is te begrijpen omdat de oppervlakte klein is om zoveel mensen te kunnen herbergen.
    Suriname kent dit probleem niet en daarom pleit ik voor gewone éénsgezinswoningen met een tuintje erbij.
    De Surinamer is in hart en nieren een buitenmens en die moet je niet opsluiten en dan in een land waar zoveel grond beschikbaar is) in flatten stoppen.Mijn inziens is het ook niet goed voor opgroeiende kinderen en hun ontwikkeling.
    De bouw aan nieuwe woningen hoeft niet persé in Paramaribo plaats te vinden, waar het al zo TJOKVOL is. Er kan ook buiten paramaribo gebouwd worden, mist men ook rekening houdt met een GOEDE INFRASTRUCTUUR, zodat men makkelijk toegang heeft naar school,werk en kan recreren.
    Er is al een BOSJE brug gebouwd die paramaribo verbind met andere plaatsen.

    GOED idee, maar geen Duiventillen, daar kun je geen gezinnen laten wonen. Gebruik de Wolkenkrabbers dan voor Kantoorruimtes.


    Maak melding
  25. Het is volstrekte onzin te beweren dat hoge flatgebouwen niet geschikt zouden zijn om er mensen in te huisvesten vanwege het tropische klimaat in Suriname.
    Met de juiste klimaatcontrole-regeling(airco-installaties) kan er zonder problemen van klimatologische aard in gewoond worden.
    Kijk maar naar landen als Maleisie en Singapore die hetzelfde klimaat hebben als Suriname.
    In deze landen bestaat hun binnenstad voor 90% uit hoge appartementsgebouwen.
    Er is ook aangehaald dat kinderen de ruimte nodig hebben en niet in een betonnenhuizenblok(appartement) gestopt moeten worden.
    Daar ben ik roerend mee eens.
    Maar ik heb dan ook niet gesuggereerd dat de bewoning van flatgebouwen per se een aangelegenheid zou moeten zijn van ouders met kleine kinderen.
    Indien de ouders hiervoor kiezen, dan is het hun keuze.
    Maar in de praktijk is het gebleken dat ouders met opgroeiende kinderen de flatgebouwen inruilen voor de ruimte.
    Kijk maar naar gezinnen die de grote flatgebouwen in Amsterdam west,noord, – en zuidoost verruilen voor de ruimte in Almere en Lelystad.
    Mijns insziens missen veel lezers de essentie van mijn betoog.
    En die is:
    Over het algemeen zijn de grondprijzen in het centrum van steden duur en de ruimte is schaars.
    Simpelweg omdat steden uit hun voegen zijn gebarsten.
    Dit geldt ook voor de binnenstad van Paramaribo.
    Er is praktisch gezien geen optie meer voor horizontale bebouwing in Paramaribo-centrum.
    Het alternatief is dus verticale bebouwing oftewel kantoor- en woonflats.


    Maak melding
  26. Wat een goed idee! maar dit kon toch al veel eerder verzonnen worden??. En zelfs al gerealiseerd zijn?. Maar inderdaad er moet eerst veel gebeuren voordat men appartementen in suriname kan bouwen. Eerst een goede energievoorziening, vuilophaaldienst enz. De surinaamse infrastructuur moet helemaal anders worden ingesteld van wegenbouw naar energievoorziening. En trouwens in Paramaribo kan er echt geen appartementen meer gebouwd worden als je kijkt hoe de centrum gebouwd is of men moet de hele stad met de grond gelijk maken, dus men MOET een nieuw stad bouwen: GOED VOOR DE HUISVESTING EN ECONOMIE VAN SURINAME, bv moengo of nieuw nickerie of albina. Trouwens wat een onzin in een tropisch land geen flats bouwen kijk naar brazil, venezuela, colombia en de hele wereld!!


    Maak melding
  27. Pedro,
    Je wilt dan GOEDKOPE flatten bouwen en ze moeten betaalbaar zijn. What about de airco-instalatie( wie betaalt de energiekosten) en dan goedkoop, dit goedkoop vertaalt zich weer in duurkoop vanwegen airco-energiekosten.
    Waar ik voor pleit is buiten de stad te bouwen, want die is al VOl. Waarom moeten persé mensen in de hoofdstad wonen.Goede infratructuur en accommodtie en faciliteiten
    maakt het leven heel aangenaam.
    Je kunt Ned. niet met Suri vergelijken.Nederland is een Rijk land en probeert nog rijker te worden door bv alleen hoogbouw te realiseren en zoveel mogelijk mensen in hun duiventillen te persen, Op zich niks mis mee, maar niet een ieder kan tegen die betonnen gevaarte. Het werkt criminaliteit in de hand en wat dacht je van éénzaamheid als je ouder wordt en je nogsteeds in zo.n woning woont. Maar ja door gebrek aan grond is dit de oplossing voor Nederland of Europa.
    Wij hebben grond zat,dus vind ik het onnodig om mensen in hoogbouw te stouwen.Zou u zelf ook in Suri in een hoogbouw willen wonen. Ik denk het niet.
    Zelfs Nederlanders die in Suri een huis hebben zijn vrijstaand en zoveel vierkante meter tuin erbij.Ik ben de mening toegedaan dat Suri,s recht hebben in hun vaderland riant en fatsoenlijk te wonen.
    Waarom niet jonge mensen in de flatten laten wonen? In Zorg en Hoop heb je ook alleen vrijstaande woningen er is grond zat en de regering moet voor de suri pleiten om zo gerieflijk en betaalbaar te kunnen wonen.


    Maak melding
  28. Faradiba,

    Het is volstrekte onzin als je zegt dat hoogbouw woningen alleen passen in rijke landen en niet in arme landen.
    Ik adviseer je om eens naar India of de Fillipijnen te gaan, dan zul je zien dat ook in die arme landen hoge flatgebouwen staan.
    Kun je je stelling met bewijzen staven?
    Een volgende stelling van jou die ik wil ontzenuwen is dat hoogbouw woningen criminaliteit in de hand werkt.
    Dit is absoluut niet waar! Kun je ook deze stelling verdedigen?
    Kijk naar Curacao bijv. daar heb je helemaal geen hoge flatgevouwen, maar de criminaliteit stijgt met rasse schreden.
    Verder heb ik ook niet beweerd dat er uitsluitend in het centrum van Paramaribo gebouwd moet worden.
    Ik heb slechts gesuggereerd dat de overheid de vele prasi-osos(krotwoningen) in de binnenstad met de grond gelijk moet maken en daarvoor in de plaats hoogbouw appartementen neer zou moeten zetten voor kantoorfuncties, winkels en bewoning.
    Dit alles in het kader van de stadsvernieuwing.
    En ja, deze woningen zouden inderdaad geschikt zijn voor jonge mensen zonder kinderen en ouderen die geen probleem hebben om in de binnenstad te wonen.
    Trouwens, jou vergelijking dat flats gelijk zijn aan duiventillen deel ik niet.
    Zet een flatgebouw en een duiventil naast elkaar en leg me precies uit wat het verschil is. Ik zie wel degelijk verschillen.
    Oja,
    Gezinnen met kinderen en bejaarden zouden naar mijn mening inderdaad de vrije ruimte moeten zoeken in de buitenwijken ipv van de binnenstad.
    En tenslotte: ja ik zou geen bezwaar hebben om in een gerieflijk appartement in de binnenstad van Paramaribo willen wonen.


    Maak melding
  29. Zie http://www.paramaribohousing.com

    Het doet me goed om alle uiteenlopende reacties te zien! Ik zal hier kort op een en ander ingaan, als een eerste reactie.

    1. In het voorstel is van natuurlijke ventilatie gebruikgemaakt, zonder airco: gericht op passaatwinden, goede overstekken, geventileerde dakconstructie, extra schacht die natuurlijke ventilatie bevordert etc.

    2. Er is misschien in theorie veel grond, maar voordat de grond gebruikt kan worden is ook nodig: egaliseren / bouwrijp maken, riolering en infrastructuur aanleggen, voorzieningen etc. De goedkoopste percelen kosten momenteel meer dan de bouwkosten van een klein huis! Met stapeling (grondkosten delen) wordt voor veel mensen betaalbare huisvesting eerder mogelijk.

    3. Door de lage dichtheid waarin Paramaribo zich nu uitbreidt, is men steeds meer aangewezen op een auto (die niet iedereen heeft). De kosten van onderhoud en aanleg van infrastructuur zijn bovendien hoog per woning / huishouden. Niet alleen in het centrum van Paramaribo, maar ook in buitenwijken zoals bijvoorbeeld Ramgoelam zijn onbenutte plekken. Door nieuwe woningen toe te voegen in een bestaande wijk, kan gebruik gemaakt worden van bestaande infrastructuur en voorzieningen – en tegelijk meer draagvlak gecreëerd worden voor buurtvoorzieningen (buurtwinkels, politieposten etc.).

    4. Men is nu sterk op het eigen stuk grond gericht. Maar grond is dus duur, zeker voor lagere inkomensgroepen. En worden de percelen nu optimaal gebruikt? Grond kan ook anders georganiseerd: voor het mindere aan eigen grond kan men terugkrijgen: openbare ruimte of ruimte die van een collectief is (van een groep huishoudens). Deze ruimte kan meer kwaliteit bieden dan afzonderlijke erven/tuintjes (bijvoorbeeld voor kinderen om te spelen).

    Op dit moment wordt gekeken wat een goede manier is om resultaten openbaar te maken. Interessant onderzoek wordt ook gedaan bijvoorbeeld aan het Instituut voor Toegepast Technologisch Onderzoek en Dienstverlening (INTEC) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname etc. Wat zou een goede manier zijn om kennis uit te wisselen en verder te ontwikkelen?

    U kunt alvast kijken op

    http://www.paramaribohousing.com

    Als u geïnteresseerd bent in meer info, kunt u daar ook uw gegevens achterlaten.

    Miguel Heilbron


    Maak melding
  30. In ons land Suriname creéren wij zo langzamerhand weer AFHANKELIJKHEID en ARMOEDE.
    Sorry hoor, maar er wordt weer verwezen naar dure grond en de grond bouwvrij maken om te bouwen. Natuurlijk moet dit ook gebeuren.
    Maar in mijn ogen is dit de eerste vereiste van de overheid. Ik zie het in de toekomst gebeuren dat de inheemsen( suri,s) geen eigen grond/land hebben omdat zij het geld niet hebben om het te betalen.
    Het worden dan weer de rijke buitenlanders of de hindustanen die het zich wel kunnen permitteren.
    Verwezen wordt naar de Antillen met hun hoogbouw: ik zou willen weten als er 1/3 van de autochtonen in die flatten wonen.Alles is gericht op toeristen en de autochtonen krijgen er zelfs geen werk in de grote concerns,want het zijn allemaal Ned. stagiares die elkaar om het half jaar verwisselen.
    Waarom denkt men dat er zoveel antillianen hier komen? Maakt u de kat maar wijs en u denkt op korte termijn en ik denk op lange termijn.Als u de situatie over 20 jaar bekijkt in suri met zijn hoogbouw, dan zou ik graag weer met u in de discussie gaan.
    Men leus is: jonge mensen vecht voor je land en je hebt er recht op RIANT te wonen in je eigen land.

    Alleen scholing kan ons jongvolk helpen,zodat zij de uitverkoop van ons/hun land tegen kunnen gaan.


    Maak melding
  31. Pedro,

    Het verschil met een flatgebouw en een duiventil is: beiden zijn in blokken gebouwd,strak,gehorig,weinig privacy,je kijkt je buurman bij het uit je deur gaan gelijk in het gezicht.


    Maak melding
  32. Zo op het eerste gezicht, lijkt het plan van dhr. Heilbron aardig en een goede oplossing voor de huidige woningnood. Echter, in een land als Suriname met voldoende ruimte, zie ik veel weerstand voor een dergelijke oplossing.
    Het idee zou wellicht beter passen als studenten- of vrijgezellenappartementen, zodat jongeren niet meer noodgedwongen tot na hun huwelijk bij hun ouders inwonen, want dat is nog steeds de gewoonte in Suriname. Daardoor blijven veel jongeren nog heel lang afhankelijk van hun ouders. Dit zou ook een goede tussenoplossing zijn naar een gezinswoning wanneer de tijd daarvoor aanbreekt.
    Kortom, dit plan zou heel geschikt zijn voor jongeren en jonge stellen die zich nog moeten opbouwen. Als gezinsonderkomen, zie ik het helaas niet zitten.

    Ritagirl


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES