Afschaffing slavernij Suriname

31

Dit jaar is het 143 jaar geleden dat in de West-Indische koloniën (Suriname en de Nederlandse Antillen) de slavernij werd afgeschaft. Nederland deed dat ruim dertig jaar na het voorbeeld van de Britten en was het laatste Westeuropese land dat de slavernij afschafte.

Slavenboot
[Na een verschrikkelijke zeereis in de laadruimen van stinkende schepen zoals deze, kwamen slaven in Suriname aan. De foto is gemaakt in het Kura Hulanda museum in Curaçao ]

Op 1 juli 1863 klonken 21 kanonschoten in Paramaribo en werden de slaven vrije mensen. De Nederlandse regering betaalde zelfs een schadevergoeding van 300 gulden per slaaf, maar die ging niet naar de slaaf maar naar de eigenaar. Ter compensatie voor het verloren eigendom. Dit maakte de afschaffing des te wranger, omdat slavenhouders vlak voor de afschaffing extra jacht gingen maken op weglopers om zoveel mogelijk compensatiegeld op te strijken. Ook moesten de ex-slaven nog wel tien jaar gedwongen op de plantages blijven werken. Daar kregen ze dan een kleine vergoeding voor.

Slaven

In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’ om zo deze dag voor alle inwoners van het land een feestdag te laten zijn en niet alleen voor de nazaten van de slaven. De gebruikelijke naam is echter Keti Koti of Manspasi (emancipatie).

Waterkant.Net wenst alle Surinamers wan swit’ Manspasi!

Op en rond 1 juli zijn diverse bijeenkomsten gepland waar nazaten van slaven en nazaten van slavenhouders, slavenhandelaren en hoogwaardigheidsbekleders elkaar ontmoeten en stil staan bij deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Zie ook het fotoverslag op Waterkant.Net.

Keti-koti viering Suriname[Keti-koti viering op de VWO-4 school in Suriname vrijdag jl.]


31 REACTIES

 1. Dat er buitenlandse criminelen worden berecht of uit gezet dat is mooi.Maar doe niet als of suriname heilig is.Want de grootste verkrachters en moordenaars wonen in suriname.Dat dochters worden verkracht voor hun vader en moeder,Dat kan alleen in suriname en afrika.


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  Ik vond het ook merkwaardig toen ik het thema “Afschaffing slavernij” las en dat er maar een enkele reactie binnen gekomen was.

  Ik las eerlijkwaar die reactie en keek verder naar beneden en zag dat mijn naam en email adres van te voren reeds ingevuld waren, alsof men het van zelfsprekend achtte dat ik zou reageren.

  Nou dan,

  Laat mij eerst dit zeggen dat ik de reactie van die zekere “binda”, nauwelijks serieus kan en zal nemen.

  Ik vindt het soms leuk om op bepaalde themas te reageren, niet omdat schrijven een leuke hobby van mij is, maar omdat internet een pracht middel is om mensen bewust te maken van zichzelf.

  Ook vindt ik het leuk om de meningen van anderen te bekijken, om te zien in hoeverre wij als mens gegroeit zijn in ons denken.

  Maar jammer vindt ik het toen ik de reactie van die “binda” las.

  Kijk,

  Als je reacties van mensen wil hebben, en ik lees ze graag en ik denk anderen ook, dan moet je het ook niet op deze wijze afdwingen of uitlokken vind ik.

  Daarnaast vindt ik het nogal goedkoop om en zekere “binda” daarvoor op te voeren met een nweinig zeggende reactie.

  Het internet is een machtig middel, geloof mij maar. Je kan je niet voorstellen hoeveel mensen je wereldwijd mee kan berijken.
  Maar je moet je zelf wel serieus nemen, anders reageren mensen ook niet.

  De methode “binda” is niet alleen grof om zo reacties uit te lokken, maar jammer dat het zo moet.

  Is er zo weinig creatieviteitsvermogen op die harde schijf aanwezig om je op deze wijze te etaleren.

  Kijk, wil je dat mensen reageren, kom dan met een goed artikkel die tot discussie kan leiden en daardoor reacties kan uitlokken.

  Maar de methode “binda”, ach wat jammer.

  Ik ga nu elders kijken of er toch een wat volwassen houding is, waar ik “wat woorden aan zou kunnen vuilmaken”.

  Maar toch bedankt voor jullie moeite.


  Maak melding

 3. wat zien die 4 dames van de vwo-4 school er mooi uit in hun kotomisie. Zo zie je maar, die slavernij was een verschrikking, en gelukkig is het toendertijd afgeschaft. Maar kijk hoe prachtig de nazaten van die slaven kunnen zijn.


  Maak melding

 4. Wat heeft de afschaffing van slavernij met verkrachters en moordenaars in suriname en afrika te maken,binda??? Denk een beetje logisch na!!! Voor bepaalde dingen moet je gewoon respect hebben.En wonen er niet over de hele wereld mensen die andere mensen dingen willen aandoen, alleen omdat ze denken dat ze alles kunnen doen en mogen zeggen?!! Respect me so i will respect you…
  I’ll threat one like one threat me


  Maak melding

 5. binda ik vind je een uil echt stomme reactie als we moeten spreken over verkrachters moordenaars,kinderlokkers dan is suriname een gezegend land maar ja stommerds zo als jij zijn geen antwoord waard hopenlijk reageert niemand meer op jou waardeloos reactie je bent het niet waard


  Maak melding

 6. megawatie,

  Kijk hoe” mooi “die dames zijn en kijk hoe ze pronken met andermans veren.
  Dank zij de slavernij is er stukje beschaving bijgebracht aan de nazaten van de slaven. Enkel het binnenland nog die vertonen nog steeds animale gedrag.


  Maak melding

 7. In Suriname krijgt deze afschaffing de meeste aandacht. men vergeet dat andere bevolkingsgroepen ook offers hebbben gebracht en nog nu STEEDS anno 2006.
  Maar dit wordt niet belicht alles wat afro betreft wordt met groot megaverlichting breed uitgemeten.


  Maak melding

 8. Suriname is geen gezegend land meer.
  Verkrachtingen, moorden, berovingen e.d. vinden plaats alsof het de normaalste gang van zaken is.
  Ben het er wel mee eens dat de reactie van binda hier niet thuishoort.
  En aurelie vindt vele reacties maar stom en uilig, ze zou de reacties van haar maar eens
  moeten nalezen.


  Maak melding

 9. Ik vind dat we een hoge graad van beschaving hebben geleerd van de blanke slavenhouders.
  Want anders leefden we net zoals de zulu’s in afrika heel erg primitief.
  Dankzij de slavenhouders zijn we gelijkwaardige mensen.


  Maak melding

 10. Ik vind persoonlijk het dragen van kotomsi’s een genante vertoning. Als je naar de foto boven kijkt zie dat ze een hoofdeksel op hebben met daaronder langhaar wel dit is zo nep onze negerinnen hebben geen lang haar men pretendeert alsof ze langhaar hebben maar het is in feite een pruik en daarom geneer ik me voor mijn soort. Zijn ze niet trots op hun eigen haar en kleur altijd doen ze troep in hun haar en zelf hun kleur verbleken ze met whiteners het zijn net verkatpe bakra’s. Schande schande schande schande. Sommige negerinnen hebben blond haar dit is foeilelijk en schaamteloos.


  Maak melding

 11. sommige dingen zijn gewoon een kwestie van interpretatie. Ik vind dat die dames er mooi uitzien. Maar dat wil niet zeggen dat ik dit ook ga dragen. En als een negroide vrouw, het mooi vind om een blonde pruik te dragen of haar haren te straighten of/en te blonderen, waarom is dat dan belachelijk. Je mag als mens toch dragen en doen met je eigen lichaam wat je mooi vind en wilt. Niemand hoeft zich daar toch mee te bemoeien? blanke vrouwen met bruin haar blonderen ook hun haar omdat ze liever blond willen zijn. Zelfs aziatische vrouwen blonderen tegenwoordig hun haar. Het is mensen eigen vooral vrouwen eigen om hun uiterlijk te veranderen en te verfraaien. zelfs de meest primitieve mensen doen dit.Een glimlach en een lieve blik maken een vrouw uiteindelijk mooi. En ik vind deze dames gewoon zo stralen, dat mag toch?


  Maak melding

 12. Inderdaad iedereen mag zich kleden zoals men wilt.De koto’s horen bij het cultuur van een bepaalde etniciteit.
  Maar als hindustanen zich kleden zoals zij zich willen kleden en zich met sieraden optooien, wordt dat als kitsch ervaren.
  Hoe kan men zichzelf tegen spreken.


  Maak melding

 13. Beste Qavrikhana!

  Wat een lachertje ben jij zeg !
  Weet jij eigenlijk wel wat beschaving inhoudt, zo te lezen niet ! Die blanken hebben je weinig kennis kunnen bij brengen !

  Verdiep je eens in de geschiedenis van Suriname. Velen weten wat de slaven werden aangedaan. Op mens onterende wijze zijn ze vanuit Afrika gebracht, terwijl er al beschaving was in Afrika. Verkrachtingen, verminkingen, vernederingen etc waren aan de orde van de dag door BLANKE slavenhouders ! En dan kom jij over beschaving praten, ken je plaats ! Beschaving kent deze dingen niet !!!!! Jij bent nog een slaaf in hart en nieren, lichaam en geest !! Anders had je nu een beter gevoel van zelfwaarde !!


  Maak melding

 14. djuke of hazard ,

  Gelukkig mag ik mijn eigen mening en mijn eigen smaak hebben. Ik vind creoolse mensen nu eenmaal vaak prachtig. Ik ben gek op R&B muziek, Ik hou van hoe ze dansen, en ik vind het prachtig dat ze ondanks zoveel discriminatie toch zo sterk overeind blijven.
  Ik vertel niemand wat ze wel of niet mooi moeten vinden, maar ik weet wel wat ik mooi vind. En wat mij betreft is black very beautifull!
  Trouwens , dat wat “kroonprins Suriname” hierboven schrijft is helemaal waar.

  Peace!


  Maak melding

 15. Beste Saya,
  je schijnt te denken dat als ik een reactie plaats, ik dat voor jou doe, want op elke reactie van mij komt er een reactie. Ik wil je graag uit de droom helpen, ik heb het niet tegen jou, maar ik reageer in het algemeen. Wil je me dus je stomme reacties op mijn reacties besparen. Denk zelf na over de onderwerpen en geef je mening over de onderwerpen. Dat is namelijk de bedoeling van een forum.Ik heb het nooit tegen jou, dus hoef ik ook niet steeds antwoord van jou.
  Al die opmerkingen van je vind ik zo niet-boeiend. Maar af en toe zijn ze wel irritant. Het voelt net alsof ik een ongewenste gast heb die ik maar niet kwijtraak. Getverderrie!!!!


  Maak melding

 16. Qavrikhana!

  Toen ik jou stukje las viel mijn mond open van verbazing. Ben je een blanke of ben je een surinamer met een groot minderwaardig heid complex?.

  In Afrika had je koningshuizen waar ze rijker waren dan in veel landen in europa. Jij zegt dat we de blanken nodig hadden om ons te ontwikkelen. Ik wil wel een abonnement voor je kopen van de biep, om jou lees niveau op te krikken.

  Ik zou het leuk vinden als je reageert. Voor de duidelijkheid.


  Maak melding

 17. ik denk dat het vieren van Keti koti een prachtig ritueel is om stil te staan bij de vrijheid waarin men leeft in surime en om dit samen te waarderen. Daarnaast maakt het onderdeel uit van de surinaamse identiteit en het moedigd aan samen wat moois te maken van het land. beschaving zit van binnen en laat zich niet kenmerken door een huidskleur of paspoort, of een bepaalde manier van leven/levensstandaard.


  Maak melding

 18. wat een gebakkelei over een onderwerp .
  jullie geraken van koers wat de ene onderwerp over gaat .het gaat over de slavernij ai no .jullie vatten het zo persoonlijk op zijn jullie SURINEMERS? van afkomst of rasisten onderling .
  ik schaam me zo als ik dit leest.waar is de verbroederings mentaliteit gebleven?
  mensen peaceprobeer naar elkaar toetekomen en elkaar leren kennen thats the spirit .
  CIAO


  Maak melding

 19. verwijten maken naar elkaar waarom we zijn Land genoten en gaan met vak aldaar mooi sranang ai a mooi foe troe maar ………wat moet ik denken als jullie zo met elkaar omgaan.
  je blijft altijd een Surinamer ook al heb je een Ned paspoort.die erkenning zul je nooit krijgen van je bent een bakra. dus vergis je niet je bent en blijft een Sur zolang je leeft. en gaat altijd terug voor fun maak je daarom, niet belachelijk met die nick names van jullie .
  zo zie maar weer als het gaat over Suriname ,gaat het altijd pijn doen dus ga goed ten rade bij je zelf en oprecht heid.chill


  Maak melding

 20. Ik wil als eerste zeggen, zoals Kroonprins Suiname zich voelt voel ik me ook. Ik ben de Kroonprins van Suriname. Suriname zal nooit een koning hebben. Die zijn achter gebleven in West Afrique, dus neem ik het genoege met kroonprins.

  Voor de mensen die niet begrijpen waar ze vandaan komen (ook blanke), ga naar NiNsee in Amsterdam op de Lineausstraat en bekijk daar de permanente tentoonstelling over slavernij.
  Dan praat je anders over je afkomst.
  Daar sta je misschien oog in oog met je voor ouder waar je van afstam. Dus ook blanke die denken dat hun voor ouder blank waren.
  En dat geld ook voor die dong boeriki die zegt dat de blanke beschaving hebben gebracht.

  ze liepen hier nog in bere vellen toen wij al in linnen en katoenen gewaden liepen en danste op ritmisch muziek.
  Zie je niet dat het house jump en trans muziek van hen nog steeds gaat als toen (boem, boem, boem)? Geen ritme.
  Dus ga na.

  En ga na dat wat er in de Nederlandse geschiedenis boeken staat. Alleen wat hen is aangedaan.

  Tweede wereld oorlog en Willem van Oranje.
  Maar de slavernij staat er niet in. Dat hoort toch ook bij hun geschieden is, of niet?? Dat is expres weg gelaten zodat de kinderen van hen niet weet wat er werkelijk gespeeld heeft. Als deze blanke kinderen zouden vragen pap, mam hoe is Nederland zo rijk geworden? Wat zullen zij dan zeggen, door hard werken? Er is eerder door NiNsee getracht dit ook in schoolboeken te documenteren. Is het afgewezen met de smoes het zou schokkend zijn voor de kinderen.
  Maar de horror over de tweede wereld oorlog mogen zij wel weten.

  Ook iets is de eerste onderwijs in Suriname.
  Dat kwam ook niet van de Nederlanders, Maar van die zelfde Duitsers van uit het EBG.
  Die leerde Nederlands en Duits. Van daar bijvoorbeeld het woord kino (film).
  Dus bedenk eerst vooor je de Nederlander bedankt voor beschaving.


  Maak melding

 21. Zo Qavrikhana !!

  Je doet je naam echt eer aan hoor !!
  Je bent echt een kkafri in hart en nieren, anders zou je nooit zo over je eigen volk praten !
  Het is overduidelijk, je kent je eigen geschiedenis niet eens, anders zou zoiets dwaas niet in je zijn opgekomen.

  Kaffer is een scheldwoord die blanken ( blanke Zuid-afrikanen voor donkere Afrikanen gebruiken. Het betekent hetzelfde als nikker/negers, persoon die inferieur is.

  Voordat onze voorouders, velen geronseld/ontvoerd, vanuit Afrika gehaald werden om als slaaf veroordeeld te worden, hadden wij een zeer rijke cultuur, we beschikten over konikrijken met goede stuctuur, hoge graad van technologie en beschaving die in veel europese landen onbekend waren. Wij hadden die bleekscheetjes echt niet nodig hoor !!
  Met hun ziekelijke neiging te heersen over anderen, vooral als je gekleurd bent.

  Lees je geschiedis goed, lees wat ze onze voorouders ons volk, waar ook ter wereld hebben aangedaan/aandoen.
  DAN PRAAT JIJ NOG OVER BESCHAVING !!

  Nee hoor blanken zijn ook mensen, maar ik vergeet niet waar ik oorspronkelijk vandaan kom.
  Ik hoef me niet te schamen voor wat mijn volk is aangedaan.
  Laten we allen hier uit iets leren, dat zo n gruwel die de mensheid is aangeaan nooit meer zal en mag herhalen !!


  Maak melding

 22. Mijn beste Surinamers,

  Persoonlijk kan ik me niet eens voorstellen hoe groot en diep het leed moet zijn geweest van onze voorouders. Zij hebben hun energie, bloed, PIJN, vrijheid en leven opgeofferd voor de wereld die wij nu hebben. Alleen hetgeen waar ik verschrikkelijk de pest aan heb gekregen, is dat de slavernij van Paramaribo tot aan de Molukken haast wordt ontkendt. De holocaust was onmenselijk en verschrikkelijk, ook niet te beschrijven zonder het meegemaakt te hebben. Maar durf ik wel te zeggen, dat het ontkennen van de slavernij net zo zwaar of zwaarder ligt dan het ontkennen van de holocaust.

  De onderdrukking van de blanken op andere rassen heeft zelfs het DNA veranderd van alle rassen in de wereld. De SUPERIORITEIT komt me de neusgaten uit. Een wereld waarin iedereen gelijk is, zal dan ook nooit komen. Dat Obama president is, voelt elk ‘niet-blanke’ ras dat we een overwinning hebben op de onderdrukking.

  Punt wat ik hiermee wil maken is, dat ik trots ben op het land waar onze ouders vandaan komen. Wij redden ons wel. Wij kunnen het wel. En het is nog steeds gemeen dat wij als Surinamers, Antilianen, Turken, Marokkanen en Molukkers nog steeds naar beneden worden gedrukt. Nederland is het laatste land dat de slavernij heeft afgeschaft. En zal dit land ook nooit van de ‘Zwarte Piet’ tijdens 5 december af komen. Hij zal ook nooit het respect krijgen, als er geen erkenning komt voor de slavernij, WAT SCHANDALIG IS! Excuses en een monument moet eigenlijk het begin van het begin zijn, maar daar blijft het bij voor Nederland!

  Sterker nog, geschiedenis boeken staan vol over het leed van de 2e wereldoorlog, maar hoe hypocriet is het als je maar een bladzijde verteld over de slavernij!

  Ik ben TROTS dat mijn volk ondanks de gruwel, pijn en littekens tot in het bloed heeft overleefd. Wij blijven staan!!

  DUS:

  Liever een kind van Suriname, dan een nummer in Nederland. Dus kom maar op met opmerkingen als “rot dan op naar je eigen land!”. Graag zelfs, maar kom eerst met je fokking erkenning Nederland! Leg je eigen kinderen uit wat de Slavernij heeft gedaan! maak je begin af en werk naar het eind….. Licht je kinderen ECHT in over de ZWARTSTE BLADZIJDES VAN JE GESCHIEDENIS!!!!!!!!

  Sranan, mi lobi yu

  Raymond


  Maak melding

 23. Of beter gezegd, Raymond
  Licht jullie kinderen in, dat wij ook kinderen van jullie voorouders zijn.. want ze hielden er van om met ons te mengen… dus NEE we gaan niet weg, mijn opa was ook half blank punt


  Maak melding

 24. halloooooo mensen….als je alleen maar geschiedenis lessen van die blanken hebt gehad weet je niet beter
  want wie onze geschiedenis kent weet dat alle kleur lingen konden schrijven en rekenen voordat de blanke ook maar bewust was dat de aarde rond was. in india vind men geschriften van meer als 3000 jaar oud
  in china hetzelfde
  en voor de gene die het nog niet weten staat de oudste westers gelegen bibliotheek in tombuktu (afrika) daar heeft karel de grote
  leren lezen ,schrijven en rekenen. oooh jawel
  want alle piramide bouwers waren wiskundigen
  dus als er iemand ook maar enigzins denkt dat wij wilden waren of nog zouden zijn moet die gene terug naar school of beter nog gewoon zijn/haar mond houden


  Maak melding

 25. oooooh ja ……de farao’s en joden destijd waren allemaal zwart dus inplaats van tv kijken of stripboekjes lezen moeten jullie echte geschrift door bladeren.


  Maak melding

 26. #1 July 4th, 2006 at 4:43 pm
  #23 April 30th, 2008 at 12:28 am
  #24 February 8th, 2009 at 2:08 pm
  #25 February 24th, 2009 at 11:11 pm
  #26 June 30th, 2009 at 12:48 pm
  #27/28 December 1st, 2009 at 10:33/:37 pm

  😆


  Maak melding

 27. Vakantie in Suiname…

  Ik vond je blog-post interessant en heb een trackback naar mijn blog toegevoegd :)…


  Maak melding

 28. ik vind het heel zielig voor alle salven , mijn pa is zelf ook een slaaf geweest. Ik ben zelf ook Surinaams , eigelijk Javaans. Ik ga mijn spreekbeurt houden over de slavernij in Suriname. Daarom keek ik even op deze website , om te kijken of er wat te vinden was over de slavernij in Suriname. Ik vind dat er wel heel veel te vinden was daarover. Daarom heb ik mijn informatie hier vandaan gehaald.

  groetjes van Estelle

  P.S : Ik vind het allemaal heel heftig van de slaven hebben meegemaakt , en ik hoop dat er nooit meer iets eergs zoals dit gebeurt ! Want dit kan echt niet. Laten alle landen goed met elkaar opschieten en geen oorlog enzo uitvoeren !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.