Veel Surinamers in Nederland te dik

25

Van de Nederlandse bevolkingsgroepen kampen Surinamers en Antillianen het meest met overgewicht. Dat bleek gisteren uit een onderzoek van MCA Communicatie in opdracht van Trouw. Volgens het onderzoek, dat werd gehouden in de vier grote steden, kampt 58 procent van de Antillianen met overgewicht en 54 procent van de Surinamers. Van de autochtone Nederlanders is 34 procent te dik.

Het overgewicht wordt volgens Stronks vooral veroorzaakt door het eten van veel tussendoortjes. Daarnaast is het slecht gesteld met de mate waarin deze groepen aan sport doen. Vooral de vrouwen bewegen te weinig. Een gebrek aan sportvoorzieningen speciaal voor vrouwen draagt bij aan het tekort aan beweging.


25 REACTIES

 1. Buitenlanders hebben ook een heel ander beeld dan Nl. Sommigen hebben liever een dikke meid met een kot van hier tot daar dus tja..Terwijl de Europenen hun ideale persoon eerder graatmager is dan teveel vlees heeft.
  In Su zeggen ze dat dik zijn een teken is van goede leven, blijkbaar is het in Europa iets voor mensen met een achterstand en neem ze niet veel kwalijk. Zie niet in hoe je je lichaam kan verwaarlozen en dan verwachten dat anderen het leuk vinden. Meer sporten is voor iedereen goed!!!


  Maak melding

 2. Eindelijk een onderzoek die dit bevestigd, waarbij Surinaamse mannen bij voortduring vrouwen hierop wijzen. Winkelen, roddellen, soap series kijken en vooral lekker zielig doen geniet echter de voorkeur bij vooral dertigers en ouder. Onze meisjes worden niet gestimuleerd om aan sport te doen. Helaas begrijpen zij niet dat als je minder aantrekkelijk bent relaties mede daardoor stuk kunnen gaan.


  Maak melding

 3. Waar is de tijd gebleven dat men gezonde tussendoortjes at en niet snel even wat bij mcdonalds/burger king o.i.d. gaat halen omdat het zo makkelijk en goedkoop is. Gemakzucht weegt zwaarder.

  En inderdaad, sporten wordt niet genoeg gestimuleerd. Er zijn veel mensen die beweren dat alles zo duur is, maar hardlopen, fietsen, wandelen zijn dat niet. Het enige wat aangeschaft moet worden zijn goeie schoenen. En als je al die troep zou laten staan en het geld even opspaart heb je zo je schoenen bij elkaar. Maar ja, de ogen van een mens…………. zijn groter dan het verstand en maag.


  Maak melding

 4. Door te shoppen verbrand je veel calorien, hoor! Vooral wanneer ik een leuke blouseje zie hangen.
  En dan kreeg ik nog iedere maand de salaris van m’n toenmalige vriend in m’n handen gedrukt, werd zowat aanbeden door hem bla bla. Daar word je alleen maar mooier op. Toch heb ik hem gelaten.. Hield alleen van z’n geld. Ik ben heel gelovig ook al kom ik anders over… ik wens een ieder echte liefde toe en mezelf. Je moet iemand nemen zoals die is. Degene laten omdat die nu een stuk minder aantrekkelijk of te dik is, bewijst weer dat het geen zuivere liefde was. Wat in principe levenslang kan duren.


  Maak melding

 5. De uitkomst van het onderzoek is niet verwonderlijk.
  Nederland is een welvaartsland waar van alles te koop is, dus ook die tussendoortjes.
  En in een welvaartsland als Nederland is alles hectisch.
  Vroeg opstaan om naar het werk of school tegaan, in de vooravond moe thuiskomen en heb je s avonds nauwelijks tijd om iets fatsoenlijks te koken.
  En bijna geen tijd om te bewegen.
  Dan bieden die tussendoortjes de enige uitkomst.
  We leven in de “patat-cultuur”.


  Maak melding

 6. Ze hebben altijd wat om te lullen,en als ze niets hebben ,vinden ze of maken ze iets.
  Het zit in hun cultuur.

  By the way,ik hou van een mollige vrouw.
  Ik moet wat kunnen vast houden en voelen.
  Ik Surinaamse vrouwen kunnen lekker met hun kont schudden…..vooral wanneer ……….ze ……..zijn.


  Maak melding

 7. laten wij mekaar geen mietje noemen,dik zijn is niet mooi en ook nog ongezond.als je dik bent zeg je gauw dat je je prettig voelt.maar dat is een leugen.door medicijn gebruik ben ik aardig aangekomen,ik zal je vertellen dat ik me alles behalve prettig voel.alles zit strak,en als het warm is voel je je helemaal ongelukkig.je moet wel heel sterk in je schoenen staan om al die lekkere dingen te laten staan,en zoals eerder gezegd,iedere dag een uurtje lopen of fietsen kost niet veel en het lucht enorm op.succes allemaal.

  Leggs


  Maak melding

 8. Te dik zijn is ook mooi,ik hou van dikke vrouwen .Je voelt tenminste dat je een vrouw met vlees vast houd,mmmmmaaaaaaaaaaaar alles wat te ervoor heeft is ook niet goed.

  Moreno


  Maak melding

 9. Mannen, mannen, mannen. Minderwaardigheidscomplex? Probeer het niet op de vrouw te projecteren!
  Mannen zijn net als magnetrons, ze zijn binnen 30 sec klaar whahaha.


  Maak melding

 10. Volgens mij is te dik of overgewicht niet goed.Zo ook met te dun of ondergewicht zijn. Ze lijden meestal aan hartklachten en andere gezondheids problemen.Het is ongezond voor het lichaam. Natuurlijk heeft elk persoon hun eigen smaak en voorkeur. Mij persoonlijk ga ik voor niemant naar hun zin krijgen of prettig voelen. Ik denk liever naar mijn gezondheid.


  Maak melding

 11. Ten eerste denk ik dat schoonheid van binnen zit en vol ook heel mooi kan zijn, en heel mooi gevonden wordt in sommige landen. Ik denk dat het wel verstandig is om de juiste balans daarin te vinden met je gezondheid.
  We leven inderdaad in een welvarend land met een ‘patat cultuur’. Ik wil er wel bij zeggen dat je daar niet aan hoeft mee te doen (ten overvloede wellicht: heeft ook niks met integratie te maken) en zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Naast de term welvaart kennen we ook de term welzijn. Ik vraag me af hoe het met de welzijn van de mensen gesteld is in de patat cultuur. Hoeveel mensen kennen echt rust en vrede in hun dagelijks leven en hoeveel mensen voelen zich opgejaagd door alles wat ze mog willen of moeten doen?


  Maak melding

 12. I kan u zeggen Ik heb veel te veel overgewicht Ik ben er absoluut niet happy mee
  Ik heb vaker ( 365 keer per jaar) een poging gedaan om af te vallen maar op de een of andere manier verval ik steeds weer
  Ik voel me soms net een alcoholist maar dan met voedsel ( geraffineerde suiker) Ik kan echt een boek schrijven over het afvallen maar het gaat zo moeilijk

  Maar ik worstel in mijn hoofd zo vaak met mijn gewicht dat ik het totaal niet accepteer Eens ( binnenkort) komt er een dag dat ik die ene psycho klik zal krijgen!!!

  Ik ben een mooie vrouw ( na veel complimenten mag ik het gewoon zeggen maar ik geloof niet dat je happy kan zijn met een veel te zwaar lijf Sorry vrouwen die dat zeggen geloof ik helemaal niet ergens struggle je altijd Er blijven beperkingen ( vliegtuigstoel perst me altijd)

  Tja boeng libi njang libi pori libi soms swiet libi

  Groetjessssssssssssssssssss


  Maak melding

 13. De meeste zwarte mannen houden van dikke wijven, maar verschijnt zelden met ze in het uitgaansleven. Geldt ook voor Witte mannen die van Rubensvrouwen houden. Naar recepties gaan huurt de Witte man (call girl)die er goed uit ziet om mee te pronken. Zijn wasvrouw laat hij dan echter thuis bij de kindjes. Zelf weet ze niets hiervan en denkt dat haar man vergadering heeft.Witte vrouwen gaan PRAT voor hun mannen.


  Maak melding

 14. Grote meid, bekijk het van de positieve kant.
  Men geeft je comlimenten over jou schoonheid.
  Dat is belangrijk.
  en over dat voedsel…………
  Ik gebruik al vele vele jaren geen geraffineerde (witte suiker) meer.
  En geen vette tussendoortjes zoals pata, koekjes).
  Als ik thee drink, drink ik het zwart af en toe met een scheutje bloemenhoning.
  En ik drink veel water en af toe een glaasje sinaasappelsap.
  En ik eet gezonde tussendoortjes zoals (appels, bananen, druiven en sinaasappelen en mandarijnen.
  En natuurlijk beweeg ik meer.
  Ik loop veel (ochtend- en middagwandelngen als de zon niet zo fel meer schijnt).
  Probeer dat en kijk of het lukt.


  Maak melding

 15. Dik zijn is inderdaad ongezond. Het verwondert mij welke onzin mensen uitkramen en bepaalde zaken niet serieus nemen.
  Dik zijn zit soms in de genen en men kan er zelf wat aan doen om gezond te leven.
  Dus je hebt het zelf in de hand tenzij je aan een bepaalde ziekte lijdt waardoor je aankomt.


  Maak melding

 16. ik ben het volkomen eens met booster. niet naar milan zuiderpark den haag gaan. je spekt alleen maar de zakken van de organisatoren. ze lachen in hun vuistje om de domme massa.z.g. hebben ze een stichting en stoppen het geld in eigen zakken en kopen huizen in sur/india.
  een kliekje van sur. hind.verdienen en tonnen aan en maken dure/verre reizen.
  na milan hebben ze hun koffers al gepakt.
  ze verhogen elk jaar de prijzen.met zoete woorden z.g. cultuur houden ze iedereen voor de gek.


  Maak melding

 17. Ben benieuwd tot welk percentage men zou komen als het onderzoek ik Suriname zou zijn verricht.
  Daar is geen sprake van een welvaartsstaat met een patatcultuur (eerder een struggle for life) en toch zie ik er heel veel schommels rondlopen.


  Maak melding

 18. Dik zijn heeft zoveel oorzaken,zittend werk te vet eten b.v
  patat hamburgers etc etc.Door medicijnen kan men ook dik worden,pretniesson bijvoorbeeld. Je schildklier werkt te traag en natuurlijk de hele dag voor je tv zitten werkt ook niet bevorderend. Bij de mannen is de oorzaak drank met name bier,en te weinig lichaamsbeweging.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.