Surinaamse MP wil opsporen naar Nederlands model

9

PARAMARIBO, 27 jun – De Militaire Politie, MP, zou het liefst willen opereren naar Nederlands model. Dit zegt MP-commandant Carlos Li Fo Sjoe. Nu overwogen wordt om de opsporingsbevoegdheden van het korps uit te breiden, ligt het model van de Koninklijke Marechaussee het meest voor de hand. De politieke omstandigheden zijn veranderd en er is geleerd van fouten.

Onder meer wordt ingezien dat vanwege “bewijsdrang de MP in het verleden inschattingsfouten heeft gemaakt”, zegt Li Fo Sjoe tegenover de Ware Tijd. In de jaren tachtig en negentig zijn vaker gevallen van mensenrechtenschendingen gerapporteerd. Volgens Li Fo Sjoe biedt de wet nu voldoende garanties tegen herhaling. De MP heeft, evenals de politie, verantwoording af te leggen aan de procureur-generaal.

Nu al worden wekelijks op de Johan Adolf Pengel-luchthaven gemiddeld drie drugsverdachten aangehouden. Die worden overgedragen aan de politie. “Maar voor ons is ook van belang het vervolgonderzoek en daarvoor zijn we afhankelijk van de rapportages van de politie. En dat werkt in tijd uitgedrukt zeker stagnerend in de opbouw van onze files”, aldus Li Fo Sjoe.

Daarom ook wordt het model van de Koninklijke Marechaussee voorgestaan. Die heeft immers opsporingsbevoegdheid in alle strafzaken die terug te voeren zijn naar de luchthaven. In organisatorisch opzicht is het korps gereed. Er zijn werkrelaties met Nederland, Frankrijk en de VS. De algemene opsporingsbevoegdheid van de MP is begin jaren negentig ingetrokken na een conflict met het OM.


9 REACTIES

 1. Als ze toch alles van de blanken willen na-apen, waarom worden ze dan niet de 14 provincies van nederland en waarom moeten alle surneds in suriname zo zwaar gediscrimineerd.


  Maak melding

 2. Het voorstel van de commandant van de MP, overste Lie Fo Sjoe is het bestuderen waard.
  Het zou meer dan logisch zijn als de MP de volledige opsporingsbevoegdheid zou krijgen voor strafzaken en overtredingen gepleegd op de Pengelluchthaven.
  Maar ook belangrijk volgens mij is de preventieve taak van de MP, namelijk de surveillance ter voorkoming dat er misdrijven worden gepleegd op het luchthavencomplex.
  De politietaken van de MP worden naar mijn mening verwaarloosd.
  De marechaussee beschikt over een uitgebreid wagenpark en technologische middelen waarmee 24 uur per dag Schiphol wordt bewaakt.
  Toegegeven: Je kunt Zanderij niet vergelijken met Schiphol, maar toch is 24 uurs bewaking noodzakelijk op Zanderij gezien tegen het licht van de voortschrijdende misdaad.


  Maak melding

 3. Maar wie heeft dit indertijd OPGEZEGD?

  Als regeren, vooruitzien betekent, dan heeft Venetiaan geen stukje kaas daarvan gegeten.
  Maar ach, wat klaag ik….dat is al bekend.

  Jammer genoeg zijn er nog steeds genoeg idioten die op hem stemmen….


  Maak melding

 4. precies Blakaboy, zolang genoeg idioten stemmen op dieven en zakkenvullers, zullen we blijven drijven in het stront…….. heeft idd geen zin om te klagen.

  En mensen die echt iets willen veranderen voor Suriname krijgen de kans niet…….. zo kunnen we nog wel even doorgaan.


  Maak melding

 5. Ze schelden die bakra’s uit maar ze willen wel volgens hun model gaan werken.
  Stelletje hypocrieten en zakkenvullers.

  caaperchoor


  Maak melding

 6. Is niet verkeerd als ze gedrag van blanken na-apen maar de vraag is wie zal dan het gebeten hond zijn want in nederland is dat de allochtonen.

  en in suriname? die djoeks zekers.


  Maak melding

 7. Soms begrijp ik de mede lezers op dit forum niet. Als iets in het buitenland blijkt te werken en men zou het in Suriname willen overnemen zijn we na-apers. Als geschoolde SuriNeds naar Suriname komen en willen overdragen/implementeren wat ze weten, vinden ze dat Suriname niet openstaat voor ontwikkeling en dat ze worden tegengewerkt.
  (Sarcasm Enabled) Zou het misschien niet zo zijn dat als de SuriNed hier iets wil doen en de Surinamers niet naar ze wil luisteren het misschien komt dat de Surinamers niet als na-apers willen worden bestempeld?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.