Kritiek ombudsman op drugscontroles Schiphol

9

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft ernstige kritiek op de manier waarop de Koninklijke Marechaussee omgaat met reizigers die onschuldig blijken te zijn aan het slikken van bolletjes. De kritiek uit hij in een rapport over de uitvoering van de 100%-controles op Schiphol. De ombudsman vindt dat de Douane en Koninklijke Marechaussee zich meer bewust moeten zijn van de emotionele belasting die de 100%-controle op mensen kan hebben. De ombudsman acht lijfsvisitatie met ontkleding door de Douane als controlemiddel onaanvaardbaar.

Passagiers die vanuit de Nederlandse Antillen, Suriname, Aruba of Venezuela op Schiphol arriveren, worden sinds december 2003 zeer intensief gecontroleerd op bezit van cocaïne. De Douane voert de feitelijke controles uit. De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de behandeling van aangehouden verdachten en het opsporingsonderzoek. De Nationale ombudsman is in januari 2006 een onderzoek gestart naar de uitvoering van deze 100%-controles. De aanleiding daarvoor waren signalen van reizigers, advocaten en belangenorganisaties.

Tussen januari 2004 en april 2006 zijn bij de 100%-controles 6.550 reizigers op verdenking van het slikken van bolletjes aangehouden en overgebracht naar het Detentiecentrum op Schiphol-Oost. Ruim 2.000 van hen bleken onschuldig te zijn. Deze mensen zijn uren opgehouden of zijn soms dagen achtereen opgesloten in een cel. Nadat de reizigers hun onschuld hebben aangetoond, krijgen zij een standaardbrief van de Koninklijke Marechaussee met de mededeling dat hun verdenking niet is vast komen te staan en met excuses voor het ongemak. De Marechaussee biedt hun vervoer aan terug naar Schiphol. In afwachting van dat vervoer moeten mensen vaak weer terug de cel in, omdat er in het Detentiecentrum geen wachtruimte is.

De Nationale ombudsman vindt dat deze gang van zaken niet door de beugel kan. Het gaat immers om mensen van wie de onschuld zonder twijfel is vastgesteld. De standaardtekst is ongepast. De Marechaussee moet de mensen behulpzaam zijn bij het doorreizen naar hun plaats van bestemming en zonodig de reiskosten vergoeden. Ook moet er op Schiphol-Oost een wachtruimte komen.

De Douane gebruikt een aantal controlemiddelen, zoals een drugshond, fouillering van de reiziger of onderzoek van de bagage. Als de Douane vermoedt dat iemand cocaïne onder zijn kleding vervoert, wordt soms ook lijfsvisitatie met ontkleding toegepast.

De Nationale ombudsman vindt dit een erg ingrijpende methode. Het past niet bij een situatie van controle. Wel kan de Koninklijke Marechaussee deze vorm van lijfsvisitatie in het kader van opsporingsonderzoek toepassen nadat iemand is aangemerkt als verdachte.

Na de start van de controles en tijdens het onderzoek van de Nationale ombudsman zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd. Zo is de informatieverstrekking door de Douane aan het begin van de controle verbeterd. En er is een proef gestart om reizigers die verdacht worden van het slikken van bolletjes, de mogelijkheid te bieden vóór hun aanhouding via een bodyscan hun onschuld aan te tonen.

De ombudsman staat positief tegenover dit experiment van het Openbaar Ministerie. Hij vindt wel dat de resultaten van deze scanonderzoeken zorgvuldig moeten worden geregistreerd en dat er openbaar verantwoording over moet worden gegeven.

De Nationale ombudsman pleit voor meer samenwerking tussen de Douane, Marechaussee en Openbaar Ministerie en een meer open communicatie met de reizigers. Hij vindt dat de klachten van reizigers over de uitvoering van de controles integraal moeten worden behandeld en niet door de drie instanties afzonderlijk.


9 REACTIES

 1. De drugscontroles zoals uitgevoerd in het verleden zijn mensonterend en gaan tegen de mensenrechten in, terwijl Nederland voorop loopt en lid is van de VN-mensenrechten organisatie (hypocriet?). Ik vraag me af wat het echte doel van deze controles zijn (zonder enig vorm van rasicme te willen suggereren)? Zonder de bolletjesslikkers te willen bagatelliseren vraag ik me af wat hun bijdrage is aan de totale drugshandel in Nederland? Begrijp me niet verkeerd hoor; iedere bolletjesslikker is er een teveel, maar wat ik niet begrijp is dat Nederland, die zelf bekend staat als de grootste producent/exporteur van XTC-pillen en als de grootste doorvoerhaven van drugs, denkt te kunnen bereiken door een paar weerloze (oudere) reizigers tot op het bot te beledigen? Wellicht kan een stukje realisme van de beleidsmakers deze weerloze mensen een hoop pijn en ellende besparen. Of is Nederland zover afgezonken, tot het niveau van een ‘bananenrepubliek’, waar men ook de mensenrechten met de voeten betreedt?


  Maak melding

 2. Die mensen die bij de marechaussee en douane werken, het zijn varkens die genieten om mensen te pijnigen/beledigen etc. want dat is het enige waar ze goed in zijn. Bij deze mensen moeten dezelfde behandelingen uitgevoerd worden, kijken hoe zij zich zullen gedragen. Maar ja, witjes staan boven de mensen en zwarten onder ze. en het trieste is dat de meesten zwarten ze daar houden……… men kan ontkennen wat ze willen want als het niet zo was, zag de wereld er anders uit.

  wat als beatrix met haar gezin vanuit suriname of antillen naar nederland terugkomt? moet ze ook dr broek uittrekken zodat ze lekker kunnen gluren? of bij haar schoondochters? nou, we hoeven toch niet verder te denken he. want alles wat bruin/zwart is, moet met de billen bloot. al staat je witte buurman naast je in de rij met zijn zakken gevuld vol bolletjes en poeders, die mag doorlopen.

  wat mij betreft, geef die witjes als ze voet op surinaamse/antilliaanse bodem zetten ook zo’n behandeling, kijken hoe lang het gaat duren voordat de witjes acties gaan ondernemen en hoe snel die domme zwarte regerende billenlikkers hun regels gaan veranderen, maar andersom……… ho maar.

  Nu wil ik niet beweren dat geen enkele sur/antilliaan zich hieraan schuldig maakt want er zijn er genoeg, maar men moet ophouden met twee maten te meten. of je checkt íedereen of niet. geen onderscheid maken in afkomst, geloof, kleur etc.


  Maak melding

 3. de bodyscan komt nu permanent te staan op schiphol bij de aankomsthal vanuit suriname, curacao en venezuela.(en. evt. andere vluchten) Dit houdt in dat iedereen gescaned kan worden die aankomt. 100% kontrole dus. Men wordt dus niet meer verdacht, meegenomen, gescaned en later weer terug naar schiphol. Nee, scannen en men kan doorlopen indien men niets bij zich heeft. Dit gaat in per 1-1-2007. !! Dus wie nog wil proberen moet snel zijn…of ’n andere weg…via Parijs b.v….Na 1jan. kun je ’t wel vergeten…


  Maak melding

 4. Het is jammer dat het oordeel van de nationale ombudsman geen juridische bindingskracht heeft.
  Hiermee bedoel ik dat de instanties die verantwoordelijk zijn voor de mensonterende 100% controle op Schiphol, de bevindingen van de nationale ombudsman letterlijk en figuurlijk aan hun laars lappen en doodleuk doorgaan met hun manier van controleren.
  Inmmers ze hebben de Nederlandse regering aan hun zijde.
  De Douane en de Marechaussee hebben volmacht van hun regering om op deze manier door te gaan.
  Niemand minder dan premier Balkenende heeft de 100% controle verdedigd, zelfs nadat president Venetiaan fel hiertegen had geprotesteerd.
  Ik doe een dringend beroep op de drugsdealers zowel in Suriname als in Nederland om geen bolletjesslikkers meer te ronselen, want hiermee brengen ze onschuldige reizigers in problemen.


  Maak melding

 5. Helaas heeft premier Balkenende in zijn hypocrisie inderdaad de 100% controles, tegen de mensenrechten in, verdedigd (houd men elkaar het hoofd boven water?). Dit geldt ook voor de asielzoekerscentrum bij Schiphol, weliswaar verdedigd door minister Verdonk. Ik vraag me af hoe de VN-mensenrechten organisatie zou reageren op deze misstanden. Meneer Balkenende was ook een voorstander van assimilatie van migranten (assimilatie betekent dat een migrant zijn/haar culturele erfgoed moet opgeven/verloochenen). Wat mij betreft heeft de Nederlandse politiek met ingang van 27 juni 2006 officieel de status bananenrepubliek bereikt (ik quote de woorden van Wouter Bos) en dan refereer ik aan de welzijns deal van minister Verdonk met Hirsi Ayaan Ali. Het trieste is dat deze mensen het misschien zelf niet door hebben door of een dikke meter beton voor hun kop of dat ze nog veeel moeten leren en dus eigenlijk nog niet geschikt zijn voor hun huidige functie of dat ze gewoon de intelligentie niet bezitten of dat ze gewoon lijden aan grootheidswaanzin. Wie het weet mag het me vertellen? Ik ben erg benieuwd.

  Tang Boeng


  Maak melding

 6. En wat vinden jullie van die mensen die het steeds proberen. Waarom geeft men ze niet aan?! Als je het gevoel krijgt dat het misgaat bij deze trip. Meld het anoniem! Mobiletelefoon!!!! Dat zou heel wat ellende sparen. En een vlotte afhandeling op Schiphol. Die mensen daar doen gewoon hun werk!

  U beschermt die mensen die uw vakantie verpesten! Als ze weten dat ze verlinkt kunnen worden. Komen ze niet tussen jullie staan. Ze gebruiken goedwillenden als schild! Opo oeng ai! Of pikken jullie een graantje mee?


  Maak melding

 7. iedereen over drugs, ik hoor geen enkel haan kraaien terwijl er zoveel lekkernijen worden weggegooid dor die gasten. Wat heeft dat nou met drugs controle te maken.?


  Maak melding

 8. @ Nee.

  Wat voor lekkernijen zijn het? de meeste lekkernijen die je
  van SME mee neemt, kan je tegenwoordig ook hier ook krijgen hoor !

  @Henk Schubert.

  Volkomen met je eens,je vakantie wordt altijd verziekt door zulke Lieden, die het niet zo nauw nemen met andermans vakantie pret.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.