vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuriname’s ruimtelijke ordening aan revisie toe

Suriname’s ruimtelijke ordening aan revisie toe

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 jun – De ruimtelijke ordening in Suriname is dringend aan revisie toe. Dit stelt minister Hendrik Setrowidjojo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo. Zoals het er totnogtoe aan toegegaan is, lijdt de staat groot financieel verlies. Aan de andere kant wordt onvoldoende voorzien in de behoefte aan nutsvoorzieningen. Burgers gaat niet vrijuit.

In Paramaribo alleen al staan ruim tienduizend particuliere en domeinpercelen onbebouwd. Intussen heeft de overheid wel geïnvesteerd in infrastructuur en nutsvoorzieningen. “Speculaties, investeren in grond, vertrek naar het buitenland en het gebrek aan geld om te bouwen zijn de belangrijkste oorzaken dat deze gronden niet bebouwd zijn”, zegt Setrowidjojo tegenover de Ware Tijd.

Het enorme aantal onbebouwde percelen tegenover de hoge woningnood, wordt ervaren als wanverhouding. “Suriname heeft veel grond. Maar betaalbare en geschikte grond voor goede huisvesting in een gezonde en leefbare omgeving is erg schaars,” aldus Setrowidjojo. Via het Meerjaren Programma Huisvesting, financiering én voorziening in bouwgrond, zal getracht worden meer balans te brengen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. wist niet eens dat Suriname een officiele ruimtelijk ordelijk beleid had vooral als je kijkt naar al dat chaotisch bouwen in Suriname.

  De Surinaamse regering kan beter goedkope hoogbouw uit de grond stampen om het woon tekort onder vooral jongeren op te vangen.
  Ook kunnen goedkope hoogbouw woningen dienen als goedkope woonalternatief voor niet al te bedeelde gezinnen.

  Surinamers doen zoals de realiteit leert toch niets met een groot erf en grote tuin.
  behalve bij sommige die nog kippen houden.
  De rest is voor de honden.

  Zonde eigenlijk terwijl men maar aan de buitenwereld loopt te verkondigen hoe vruchtbaar Su is.


  Maak melding
 2. Die zaagselkoppen van een regering,moeten eens, alle percelen van mensen die naar het buiteland zijn vertrokken onteigenen,dan heb ik het over percelen die jarenlang overwoekerd en verwaarloosd zijn,Kijk maar de kwattaweg/gravenstraat,Keizersraat,zwartenhovenbrugstraat,Rust en Vredestraat enz.,er staan heel veel leegstaande en erg bouwvallige huizen sommigen zijn oerwoekerd mer onkruid.Wie net naar zijn eigendom kijkt,onteigenen die handel.Het kan toch niet zo zijn dat er zoveel wonenzoekenden in Suriname zijn, en heel veel huizen leegstaan enkel omdat de eigenaren in het buitenland zitten en niets meer met hun land te maken willen hebben,maar wel hun boedel in Suriname laten verwaarlozen.

  Dus minister Setrowidjojo,werk aan de winkel,ga de straat op en kijk welke huizen er zeer belabbert bijstaan,maak een rapport en onteigen het,zijn we alvast van een probleem verlost,gewoon doen,het is geen gezicht als je vooral in de gravenstraat rijdt, en je om je heen kijkt zie je heel veel bouwvallige woningen die jarenlang leegstaan,maakt het gezicht ook niet mooi van.


  Maak melding
 3. Goedkope hoogbouw uit de grond stampen?!
  Kijk naar nederland al die wijken die in jaren 60-70 zijn gebouwd niks meer waard nu, en kijk naar ’the projects’ in de VS. Het is een achterhaald concept dat niet echt werkt.
  Als je dit probleem wil aanpakken is er geld nodig. Ik zeg Canadezen en andere goudzoekers weren. En laat de overheid werk maken van de grondstoffen die er in dit land aanwezig zijn. Zodat er een gezonde economie kan ontstaan. kijk naar Dubai, suriname zou het zelfde moeten kunnen.

  Er moet een keer iemand met een goede visie komen voor de (ruimtelijke)ontwikkeling van en in Suriname, er is potentie zat. Het leegstaan van percelen is gevolg en de oorzaak moet bestreden worden. Waarom willen die eigenaren van die percelen niet in Sranan blijven? Er is wel meer nodig dan alleen een reviseren van het ruimtelijk beleid.


  Maak melding
 4. “Zodat er een gezonde economie kan ontstaan. kijk naar Dubai, suriname zou het zelfde moeten kunnen”.

  In Dubai staat er veel hoogbouw.
  In Singapore idem dito.
  Ziet er goed verzorgd uit. Waar zal dat toch aan liggen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES