Surinamer krijgt hoge Franse onderscheiding

13

PARAMARIBO, 25 jun – Hans Alexander Valpoort (77) is geslagen tot Ridder in de Ere Orde van de Academische Palm. De hoge onderscheiding is toegekend voor levenslange toewijding aan de Franse taal en cultuur. Valpoort is de eerste Surinamer die deze onderscheiding is toegekend. Volgens de Franse ambassadeur, Jean-Marie Bruno, is dit voor de volle honderd procent verdiend.

Valpoort houdt zich al vanaf zijn dertiende bezig met Frans en heeft zich ingezet voor verbreiding van de taal. Hij heeft ruim vijftig jaar ervaring als leerkracht. Ook is hij decennialang betrokken geweest bij de begeleiding van Fransen in Suriname en van Surinamers in Franse gebieden. De plechtigheid is onder meer bijgewoond door de Nederlandse ambassadeur Henk Soeters.


13 REACTIES

 1. Hoefde niet meer.
  Want die man is al oud.
  Waarom niet toen ie jonger was.
  Dit vind ik monstert na de maaltijd.

  Oh, er is nog een gezegde hé verdomme,
  “liever (te) laat dan nooit”.


  Maak melding

 2. Een man met een groot hart voor de Franse taal. Je moet altijd eerst presteren om iets te krijgen.
  Suriname is trost op je.

  Proficiat

  Benny Boy


  Maak melding

 3. Alweer eentje die ik moet bij scholen met die
  olie kop van je. Benut de mogelijkheden die er zijn om te weten wat deze onderscheiding betekent. Als je blijft kraaien over iets wat je niet weet zal je OLIE DOM blijven. O’ja vraag het de fransen en niet de chinees waar je elke dag je brood koopt.

  De leerman


  Maak melding

 4. Dit is een man waar wij jongeren wat van kunnen leren. Ik ben heel blij dat de Fransen dit na al die jaren goed gezien hebben want deze man heeft alles gegeven en opgegeven voor de franse taal. Proficiat en ik hoop dat de Franse ambassadeur deze man mag blijven steunen in alles wat hij nog wil doen en betekenen voor de Fransen in binnen en buitenland.

  Jacintha


  Maak melding

 5. Dit is een fantastische prestatie,geleverd voor een man van 77 jaar oud.Onder alle moeilijke omstandigheden in ons switie Sranang heeft hij zich ingezet voor de franse taal in Suriname.Onlangs nog beedigd tot fransetolk en maakt zich dus ook verdienstelijk voor de surinaamse samenleving.De SLM,de rechtelijke macht en nog veel meer instantie in Sur.maken gebruik van de diensten van deze geweldige man.Ik zou zeggen surinamers neem een voorbeeld aan deze voorbeeldige man.Als de franse overheid hem onderscheid,waar blijft Suriname. ROUEL.


  Maak melding

 6. Pa/opa

  Wij zijn trots op je.
  Je bent een man van eenvoud en hard werken.
  Wij kennen jou als geen ander. Je hebt het dik en dik verdiend. Brada Ro is vergeten aan te halen dat je 45 jaar je krachten hebt gegeven aan het Surinaams onderwijs.
  Waar nodig is zullen wij je blijven steunen.

  Pa/Opa wie lobie joe, i tof.

  Kinderen en kleinkinderen
  in Suriname en Nederland

  Ps. Reactie nummer 1 is van een gestoorde Ruben die uit de ……. komt en mond verlegen was. Je echte zoon R.A.E. ken je wel beter.

  Ruben ( dj Benny – Boy )


  Maak melding

 7. Vader Valpoort,
  Van harte proficiat met deze bijzondere onderscheiding; u heeft dit echt wel verdiend; een nationalist als u moest wel een keer in het zonnetje worden gezet.
  Mijn complimenten! en niet te vergeten: au revoir!
  Carla Muller-Tafleur


  Maak melding

 8. Gefeliciteerd met deze hoge onderscheiding. Ik hoop dat de Surinaamse regering ook wat hun hun kant laat zien want voor Sur.heb je ook veel betekent in dat opzicht.


  Maak melding

 9. Beste Hans,

  Als er eentje is, die het verdient dan ben jij het wel. Wij maakten kennis omstreeks 1954/55. Je was als onderwijzer gestationeerd te Moengo (Teachers Quarter) en toen al bleek jouw grote interesse voor de Franse taal. Proficiat!!!


  Maak melding

 10. Gefeliciteerd met uw onderscheiding want ik leer de franse taal pas toen ik kennis maakte met een fransman in het jaar 2007 en 2008 tot heden met hem samen leef en woon. Had toen spijt dat ik de franse taal niet had genomen maar spaans en duits hahaha. Nu praat ik de taal vloeiend en ben heel erg blij ermee. Nogmaals “PROFICIAAT” al is het 6 jaren en 1 maand later.
  Switie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.