Suriname: minister Jong Tjien Fa uit de gratie

24

PARAMARIBO, 24 jun – Minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer, RGB, is volledig uit de gratie geraakt bij president Venetiaan. Jong Tjien Fa is per onmiddellijk met verplicht verlof gestuurd. Dit meldt de Ware Tijd. Directe aanleiding is de controversie rond de uitgifte van grond. Venetiaan is ziedend, temeer vanwege de politieke nasleep.

Vooral binnen de NPS van Venetiaan wordt openlijk geprotesteerd. Dat Jong Tjien Fa een stuk domeingrond afstaat aan de stichting Dikin, waar zijn partijleider Paul Somohardjo mee geassioceerd wordt, wordt als ervaren als de druppel die de emmer doet overlopen. Zoals NPS-topman Arnold Kruisland het verwoordt: “Er mag niet langer worden toegegeven aan deze chantage.”

Bedoeld worden de regelmatig terugkerende charges en manoeuvres van Somohardjo en zijn politieke partij Pertjajah Luhur, PL. De coalitie was nauwelijks bekomen van een rel rond de geforceerde benoeming van een PL-lid op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, of de grondcontroverse diende zich aan. Jong Tjien Fa wordt verweten zich ingelaten te hebben met illegaliteit.

De stichting Dikin, waar Somohardjo’s schoondochter, Vanessa Moesliman, de voorzitter van is, bestond niet eens toen de grond werd overgeschreven. De stichting is pas een maand later opgericht. “Er is niets aan de hand, alles is volgens boekje gedaan”, zei Jong Tjien Fa kort na het bekend worden van zijn handelingen. Hij vertoeft momenteel in het buitenland.


24 REACTIES

 1. Eindelijk heeft Baas Vene iets goeds gedaan in zijn politieke carriere.
  Laat die verkrachter Pa-olo Somo maar uitstappen.

  En dat geldt ook voor Brunsie,Gilds

  Ruim ze allemaal op een voor een.


  Maak melding

 2. Het heeft er alle schijn van dat deze regering binnen zeer korte tijd zal vallen. Alle ingredienten hiervoor zijn reeds aanwezig, dus is het gewoon een kwestie van tijd. Gisteren heb ik tijdens de BTO (van SkyRadioSuriname) ook kunnen opmaken dat de VHP (Punwasi en Santhokie) Gilds een enorme hak hebben gezet. Echter zou het strafdossier van het OM in Par’bo (waarin Gilds als verdachte wordt aangemerkt) ook publiekelijk gemaakt moeten worden. Somo (PL) heeft ook z’n ‘backfire’ richting de NPS (Kruisland) afgevuurd, omdat die zijn broer ook zou hebben geholpen aan 300ha grond in het distr. Commewijne. Strubbelingen binnen de NPS en de VHP maken de samenwerking er niet beter op.
  A Combinatie heeft Vene ook bij z’n ballen want het zgn Oliepalm project in Marowijne zal niet zonder slag of stoot worden voortgezet. Ergo, deze coalitie zit op een tijdbom die een ieder hoort tikken maar niemand weet op welk tijdstip die is afgesteld.


  Maak melding

 3. Wordt deze schenking terug gedraaid? Of gaat men na een glaasje en een plasje, gewoon weer verder? Somo heeft hardop geroepen bij z’n achterban dat hij DNA-voorzitter machtiger is dan de president van Su. Wat hij wilt krijgt hij! Als dat niet gebeurt dan draait hij het Front in haar eigen stront. Daar zijn javanen van oudsher goed in. Weet u het nog?

  Ik zie ’t volgende affaire tegemoed.


  Maak melding

 4. Triest allemaal wat in swietie Sranang gebeurt. Dit zijn gewoon ordinaire boeven aasgieren die van het volk stelen. Ondanks olie,goud buaxiet,landbouw etc leven onze brada’s en sisa’s nog steeds in armoe. Omdat die stel boeven onder Vene groot is en nogsteeds eigen belang dienen en niet naar het arme volk omkijken. Eigenlijk moet ik niet treuren, want het is een koekje van eigen deeg, want NF kreeg toch voldoende stemmen bij de laatste verkiezingen om te mogen onderhandelen met andere partijen. Dus elk volk krijgt de regering die zij verdient!

  Errol M


  Maak melding

 5. …Goedzo Vene…je tien schone vingers en je onkreukbare integriteit zijn nog onze enige hoop….gooi die corrupte en nationaal vijandige schurken er meteen uit…of ze nu van de coalitie of oppositie zijn….dus ook Balesar en Gilds…en tjek ook wat Demon op z’n kerfstok heeft hangen…uit z’n vorige periode als minister…de historie en onze nakomelingen zullen je er dankbaar voor zijn…


  Maak melding

 6. Teruggedraaid??

  Ik denk het niet……want ik weet dat Vene’s dochter samen met Leticia Vriesde en een paar andere nps-ers op tourtonne III een stuk grond hebben gekregen, terwijl het bestemd was voor een zogenaamd gezondheidscentrum.

  Wat ik het ergste vind, is dat men deze stukken grond KRIJGT……

  Weten jullie dat je niet onder de 20000 euro deze stukken grond koopt in die buurten en als je dan uitrekent hoeveel de staatskas misloopt dan kom je tot bedragen die je voorstellingsvermogen te boven gaan.
  Hoe kan een regering die in nood zit zulke bedragen gewoon gratis WEGGEVEN?

  Ik heb dan ook niet gesproken over die bedragen die Chiragally zich heeft toegeeigend, op dezelfde manier…..

  Ik HOOP dat de PL terugslaat en de namen van een ieder PUBLICEERT, die op oneigenlijke wijze aan hun bezittingen zijn gekomen.

  Mie wang shie soemma e mene eng anaga na Kondre….


  Maak melding

 7. stelletje boeven allemaal,ze zijn gewoon oneerlijk bezig.kruisland die moet zijn kakken op elkaar houden hij zelf heeft lappen grond van circa 300ha.voor zijn familie gehad.zowel zijn broer.Nederland is altijd hun vluchtoord,mooie cadeau voor vene.
  Gods molen maalt langzaam maar zeker.er zullen spoedig nog andere zaken naar buiten
  zwaaien.
  Akuba.


  Maak melding

 8. Lekker makkelijk en wat een geweldig stoer ,heldhaftig optreden van vene, maar niet heus!Wat een lefgozer is de min.pres. en vooral doortastend, maar ook weer niet heus. Als hij t zo goed heeft met t Sur. volk waarom pakt hij somo ook niet aan ? Jong tjien fa is een niet ervaren politicus(geen excuus), maar hij is naar voren geschoven door die sluwe en berekenende vos somo. Of durft hij dat niet aan omdat hij ook boter op zijn kop heeft , als ik lees hoe ook zijn fam. en kennissen goed bedacht zijn.Come on vene , be a man, take responsability , clean up your act , take your gang and go.You know you can fool some of the people some of the time, you can sometime fool some of the people all the time, but you can,t fool all of the people all of the time. Enough is enough!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 9. Ik reageer op de reactie van Henk Schubert (citaat: “Als dat niet gebeurt dan draait hij het Front in haar eigen stront. Daar zijn javanen van oudsher goed in”).

  1) Anno 2006 lijkt het mij tijd worden de koloniale indeling in etnische hokjes los te laten.
  2) De groep waar Schubert op doelt, heeft in het verleden het vuile werk opgeknapt waar anderen de neus voor ophaalden. Daarvoor verdienen zij onze lof, en geen trap na.
  3) Niemand kan de groep waar Schubert op doelt verantwoordelijk houden voor het opportunisme dat er toe heeft geleid dat o.a. mensen die Suriname ooit ontvluchtten omdat zij belaagd werden door de slachtoffers van hun onfrisse praktijken (bv. oplichting), nu topfuncties bekleden in het openbaar bestuur.
  4) Wij nemen het de Nederlanders kwalijk wanneer zij negatieve berichtgeving koppelen aan nationaliteit (kutmarrokkanen, criminele Surinamers); wij kunnen de Nederlanders een alternatief bieden voor opportunistische kortzichtigheid door te laten zien dat wij wél weten hoe je samen-leeft: onder andere door groepen (?) niet te criminaliseren.


  Maak melding

 10. Mensen och, denken jullie nou echt dat deze regereing het pluche zal verlaten? Wel neen joh,Vene wilde toch kostte wat kost regeren,nou als je zijn keuzes ziet, walg je gewoon.De ene rotzooi na het andere komt naar boven, maar het volk kijkt rustg de andere kant op.Vene heeft geen recht van spreken, veel domeingrond is kado gegeven aan de NPSers, nu wil hij de boze wolf uithangen.Het enige wat de ministers kunnen is reizen en nog eens reizen .Somo en Brunsie, doen aan chantagepraktijken niemand die een vinger uit steekt.Lijkt wel Sodom en Gomora in Suriname,met deze nagemaakte regering.

  I Am So Sad


  Maak melding

 11. Ik denk niet dat deze regering zal vallen. Niemand gaat de njang patoe (staatkas) laten schieten. Ik denk dat we na deze djugu djugu plotseling niets meer zullen horen. Niemand gaat een andere zwart maken.
  Waarom zou een politieke partij trouwens de “eerlijke man” willen spelen? De geschiedenis heeft aangetoond dat men toch op verkrachters, drugsdealers en ander gespuis stemt.
  Het volk van Suriname stemt niet voor een partij maar tegen een andere partij. Dus if mie no lob bouta, stem ik maar op front.
  Als ik afro surinamer ben zal ik niet op een pae stemmen enz enz enz
  God zij met ons Suriname …….


  Maak melding

 12. Wanneer worden die boeven eens d`ruit gehaald ??
  waarom blijven regeren deze corrupten beesten het land ??
  En ze worden nooit gestraf ?
  Boekstaaf die verdiend samen met vijent duizenden of miljaarden dollars aan visum op Buza (china)
  Gils witwas ,jong tjien fa die proberen nu of allang mee bezig die chinesen te helpen om aan een surinaams paspoort en toelatingen te krijgen.
  Toch krijgt hij geen ontslag maar een hij moet nu voorlopig weg met een verplicht verlof .
  Is dat de wet wat er nu is in Suriname ???

  Brunswijk die maakt nu ook duizenden dollars door de chinesen te helpen om aan een visum te krijgen (Brunswijk als referend)
  hij werkt nu samen met boekstaaf en vijent .

  Vene doe toch wat !!!
  Haal deze smerigers en zet ze in een cellenhuis .
  wanneer is er uiteindelijk een verandering ????? .

  Hai baja ik heb echt medelijden met het volkt (kleine mensen )


  Maak melding

 13. Zolang er geen vernieuwing (lees jong bloed) binnen de politieke regionen plaatsvindt zolang zal dit verschijnsel (corruptie) zich transparant en in grootte mate openbaren. Hoe integligent is een natie om (wishfull thinking) te denken dat er geen corruptie zal zijn bij vernieuwing? Ons cultuur is gezegend van corruptie. Het is een waanidee te denken dat dit kan worden verbannen binnen de samenleving. Corruptie zal er altijd zijn (bestaat ook in het westen en ander goed ontwikkelde landen) alleen moet dit zichtbaar worden. Het trachten om corruptie te voorkomen is een betere optie en dit kan worden bereikt door drempels / regels aan te brengen om dit te minimaliseren. OOk de sancties moeten worden herzien maar ook worden uitgevoerd.
  Corrupt handelen zal moeten leiden tot:
  a)onteigening van bezit
  b)zware boete
  c)fikse gevangenisstraf
  d)ontneming van stemrecht en deelnemen aan de politiek.
  De vraag is wie dit aandurft?
  De bajas zal geen hotel moeten zijn (zoals een ex minister niet zo lang geleden heeft ervaren)
  Dan pas zijn wij goed bezig de corruptie te bestrijden.


  Maak melding

 14. Beste mensen,
  Het Surinaamse volk heeft de regering en het parlement gekregen op basis van de verkiezingsuitslag.
  Men weet al jaren dat politici als Somohardjo en anderen door en door corrupt zijn en toch weet het Surinaamse electoraat niet beter.
  Het is gewoon ba soekoe bafeni batjari ( eigen schuld, dikke bult).
  Als er gescholden moet worden dan is dat zeker op zijn plaats bij de Surinaamse kiesgerechtigden.
  Wanneer gaat het Surinaamse volk nu eens eindelijk leren om op integere mensen te stemmen?


  Maak melding

 15. Ze hebben allemaal stront op hun kop binnen het front. n ze gaan zeker straks in hun achterkamertjes de buit zitten verdelen.
  en die buit, dat zijn gewoon de gestolen eigendommen van het surinaamse volk.
  Domeingrond en andere eigendommen van het volk worden gewoon als of dat de normaalste zaak is, boven de hoofden van het volk, aan vrienden en familie verstrekt, gratis of in ruil voor allerei hand en spandiensten.
  Partijgenoten die een onbezorgd leven leiden met een overbezoldiging als b.v. spookambtenaar krijgen de beschikking over lappen grond en gaan daarmee gewoon speculeren, terwijl de minder bedeelde burger die al jaren zwoegt voor een dak boven zijn hoofd iedere keer van het kastje naar de muur gestuurd wordt en op den duur erachter moet komen dat zijn aanvraag jaren lang gewoon in een lade op een overheidskantoor is blijven steken.

  Dat de PL minister uit de gratie is is niks bijzonders. Het graaien, roven en stelen gaat gewoon door.
  Het is een gewoonte die inherent is aan de politieke cultuur van Front. Er komt gewoon een andere boef in zijn plaats.
  Vene gaat door met zijn politiek van de burgers zand in de ogen strooien.
  Hij bedekt de daden van zijn politieke criminele vrienden met de mantel der liefde en speelt ondertussen mooi weer.
  Hij heeft met geen woord gerept over de laatste ontwikkelingen rond het gesjoemel met de uitverkoop van de surinaamse nationaliteit aan zijn vrienden uit China. Waarschijnlijk zijn hij en zijn crimi orga de enigen die meer uit de relatie met China kunnen halen.


  Maak melding

 16. het verhaal van verplicht verlof is niet waar
  trouwens het bestaat niet verplicht verlof.
  Maar hij is niet met verplicht verlof gegaan, maar gewoon vakantie naar het buitenland met zijn gezin.


  Maak melding

 17. Armando ,je hebt gelijk als je stelt dat corruptie ook met een andere regering kan voorkomen. En inderdaad corruptie komt overal ter wereld voor maar deze front club heeft er een sport van gemaakt en verheven tot een manier van leven met alles erop en eraan.Dat zal ook met jongere politie niet uit te sluiten zijn.Daarom moeten wij als bevolking ook kritisch blijven en zaken blijven signaleren .Wie niet horen wil moet voelen dat als men niet deugt men weggejaagd zal worden. Ik kan me ook wel voorstellen dat de bevolking niet in aktie durft te komen ,bang dat ze geen alternatieven hebben na bouterse en wijdenbosch. Toch zullen ze iets moeten doen , want wat er nu aan de hand is, is drie maal niks. Als Surinamers moeten we ze moreel blijven steunen en aanmoedigen daarbij. Kritisch en alert blijven moet nu de intentie zijn in Suriname.


  Maak melding

 18. Jammer dat Jong Tjien Fa eruit moet. Vene moet met de partij van Somo stoppen en jammer maar dan moet de regering maar naar huis. Deze regering is zo wankel en draait op nemen en geven door allerlei partners. En ze weten het daarom steelt men nu als raven. Hoe eerder de boel stopt des te beter voor de natie. Waar zitten dus de criminelen? En zo is het steeds stuivertje wisselen want de gecreeerde criminelen (lees financieel krachtige oneerlijken) komen straks op de stoel en de cirkel is weer rond. En Vene toon daadkracht door het stukje grond en alle andere terug te nemen en niet enkel de handel aan de kaak te stellen. Daarmee zijn wij niet geholpen anders bent u erger dan de steler. En men moet onthouden: geef bij de volgende verkiezing geen ministeries aan partijen die om ministeries springen want er is geen bestuurlijke deskundigheid binnen de partij enkel en alleen dan maar corrupte deskundigheid. De echte deskundigen lopen buiten de politiek.


  Maak melding

 19. Hein Taus en Pedro zijn de enigen die echt serieus dit ellendig probleem aan de kaak stellen. De anderen waren of dronken toen ze aan het typen waren of zijn enorm gefrustreerd waardoor hun emoties de overhand nemen. Jammer, maar aan de ene kant kan ik het wel enigszins begrijpen. Dit openlijk gedief maakt je inderdaad zo razend. Maar daarom moet je wel met je verstand erbij blijven. Vooral als er verkiezingen zijn. Ik weet het, dit is al zo vaak gezegd.
  Ik denk ook in dit geval dat Venetiaan de PL straft omdat ze bij deze diefstal dom zijn geweest en niet omdat ze hebben gestolen. Zijn goede raad was waarschijnlijk dan ook: “Volgende keer moeten jullie dat ding slimmer doen want nu laat je me als baas geen keus om zo een maatregel te nemen.
  Het ergste is dat men het volk gewoon uitlacht! Wie zoiets openlijk doet heeft toch gewoon maling aan het volk en nog erger mailing aan zijn land? En dan maakt het niet uit waar je voorouders geboren zijn maar ik heb het nu over Surinamers en neit over Javanen, Indiërs, Chinezen of wat dan ook. Iedereen die nu nog tegen me zegt dat hij Chinees, Javaan of Hindostaan is, zeg ik wat hij dan met en in Suriname moet. Oh ja, en of hij dan even zijn lap grond nog voordat hij teruggaat naar zijn roots, terug wil geven aan Suriname en zijn echte Surinamers.
  Zo.


  Maak melding

 20. “Steel met verstand en hou het binnen het Nieuw Front Plus”.
  “Laten we de kruimeltjes van Cambior en e.a. verdelen in verhouding tot de zetelverdeling”

  is de “ontwikkelingsvisie” van Vene en zijn bende


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.