Belastingverhoging tabak bergt gevaar van smokkel

2

PARAMARIBO, 24 jun – Verhoging van de belasting op tabakproducten bergt in zich het gevaar dat deze straks het land binnengesmokkeld zullen worden. Dit zegt parlementariër Adiel Kallan van de coalitie. De voorgenomen verhoging zal dan ook goed overwogen moeten worden, zeker als het doel voorbijgestreefd dreigt te worden. Mensen zullen niet automatisch minder gaan roken.

Eerder zal de neiging ontstaan tot smokkelen. De kans is immers groot dat het product uit een buurland halen, stukken goedkoper zal uitvallen. “De regering moet koste wat kost een averechts effect zien te voorkomen”, zei Kallan bij de behandeling van het betreffende wetsvoorstel. Bovendien moet beter worden gekeken naar oorzaken en gevolgen voor een gerichte strategie.

Het is de enige manier waarop het roken onder met name jongeren, structureel kan worden aangepakt. Er zal meer voorlichting moeten worden gegeven, desnoods met “rauwe beelden” om een schrikeffect te sorteren. Met de extra belastingopbrengsten kunnen de voorlichtingscampagnes betaald worden. Ook zou sportbeoefening bevorderd kunnen worden.


2 REACTIES

  1. Slechte zaak maar misschien kan Santokhi een 100% controle uitvoeren toch op die blanke nederlanders want die handelen vaak in sigaretten enz toch,is een paar keer op het nieuws geweest en stond ook in de krant,dus!!

    Koekje van eigen deeg is het dan


    Maak melding

  2. Los van dat er gesmokkled kan worden ,maar weet je hoeveel sloffen sigaretten vanuit Zanderij meegenomen worden voor familie in Nederland , omdat t daar zo duur is en in Su zo lekker goedkoop?Ook ik ben benaderd om een slof mee te dragen als zijnde voor mezelf , omdat je niet meer dan 1 slof in bezit mag hebben op Schiphol? Gewoon die belasting doorvoeren om mee te beginnen en daarna beleid maken om de te verwachten smokkel t hoofd te bieden wanneer dit zich voordoet. Meeroken en roken kost een vermogen aan geld en onnoemelijk veel leed , waar we met z,n allen weer voor moeten opdraaien als belastingbetaler.Denk aan de on-en minvermogenkaarten die ziektekosten dekken , daarbij is de belastingverhoging een schijntje. Go for it.Longkanker is geen pretje voor iemand die daaraan lijdt, hartinfarcten en beroertes zijn allemaal gevolgen die met roken te maken hebben.Dus op langere termijn is t beter voor mensen die tot een risicogroep behoren.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.