Twijfel rond waarde handelsverdrag met Indonesië

7

PARAMARIBO, 23 jun – Hoe relevant is een handelsverdrag met Indonesië? Dit vroeg parlementariër Orpheu Marengo van coalitiepartner Nieuw Front tijdens de eerste behandeling van het wetsvoorstel. Er is reden genoeg om de zin van een dergelijk verdrag onder de loep te nemen. Niet dat Indonesië zo onaardig is voor Suriname, integendeel. Maar het verdrag is ruim tien jaar geleden gesloten.

Dat het toch nog op de parlementaire agenda verschijnt, doet menigeen de wenkbroauwen fronsen. “Hoe veel waarde heeft het verdrag nog, aangezien Suriname met zijn veranderde inzichten, zich nu richt op de aanstaande Caribische gemeenschappelijke markt”, zei Marengo. Minstens even belangrijk is dat Indonesië veel verder ontwikkeld is.

Volgens Marengo heeft de praktijk eerder uitgewezen dat Suriname nauwelijks in staat is profijt te trekken uit zulke verdragen. Ook de oppositie toonde zich nauwelijks gecharmeerd, zij het om andere redenen. “Wij kunnen niet komen praten over handelsverdragen als grote delen van de bevolking niet naar school kunnen”, zei Jenny Geerlings-Simons van de NDP.

Er kan dus liever gedebateerd worden over ’s lands ontwikkelingsproblemen, inclusief problemen op onderwijsgebied. “We kunnen zesendertig handelsverdragen sluiten, maar als onze kinderen niet naar school gaan, gaat Indonesië alleen maar goederen voor ons komen dumpen”, aldus Geerlings-Simons. Volgens de coalitie is dit niet meer dan stemmingmakerij.


7 REACTIES

 1. ik ben met je eens geerlings
  verdragen lopen op niets uit als onze eigen kinderen niet naar school kunnen gaan ivm met slechtewegen doe eerst wat aan voor dat jullie verdragen gaan sluiten eerst surinaamse belangen voor trekken dan het buitenland op de tweede plaatst


  Maak melding

 2. Ik snap het ook niet, dat dit agendapunt opeens veel belangrijker is dan de acute problemen die er in het land zijn. Welke IDIOOT van een parlementsvoorzitter verzind er zoiets?

  We hebben een handelsverdrag met Brazilie en naar nu blijkt heeft men nooit werk ervan gemaakt. Ik snap niet dat de problemen in het land niet worden besproken.

  Mevr Simons, ik geef U helemaal gelijk…….


  Maak melding

 3. Jessurun z’n partij mag de ambassade post in Indonesie invullen, dus zal deze er alles aan doen om z’n nyang die hij straks gaat maken veilig te stellen. Vandaar dat hij dit verdrag op eens o zo belangrijk vind om er een agendapunt van te maken.
  Voor Somo was deze post (in Indonesie) helemaal niet van belang, want Somo gaat voor het grote geld ! Somo wilde perse China en Venezuela omdat hij weet dat er in Bejing heel veel doekoe valt te maken, en strakjes zal hij ook gaan flirten met Chavez om fondsen te werven voor Suriname (en uiteraad zichzelf).


  Maak melding

 4. En we moeten ook niet vergeten dat Indonesië het niet zo nauw neemt wat de mensenrechten betreft. Zie Papua (IrianYaja) Het ecosysteen daar wordt opgeofferd door hebzucht.Christenen hebben het erg moeilijk daar. Wrede onthoofding van meisjes op weg naar school. De moslimpolitie was daar maar keek ernaar. Indonesiërs geven niet, maar halen alleen ,maar.


  Maak melding

 5. IK snap het echt niet meer:
  Eerst een handelsverdrag met China en nu met Indonesie.
  Deze regering is echt weri!!!
  Allen maar eigen belang


  Maak melding

 6. Samenwerken met Indonesie gaat het zeker niet goed volgens deze regering.
  Maar tussen Sur en China gaat het heeeeeeeel goed.
  Want die chinesen zijn heel erg bang voor die djoeka`s .
  Maaaaaaaaar een paar weken terug is Lonny brunswijk als referent voor 15 chinesie .
  En nu : weeeeeeeer met 90 chinesen .
  Hoe is het mogelijk ??
  EEn djoeka als referent voor een Chinesie .
  Wat gaan ze met al die Chinesesn doen ?
  want 90 is veel !!!!
  En wat belachelijk is ,hij kent geen enkel van ze .
  Wat doet Boekstaav en fijent daar op buitenlandsezaken ????
  Ik ga voor jullie (het volkt)berekenen !!!
  Per kop ontvangt Lonny 2duisend dollar .
  Eerst was het 15 persoonen ,en dat is 15 x2000 =30.000 dollars .
  Nu is het 90 persoonen ,en dat is 90 x2000dollar =180.000 dollar .
  wauw dat is heel wat geld he` ??
  Wie verdiend zoveeeeeeeeeeel ??
  180.000 + 30.000 =210.000 in 1 klap .

  Ik hoop maar dat lonny de kans krijgt van Vene om de post over tenemen .
  Dan wordt het een markt !!!!

  Lang leve onze Lonny .

  het verbaas mij niet dat er dagelijk wordt gevochten om de buitenposten tussen AC en PL .

  Wie wordt straks de winnaar ????????????????
  En wie maakt Sur straks tot Chinatown??
  of is het al ???

  Sarie toerie met Sranang .

  groetjes van Buzanen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.