Surinaamse kunstwerken terug naar Suriname

5

Op 29 juni draagt staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken 45 kunstwerken, die gemaakt zijn door Surinaamse kunstenaars, over aan het Surinaams Museum. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep. De kunstwerken behoorden tot de collectie van de toenmalige Stichting Culturele Samenwerking Nederland, Suriname en de Antillen (Sticusa).

De Sticusa werd in 1990 opgeheven en haar kunstcollectie werd aangekocht door het Tropenmuseum met de bedoeling die over te dragen aan Suriname. Met de bouw van een nieuw depot op Zorg en Hoop, zijn er nu geschikte faciliteiten om de collectie naar behoren op te slaan en te beheren.

Het gaat volgens RNW om schilderijen, sculpturen, zeefdrukken en foto’s van Erwin de Vries, Soekie Irodikromo, Nola Hatterman, Jules Chin A Foeng, Rudi Getrouw, Nic Loning en anderen. Deze zijn vóór de onafhankelijkheid van Suriname gemaakt.


5 REACTIES

 1. Een heel goede zaak, de overdracht van de kunstwerken.
  Ik adviseer het Tropeninstituut en de Stichting Surinaams museum om met met elkaar samen te werken om te voorkomen dat deze kunstwerken en andere werken op de een of andere manier schade oplopen door het vochtige tropische klimaat in Suriname.
  Ik heb gelezen dat er adequate faciliteien op Zorg en Hoop zijn neergezet, maar het zou toch geen kwaad zijn, om gezien de expertise van het Tropenmuseum, vormen van samenwerking aan te gaan met het Surinaam Museum.


  Maak melding

 2. Het is altijd goed als werken terug gegeven worden aan het land van herkomst. Echter zijn er twee zaken die niet vergeten moeten worden. Het ontvangende land moet wel beschikken over faciliteiten om de werken goed en veilig te kunnen opslaan,zodat ze niet in het bezit van onbevoegden terecht komen. Aan de andere kant is het aan te bevelen dat in dit geval Nederland/het Tropenmuseum en de Surinaamse autoriteiten samenwerken aangezien Ned. over expertise op dit gebied beschikt en Suriname iets minder.


  Maak melding

 3. Ik kan u wel zeggen, dat de KIT; Koninklijke Instituut voor de Tropen, heel zuinig en precies documenten en dergelijke mee omgaat, er liggen daar documenten ook uit Indonesie, in Den Haag; de Koninklijke Blibliotheek liggen documenten van het Surinaamse politiek ten tijde van Pengel en de jaren 60 opgeslagen, veel plezier ermee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.