PG Punwasi: nog geen uitleveringsverzoek VS

1

PARAMARIBO, 23 jun – De VS heeft formeel nog geen verzoek ingediend voor uitlevering van de Guyanees Shaheed Khan. Dit zegt procureur-generaal Subhaas Punwasi. Als anders beweerd wordt, is dat voorrekening van de Amerikaanse ambassade. “Er is nog geen uitleveringsverzoek. Daar is absoluut geen sprake van”, aldus Punwasi.

Wel is gevraagd om voorlopig arrest als aanloop naar een officieel uitleveringsverzoek. Overigens is het nog niet zeker dat Khan ook werkelijk wordt uitgeleverd. De kans bestaat altijd nog dat hij zich wendt tot de rechter. “De rechter is de cruciale persoon en de finale persoon is de minister van Justitie en Politie”, zegt Punwasi tegenover de Ware Tijd.

Mocht de rechter beslissen dat Khan niet uitgeleverd mag worden, dan kan dit “door geen enkel persoon of instituut teruggedraaid kan worden”, aldus Punwasi. Hij heeft overleg gevoerd met minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie over onder meer de aanpak. Khan is samen met drie Guyanezen en acht Surinamers aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Uitlevering kan alleen als Suriname de vervolging formeel staakt. Zolang het strafrechtelijk onderzoek naar Khan’s activiteiten nog loopt, kan hij dus niet worden uitgeleverd. Guyana heeft al te kennen gegeven niet om zijn uitlevering te zullen vragen. Hij wordt daar gezocht voor onder meer diefstal van legerwapens. In de VS wordt hij verdacht van drugssmokkel.


1 REACTIE

  1. Natuurlijk zullen de Amerikanen (nog) niet om uitlevering vragen omdat ze weten dat dit hun op dit moment heel veel geld zal kosten. Ze doen als of deze case niet interessant is zodat Suri’s tzt met deze Khan in hun maag komen te zitten en hem voor niets gaan overdragen. Surinamers zijn hele slechte schakers, want als Punwasi of Santokhie nu bv zou roepen dat het onderzoek naar deze Khan wordt gestaakt en hij binnen 2 weken evt vrij zou komen dan zul je zien hoeveel landen ‘out of the blue’ wel om uitlevering zullen vragen.
    Het is jammer om dit te moeten meedelen maar we moeten toch onderkennen dat (ondanks hun grote bek) een groot deel van de Suri’s zeer achterlijk zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.