zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurNederlandse mediatraining voor Suriname

Nederlandse mediatraining voor Suriname

-

De Nationale Carrierebeurs

Het klein Utrechts bureau Paapstvandam was vorige week in Suriname om een mediatraining te verzorgen voor de Surinaamse minister van volksgezondheid, Celsius Waterberg. Mediatrainer Harry van Dam leerde Waterberg om niet in de camera te kijken maar naar de interviewer, vooraf na te denken over zijn boodschap en open en eerlijk antwoord te geven. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Volgens de krant bestaat mediatraining niet in Suriname. “De overheid ziet de pers als een vijand. Ministers praten alleen met bevriende journalisten. De pers is er ook naar. Kritiekloos. Ze stellen een vraag en de minister kan heel zijn verhaal kwijt. Iemand in de rede vallen is er niet bij. Het zijn de naweeën van het militaire regime” is de conclusie van Van Dam hierover.

Het nieuws dat Waterberg een mediatraining volgde, werd snel door de andere ministers opgepikt. Die wilden ook een training mét bijhorend certificaat en zo werd in korte tijd de halve ministerraad in Suriname getraind. Nu de overige ministers en de vice-president de training ook nog willen, gaat Van Dam in het najaar terug naar Suriname.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

12 REACTIES
 1. Het is toe te juichen dat Surinaamse bewindslieden een mediatraining volgen.
  Op deze manier kan de informatie helder en duidelijk overgebracht worden.
  De vraag is natuurlijk of de bewindslieden hetgeen zij in theorie geleerd hebben, ook daadwerkelijk in de praktijk kunnen en willen toepassen.
  Het ambt van minister is een politiek beroep.
  Het stellen van kritische vragen aan ministers door journalisten zal vaak niet in dank worden afgenomen.
  Het is bekend dat sommige ministers verwikkeld zijn in allerlei schandalen en criminele activiteiten en menige minister zal echt niet zitten springen om een interview met een kritische journalist.
  Bovendien zou het stellen van kritische vragen door een journalist het gevolg kunnen hebben dat er geen uitnodigingen voor persconferenties, werkbezoeken of interviews van regeringswege tegemoet gezien kunnen worden.
  Mijns inziens zou de mediatraining niet alleen voor ministers moeten gelden, maar ook voor parlementsleden en politici van de belangrijkste politieke partijen.
  Ik heb echter 1 punt van kritiek.
  Waarom is een Nederlands bureau ingeschakeld, terwijl er in Suriname uitstekend (in Nederland) opgeleide mediamensen rondlopen die ook mediatraining kunnen geven.


  Maak melding
 2. En nu maar hopen dat ze echt iets van geleerd hebben en dat journalisten zichzelf eens kritisch gaan bekijken wanneer t gaat om journalistiek bedrijven en kritische vragen of zaken aan de orde zullen gaan stellen.


  Maak melding
 3. Gelukkig, zijn we dan in 1 keer af van die houterig en stijf overkomende Surinaamse ministers. Ik was al jaren van mening dat de gehele Surinaamse ministerraad een mediatrainig moet ondergaan. Maar ook de Surinaamse pers moet zich beter gaan ontwikkelen.In Suriname bestaat toch een HBO-Journalistiek?
  Ik luister wel eens naar het nieuws van Apintie. De interviewer stelt 1 vraag en de geinterviewde loopt dan helemaal leeg. Heel vervelend om naar te luisteren. Eindeloos geratel. Minutenlang. En de interviewer is in geen velden of wegen meer te bekennen.


  Maak melding
 4. Ha ha ha ha ha ha. Onze ministers kennende gaan ze de mediatraining aanwenden om zich te gedragen als (film)sterren of als vlegels zoals van Basten tegenwoordig.


  Maak melding
 5. Prik,

  laat van Basten met rust hij heeft niets met deze issue te maken.
  Hou je bezig met je eigen soortgenoten.
  Zoals michael Jackson, Ojay simpson, Charles Taylor.

  Alfred de Pree


  Maak melding
 6. Er is een handjevol goede journalisten in Suriname dat een dergelijke training ook zou kunnen verzorgen. Maar zij worden door politici als een luis in hun pels beschouwd omdat zij hun misstanden aan de kaak stellen en lastige vragen stellen. Je denkt toch niet dat die corrupte bestuurders juist van hem willen leren hoe ze met de media om moeten gaan? En dus mag een buitenstaander het voor veel te veel geld doen. Wie de illusie heeft dat politici nu eerlijker en bondiger antwoord zullen geven op vragen van journalisten, kan zoet verder dromen.


  Maak melding
 7. Juist ja, die stomme journalisten stellen een vraag en de minister/geinterviewde spreekt. Het gaat niet om het antwoord maar om het geluid ik erger me daar enorm aan. Luisteren dat en anticiperen dat is de clou en als het antwoord niet naar wens is of afwijkend de vraag anders formuleren maar nee het eindeloos slap geouwehoer, te horen op apintie en die cliff Limburg ook nooit to the point of suggestief bah bij hem word het een debat brrrrrrrrrrrr


  Maak melding
 8. De Surinaamse regering heeft geen respekt voor de kiezers laat staan voor de journalisten,wat voor mediatraining dan ook,ze blijven het zelfde doen,was nergens voor nodig ,die training,omdat de journalistiek in Suriname,een paar uitzonderigen daar gelaten,te bang zijn om hun mondje te roeren.Zie maar de laatse berichten, 1 grote tering zooi,Venetiaan boos,hahahahahahahah tja,laat ie dat zo dapper wezen al de domeigronden wat de NPS heeft gepikt terug te vorderen.Dat zal niet gebeuren die schijnheil,omdat ie zelf zich en zijn famlie verrijkt met Surinaamse gemeensschap belasting centjes.Het volk crapeert en hun met de mediatraining, lekker belangrijk zeg,pochen, kost een hap geld ,wat heeft het volk daraan,tja de kiezers staan er bij en kijken er naar en doen niets.Succes ministers met jullie zg mediatraining hopeloze schurken.


  Maak melding
 9. Mediatraining of geen training;de dieven gaan gewoon door met stelen en aanelkaar schanken van domeingrond.Daar veranderd niets aan,ook niet door een waardelose mediatraining.De armen worden er niet beter van.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES