Vergunning beeld Anton de Kom onterecht

9

Volgens advocaten van de actiegroep die zich verzet tegen het standbeeld van de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom in Zuidoost, is de bouwvergunning voor het beeld ten onrechte afgegeven. Dat meldt de Amsterdamse TV zender AT5. De bouwvergunning zou zijn afgegeven zonder inhoudelijke toetsing door de welstandcommissie.

Het beeld zou moeten corresponderen met de omgeving en een positieve bijdrage moeten leveren aan de leefomgeving. En dat is niet het geval, vindt de actiegroep. De groep protesteert al maanden tegen het beeld van de Surinaamse verzetsstrijder en wil het alsnog weg hebben van het gelijknamige plein in Zuidoost.

Volgens de demonstranten is het beeld van Anton de Kom, van de hand van Jikke van Loon, een belediging voor Surinamers en voor de hele zwarte gemeenschap omdat het te bloot en misvormd is.


9 REACTIES

 1. kunnen ze niet beter een standbeeld van kwakoe daar neerzetten lijkt mij origineel.
  De naam Anton de kom associeert niet met afrika.

  Redi Musi


  Maak melding

 2. gelijk hebben jullie aktie groep, we hebben al langer dan 300 jaar met ons laten sollen
  nu is het genoeg.Deze aktie geeft alleen maar aan dat ze vanwege hun superieuriteitsgevoel niet naar anderen luisteren.maar ten opzichte van Amerika gedragen zij zich als schoothondjes.Weg met dat rot beeld en laat de maakster ervan zelf naakt daar gaan staat.


  Maak melding

 3. Surinamers, Hou vol, Anton de Kom was een gerespecteerd persoon, geen weg gelopen slaaf. Het is nu tijd dat de zwarte intelectuelen die deze onthulling hebben door gedrukt, nu echt gaan luisteren. Ze hadden ook toen niet geluisterd bij de huldiging van het slavernij monument in het Oosterpark.Deze arrogantie moet nu plaats maken voor dialoog en saamhorigheid en ga met veel respect om met de argumenten van de aktievoerenden.


  Maak melding

 4. Ja het moet weg kan niet anders, waarom plotseling een standbeeld van Anton de Kom daar.Wi na sranangman en dat wi o tan
  wan pipel , wan broedoe , wi na brada nanga sisa

  zo moet het he

  Kom op aktiegroep was ik maar daar,van hieruit lever ik ook mijn bijdrage

  De African Queen


  Maak melding

 5. Kondrê man, Waar maken we ons druk over? Over de plek waar het beeld is geplaatst? Over het beeld zelf, die te naakt en bloot is? Over de kunstenares die het beeld heeft gemaakt? Over kwakoe en anton de kom ? Over de amsterdamse gemeente en haar welstands commissie ? Over de (surinaams)amsterdamse gemeenschap ? Over de personen die zich nu druk maken omdat er niet naar hun mening is gevraagd, over het beeld? Over de mensen die menen in de schoenen van kwakoe en anton de kom te willen staan? Welnu, ik ben zeer blij met dit beeld in nederland,omdat het ook tot het surinaams-nederlands historisch erfgoed behoort en met een beetje kunstgevoel, denk ik dat anton de kom nog steeds veel kracht en bevrijding van de surinaamse geest uitstraald, ook vanaf die plek.Wijsheid voor allen.Alfons.


  Maak melding

 6. Straks ook nog een standbeeld van Pengel in hartje centrum van Amsterdam.
  Een momument in de bijlmer voor de surinamers en een in hoogvliet voor de antilianen en ga zo maar door.
  Feit is wel zo dat deze standbeelden niet illegaal in nederland zijn binnengesmokkeld.
  Zet ze ergens neer zonder verblijfsvergunning.

  pimpong


  Maak melding

 7. …landgenoten…zijn jullie weer bezig als krokoe fowroe’s op alles en iedereen alleen maar kritiek te leveren?????..wanneer gaan jullie eens echt en keertje volwassenheid tonen….


  Maak melding

 8. Brada nanga sisa,

  Laten wij van het comité ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’ u alvast bedanken voor alle suport ons gegeven in de afgelopen maanden. Zonder uw ‘vertrouwen in eigen kunnen’, zouden wij zeker niet zo ver zijn gekomen.

  Wij van het comité zijn er van overtuigd, dat wij het gelijk aan onze zijde hebben, vandaar ook onze motivatie zaken recht te zetten.

  Anton de Kom was of is een voorbeeld voor velen van ons. En wij zullen ons niet bij neerleggen dat onze helden, vooral niet in het buitenland, op een vernederende manier worden geportreteerd, echt niet!. En zoals Papa Anton het ook in zijn leven gedaan heeft, zo doen wij dat ook, STRIJDEN!!!!

  Wij van het comité zijn bereid heel lang met deze ’terechtwijzing’ door te gaan tot wij erbij neervallen. Desnoods moeten wij leven op water en brood,WIJ GAAN DOOR!!!

  Mensen, voornamelijk Surinamers, moeten zich niet meer laten behandelen op een wijze zoals zij dat niet willen. Sta op, word wakker, bind je pangi, pak je speer en trek ten trijde tegen allen die de bedoeling hebben jou tot voetveeg te maken!!

  A musu keba now!!. Wij zijn in vrijheid geboren en willen in vrijheid blijven leven.
  Dobru zei; Ik ben niemands slaaf, en niemand is mijn meester.

  Anton de Kom heeft gestreden voor onze vrijheid. Wij zijn het hem verplicht hem niet alleen een waardige plek te geven, maar ook zijn waardigheid te laten zegevieren op een sokken hoog boven ‘waar dan ook’.

  En wij zullen met zijn allen moeten blijven strijden en proberen dat te realiseren. En niet voor Anton de Kom alleen, maar voor allen die gestreden hebben voor onze vrijheid en onze natie, waar wij vandaag van genieten. Als die nou Boni heet of Kaykusi, Otto Huiswoud of doedel, Koenders of Sophie Redmond. Allen behoren wij op een voetstuk te plaatsen, om de wereld te tonen dat wij onze geschiedenis kennen, en dat wij het niet langer zullen accepteren dat met ons volk gesold wordt.

  Anton de Kom zei:

  GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN,
  DAT MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL
  BELAST BLIJFT.

  Wel, wij weten wat zij met dit ‘gedrog’ waarmee zei ons willen opschepen, van plan zijn. Maar wij hebben hen doorzien, samen met hun bondgenoten in ons midden, die met ons eten en drinken, terwijl zij ons achter ons rug proberen te verkopen.

  Wees waakzaam Sranaman. Den e piri tifi nanga yu, lafu nanga yu, dan te den si wan okasi, dan den e seri wi. Ma un hayka. Wi e go sori den sa wi abi na ini wi pagara.

  Dat’meki brada nanga sisa, HAYKA !! (wees waakzaam.

  Nogmaals, wij bedanken elk van u voor jullie suport en blijf ons volgen.

  GADO NA WI FESIMAN.

  Soso lobi fu Brada Moysi nanga en Kru.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.