Getuige: Ex-minister Gilds staakte witwasproject

0

PARAMARIBO, 20 jun – Ex-minister Siegfried Gilds heeft vorig jaar om politieke redenen een witwasproject van zijn neef Andy Groenewoud gestaakt. Dit zei architect Derrick Emmanuels als getuige op de rechtszitting waar de betrokkenheid van Gilds’ medeverdachten CA en FM wordt onderzocht. De eer van het Nieuw Front, NF, zou op het spel staan.

Het was kort voor de verkiezingen. Volgens Emanuels kreeg hij van Gilds de opdracht om de bouw te staken van een appartementencomplex. Groenewoud, die sinds april vorig jaar vastzit in Nederland, was de eigenlijke opdrachtgever. “De minister gaf aan dat we met de bouw moesten wachten tot juni na de verkiezingen, omdat het uitlekken van de informatie het Nieuw Front de verkiezing zou kosten”, zegt Emanuels.

Gilds was toen minister van Justitie & Politie. Hij heeft tijdens een persconferentie vorig jaar december gezegd slechts bemiddeld te hebben bij de aankoop van onroerend goed. Toen bleek dat Groenewoud de herkomst van zijn weelde niet kon verklaren, zou Gilds de banden met hem hebben verbroken. Emanuels zegt na juni weer het sein te hebben gekregen via Gilds om het project uit te voeren.

Emanuels zegt thuis bij Gilds betaald te voor zijn werkzaamheden. Bij de betaling was verdachte CA aanwezig. Architect FM had zich reeds eerder terug getrokken uit ontevredenheid over de betaling. CA, de enige in voorarrest, blijkt meerdere onderhandelingen te hebben bijgewoond voor de koop van onroerend goed. Ook heeft hij als gemachtigde bankstortingen verricht.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.