Energiecommissie adviseert afschaffen subsidie

6

PARAMARIBO, 19 jun – De overheidssubsidies aan energiebedrijf EBS zouden volledig afgeschaft moeten worden. Dit adviseert de Energiecommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en vakbeweging. Zelfs de voorziening van goedkope brandstof door Staatsolie zou stopgezet moeten worden.

Op jaarbasis kan dan vijftig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer zestien miljoen euro) bespaard worden. Ook wordt een tariefsaanpassing voorgesteld van vijfendertig procent. EBS zelf wil zestig procent. “We besteden nu veel tijd om te komen tot een goed voorstel, waarbij misschien niet iedereen tevreden zal zijn, maar waarbij wij aan een aantal voorwaarden voldoen”, zegt minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen tegenover de Ware Tijd.

Daarom wordt overleg gevoerd met verschillende partijen, waaronder de EBS zelf. Ook de Centrale Lands Accountants Dienst wordt betrokken, die een verhoging heeft voorgesteld van slechts negentien procent. Volgens Rusland gaat het er vooral om de EBS de ruimte te gunnen om aan de normale verplichtingen te voldoen en ook nog investeringen te plegen. De vraag naar energie is enorm toegenomen de laatste jaren bij zowel de huishoudens als het bedrijfsleven .


6 REACTIES

 1. Waar gaan we naartoe
  Geen salarisverhoging, maar wel verhoging van eerste levensbehoeften
  Hoe kan dat
  we verdienen niks, kunnen niet eens een huurhuis betalen


  Maak melding

 2. Men moet niet alleen de subsidie maar ook de leiding van de EBS afschaffen. De overheid heeft inderdaad te lang de brandstof (dieselolie) gesubsidieerd, terwijl er gensets zijn die op HFO of low grade fuel kunnen draaien. De kosten voor elektriciteit hadden reeds jaren ca USD. 0.035/kWh kunnen bedragen, maar vanwege de ondeskundige (en politieke) managers die er de ballen van snappen, is deze prijs bijna 2 keer zo veel.

  De subsidies op brandstof moeten hoe dan ook gestopt worden, omdat anders de prijs van elektriciteit op termijn onbetaalbaar wordt voor de doorsnee Surinamer. Echter had de leiding van de EBS (de zgn ’toppers’) dit probleem moeten zien aankomen en al het nieuw equipment (generator sets) hierop moeten afstemmen. Maar de meeste Suri toppers weten het altijd zo goed en veel beter, dus zal de rest nu de zure vruchten van moeten plukken. Al deze zgn ‘Suri toppers’ zijn niets anders dan een stelletje waardeloze sukkels !


  Maak melding

 3. Verhogingen zijn eenmaal nodig de aardolie wordt er niet goedkoper op.
  De staat kan niet altijd blijven opdraaien voor het gehele volk.
  Er moet een groter verschil gaan bestaan tussen de bedrijven, rijken en on en min vermogende.

  Echter moet de EBS ook gaan kijken hoe zij hun machinepark zo efficient kunnen draaien.

  Dit houdt in ander vorm van hun brandstoffen(zie eerdere discussies over HFO (heavy fuel oil).
  Maar daar over rept niemand. Elke ander land draaien de installaties op zware olie(HFO) alleen suriname doet niet mee. WAAROM???????????
  Staatolie zou goed hierop kunnen inspelen maar ach soms vraag ik me af wat de reden is dat men deze stappen niet heeft genomen.

  Weet niet als wij ooit daarachter zullen komen.


  Maak melding

 4. Beste Lene,

  Om een land op te bouwen moeten de burgers offers brengen.Dat heb je de laatste jaren ook hier in Nederland gemerkt en……het werkt.De Nederlandse economie draait weer dus ook goed voor ons Surinamers.Denk eerst goed na voor je je mening uit.

  Groeten,
  Mitta


  Maak melding

 5. Er komt helemaal geen afschaffing van de subsidies, LAAT EBS eerst zorgen dat de stroom toevoer naar de mensen/particulieren 100% gegarandeerd is, en als ze subsidies willen, laten die ma-pangpang van de Suralco en andere groot verbruikers over de balk komen met financiele oplossingen, door hun is het zo dat de burgers in suriname naar de 2e plaats verschuiven en achter het gelag moeten betalen. Iedere keer steeds maar weer een stroom onderbreking in suriname, het is schande van hier tot naar de hemel. Als ze ruzie zoeken van de ebs, adviseer ik massaal om alle surinamers hun rekeningen niet te betalen, en kijken wat ze doen, laten ze dan maar alles komen afsluiten, de politiek begrijpt nog steeds waar de mensen het geld vandaan moeten halen om weer eens een verhoging van te betalen.


  Maak melding

 6. Mitta,

  De burgers hebben genoeg offers gebracht en als er reserve’s zijn wordt dit besteed in het binnenland waar helemaal geen productiviteit is enkel maar de hand ophouden en paramaribo terroriseren.
  Laat ze lekker gaan werken en zweten i.p.v. dansen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.