zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinamers trekken naar randgemeenten

Surinamers trekken naar randgemeenten

-

Does Travel - naar Suriname

Volgens de regionale bevolkings en allochtonenprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), trekken steeds meer Surinamers weg uit de grote steden van Nederland. Ze geven net als de autochtone, blanke middenklasse de voorkeur aan een ruime eengezinswoning met een tuin in randgemeenten zoals Schiedam, Diemen en Almere. Het aantal Surinamers in de grote steden zal hiermee de komende jaren dalen.

Het aantal Turken en Marokkanen in de grote steden neemt juist nog toe. Surinamers maken deze stap omdat zij wat langer gevestigd zijn in Nederland en daarom een economische en taalkundige voorsprong op gastarbeiders uit Marokko of Turkije hebben. Maar ook bij deze laatste groeperingen vindt een sociaal-economische ontwikkeling plaats. Marokkanen en Turken die ooit in pensions woonden, verhuizen nu naar grotere woonruimte in de westelijke tuinsteden.

Volgens de prognose van het CBS zullen er over twintig jaar nauwelijks nog gemeenten te vinden zijn in de Randstad met minder dan 5 procent niet-westerse allochtonen. Deels heeft dat te maken met de vergrijzing. In 2025 telt Nederland naar schatting 16,9 miljoen inwoners, een stijging van 600.000. Als onderdeel van de totale bevolking neemt het aantal allochtonen toe van 1,7 miljoen naar 2,2 miljoen; de autochtone bevolking loopt licht terug, van 13,2 miljoen tot 12,9 miljoen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

5 REACTIES
 1. Goede ontwikkelingen, alleen moet het niet zo zijn dat wij geen contact meer met elkaar hebben want dat zou zeeeeeeeer schadelijk zijn voor de IDENTITEIT voor onze NAZATEN.We willen PARTICIPEREN, maar met behoud ven onze IDENTITEIT.Te verspreid van elkaar wonen betekent ook dat als je ouder wordt je in een verzorgingstehuis van Nederlanders terecht komt en velen van ons willen dit niet.Mijn moeder zit zelf in huize Nieuw-Beekvliet in Sint-Michielgestel -Overwegend overzeese mensen) geen turken en marokkanen vanwege hun islamitische achtergrond en gewoontes) maar zou het fijn vinden als de familie ook dichter bij haar woonde.Ook het personeel zag/zie ik daar afglijden naar alleen maar wit personeel en dat is in mijn ogen niet goed. Nederlanders willen alles onder controle houden en zo moeten wij van hen ook integreren(ja dat moet) maar niet zo dat je je eigen identiteit helemaal verliest.


  Maak melding
 2. Dit roept bij mij de vraag op of dit in Su niet te bevorderen is?

  Op z,n minst twee nieuwe steden stichten. Albina en in Nickeri langs de oever van Corantijn aanwijzen als groeikernen. Streef getal 100 000 inwoners. Dit is maar een idee hoor. En toch denk ik dat als grote steden in Ned, z.a. Utrecht, Rotterdam noem maar op, bereid zijn deze twee groeikernen te adopteren. Zoals A”dam en Den Haag bepaalde projecten steunen en begeleiden. Paramaribo raakt vol en verstopt. Niet alleen de riolen maar ook het verkeer op de weg en door de bevolkingsaanwas( geboorte, immigratie en remigratie)

  Als Sur,s, Ned.suri,s en Nederlanders die SU een warm hart toedragen zoals ze het altijd zeggen na een vakantie/stage in SU moet dit na een jaar of 15 gerealiseerd worden. Ik zal het niet meer meemaken.Maar onze nageslacht gaat dit verder moeten uitbouwen en hun kinderen gaan ervan profiteren. Ik zit weer te dromen. Maar wie weet pakt een projektontwikkelaar dit op en wordt deze droom werkelijkheid.


  Maak melding
 3. Vooralsnog dient deze berichtgeving niet serieus genomen te worden, omdat de meeste mensen uit Suriname de Nederlandse nationaliteit hebben, in deze kan er dus geen sprake zijn Surinamers. Mogelijk kan het CBS en de overige instanties de wetgeving inzake Nederlander zijn eens grondig doornemen en dan pas berichten de wereld insturen.


  Maak melding
 4. Geachte G.Beer en allen, of je nou een junk bent, een asielzoeker,advocaat,voetballer bij AC Milan, Real Madrid, Barcelona, Ondernemer, huisarts, artist, presentator, in loondienst zit (al 14 jaar); maar van Surinaamse origine met de Nederlandse Nationaliteit je bent en blijft Surinamer (of allochtoon) Niet dat het mij uitmaakt hoe men me noemt, maar inderdaad de berichtgeving is niet juist. Degenen die hier voor verantwoordelijk zijn kan je blijkbaar niet kwalijk nemen, bekrompenheid, lompheid en minachting van alles wat niet Hollands is, zit in hun genen. Als je trouwens niet beter weet zou je bij het woord “Randgemeenten” ook associaties gaan verbinden met een Getto. Dat het om hele nieuwe wijken gaat waar 95% van de woningen koopwoningen zijn, zou je niet verwachten.
  Uit de hele berichtgeving kan ik de conclusie trekken dat dit feit, bepaalde mensen dwars zit. Waarom zou dit anders nadrukkelijk onderzocht moeten worden, of in het nieuws komen? Het maakt blijker wel uit of koopwoningen door autochtonen worden gekocht of door allochtonen. Hebben we ooit gelezen dat: steeds meer autochtonen vrouwen een buitenlandse man preferen (als minnaar) dan een autochtone. Dat autochtonen meer dan ooit allerlei gerechten nuttigen uit andere culturen, dat 99% van de mensen die zich schuldig maken aan pedofielie, wiedteelt,fraude met verzekeringen enz, UIT AUTOCHTONEN BESTAAT. En dat allochtonen ondanks alle andere negatieviteit zich hier niet schuldig aan maken. Moet ik nog door gaan?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES