Regering gevraagd doodstraf niet te schrappen

13

PARAMARIBO, 17 jun – De regering zou de doodstraf niet moeten schrappen uit het Wetboek van Strafrecht. Dit stelt de initiatiefgroep Criminaliteitsbestrijding in een petitie die is aangeboden aan president Venetiaan. Volgens Marijke Djwalapersad, coördinator en oud-parlementsvoorzitter, moet de straf als dreiging blijven voor criminelen die anderen het leven benemen.

Te vaak nog worden weerloze burgers in koelen bloede gedood bij roofovervallen. Ook dit jaar zijn er een aantal slachtoffers gevallen. “Mensen willen zich veilig en beschermd voelen”, zegt Djwalapersad. Valt de doodstraf weg dan is dat simpelweg een stukje bescherming minder, De straf is overigens niet meer toegepast sinds de jaren twintig van de vorige eeuw.

Onder andere mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen tot afschaffing. Ook in het parlement wordt zo nu en dan gepleit voor het volgen van de internationale trend. Volgens Djwalapersad is Suriname nog lang niet zover. Het oog om oog, tand om tand is nog springlevend. Zeker de ruim tienduizend personen die de petitie hebben ondertekend, zouden nog heilig geloven in de oeroude wet.


13 REACTIES

 1. Ik kan de emoties, frustraties en gevoelens van personen die pleiten voor de toepassing van de doodstraf best begrijpen.
  Suriname is de laatste jaren een land geworden waar crminelen hun slachtoffers op barbaarse wijze afslachten.
  Strafrechterlijk gezien is de rechter nog steeds bevoegd om de doodstraf uit te spreken, aangezien deze nooit is afgeschaft maar sedert de jaren 40 van de vorige eeuw niet meer is toegepast.
  De rechterlijke macht is volledig onafhankelijk volgens het principe van de Trias Politica (scheiding der machten).
  Organisaties als die van bijvoorbeeld mevr. I. Djawalapersad hoeven dus geen petitie bij de regering of het parlement in te dienen.
  Maar ik geef toe dat een rechter zelfs voor het wreedste misdrijf nooit de doodstraf zou toepassen, aangezien deze zaak politiek en en maatschappelijk zeer gevoelig ligt.
  En juist daarom is het wel nodig om de druk op de ketel op te voeren via organisaties als die van mevr Djawalapersad en anderen om de overheid eraan te blijven herinneren da drastische maatregelen nodig zijn om Suriname weer veilig te maken.
  Ik pleit daarom voor toepassing van de doodstraf bij enkele zeer zware en wrede misdrijven.
  -Roofmoord
  -Terrorisme
  -Massamoord/Genocide


  Maak melding

 2. Doodstraf is een straf die niet omkeerbaar is.
  Het is natuurlijk heel erg duidelijk dat men daardoor de criminaliteit probeert afteschrikken,maar er zijn tal van andere mogelijkheden om mensen te straffen die een zeer wrede daad hebben gepleegd.
  Als de rechter een fout maakt heeft hij dan een onschuldige burger laten ophangen.

  Ik zou eerder voor levenslange straf gaan pleiten en daarmee schendt je geen mensenrechten maar je haalt criminelen uit de samenleving.
  Dit zou best wel ook toegepast kunnen worden voor mensen die in de drugshandel zitten,want daardoor zou je dit probleem ook kunnen verminderen.

  Waarom zou Vene deze doodstraf afschaffen is ook heel duidelijk omdat een bepaalde groepering achter deze geweldadige criminaliteit staat.
  Dit is te begrijpen dat een grote groep van deze mensen deel uitmaken van de achterband van Vene en Brunsie.

  Zware straffen toepassen met tbs en de gasten verder laten werken in de gevangenis zodat naasten van de slachtoffers ook vergoeding kunnen krijgen .
  Want meestal komen deze groepen in problemen als er mensen zijn die voor hun moeten zorgen komen te vallen.

  In suri. is er bijna geen sprake meer van een echte rechtstelsel.
  Er wordt om politieke reden met twee maten gemeten.

  Jammer is dat.
  Omdat er ook gasten zijn die in de politiek zitten die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en die nog op vrije voeten rondlopen.
  Minister Santhokie moet een keertje zijn hele politie apparaat gaan screnen en dan heb ik het over hoge functionarissen van dit apparaat.
  Vaak genoeg zijn ze ook betrokken in drugshandel.

  Santhokie doe jij het maar nu,want anders gebeurd het niet of nooit.


  Maak melding

 3. Inderdaad, de doodstraf is niet omkeerbaar.
  Maar het gaat volgens mij hier ook niet om onschuldige burgers.
  De rechter zal bij een eventueel doodvonnis eeg omzichtig te werk moeten gaan en alle feiten en omstandigheden goed moeten afwegen.
  Indien er een greintje twijfel bestaat over iemands schuld, dan zou de rechter het doodvonnis niet moeten uitspreken.
  Waar het bij om gaat is dat alleen in gevallen waarbij de schuld van de verdachte onomstotelijk is bewezen de rechter de doodstraf mag uitspreken.
  En ik blijf erbij dat in gevallen van roofmoord, massamoord/genocide en terrorisme de doodstraf moet gelden.


  Maak melding

 4. Opzich niet er op tegen, maar voor mij hoeft het niet omdat invloedrijke mensen en of mensen met geld er wel onder uit komen, maar de kleine man of crimineel niet, mensen met geld kunnen net als in de USA net zo lang procederen tot dat ze 80 jaar zijn en onder tussen in verlopige vrijheid worden gesteld.


  Maak melding

 5. Als jij ook echt moslim bent Jay…………dan weet jij ook dat de doodstraf ook in moslimstaten wordt gehanteerd.
  Ik keur het niet goed; levenslang lijkt mij beter. Jammer dat er niet meer gemarteld mag worden, want sommige van die lowlives verdienen het zoals ze met hun lachtoffers omgaan. Mensen beroven en dan ook nog hun vrouwen of zusters verkrachten! BAH!

  Meisje van 21


  Maak melding

 6. Ik kan het gedeelte van de bevolking, die voor de doodstraf is wel begrijpen, beter vandaag dan morgen. Als jou kind beroofd wordt, door een groep wordt verkracht en daarna wreeddadig en barbaars word vermoord, dan gaan de mensen die tegen de doodstraf is wel anders piepen. Het is naar wat ik gehoord heb een groep criminele bosnegers die zich met deze onmenselijke praktijken bezighouden en meestal zijn de slachtoffers hindoestanen. Suriname 1 volk my ass. Suriname is wel 1 land maar 1 volk zal het nooit worden.


  Maak melding

 7. Brother realist,eindelijk iemand die de waarheid begint te spreken na lange tijd.Het beroven,mishandelen,verkrachten en moorden is al zolang aan de gang.moet afgelopen zijn en liever nu dan morgen.het hindert de vooruitgang in bijna alle dagelijkse dingens.niet op de regering wachten,verloren tijd.Proberen met alle rassen samen de criminelen het leven zuur maken,lukt dat niet,dan bedrag op de hoofd van de crimineel zetten ,en laten opruimen.Dit is de enige weg,En niets zal hun helpen,beter zullen ze niet worden.Geld heeft iedereen.Zo werkt Bush toch ook in Amerika,waarom wij niet.


  Maak melding

 8. Doodstraf????Waar hebben wij het over mensen. Hoe vaak worden kruimeldieven in Suriname, nog voor dat ze gearresteerd zijn veroordeeld tot de doodstraf. De Wild West mentaliteit die bepaalde ambtenaren hier hebben in dit land is overbekent. Trouwens dood betekent weg van deze aardbol geen zorgen, geen rekeningen, geen verantwoording afleggen aan niemand (hier op aarde) en ga zo maar door. Zeker in het geval van een seriemoordenaar komt die juist goed weg met een dood “straf”. Kortom ik zie niet veel heil in deze zogenaamde straf. De oorzaak van deze discussie moeten we waarschijnlijk, zoals met alle problemen in SU, zoeken bij die lieden die zich de overheid (regering noemen) Als justitie niet in staat is moordenaars (levend) te vangen en daarna ook daadwerkelijk voor 15 tot 20 jaar in bewaring te houden, dan is het heel makkelijk op deze discussie op gang te brengen. Ik ben het eens dat bepaalde idioten overmatig geweld gebruiken,soms met de dood tot gevolg. Ik ben geen deskundige maar mijn mening is dat, zeker wanneer dit geen incidenten,de samenleving meer gebaat is bij onderzoek (door de overheid) over het hoe en waarom van deze gestoorden. Als deze regering al het “onderzoeksmateriaal” op voorhand af knalt, valt er weinig te onderzoeken. Juist omdat zeer extreem gedrag is zou de samenleving er mee gebaat zijn om te weten waar dit vandaan komt, hoe het ontstaat, en wat er aan te doen valt. Per slot van rekening is het hoofdzakelijk de “normale” bevolking die hier onder lijdt.
  Wat dat betreft hebben die idioten nog niet de fout gemaakt om een Amerikaanse Staatsburger zo wreed te vermoorden, want dan zijn de rapen gaar. Ons land is welles waar groot, maar waar kan je, en waar ga je naar toe als je een gezochte crimineel bent? Hoeveel wegen leiden naar Saramacca, Zanderij Of Albina. Mocht er in Paramaribo wat gebeuren, en er zijn Posten op de route naar bovenstaande drie plaatsen, hoe ver kan je dan komen? Investeren in een integer politieapparaat, goede opsporingsambtenaren en vervolgens een uitstekend gevangeniswezen zal de misdaad meer doen afnemen. Die idioten waar ik het over heb zijn per definitie niet bang voor de dood. Als het geen stoere taal is dan is het hun weinig frisse kijk op het leven, en dat van anderen. Met doodstraffen schrik je ze niet af. Maar met een inrichting genaamd Het Nieuwe Santo Boma (waar ik directeur ben) wel. Deze inrichting zou dan liggen in het uiterste zuiden van Suriname. Dicht bij de grens met Brazilie. Ontsnappen uit mijn inrichting is vrijwel onmogelijk, en ook al ontsnap je: ben je (1) geen bedreiging voor de samenleving. en (2) na één nacht in die jungle doorgebracht te hebben wil je alleen nog maar zo snel mogelijk naar Het Nieuwe Santo Boma. Werkers, (want zo heten mijn logés) worden met het vliegtuig aangevoerd. (In de eerste 10 jaren na de opening kennen we het woord -afvoer van werkers- nog niet)
  Activiteiten: Schoolboeken inbinden, groente en fruit verbouwen, eten klaarmaken,onderhoud van H.N.S.B., en ga zo maar door. Zelfs tijd om aan ontsnappen te denken heeft men niet. O ja Bezoek! 1 keer per maand, 4 uurtjes op zondag menu: BB met R. Kok: de directeur himself (want zo streng is hij ook weer niet)


  Maak melding

 9. Atjako,

  Ik deel je visie helemaal, maar je bent nog veels te ‘lief’.. .smile.
  Ook voor mij als christen geen doodstraf, maar wat ik voor ogen heb is veel erger. Een gevangenis zoals Alcatraz en St. Quentin.
  Geen bezoek, nuna, nimmer, nooit. Een maaltijd per dag. De bewakers worden uiteraard goed gevoed. De plaats is zo zwaar electronisch beveiligd dat zelfs de bewakers als een team moeten samenwerken om deze beveiliging te runnen, dus van omkoperij zal er niet zo gauw sprake zijn, want dan zou je in een keer een hele groep mensen moeten omkopen.
  Trouwens, de gevangenen komen hun cel niet uit, dan 1 uurtje per dag luchten en dan steeds maar twee of drie tegelijk en die mogen niet met elkaar praten.
  Voor de rest in de cel zitten, een keer per dag douchen, ook apart. Geen boeken, geen tv, geen radio, geen contact met anderen, geen recreatie van enig soort.

  Bovenstaande bekendmaken in de media en dan wil ik zien hoeveel mensen nog misdaden zullen plegen.


  Maak melding

 10. Adjako,

  Ik denk dat het mogelijk moet zijn om een pistool/geweer aan te schaffen met een vergunning. Daar de burgers zich beter kunnen beschermen als je kijk naar de geweldadige brute roof die bosnegers plegen waarbij onder toeziend oog van de familie zuster, dcohters en moeders worden verkracht.
  En ventiaan heeft daar geen oog voor hij is bezig om het binnenland naar een hoger niveau te tillen ten koste van andere bevolkingsgroepen.
  Veel criticasters zullen natuurlijk dit betoog ondermijnen zoals gewoonlijk daar ze dit niet aan den lijve hebben ondervonden.
  Immers het is toch al wild west in Suriname.
  Dus als een bosneger op je erf begeeft gelijk doodschieten ben je van het probleem af. Voor de staat is het ook een kostenbesparing zo een moordenaar, verkrachter opsluiten kost geld.
  Wat wordt er voor de slachtoffers gedaan in Suriname? Geeeen FFFFFFFFFFFFFFFFFFFCK.
  De rovers, moordenaar en de verkrachters worden met alles geholpen ze worden compleet in de watjes gelegd.
  Door de begroting van de ramp hebben ze een tekort voor volgend jaar, ventiaan is zeker van plan om een eenmaling uitkering te loven aan de bosnegers. Helaas mensen het is heel erg triest gesteld met suriname waarin het recht van de sterkste gaat overheersen.
  En waarbij anderen met lede ogen in deze ” beschaving” moeten overleven.

  salaam


  Maak melding

 11. Beste Yaj,

  Als moslim zou ik mij niet over de doodstraf uitlaten, want als slechts Allah het recht heeft om de doodstraf op te leggen, dan vraag ik me af hoeveel Allah’s er in de Islamitische landen zijn, want daar is de doodstraf nogsteeds een normaal begrip in de strafwet. In landen als Irak wordt je reeds doodgeschoten als je een korte broek aantrekt voor een tenniswetstrijd.
  De Islaam heeft in deze geen recht van spreken. Zelf heb ik 5 jaar in Saudi Arabie gewoond en gewerkt en sta ik helemaal achter de zienswijze van dhr. Adjako.
  Moordenaars en dat soort criminelen lieden, moet je laten boeten voor hun daden en niet binnen een paar seconden naar de andere wereld helpen.

  Roy


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.