President Venetiaan: meer halen uit band met China

8

PARAMARIBO, 16 jun – Er zou veel meer gehaald kunnen worden uit de relatie met het machtige China. Dit zegt president Venetiaan. Vooral het bedrijfsleven speelt nog te weinig op de mogelijkheden in. Er zou meer initiatief aan de dag gelegd moeten worden om echt de kansen te zien die open liggen. De gangbare negatieve kijk op alles dat uit China komt, kan dan overbodig blijken.

Nu wordt nog vaak geklaagd over concurrentie van goedkope Chinese importproducten en arbeidskrachten. “China is technisch en economisch een reus, daar moeten wij ons voordeel mee zien te doen”, zegt Venetiaan. Simpelweg afgeven op de stroom Chinese immigranten legt geen zoden aan de dijk. Zelf zal de regering alle mogelijkheden aangrijpen voor het intensiveren van de relaties.

De bouw van het hypermoderne hoofdkwartier van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een voorbeeld meer. De schenking van ruim drie miljoen dollar verruimt de perspectieven. “Wij zullen gezamenlijk nagaan hoe op nog meer gebieden samen te werken”, zei Venetiaan bij de opening. Het monumentale uiterlijk van het in de jaren negentig door brand verwoeste gebouw, is deels hersteld.


8 REACTIES

 1. Landgenoten/Sranangman,

  Eindelijk heeft onze president het licht gezien. Al in de jaren negentig ging de heer Bouterse en Wijdenbosch hem voor, maar door rancune en irrationele argumenten heeft hij en consorten de boot naar China atijd afgehouden. Ik ben blij dat onze president(wat dat is hij, laat daar geen misverstand overbestaan)ook fouten kan toegeven.

  Tang Boeng,


  Maak melding

 2. Su is vier of meer maal zo groot als Ned. Ned. heeft 16 miloen inwoners. Su kan 1 miljoen chinesen wel hebben. Goed voor de toekomst van het land, mijn land dat niet meer mijn land is. Ik heb geen talenknobbel om chinees te leren en schrijven. Het was mijn vrije keus om naar Ned. te vertrekken.

  De president is een wiskundige en zal wel weten wat hij nu aan het doen is.

  Van chinesen weet ik dit: eigen volk eerst! In SU is dit niet strafbaar z.a. in Ned. Daarom zeg nogmaals. Mijn keuze in 1971 was juist in mijn situatie. Mijn jeugd in Su was prima tot dat ik voor mezelf moest gaan zorgen. Toen al voelde ik, dit wordt niks voor mij en mijn kinderen. Trouwens die doen het goed en hebben geen last zoals ik dat beleef. Ik ga weer dromen.


  Maak melding

 3. Het is makkelijk de Chinezen binnen te halen.
  Maar aub een contract laten tekenen voor aantal jaren, anders heb je heel China in SU.
  en willen ze niet terug.

  MS


  Maak melding

 4. laat die mensen maar komen het is altijd zo geweest,als klein meisje in sur waren ze er ook al ik zie ze nog komen in het zwart gekleed.laat maar komen vene


  Maak melding

 5. Hallo broerders en zusters,

  Een land kan alleen tot ontwikkeling als
  redelijk veel arbeidskrachten als de chinezen
  het land opbouwen,plus nog gratis geld ontvangen,wat wil je nog meer…!!!.

  Voor mij de chinezen half suriname bevolken,
  het land is in ontwikkeling door hun, dan kunnen we eindelijk als surinamers rustig op onze dooie gemak rustig feest vieren.

  Dank zij hun ligt nu om elke hoek, een supermarket, dat is lekker voor ons surinamers die met vacantie gaan.

  èèn en al feest…!!!,ook de straten worden voor ons geplaveigd, nog niet gesproken over
  volkswoningbouw, wat ze voor ons hebben gedaan.

  Als wij 24 uur x etmaal zo hard werken, dan hadden we de chinezen niet nodigt,maar omdat wij zonodigt om de haverklap de champagne moet openen, doen alsof wij rijk zijn, moet toch een keer de bom barsten.

  Maar dan is het te laat…!!!


  Maak melding

 6. Als ik zo naar de berichten lees ,verbaasd mij niet om te zeggen dat Vene het niet erg zou vinden om Suri te verkopen aan de twee honderd miljoen rijke Chinezen.
  Vene is al heel erg oud.Maar wat nu, voor de jongeren die nog moeten studeren en werken.

  china kent zoveel afgestudeerden die rondt lopen en geen baan hebben.
  Als je zulke gasten laat immigreren zou dat winst opleveren.
  Zou je nog het bedrijfsleven hiermee stimuleren door gebruik te maken van de kennis van die gasten.
  Maar als je troep importeerd, hoe ga je je eigen productie stimuleren.

  Wil je een import land worden of een export land.
  En als wiskundige moet de president dat wel weten.
  Haal kapitaal binnen,kennis binnen,laat die gasten de productie sector opkrikken.
  Want geld heeft Vene niet in het Land.
  Maar a.u.b. haal geen ongeletterde chinezen binnen die alleen stukken grond willen kopen om een supermarkt op te zetten.
  Want daarmee bereikt het land niks,dat is import.Importeer kennis,geld en equipment wat Suri niet heeft,maar geen speelgoederen,chineze sexfilms, etc.

  Daar bouw je het land niet mee op.

  en bovendien chinezen vermenigvuligen heel erg snel,dus straks wordt Suri een Tweede China,waarbij chinezen aan de macht zullen zijn.Want straks zullen zij in het meerderheid zijn en dan is Vene er niet meer.
  En hun gaan de lakens uitdelen in Suri.

  Jammer,kortzichtig.
  Voor maar een beetje geld wordt alles op het spel gezet.

  Henk Schubert ,u heeft werkelijk de goede keus gemaakt. Geleiciteerd daarmee.Je hebt het goed gezien.

  snekie


  Maak melding

 7. Ja Venetiaan heeft eindelijk het WIEL uitgevonden mensen, hij gaat de banden aanhalen, begin maar meteen om 10.000 binnenbanden te kopen in china, zodat alle chinezen een fiets kunnen repareren in suriname als ze een lekke band krijgen op de asfaltwegen met grote gaten, en 5000 brommer buiten banden om de grote groep suri brommers die yamada,s rijden, lang leve vene met zijn banden!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.