Antillen vragen om onderzoek paspoortzwendel

9

PARAMARIBO, 16 jun – De Antillen hebben om een onderzoek verzocht naar mogelijke zwendel met Surinaamse paspoorten. Dit meldt de Ware Tijd. Het verzoek ligt al ruim een maand bij de afdeling Fraude van de politie. Zelf laat de politie niet veel los, maar oud-directeur Kandhai van het Centraal Bureau Burgerzaken, CBB, sluit niet uit dat het eerder gestolen paspoorten betreft.

Kandhai, die nu minister is van Openbare Werken, geeft aan dat de afgelopen jaren wel vaker stapels paspoorten gestolen zijn. Daar bevonden zich vooral nieuwe onder. Slechts een deel is achterhaald. “Dus het kan zijn dat het van dat deel is dat men misbruik maakt”, zegt Kandhai. Volgens berichten zijn vooral Chinezen aangehouden met Surinaamse reisdocumenten.

De autoriteiten op de Antillen vermoeden grootschalige zwendel, omdat geen van de aangehoudenen Nederlands of Sranantongo spreekt. De Surinaamse autoriteiten werden daarom benaderd een onderzoek in te stellen. Kandhai ontkent dat de paspoorten zijn uitgegeven in de periode dat hij de scepter zwaaide bij het CBB. Hij wil nu opheldering van de huidige leiding.


9 REACTIES

 1. Wel nu komt de aap (venetiaan) uit de mou.
  Zie daar chinezen die geen taki taki, nederlands en engels spreken maar wel in het bezit zijn van een surinaams paspoort.
  Toen ik met vakantie naar suriname ging zaten voor mij chinezen zoals gebruikelijk moest je allerlei paperassen invullen in het vliegtuig. Die chinezen vroegen aan mij om hun te helpen met invullen en ze spreken geen woord engels, nederlands, enz.
  Maar weetje wie die paperassen voor hun ingvuld hebben die stewardesses.
  Klopt toch voor geen meter die stewardesses pikken ook een graantje mee van de mensensmokkel.


  Maak melding

 2. Chinesen die nedelands noch sranang spreken met Su paspoort? Iemand is zijn zakken aan het vullen! Ben benieuwd naar het onderzoek en wat het opleverd. Dus deze mensen hoeven geen visum zoals ik dat verplicht ben te betalen als ik naar Su met vakantie wil?

  In Ned. zegt men “moet niet gekker worden”

  In Su wordt het steeds gekker!


  Maak melding

 3. Alles mag tegenwoordige in Su, dus meneertje doet als of zijn neus bloed. Als wij het land binnen komen zij we toeristen ondanks we daar geboren zijn. En die chinzen plakken alles aan hun laarzen en dan zijn ze ook nog brutaal tegen ons. Hoe is dit nauw nog gelijk.

  Sweet


  Maak melding

 4. Rubberhart
  Moeten deze gasten chinezen dan niet op de JAP luchthaven worden ondervraagd?
  De autoriteiten weten toch dat velen reizen op valse documenten dus op de luchthaven moeten ze toch door de mand kunnen vallen?
  Dit ruikt naar corrupte ambtenaren op de luchthaven. Dus die gasten komen op een chinees paspoort naat nederland en reizen met een surinaams paspoort naar Su.
  Of begrijp ik het niet goed.
  Dit klopt allemaal voor geen cent hoor.
  Volgens mij is het een grote beerput, waarbij grote jongens in Su betrokken zijn.


  Maak melding

 5. Sweetlady,

  het verbaasd mij niet dat er bommen geld mischien verdient wordt hieraan.
  Denk je dat kansloze Chinezen uit China het land binnekomen.
  Overgrote deel van China is arm.
  Men woont in zogenaamde krottenwijken.
  Ik geloof absoluut niet dat deze mensen een ticket kunnen betalen om hun geluk te zoeken in Suri.

  Dat er nu binnen de Nieuw Front plus gevochten wordt om de Chineze ambassade verbaasd mij niet.

  Als er niks te verdienen valt ,waarom zou je dan voor deze post vechten..

  wat ik heel erg jammer vindt dat wij daar visum moeten vragen om het land binnen te komen.We worden als buitenlanders gezien.
  We worden ook als buitenlanders gezien in Nederland.

  Mijn vraag is nog altijd gebleven ,zijn wij nu niet stateloos geworden!!!!!

  Waar horen we thuis.
  Nieuwkomers in Nederland moeten zoveel dingen ondergaan die zelfs beledigend is en waaraan zoveel geld verdient wordt.
  Nou ,kunnen de Suri. niet aantal pos. dingen van hun over nemen om zodoende wat geld mee te verdienen.

  Straks krijgen we ook een Chinze politieke partij.

  zeer triest!!! en Spannend !!!!


  Maak melding

 6. dit komt allemaal door onze president vene
  lees artikel over china waarin hij zegt
  dat we meer moeten halen uit betetr. met china
  vene wil de hindustanen kapot maken en daar gebruikt hij de chinezen voor

  vene je krijgt wel de rekening


  Maak melding

 7. Het zijn de Surinamers die heel binnenkort dan ook een visum zullen moeten aanvragen om naar de Antillen te gaan. Zodat er wel degelijk kan worden nagegaan als die houder inderdaad Surinamer is. Omdat die dieven in hoge posities flink bezig zijn te regeren..
  Het zwendelen met paspoorten is een heel ernstig delict en jammer dat de Surinamers er de dupe van gaan worden. Helaas gaat er geen enkel onderzoek komen en het feest gaat gewoon door…


  Maak melding

 8. sweetlady, je loopt kennelijk qua economisch intellect zwaar achter “krottenwijken” bestaan deze dan ook niet in USA, Europa en Suriname?
  Voor de goede orde ik ben geen chinees.
  In Nederland zij er personen binnen groepen buitenlanders met een Ned. paspoort die noch nederlands kunnen schrijven en lezen.
  Ook in Sur. is dit aanwezig. Denk aan de bosbewoners met een Sur. paspoort die alleen hun binnenlandsdialect spreken niet lijkende op srenang tongo (taki taki).
  Eerdere negatieve berichten en reacties richten zich op de Chinezen maar gelukkig waren er ook positieve reacties bij.
  Suriname pretendeert multi cultureel (etnisch) te zijn en terecht. Laten wij het zo houden en positieve zaken belichten. Het is easy om negatieve zaken te belichten maar ook uit negatieve zaken kunnen wij positieve voordelen uit halen door positieve benadering.


  Maak melding

 9. intellectuelen, die hier debateren? wat een schande, om anno 2006 nog over taki-taki te spreken! Zeker een of andere achterlijke Nederlander die weer denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft en maar alles kan roepen over Su omdat hij een keer op vakantie is geweest, Wake up de taal heet sranan-tongo en de hindostanen spreken sranami hindi etc. Deze zaken hebben geen ene moer te maken met het feit dat ambtenaren in Suriname illigalen (want dat zijn die Chinezen) aan een status helpen waarmee ze in diverse landen aan het werk kunnen geraken. En andere zaken zoals het schrijven dat Vene een aap is, zijn niet relevant.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.