Regering wil hoogte belasting Cambior zelf bepalen

12

PARAMARIBO, 15 jun – De regering wil het liefst zelf de hoogte bepalen van de belasting die goudbedrijf Gross Rosebel hoort te betalen. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. Als het Canadese moederbedrijf Cambior aangeeft dat er ruimte is voor twintig miljoen dollar aan belastingen, hoeft dat nog niet zo te zijn.

Er wordt niet zonder meer genoegen genomen met een toezegging. “Wij als regering moeten altijd uitkijken wanneer deze multinational ons een voorstel doet. Zo moet altijd gekeken worden naar de bedrijfsinkomsten om te komen tot een redelijke take voor de overheid”, zegt Rusland tegenover de Times of Suriname. Het is oppassen geblazen, hoe aantrekkelijk ook het vooruitzicht.

De belastingafdracht is in met een jaar vervroegd. Overeengekomen is dat Cambior tot 2007 gevrijwaard is van belastingen. De gunstige ontwikkelingen op de internationale goudmarkt hebben geleid tot druk van Surinaamse zijde om eerder over de brug te komen. Of het bij twintig miljoen dollar blijft moet nog worden bezien. “Ik vind nog steeds dat Cambior redelijk moet inkomen”, aldus Rusland.


12 REACTIES

 1. dacht dat het geen verplichting was te betalen over 2006, moet zeker weer een paar jaar over vergaderd worden met als gevolg dat ook 2007 met uitstel komt te zitten.
  vergardercultuur ten top


  Maak melding

 2. Dit wordt nu helemaal ongelooflijk ! Hoe bestaat het dat de Staat Suriname bij een buitenlandse maatschappij (die zij zelf hebben binnen gehaald) nu pas gaat bepalen c.q. onderzoeken hoeveel men aan belasting moet betalen ?
  Indien het een Surinaamse burger betreft staan dhr May of de min van Financieen op de voorste rij, en kunne zij jou zo de les voorlezen. Het lijkt alsof het NF bang is voor Cambior en vanaf een veilige afstand het eea roept zodat de samenleving en pers deze info op pakken om Cambior ook in de gaten te houden.
  Vraag: is de deal met Cambior ook door het huidig Parlement doorgenomen ? Wat zegt deze deal over het percentage van en wanneer mbt het afdragen van belastingen aan de staat Suriname ?
  Waarom zegt Cambior eind 2006 ca 20 mln te gaan betalen maar de regering, wetende dat dit bedrag veel hoger moet zijn, niets aan kan doen omdat de deal heel nadelig is voor Suriname ? Weet de regering eigenlijk wel hoeveel belasting Cambior hoort te betalen ?
  Mensen, de vorige en deze regering is gewoon ‘a can full of worms’.


  Maak melding

 3. Eerst waren het, vlgs de surinaamse machthebbers-idioten van de vorige eeuw,die het uitgilden over het volk dat hollanders het land en volk aan het uitbuiten waren.

  In 31 jaar tijd hebben de “blakka bakkara’s”; surinaamse regeringscriminelen, met gekochte ir, drs, dr titels via internet en incompetente egoïstische surinaamse maloten het land nog verder naar de afgrond geleidt.
  Van de miljarden ontwikkelingshulp staat het meeste geld op hunner buitenlandse rekeningen en is niet teruggekomen naar nederland zoals men steeds beweert.

  Wat voor een deal is dit?: dat een multinational met veel liquide middelen en vette winsten maakt geen belasting hoeft te betalen,letwel 10 jaar lang tot 2007?

  Elke persoon met een beetje boerenverstand weet dat de beurscommodity markt waar goud aan toebehoort over een periode van 10 jaar tijd GROTE prijsschommelingen doormaakt;dan maak je geen deal op basis van ontheffing van belastingen voor 10 jaar lang….stom, stom….maar voor vele surinaamse politici BOEVEN….leuk..leuk…want die hebben de “tjoekoes” rijkelijk mogen ontvangen.

  Dit land heeft één medicijn nodig: REVOLUTIE!! en overnemen door en te leiden door ondernemers met visie en doelstellingen.


  Maak melding

 4. De idioten in Suriname weten niet, wat ze hebben niet geleerd om je te verdiepen in de materie, niet geleerd om na te denken, ze volgen hun piemel en ego, dat dit een baka naki van Cambior is.

  Zelfs een ezel stoot zich niet voor de tweede keer aan een steen.

  Maar een strontvlieg gaat altijd op stront af.

  Deze idioten hebben niet gerealiseerd dat je goed moet nadenken voor dat je een handtekening op een stuk papier zet. Nu hebben ze dat gedaan en ze verspelen ook nog geloofwaardigheid. Geloofwaardigheid??
  Of hebben ze alleen maar GELOOGWAARDIGHEID.


  Maak melding

 5. Het enige positieve in bovenstaand artikel is dat de regering ondertussen weet dat ze bij de neus wordt genomen met een karige US$20 miljoen. Dit bedrag is chicken feed voor een onafhankelijk land dat zichzelf moet financieren. Als je nagaat dat, om in de sfeer te blijven, voetballers verhandeld worden voor bedragen rond gauw de EURO 50 miljoen, dan is US$20 echt een lachertje.

  Ik vraag me dan ook af hoe de regering het klaar wilt spelen om een groter bedrag op te eisen, als Cambior met een overeenkomst kan zwaaien dat ze in ieder geval tot 2007 geen belasting hoeft te betalen. De Surinamers die deals sluiten voor deze regering blinken niet uit in het doen van research, background informatie inwinnen en vooral voortdurend monitoren (van buitenlandse maatschappijen), dus veel wat deze maatschappijen deze mensen en de regering voorschotelt wordt als zoete koek geslikt.

  Ik heb er een hard hoofd in dat deze regering het voor elkaar krijgt nog meer geld los te peuteren. Vergeet niet dat het deze zelfde regering is die heeft gezegd dat de deal met Cambior niet opengebroken kan worden. Dat betekent tevreden zijn met de kruimels die je krijgt en verder je mond houden.


  Maak melding

 6. hahhaaaa,
  het bewijst de kennis en kunde weer van de regering en de machthebbers. Ze hebben echt geen verstand. Beter gaan ze weer cassave telen en zo.
  Misschien kan ik suriname opkopen voor 50 miljoen (USD). Zullen ze ook nog intrappen die bavianen. Het is geen racisme of zoiets wat ik uitdruk, maar puur frustratie wat ik uit. Ze hebben het hele land naar de … geholpen. Nu dit er ook nog bij.
  Met de surinaamse burgers uitkleden zijn ze het snelste bij, maar een buitenlands bedrijf vrwijwaren van belastingen dat gaat er bij niet in.

  ricky


  Maak melding

 7. De minister die verantwoordelijk is voor het tekenen van deze overeenkomst met Cambior zou eigenlijk gestenigd moeten worden.

  Een minister en of regering mag nimmer zo’n negatief uitpakkende overeenkomst sluiten met een multinational. Volgens mij wordt ook zo’n overeenkomst besproken door de ministerraad en ook voorgelegd aan het parlement.

  Het zal mij niet verbazen als degene die de handtekening geplaatst heeft onder deze overeenkomst omgekocht is. We weten precies welke regering aan de macht was en wie de minister is geweest die namens de regering getekend heeft.
  Volgens mij moet er een parlementair onderzoek komen naar deze zaak. Wij, volk van Suriname, moeten eens wakker worden en onze politici kritisch volgen. Het is ook de taak van journalisten in Suriname om onderzoek te doen naar misstanden van elke regering. Het volk moet weten wat er speelt en welke beslissingen er worden genomen door hun politieke leiders, zodat zij bij het stemmen kunnen afrekenen met politici die het niet met het volk menen.


  Maak melding

 8. alle schuldigen uit de politiek/overheid/surinamers/canadezen/brazilianen/ die over de scheef zijn gegaan, en geld en suriname hebben bestolen blijf ik erbij: levend op de brandstapel. ik heb geen genade met dieven.


  Maak melding

 9. het spijt mij heel erg te moeten constanteren
  dat de vorige reacties mij doen denken aan het KRABOE mentaliteit.geen enkele minister heeft er behoefte aan om uw beledigende en zinloze commentaar te lezen , als bet-weter zou u moeten weten dat uw kritiek alleen maar gesteund zal worden door mensen die niet verder denken en zien dan dat hun neus lang is . doe er uw voordeel mee.achterdocht is geen goede winnaars mentaliteit.


  Maak melding

 10. Je kan direkt merken dat het grootste deel van de mensen die hier hun reaktie zetten NIET in Suriname wonen. Voor jullie die dit niet weten: 99% van Suriname DOES NOT CARE.
  Voorzitter DNA krijgt domein grond: NOBODY CARES.
  Ex Minister verdacht van witwassen blijft voorzitter van zijn partij: PARTY LEDEN VINDEN DIT NORMAAL
  en zo kan je doorgaan ……

  Nu “wil het liefst” de regering de hoogte van de belastingen zelf bepalen: wat voor BS is dat, begin te “DOEN” en dan komen praten. Dit interview wordt hier in Suriname met een korrel zout genomen, niemand geloofd dat er iets uit de bus komt. Dit is gewoon een “hint” aan Rosebel dat men weer op de proppen moet komen met een tjoekoe om de zaak in de doofpot te stoppen


  Maak melding

 11. Heeft de Su regering geen denk-tank voor dit soort heel belangrijk zaken? een beetje afkijken van andere landen is geen schande! Denk aan de toekomst van onze kinderen in Su!!!

  Probeer op z,n minst herinvesteren plus belasting te bereiken. Laat ze de wegen waarlangs ze hum matrieel vervoeren onderhouden. Dat blijft z.n waarde behouden. Geld en goud fluctueert wat waarde betreft.

  Ik ben maar een leek, maar dit komt in mij op
  na het lezen van dit stuk.

  Ik blijf dromen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.