Rijstsector verder van huis na zinken ureumboot

6

PARAMARIBO, 14 jun – Het zinken van het Trinidadiaanse vrachtschip Perfect Love met vijfhonderd ton ureum heeft het er voor de rijstsector niet lichter op gemaakt. Dit stelt de Productie Verwerking Coöperatie Middenstandspolder, PVCM, die het product heeft besteld. Het schip is gezonken voor de kust van Venezuela. Hoewel de coöperatie niet voor de schade opdraait, wordt wel verlies geleden.

De inzaai moet enkele weken worden uitgesteld, wat een verschuiving betekent in het productieschema met alle financiële gevolgen. Gelukkig is slechts een deel van het boerenbestand getroffen. “Zij zullen wel begrip moeten opbrengen voor dit ongeluk”, zegt PVCM-voorzitter Harinandan Oemraw tegenover de Ware Tijd. Er is in totaal ruim zesduizend ton ureum nodig.

“De kunstmest die verloren is gegaan, was een deel van de hoeveelheid ureum die besteld is”, aldus Oemraw. Binnen een week wordt een grotere partij aangevoerd uit Trinidad & Tobago. Frappant genoeg bestaat de Perfect Love officieel nog. “We verwachtten een schip met ureum, maar over het vergaan ervan is ons nog niets bekend”, zegt Annel Edenburg van de Maritime Autoriteit Suriname.


6 REACTIES

 1. Als rijst niets oplevert en wij toch niet tegen de staatssubsidrering van amerikaanse rijst opkunnen, zoek dan een ander gewas waar wel een goede markt voor is! Suriname is een klein land (inwoners aantal) en zal dus altijd moeite hebben om goed te concuren met grootschalige producenten. Maar er is hoop genoeg. Zie bijvoorbeeld de koffie teelt, ookal zo’n produkt waar de boer niet van kan leven vanwege de belachelijk lage prijzen. Maar in midden amerika zijn veel koffie boeren overgegaan op het produceren van een kwalitatief zeer hoog produkt. Daarmee bedienen ze een niche in de markt die wel rendabel is voor ze. Zo zou het ook in Suri moet. ZOEK je NICHE


  Maak melding

 2. ja, inderdaad, kijk naar buurland Brasil..daar wordt veel soja verbouwd (’t product van de toekomst) ..we blijven natuurlijk wel concurerend bezig…zowel met rijst als soja. En als er nu eens palmoliebomen op gepland worden!!! Laat die chinezen (die ’t oerwoud leeg willen kappen!!) hier eerst maar bewijzen dat ze op de minder rendabele rijstvelden hun bereidwilligheid laten tonen..plant hun eerste palmoliebomen maar en vergoed de eigenaren van de rijstvelden maar…. Dit is toch veel voordeliger dan de grond plantrijp te maken…al die bomen kappen…dat “kost”toch veel te veel tijd en geld.!!! Of willen die chinezen alleen de bomen maar en ’n paar corrupte ambtenaren gevulde zakken….Regel ’n groot stuk ontgonnen grond en laat ze planten….


  Maak melding

 3. Waarom niet onderzoeken of ureum niet zelf rendabel geproduceerd kan worden in Suriname. Door bijvoorbeeld een cooperatie van rijst producenten. Het belangrijkste hierbij benodigde product is aardgas.
  Eventueel kan ook geexporteerd worden (inplaats van importeren).
  De daadwerkelijke productie kan eventueel bij Staatsolie komen te liggen. Ik weet uiteraard niet hoe op goedkope wijze aan het basis product “aardgas” gekomen kan worden en wat de productie problematiek en basis investeringen inhouden.

  Ik zie mijn reactie als bijdrage aan een serieuse discussie. Graag reactie van terzake deskundigen.

  Zie voor nadere informatie:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ureum

  Jessy


  Maak melding

 4. Ureum zin volgens mij ook in menselijke urine,dus eigenproductie zou werkelijk mogelijk zijn.

  Een paar gemicie , fabriek met lab en het zou moeten kunnen.

  M.v.g.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.