maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenEconomie13.000 Surinamers met een AOW-gat

13.000 Surinamers met een AOW-gat

-

Does Travel - naar Suriname

In Nederland hebben 13.000 Surinamers een zogenaamd ‘AOW-gat’, dat inhoudt dat ze na hun 65e worden gekort op de AOW, omdat zij geen vijftig jaar in Nederland hebben gewoond. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius aan het begin van de actieweek van de vakcentrale tegen het AOW-hiaat. De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen voor mensen die 65 jaar of ouder zijn.

De AOW in Nederland wordt opgebouwd in vijftig jaar, tussen het 15e en 65e jaar. Wie niet al die tijd in Nederland heeft gewoond, krijgt een lagere uitkering. Per “ontbrekend” jaar geldt een korting van 2 procent. Jongerius benadrukte dat het een probleem is van zowel Nederlanders als migranten. Van de bijna 180.000 mensen met een AOW-gat die in Nederland wonen, zijn er 78.000 Nederlander. De overigen komen naast Suriname ook uit o.a. Marokko (11.000), Turkije (11.000) en de Antillen (3.000).

De korting bedraagt gemiddeld 20 procent, maar er zijn uitschieters naar 50 procent, aldus Jongerius. De FNV wil dat de opbouwperiode omlaag gaat naar veertig jaar. Gekorte AOW’ers kunnen in aanmerking komen voor aanvullende bijstand. De FNV vindt dat voortaan één instantie de AOW en die aanvullende bijstand moet uitvoeren. De actieweek van de FNV duurt tot en met donderdag en wordt die avond afgesloten met een debat.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
 1. Dit vind ik toch zo,n rotstreek
  wat gebeurd er met de jaren dat je in Suriname hebt gewoond, let wel als nederlander,tellen die jaren dubbel
  dat was vroeger wel het geval.
  Tot 1975 was iedereen in suriname toch nederlander omdat we een kolonie waren van Nederland
  Ik ben dus al 60 jaar nederlandse maar heb geen recht op de volledige AOW.
  Dan hoe dan.


  Maak melding
 2. DISCRIMINATIE VAN DE EERSTE ORDE.!!!!!!!!!
  Het zal je opa of oma maar zijn, de mijne zijn al overleden, die hoeven niet meer te lijden,


  Maak melding
 3. Ik ben trots op het 30 juni -1 juli comite die deze kwestie in de afgelopen jaren met medewerking van de FNV op de agenda heeft gekregen.

  De grote bijeenkomsten en die in de Mosis en AAronkerk waren niet voor niets.

  Tot 30 juni op het Surinameplein


  Maak melding
 4. Als je gewerkt hebt krijg je volledige aow.
  De meeste Surinamers hebben die niet,omdat ze van de steun leefden.
  En ja we waren toen Neerlanders maar hadden niet de zelfde behandeling als de Nederlanders in Nederland,vandaar dat Surinamers massaal hierheen kwamen.
  Zal wat mmois zijn ,dat de autochtonen hun leven lang werken,hun aow opbouwen en dan de Surinamers ervan profiteren huh You Can`t Have It All.
  Jammer,voor de Surinamers,maar ze hebben toch aow en de sociale-dient vult het aan.


  Maak melding
 5. Nieuwe vorm van oplichterij.Men weet precies dat 99 procent van deze mensen terug keren naar hun geboorte land.Dus het geld wordt niet geconsumeerd in Nederland en dat doet hun pijn.

  Mijn part ,betaal liever geen AOW ,want je hebt toch geen recht op de 100 procent uitkering daarvan.Laat die nederlanders het maar betalen.

  zware discriminatie


  Maak melding
 6. Hebben jullie wel gewerkt hier en in suriname?
  Als je in suriname gewerkt heb je toch ook recht op pensioen die daar heb opgebouwd ondanks dat je hier in het paradijs woont.

  Mw. Wijdsbeen


  Maak melding
 7. voor ieder land is de AOW hetzelfde. Niet alleen voor Surinamers, Antillianen, Indonesiers,belgen, of turken.
  In ’t land waar je woont bouw je 2 percent per jaar op (tussen je 15 en 65 jaar). Dus als je 20 jaar is Suriname woont en 30 jaar in Nederland bouw je ’n gedeelte van je AOW op in Sur en ’n gedeelte in Ned. Een gedeelte betaald Sur en ’n gedeelte betaald Ned. Dus ook al werk je niet, steun, uitkering of studeren of je doet niets, je bouwt 2% AOW op per jaar alwaar je woont. Mocht je, na je 65ste jaar, onvermogend zijn en te weinig AOW e.d. ontvangen, dan kan de sociale dienst(van het land waar je dan woont!!) evt. aanvullen.
  Suriname heeft in 1975 ’n verrekening ontvangen voor de AOWers (zie overeenkomst), wat er met dat geld gebeurd is zou je aan de Surinaamse regering moeten vragen.!!!!! Gelukkig is dit in Nederland nog goed geregeld en krijgt iedereen 2%AOW per jaar dat men in Nederland woonachtig was..waar men ook woont na je 65ste jaar.!!! (zie http://www.svb.nl )


  Maak melding
 8. Op de site van http://www.svb.nl zie je welke voorzieningen nederland nog meer heeft. (zoals kinderbijslag, nabestaandenuitkering, remigratie, bijstand e.d.) Je kunt ook berekenen waar je recht op hebt. Ook de contactadressen staan erop. Hopelijk krijgt iedereen waar ze recht op hebben…Ook die bejaarden mensen in Suriname.


  Maak melding
 9. Nou ik ben benieuwd,wat voor mij geld mijn
  dienstjaren,heb ik hierheen gebracht,aangezien ik nog geen aower ben,
  hoop ik het beste voormij.

  Akuba.


  Maak melding
 10. Piotr,
  in Suriname bouw je geen 2% pj op net als in Nederland. Suriname betaald dus niet mee voor de jaren dat je daar woonachtig was, zoals jij beweert. Dit wordt ook weer bevestigd door de aanvulling van Sociale Dienst. Als Suriname immers ook zou uitkeren dat was dit nl. een voorliggende voorziening voor de Sociale Dienst. En op welke overeenkomst doel je van 1975 waar Suriname een verrekening van heeft ontvangen. Toch niet de ontwikkelingshulp van Nederland!


  Maak melding
 11. Weet je wat nou zo erg is. Nederland is in de uitverkoop en ook al onze sociale voorzieningen daarom denk ik . Neem je geld en spaar voor jezelf dan heb je een rustig leven en zekerheid voor later.


  Maak melding
 12. Nee, heer Piotr, mevrouw Wijdbeen, creatuur Justin u allen vergeet dat er tussen Nederland en Suriname JUIST GEEN Sociaal Verdrag bestaat zoals met de VS of zelfs Marokko. Daarom gaat het idee over opgebouwde pensioen dat Suriname zou overdragen ook helemaal niet op. Mijn moeder is 71 jaar en heeft voordat zij in 1974 hier kwam altijd in staatsdienst gewerkt d.w.z. als Nederlander overzee voor de overheid gewerkt. En denkt iemand dat er nu dan rechten een ex-ambtenaar? Ik bespaar jullie de moeite: NEE DUS.
  Toevallig werkte ik vroeger zelf bij de Sociale Verzekeringbank als beoordelaar en betaalbaarstellern en daarom weet ik dat er geen Sociaal Verdrag is tussen beide landen. Er is wel een regeling om mensen die met hun gekorte pensioen toch langer dan 6 maanden in Suriname willen blijven door de politie te vervolgen. DAT WEL JA! Was dit niet het geval dan waren onze bejaarden ons al voorgegaan: terug naar Suriname! Terug!

  Voorts vind ik het meest bespottelijke dat al die gevestigde en Tweede kamerlid -Surinamers in Nederland nooit geen moer hebben gedaan op dit punt. Alleen mr. Jankie heeft het erover en het comite 30 juni-1 juli. Men had ruim de tijd om met Nederland allerlei belasting- en verzekerings- constructies te bedenken en deze zieligheid van tafel te vegen.

  Trouwens onze trotse oudjes willen niet graag ‘aanvullende bijstand’ op hun briefje zien. Als je altijd keihard voor Nederland hebt gewerkt wil je gewoon keihard inkomen uit AOW of PENSIOEN zien staan!!


  Maak melding
 13. Pardon. >> ….dat er nu dan rechten bestaan voor een ex-ambtenaar?

  Was:
  En denkt iemand dat er nu dan rechten een ex-ambtenaar? Ik bespaar jullie de moeite: NEE DUS.


  Maak melding
 14. Op de website van ZORG EN HOOP staat een artikel over de “Reparatiewet AOW.” Advokaat Erik Deen is hiermee bezig om deze strijd van onrechtvaardigheid aan te gaan. Hoe is nu de stand van zaken terzake ???


  Maak melding
 15. Voor zij die in Nederland leven en er niet slechts wonen is dit verhaal uiteraard oud nieuws. Een beetje ingeburgerde kent de basisregels van het sociale voorzieningenstelsel.
  Weet u dat nog geen 26% van de Surinamers in Nederland gaan stemmen bij verkiezingen?
  Hoe willen jullie dan de dingen veranderen?
  In elk geval helpt je mening in dit forum echt niet; STEMMEN MOETEN JULLIE!!


  Maak melding
 16. eindelijk wordt dit bespreekbaar gesteld, wij zijn geboren onder de Nederlandse Vlag zijn tot 1975 rijksgenoten, velen van ons wonen ook voor 1975 in Nederland, de mensen die niet meer leven en zijn behandeld als niet Nederlanders ze hebben het niet meegemaakt dat het bespreekbaar was, maar nu wordt er gesproken over mensen die 40 jaar in Nederland wonen, ik wacht de ontwikkelingen af.
  er is hoop er is nu een Pilot 8 gemeenten hebben de dossiers overgenomen van migranten met een niet volledige aow.


  Maak melding
 17. De AOW is in 1957 ingegaan. Personen die kort daarna 65 werden hebben de ontbrekende jaren cadeau gekregen. Dus ook sur’s die toen al in Ned. woonden. OK? Ook hollanders die in de jaren 50 waren geëmigreerd worden 2% voor elk jaar dat ze in het buitenland waar Ned. geen socia.verdrag mee heeft gekort. Hoezo discriminatie! Ik ben geboren en getogen Par’bo. Op m,n 25 e vertrokken uit uit in 1971. Su. kende toen nog geen AOV.
  Ik heb gewerkt bij Mij met goede Pensioenfonds in Par,bo. Maar je moet eerst 25 jaarzijn voordat je in dat Fonds wordt opgenomen ( dat geldt ook zo in Ned. OK?)In Ned. aangekomen meteen aan de slag was 25 dus ook opgenomen in pensioenfonds van werkgever. op m,n 57 e werkte ik 33 jaar bij de WG de 7 jaar dat ik in SU heb gewerkt bijgeteld 40 jaren. Aanbod met vroegpensioen was geen financieel probleem. Ben nu 60. Over 5 jaar ben 65 als ik er nog ben. Dan ontvang ik een gekort AOW (20%)Maar m,n bedrijfspensioen comperseerd dat redelijk.Mijn vrienden die maar bleven studeren die nauwelijk een bedrijfspensioen kunnen opbouwen. Hoezo dicriminatie!!!!Deze situatie had ik al jaren van te voren al zien aankomen. Met sparen en beleggen kom ik redelijk aan mijn trekken. Je kan hard hebben gewerkt, maar als er geen regeling getroffen is en geen premie is betaald hoe hoe wil je dan 100% hebben? Ik hoop dat mevr van de FNV een lans kan breken. Je krijgt in Ned. waar je recht op heb. Wees blij dat je Ned. wat als oudere. En dat geld is bedoeld om in Ned te leven. Niet om in SU goede sier te gaan maken. Ze houden al niet van ons daar met bigiting maken weet je wat ik bedoel? Holland boeng djie alla oudjes er is goede zorg. Wie geen aanvullend bijstand wenst heeft een reden. (bezit in Su bv) Wie Ned. niet leuk vind om te wonen, moet maar gaan waar het goed / beter is. Maar met eigen centen. De AOW is een omslagregeling, het kan opraken/minder worden met vergrijzing. Wees tevreden met je lot anders …? Juist!


  Maak melding
 18. Aanvullend bijstand is voor iedereen die meent niet uit te komen. Maar je hebt kan je het niet aanvragen. Dat is fraude! Ook je bezitting in Su moet je ook opgeven. De bomen groeien niet meer tot aan de hemel.Ga eens kijken hoe de oudjes in SU moeten wachten op hun AOV en ze klagen niet. Er zijn veel oudjes in SU die geen fam. in Ned. hebben. En toch harder hebben gewerkt dan degen die geluk hebben naar te zijn gehaald.


  Maak melding
 19. Suriname was van Nederland,dat was Nederland aan de andere kant van de oceaan een paar honderd jaar lang,dus iedereen die tot 1975 heeft gewerkt in Suriname heeft dus eigenlijk ook in Nederland gewerkt,ze verdienden toch hun salaris in Nederlandes guldens toen,we hadden toch de Nederlandse paspoort,Nederlands was toch ons taal.

  Dus als je 30 jaar in Su heb gewerkt en daarna 20 jaar hier zit je ook al op de 50 jaar waarom moet je dat gekort worden,ik vind dat Surinamers die in Su wonen tot 1975 over al die jaren die ze gewerkt hebben dezelfde rechten moeten hebben qua betalingen/uitkeringen enz als in Nederland we waren van hun tot 1975.Hun regels gelden er toen en die moeten dan nu ook tot die datum gelden.


  Maak melding
 20. Ja Mang,

  U hebt het nog eens goed verwoord. Het is ook weer typisch dat de heer Schubert zomaar stelt dat mensen zich maar gediscrimineerd voelen. En dan moeten mensen blij zij met aanvullende steun. Ach hoe kun je nog meer je menselijke waardigheid tot nihil maken na dat koloniale geterg. Ik heb het dan over de generatie die nu echt bejaard is. Steuntrekker is Steuntrekker. Nederland laat nu reeds niet na al die Steuntrekkers op orgine of ras categoriseren.
  Maar we hebben zeker nog een verassinkje voor de heer Schubert. Hoeveel particuliere pensioenpremies iemand ook erbij betaalde vroeger in Suriname: er is niets op te halen. Want het land is door de jaren-80 crisis ook door die reserves heen gegaan. En Ma kan het weten want behalve voor de overheid te werken altijd tot de tanden aan toe verzekerd en gespaard. Iedereen kent die hollende inflatie toch nog? Nou dan, die pensioenfondsen nemen niet eens de moeite om iets voor het oudje uit te zoeken. Hun antwoord zit in de voorgaande vraag.
  Wat dit allemaal zo laks maakt, is gewoonweg dat er wel financiele/fiscale constructies te maken zijn zolang men dit maar wil! Als men de president van de Nederlandsche Bank eens een paar uur alleen met de case laten zitten weet ik zeker dat hij een oplossing verzint.

  Odi, oeng tan boeng.


  Maak melding
 21. Hallo allemaal!

  Waarom is het rond dit onderwerp na 21 juni 2006 stil geworden?
  Wat is de huidige stand van zaken?

  Ofschoon ik besef dat je AOW kunt inkopen en ook op andere wijze voor de oude dag kan “sparen”, deel ik de mening dat het rechtvaardiger is om de Nederlanders die op Nederlands grondgebied de leeftijd van 15 tot 65 jaar hebben vertoefd, gewoon hetzelfde recht te gunnen.

  60+

  13 januari 2007


  Maak melding
 22. Als men zo graag wil tellen begin bij het begin 1975.(onhafhankelijkheid)om te bepalen waar onze mensen recht op hebben.
  Bij deze wil ik wijlen willem Drees, nog bedanken wat voor onrecht hij onze mensen heeft aangedaan in 1954/57, met zijn zogaamde rond tafel conferentie,om dit in de huishuoudelijke statuten overzee helemaal geen volledige recht toe te kennen aan de toenmalige Nederlandse Surinamers, en daardoor vandaag de dag nog veel van onze oudjes in armoede leven.


  Maak melding
 23. Henk schubert /60 Plusser.

  Jullie hebben gelijk, zo is het en anders; er wordt helemaal niet gediscrimineerd. Ik zelf komt 14% te kort aan AOW,maar heb een goed pensioen, en kan behoorlijk nog uit de voeten !


  Maak melding
 24. Wat een rotstreek om je nog minder te hoeven uit te betalen.
  Leeftijd verhoging maakt dat velen met een zwaar beroep niet eens kunnen stoppen met werken, omdat het pensioen zonder de AOW zwaar tegen valt.
  Veel draait in dit land om geld en uitbuiting.
  Ik wens een ieder na hun 67jr nog een lang leven, maar de staatskas is een geduldige.


  Maak melding
 25. Puur discriminatie!!! Surinamers waren Nederlanders en ze werden slechter behandelt.
  Geen ziekenkostenverzekering en geen bijstand. Suriname en Indonesia hebben Nederland opgebouwd.
  Mensen als slaven gebruikt en de meeste Surinamers hebben een blanke Familie naam. Ze moesten hun eigen naam niet gebruiken en waren bezit van de blanken.
  Door die luie Nederlanders hebben we nu veel werkloze buitenlanders en dat is de schuld van die luie Nederlanders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES