Migratietekort kan bevolkingsaanwas niet stuiten

12

PARAMARIBO, 13 jun – Suriname’s bevolking is toegenomen, ondanks een migratietekort. Dit meldt het Centraal Bureau voor Burgerzaken, CBB. Volgens de cijfers voor 2004 is de bevolking blijven groeien door een geboorteoverschot van 5.743. Aan de andere kant is er een migratietekort: er waren 1.590 immigranten tegenover 3.111 emigranten.

Het emigratiecijfer ligt mogelijk hoger, omdat lang niet iedereen zich aan de verplichting houdt om zich uit te schrijven. Volgens het CBB-rapport Demografische Data Suriname 2003-2004 bestond het merendeel van de 9.062 levend geboren baby’s uit jongens, namelijk 4.635. Tussen 2000 en 2004 is er een afname geregistreerd van het aantal geboorten en huwelijken.

De bevolking zelf is toegenomen van 464.361 in januari 2004 naar 468.613 in december van hetzelfde jaar. Het CBB streeft naar een zo nauwkeurig mogelijke bevolkingsregistratie. Dit wordt van belang geacht voor onder meer beleidsplanning en ruimtelijke ordening. Vooral in het binnenland is de registratie nog een probleem, vanwege de gebrekkige aangifte van geboorten en sterfte.


12 REACTIES

 1. Migado,

  Zijn ze eindelijk hard gaan werken bij CBB.
  Hoe is het mogelijk? Want als je daar in de rij staat in de hitte met defecte ventilatoren om een simpel document op te vragen duur wel een eeuw.
  Misschien hebben ze toch andere stoelen aangeschaft omdat men eelten kreeg op het zitvlak.

  Migado-obrigado


  Maak melding

 2. Geachte CBB,

  Wij denken er over om terug te keren naar suriname.
  Kunt u mij informatie geven wat de cretiria’zijn om terug keer mogelijk te maken.
  En welke voorwaarden er gesteld worden.
  Ons gezin bestaat uit twee volwassenen en drie kinderen 12 8 en 4 jaar.
  Met vriendelijkle groet,

  S.Misidjang


  Maak melding

 3. de cijfers blijken niet eens te kloppen. heeft ooit de burgers gemerkt dat suriname zich daadwerkelijk bezighield met beleidsplanning en ruimtelijkordening, een middel om de electriciteitbehoefte aan te voldoen ontbreekt al. laat de burgers niet lachen, ik ben blij dat ze toch kiezen om suriname de rug toe te keren, ze hebben gelijk om surneds te worden of amerikaan.


  Maak melding

 4. Amerikaan worden?? weet je wel waar je over praat?

  weet je hoeveel landgenoten daar illegaal verblijven?onder zeer slechte omstandigheden, nou of ze dan zo’n beste keuze hebben gemaakt vraag me af.

  er zijn maar a lucky few hoor


  Maak melding

 5. Mooizo laten de ratten het zinkend schip verlaten,komt goed uit.
  Ik hoop dat er over een paar jaar een ander wind gaat waaien in Suriname,nieuwe Suinamers zorgen daar wel voor.Dan heb ik het over de Chinezen,die weten tenminste wel wat aanpakken is,ze zitten vol energie zie de supermarkten,de bouw,stratenmakers enz.
  Eindelijkkkkk gaat het tij `s een keertje keren thank God.


  Maak melding

 6. Ja Tessa daar heb je gelijk in,vergeet niet ,dat er ook veel Surinamers illegaal in Nederland verblijven,die vervallen in de criminaliteit.Het is ongelooflijk,dat men vooral Nederland ziet als het beloofde land.
  Wel dat zijn vervlogen tijden,Surinamers die hier naar toe komen,krjgen niets meer kado.
  Mar goed,als ze Suriname willen verlaten voor een onzekere toekomst so be it,de Chinezen zullen van Suriname een bloeiend land maken,mark my words.Loop maar in Paramaribo en kijk als je 1 Chinee ziet lanterflanteren,neen zal je niet zien,die mensen werken keihard,terwjl de Suri`s lopen te niksen.


  Maak melding

 7. Tessa,

  Ik woon zelf in amerika maar weet je hoeveel amerikanen het slecht hebben in amerika.
  Geen toekomst, geen banen, slechte huisvesting en behoorlijk wat werklozen.
  Immigranten uit mexico hebben het beter ze werken heel hard en ze zijn bereid om alle soort werkzaamheden te doen.
  Kijk maar in de bronx de ratten zijn daar niet meer bang voor mensen. Die lopen vrij rond in de sraten en huizen.
  Dus ik bedoel hiermee te zeggen de illegalen hebben niet allemaal slecht.

  tyson


  Maak melding

 8. Mitaki,
  Jij ziet wel waarmee de chinezen in de wereld bezig zijn he. Hun strategie is de Derde wereld in hun macht te hebben en vandaar uit een nieuw wereld-blok te vormen Surinamers die het land verlaten zien er geen heil meer in en verwachten niet dat deze machthebbers instaat zullen zijn Suriname tot bloeiend land te maken. Een parlementsvoorzitter die zo corrupt is, een President die aan radioopbelprogramma’s meedoet. Verwacht jij dan ontwikkeling in Suriname?? De toekomst zal het leren.


  Maak melding

 9. Ja ,de Chinezen zullen van Suriname een bloeiend maken,wait and see.
  Ik heb er alle vertrouwen in,want de huidige regeerders bakken er geen m. van corruptie tiert welig,vriendjes politiek is aan de orde van de dag, hersenloze parlemetariers die enkel alleen aan hun eigen zakken denken ,posten weggeven aan hun vrouwen en buitenvrouwen,grond weggeven en wat dies al niet meer zei,het ergste is de kiezers(domme massa) staan erbij en kijken ernaar.
  Venitiaan heeft lak aan zijn kiezers evenzo Brunswijk(dombo),Somo enz.
  Ik ben blij met de Chinezen die werken KEIHARD ,ik hoop zat ze zo spoedig mogelijk een politieke partij oprichten.
  Dan wordt het echt DAADKRACHT.


  Maak melding

 10. Tessa, reactie #4,

  Lees maar wat Mike Tyson schreef. Ik weet niet hoe jij erbij komt dat de Surs hier het zo slecht hebben. Het zijn hardwerkende mensen, al zijn ze vaak illegaal. Als je in de VS niet werkt, dan (vr)eet je ook niet, zo simpel is dat. De SurAms zijn een apart soort dat je niet kunt vergelijken met de steuntrekkers elders. Ze hebben bewust ervoor gekozen om de American Dream te bereiken en dat begint met hard werken. Je treft hier dan ook een bepaald slag Surs die daar goed van doordrongen is en er ook bewust voor kiest. Een ieder weet dat als die naar Am. komt die het alleen maar redt door hard te werken.
  Ik weet dus niet waar je die verhalen vandaan hebt dat de SurAms het zo slecht hebben. Het zijn allemaal keiharde werkers, anders zaten ze niet hier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.