Energiealternatief Staatsolie valt duurder uit

13

PARAMARIBO, 10 jun – De alternatieve energie die Staatsolie wil leveren valt duurder uit dan het traditionele product van energiebedrijf EBS. Dit meldt de Ware Tijd. Het toch al dure EBS-product zal tegen een nog hoger tarief moeten worden aangeboden. Het Staatsolie-product zal acht dollarcent per kilowattuur kosten. Dit is ruim een dollarcent duurder dan wat EBS uitgeeft aan opwekking.

Daar het leveringscontract reeds is gesloten, komen de kosten voor rekening van de afnemer. “De EBS zal het verschil zelf moeten dekken en dat betekent verdere problemen voor ons. Waar moeten we het verschil vandaan halen? Dat is mijn hoofdpijn”, zegt financieel-directeur Gerard Lau tegenover de Ware Tijd. Er zal vijftien Megawatt geleverd worden per maand.

N“Maar wie gaat de prijs compenseren. Dit heeft niets met efficiency te maken, want de EBS heeft geen enkele investering of manpower in het project. We moeten slechts kopen”, aldus Lau. Niet dat de extra stoot niet welkom is. De EBS zit al jaren met een aanzienlijk tekort. Vooral in de tweede helft van het jaar is dat merkbaar, vanwege de toevloed van toeristen en het droge seizoen.


13 REACTIES

 1. Dit is gewoon het voorspel van de staatsbedrijven (EBS en Staatsolie) om de
  prijs van elektriciteit te gaan verhogen.

  Staatsolie gebruikt aardolie uit de Suri bodem hetgeen eigendom is van de Staat Suriname c.q. Suri burgers. De aardolie ondergaat een kleine bewerking waarna deze wordt gebruikt om energie op te wekken. Deze energie wordt aan een ander staatsbedrijf geleverd voor de verkoop en distributie aan de Surinaamse burgers, dus heeft de prijs niets met wereldmarktprijs van aardolie te maken.
  Staatsolie zou mbt haar prijs van stroom aan de Suri burgers slechts moeten werken met de kostprijs, reserveringen en een minimale winstmarge. Indien men deze stroom zou gaan exporteren dan wordt het wel een ander verhaal.


  Maak melding

 2. Beste Fleur, ik heb geen inzicht in hoe de prijs van Staatolie tot stand komt, maar vergeet niet dat dit bedrijf het best draaiend in Suriname is vermoed ik. De politieke ezels hebben het land alleen maar verkloot.

  Dertig jaar geleden kregen zij bij de onafhankelijkheid 1,4 miljard euro en deze ezels die ook nu aan de macht zijn hebben het verbrast.

  Staatsolie draagt hoe dan ook aan de in standhouding van Suriname. Zonder Staatsolie zou het land nu een soort BIAFRA zijn.

  Ik hoop dat genoeg surinamers in plaats van vluchten op staan en gewoon zeggen het is nu afgelopen het roer moet om. Niet lullen maar daden laten zien.

  Deze oude garde bavianen moeten echt weg. Kijk eens naar hun leeftijd, rond de 70 jaar,
  het is toch beschamend.

  Wat wij nodig hebben is jong talent rond de 30-40 jaar met hersens en durf om zaken in orde brengen en doelen te stellen. Na deze fase moeten de doelen gereliseerd worden.


  Maak melding

 3. Palmolie is een goed middel om zonlicht om te zetten in bewaarbare energie, Palmolie is ook geen aardolieprijs gerelateerd product.

  Waarom wordt de palmolie van Suriname niet in Suriname gebruikt om auto’s en generatoren aan te drijven en de aardolie verkocht op de wereldmarkt?


  Maak melding

 4. hans anders, je slaat de spijker op zijn kop. we slapen al jaren in dat land, degene die ooit eens naar malaysia en new guneia zijn geweest weten dat alle zwaar materiaal en generators op plamolie draaien, zelf de dieselaouto’s draaien op palmolie. in new guneia worden zelf de stroomversnellingen gebruikt om generatoren aan te drijven, die hebben een konstante flow en kunnen dmv draaiwiekenconstructies een as in beweging brengen die op zijn beurt een genaratorspoel kan aan drijven, gratis stroom dus, zolang de spoel maar goed is.en we hebben zoveel stroomversnellingen in su. er zijn zoveel simpele constructies, waar weliswaar doorgedacht moet worden, maar deze bestaan al. we hoeven alleen maar deskundige te sturen naar papoealand en malaysia om te kopieren, de deskundigheid is eral, tenminste als er geen tjoekoe moet vallen.
  onze rijstkaftprobleem kan dmv een rijstkaftvergasser worden opgelost 1. schone verbranding 2. energie die vrijkomt bij de verbranding kunnen we een gasturbine mee aandrijven 3. het restproduct is een hoog keramisch poeder waaarmee hoogwaardige producten gemaakt kunnen worden.
  we hebben de mogelijkheden, nu alleen nog maar de tools.


  Maak melding

 5. Beste posters, ik heb het jaren terug van dichtbij meegemaakt maar het gebeurd helaas nog steeds; Surinamers maken vaak zelf een enorme puinhoop van diverse zaken, om daarna moord en brand te schreeuwen of vragen om hulp.

  Het energie probleem in Suriname heeft men ook sinds jaar en dag zelf veroorzaakt. De zeer nadelige energie deal met de Suralco, het niet tijdig investeren bij een alsmaar toenemende vraag, het jarenlang subsidieeren van energieprijzen, het niet investeren in human capital, het politiek speeltuintje (EBS) van bepaalde partijen, etc. etc. zijn allen debet aan deze situatie.

  Er zou inderdaad beter gekeken moeten worden naar extra en andere energiebronnen zoals: gas of heavy fuel gensets, (mini)waterkracht centrale’s, zonne energie, energie uit bio stoffen (let wel: palmolie is geen biodiesel !)
  Verder lijkt het management van de EBS mij ook niet veel soeps. Men heeft laatst 3 stuks MAN diesel gensets van 8MW elk aangekocht. Suriname produceert zelf nog geen zuivere diesel olie dus vraag ik me af waarom men niet voor motoren heef gekozen die op zware olie (HFO) lopen. Dit produkt is ook vele malen goedkoper dan gewone diesel of gasolie.

  Nu de prijs van diesel olie enorm is gestegen klopt het hele kostenplaatje van de EBS niet meer, en gaan ze nu klagen dat zij electriciteit voor 6.9 ct produceren en Staatsolie 8 ct hiervoor vraagt.
  Ik denk dat de EBS opnieuw moet gaan rekenen (met realistische cijfers) want dan zullen ze heel gauw zien dat hun kostprijs al lang niet meer klopt.


  Maak melding

 6. Het is voor mij een doorn in het oog dat EBS niet voldoende mate stroom levert aan de particulier in suriname. elke week of wel zeker 1 keer in de 2 weken is er 1 dag stroom onderbreking in suriname. Mijn huis kan ik daardoor bijvoorbeeld niet beveiligen, doordat de stroom met regelmaat uitvalt. Waar kan een particulier burger zijn recht halen in suriname; nergens anders. In andere landen is het normaal dat bij stroom tekort je nog schade vergoedingen kan verhalen van bederf goederen en kortsluitingen op je electrische apparaten. Normen en regels blijkt nog heel ver in suriname.


  Maak melding

 7. Ik heb geen goed woord meer over suriname en surinamers die verantwoordelijkheid niet kunnen dragen waarbij steeds de mensen de dupe worden..Verantwoorlijkde surinamers die tevens een bedrijf niet doelmatig en met beleid kunnen uitvoeren, dienen meteen vervangen te worden met mensen die weten waar het om gaat..EBS mag geen excuus meer gebruiken om de energie tekorten goed te praten..


  Maak melding

 8. Beste Fleur,

  Ik weet niet als jij op de hoogte bent van powerplants die draaien op HFO voor de leek
  ( HEavy Fuel oil of anders gezegd zwarte vloeibare troep zie het is een soort teer
  die dan verwarmd wordt tot 140 graden.)

  Maar het is inderdaar lekker die goedkope HFO alleen jou motoren zijn dan eerder aan hun onderhoud toe. En EBS kennende is daar niet zo een ster in want A je hebt meer slijtage en B de onderdelen kosten geld.

  HFO heeft ook een goede installatie nodig die je brandstof op 140 graden moet houden zodra je hiervan gaat afwijken heb je problemen met pompen en verstuivers.
  en je moet zker van zijn dat je de juiste troep krijgt aangeleverd want vaak is deze HFO niet in de juiste samenstelling. HFO is een soort afval brandstof van alle rest producten die er maar zijn dus thinner, remolie, motorolie noem maar op het zit erin.

  Ik ben geen voor stander van diesel maar er is ook een Soort MDO op de markt (marine diesel oil) die wat goed koper is dan de diesel waarop de normale auto opdraaien.

  Het klinkt raar maar suriname zou best wat gas motoren kunnen plaatsen.
  Gas motoren hebben een schonere verbranding en de powerplants staan altijd in woonwijken of in de buurt daarvan.
  Nadeel: het land is niet bekend met de gas motoren en technologie.
  en wie voldoet nou aan milieu eisen in suriname??

  maar ja ik zeg altijd in suriname is men bezig het verleden in het heden te herstellen.
  De toekomst ja dat is nog ver he……………….


  Maak melding

 9. Inderdaad Aboikoni, HFO is een soort residu die eerst voorverward dient te worden ,voor het verkrijgen van de juiste viscositeit (= taaiheid of stroperigheid van een vloeistof), om de meest optimale verbranding te hebben. Marine diesel of gasolie kan ook een optie zijn maar de prijs hiervan is nog steeds veel hoger dan HFO.
  LNG (gas) is vooralsnog de meest goedkoopste en schoonste vorm van brandstof voor powerplants & gensets, echter heb ik begrepen dat Staatsolie dit produkt nog niet verhandeld.

  Voor wat betreft de HFO motoren lijkt het mij geen probleem, want weet je hoeveel van deze motoren op dit moment in ‘full running load’ zijn zonder al te veel problemen en/of kosten. Als deze maar on time de juiste periodieke inspectie’s, (preventief)onderhoud, overhaul, etc. verkrijgen.

  Zet bv de kosten die men het afgelopen jaar extra heeft moeten betalen voor dieselolie tegenover een vervroegde overhaul beurt van een HFO dieselmotor en je zult merken hoeveel je had kunnen besparen aan brandstofkosten. Ook de afschrijving van zo’n installatie (economische levensduur) kan interessant zijn omdat deze korter is dan bv een normale diesel installatie.
  Ergo, er spelen vele factoren die de kost & verkoopprijs bepalen, echter moeten deze zeer goed (en met alle details) in kaart worden gebracht aleer de juiste beslissing kan worden genomen.


  Maak melding

 10. Hi fleur,

  ik ben met je eens dat het goedkoper is om te draaien op HFO ipv diesel . sterker nog je haalt er meer vermogen uit op HFO vanwege de hogere temperatuur van je HFO. Echter je installatie voor HFO komt er ook nog bij kijken. JE moet altijd rond de 380Cst zitten.

  Maa goed zal niet te technische verder gaan. Rock bottom is dat HFO goedkoper is maar er hangt wel een prijskaartje aan.

  Ik weet dat op de long run het rendabel.
  Ik snap alleen niet dat EBS jarenlang op diesel heeft staan draaien.

  wat voor onderhouds plan heeft EBS? Dat weet ik niet?

  Hebben ze niewe Gensets gekocht of gewoon tweede hands.

  Zelf zit ik in onderhoud van Diesel moteren en zie wel de voordelen in van HFO maar ook de nadelen.

  Lees nadelen: Je installatie voor je HFO condities.
  opleiding, ervaring personeel en supply van heavy fuel en vooral je opslag.

  Weet niet als EBS hier op kan inspelen . Zou eigenlijk leuk zijn als zij ook een reactie zouden geven hierop.
  ik ga even de site van EBS opzoeken en hun email adres dan zal ik vragen om hun mening.

  Hopelijk kan iemand van de technische dienst reageren.


  Maak melding

 11. zoveel inteligente opmerkingen.
  it takes no saint to see the thruth i will need at least five godnesses to implement it.

  corruptie is de kanker die elke ontwikkeling in de weg staat.
  zolang de corruptie niet geneutraliseerd is
  is ontwikkeling een uopia.
  vraag het aan demon.
  al onze goud hij is een abani voor mij.


  Maak melding

 12. Aboikoni, nu jij in jargon spreekt (380 cst) weet ik het zeker dat je een kenner bent van deze materie. Check de volgende site http://www.nvebs.com
  Ik heb m’n diensten reeds aangeboden, maar tot op heden helemaal geen respons.
  ‘God speed’ my friend !


  Maak melding

 13. Hi fleur,

  Ik heb de site inderdaad gezocht en gevonden ik had al naar fam gebeld naar su. om het nummer te vragen.
  Gebeld naar het bedrijf maar geen antwoord wel twee namen die de plant onderhouden.

  Wel grappig om een bedrijf via de voordeur te benaderen maar je merkt al gelijk dat dit niet de juiste manier is.

  omdat ik het niet echt kan laten om te weten wat de reden is waarom ze niet hun systeem aangepast hebben zal ik zelf gaan vragen via de achterdeur.

  Ik denk dat ik zelf langs moet gaan als ik daar op vakantie ben.

  zou je mij kunnen mailen op aboikoni2@hotmail.com dan praten wij wel verder.

  Zijn er verder nog mensen die meer weten waarom de EBS niet overstapt op HFO?
  Ik zou het graag willen weten …………………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.