Eenvoudig klimaatwaarschuwingsysteem in de maak

0

PARAMARIBO, 9 jun – Er wordt een eenvoudig klimaatwaarschuwingsysteem voorbereid voor gebruik in het binnenland. Dit meldt het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding, NCCR. Onder meer wordt gelet op de samenhang tussen de hoeveelheid neerslag in een bepalde periode en de mate van stijging van het rivierwater. Er worden reeds testen uitgevoerd.

Op verscheidene plaatsen in het rampgebied zijn meters gevestigd. De data worden nauwgezet bijgehouden. Het systeem heeft, hoe pril ook, zijn nut reeds bewezen. Voor het NCCR is het te vergelijken met een early warning systeem. Maatregelen kunnen dan ook tijdig aangepast worden aan de omstandigheden. Die zijn de laatste dagen weer drastisch ten kwade gekeerd.

Verscheidene dorpen zijn ondergelopen, waaronder Asidonhopo, waar zich de residentie bevindt van grootopperhoofd Belfon Aboikoni. Ook het vakantieoord Awaradam, dat onlangs de deuren weer opende, heeft het zwaar te verduren. Volgens het NCCR zijn er reeds ruim vijfentwintigduizend voedselpakketten geleverd. Steunpunten zijn voldoende bevoorraad voor directe actie.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.