Capriolen Somohardjo liggen zwaar op de maag

25

PARAMARIBO, 8 jun – De capriolen van parlements- en Pertjaha Luhurvoorzitter Paul Somohardjo liggen de politiek zwaar op de maag. Zijn laatste stunt, het via een omweg verkrijgen van een stuk domeingrond, is slecht aangekomen. “Ik weet niet wat ik tegen al die sociaal-zwakkere mensen moet zeggen, die bij mij de deur platlopen en vragen om een perceel”, aldus NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch.

Die mogen mooi jaren wachten op een antwoord, zo dat ook werkelijk komt. “Aan al die mensen zeg ik dat de minister bezig is te evalueren en dat ze geduld moeten hebben. Dit brengt me ernstig in verlegenheid; ik sta met de rug tegen de muur”, zegt Wijdenbosch tegenover de Ware Tijd. Volgens Jenny Geerlings-Simons van de oppositionele NDP is het overheidsgezag in het geding.

Er is pas een anti-occupatiewet aangenomen om krakers en illegale bezetters van domeingrond te lijf te gaan. Die doen het vaak uit nood, omdat grond aanvragen een ware bureaucratische lijdensweg is. “Dit is extra pijnlijk, binnen het licht van de occupatiewet. Daarmee ga je wel achter burgers aan om ze in de gevangenis te stoppen, terwijl je als overheid zelf de hand in eigen boezem moet steken”, aldus Geerlings-Simons.

Wijdenbosch wil dat de regering optreedt. “Ik verwacht na alle commentaren, dat de regering dit niet zomaar zal laten voorbijgaan. Zeker nu blijkt dat de stichting nog niet bestond bij de toekenning van het terrein.” Voor Simons gaat dit niet ver genoeg. “Het gaat niet om Somohardjo en dat hij moet hangen. Dit is een symptoom van een oude gewoonte. Dit gebeurt allang op grote schaal, en niet alleen onder deze regering.”


25 REACTIES

 1. Venetiaan help
  Hoe kan je met deze tarantula samenwerken??
  Stuur hem voor Bouterse, die kan hem leren hoe het hoort hoor, niemand anders. Aarzel niet doe het nu.
  U zo een eerlijke man als President, U moest het nooit toelaten. Behalve al dit soort praktijken is somo ook iemand die discrimineert. Pas op Vene, jepi joe blaka brada nanga sisa
  Is nou tijd,de armen hebben u nodig, we hebben een eigen perceel nodig, is onze volste recht

  tjau


  Maak melding

 2. Ruth, ik hoop dat je je blijft verzetten tegen deze onbillijkheid en dat je ook tegen elk voorstel zal zijn dat tegen het belang is van de kleine man en niet via de achterdeur zal weglopen omdat je de regering door dik en dun moet steunen. Loop niet in de voetsporen van Kruisland.
  Is het nu te begrijpen waarom de A-combinatie toen zo gehandeld. Elk voorstel van de regering wordt door de ja-knikkers altijd goedgekeurd om den brode.


  Maak melding

 3. Ik denk dat het nieuw front verantwoordelijk gehouden moet worden voor deze corrupte activiteiten van ‘Somohardjo en zijn jonge vriendin'(een vos verliest zijn haren , maar zijn streken niet)

  Het front moest koste wat koste regeren , en hebben dit gedoe zelf gecreeerd.


  Maak melding

 4. jammer is dit.

  Het beleid bij de domeinen is een hoopje troep.En dit kan ik met ervaring zeggen.Als je geen kruiwagen hebt kom je niet verder.
  Als je voor een overdracht van een perceel 12 jaren moet wachten dan is dat normaal bij de domeinen.
  Heb persoonlijk meegemaakt waarbij een overdracht na 10 jaar nog niet plaats had gevonden.
  Op gegeven ogenblik waren nog een paar van die mede-ondertekenaars al overleden.
  Er moest opnieuw handtekeningen verzameld worden.De vraag is nou ,hoe zou ik die mensen die reeds overleden waren weer gaan vragen om een handtekening te plaatsen onder de stukken.want die lagen al in hun graf.

  Dus er is niks anders dan een stelletje boeven die daar werken onder supervisie van boeven.De stukken worden gewoon opgestapeld terwijl de tijd niet je wacht.

  Geen gezond beleid.
  Jammer met al die corruptelingen als Pa-olo Somo en zijn achterband.
  Vene is ook niet achter met Sardjoe en brunsie.

  Wie ga je aanhouden en opsluiten.Die hele Santo boma heeft al geen plaats.
  niks gaat goed bij de domeinen.Maar ik kan me ook voorstellen als je onder supervisie van analfabeten moet werken, hoe het beleid eruit gaat zien.Geen projectmatig werk.En daarvoor moet je ook niet veel geld hebben ,maar kennis.


  Maak melding

 5. Letterlijk het topje van de ijsberg

  Dat men nu zo`n heisa over een oneerlijk verkregen stuk grond maakt snap ik even niet.
  Men is in Suriname al decenias bezig elkaar grote lappen domeingrond toe te spelen.De politiek staat er door de jaren heen bol van.En nu praat men over een perceeltje van pakweg 400 m².Mensen laten we mekaar niet gek maken,hier kan je niets tegen doen.Kijk,lees en huiver.Dat die lui boeven zijn staat buiten kuif.Dat die lui niet aan de armen denken die al jaren op een lijst staan,indien ze al een stuk grond hebben aangevraagd.dat moeten we nu al weten.De Surinaamse politici gaan in de politiek om hun eigen connecties domeingrond te geven,en dat gebeurd al jaren ook met voorrang,boven mensen die al lang op hun beurt wachten langs de reguliere weg.Hoe komen die kopstukken van bepaalde politieke partijen aan zulke grote stukken domeingrond?
  vriendjespolitiek. (Nepotisme)


  Maak melding

 6. Look who`s talking,een parlementarier van NPS,hoe durft ze,de NPS heeft door de jaren heen ook familie en vrienden aan grond geholpen,dat is hoe het er aan toe gaat in Suriname,allemaal 1 pot nat.
  Venetiaan kan niets doen of zeggen,anders valt het kabinet,die man zit daar niet voor het volk,maar voor zich zelf.Dat krijg je met het boeventuig in zee gaan,hij is bereid zijn moeder aan de duivel te verkopen enkel om maar te regeren(hij heeft nog niet genoeg gejat).


  Maak melding

 7. voor de verkiezing van mei 2005
  was er ook een gerucht dat hr adjodia ook ergers 400 ha grond heeft gekregen en wie praat nu een jaar later over niemand, voor mij moet de O.M zijn werk doen en alles laten onder zoeken en i.d.n alles terug vorderen en de ambtenaren die hier aan mee gewerkt hebben vervolgen


  Maak melding

 8. Kom nou mensen, ergens moet er een stop worden gezegd. Is dit nu geen tijd om dat dan werkelijk te doen? En ook nog somo naar huis te sturen. Maar ik denk dat die eerder die chinese minister op laat draaien voor de verantwoordelijkheid en hem eerst laat weggaan alvorens hij zijn plaats wil afstaan.
  Nou ja, al met al… die chinees doet ook voor den domme


  Maak melding

 9. Laat mij voorop stellen dat ik geen hoge pet heb van welke politici dan ook in Suriname, Maar dit is een ‘Golden oppertunity’ voor Venitiaan. Als hij Somo nu na het zoveelste schandaal keihard aanpakt, denoods ten koste van de coalitie en indien nodig nieuwe verkiezingen uitschrijft zal hij zowel nationaal als internationaal zoveel Good Will kweken dat ik durf te wedden dat zijn partij er mocht hij verkiezingen moeten uitschrijven voordeliger uit voortkomt.

  Ik zou zeggen Vené laat de ballen zien die ik denk dat je niet hebt & Prove me wrong.

  Dat zal mij en vele anderen die in Nederland wonen en er hebben gestudeerd hoop en kracht geven om de stap te durven maken terug te keren.
  Het gaat natuurlijk niet om ons alleen, maar vele van ons hebben kinderen. Ik wil mijn kinderen niet uit hun vertrouwde omgeving halen en ze naar een land brengen waar dit soort activiteiten meer regel zijn dan uitzondering, met als gevolg dat ik gefrustreerd raak en ze dan weer naar de ander kant van de oceaan moet brengen


  Maak melding

 10. Keer op keer wordt bewijs geleverd dat de huidige leiders in Suriname niet deugen.

  Noem maar een ding die ze gerealiseerd hebben.

  Hoe ze de monetaire stabiliteit in stand houden mag joost weten. Kan zijn dat het een zeepbel is.

  Het enige wat tot nog toe goed is gebeurd is de oprichting van Staatsolie.

  Dankzij DD Bouterse. En Staatsolie is de toekomst van Suriname. Let maar op.


  Maak melding

 11. al geef somo jullie gronden. als je geen geld hebt om te bouwen waarom heb je dan geld nodig voor een perceel????

  ai na ekte kel dja so


  Maak melding

 12. nu willen ze gratis gronden
  straks gratis woningen
  en ja hoor straks willen ze ook een uitkering

  laat ze harder werken zoals wij dat hier doen en anderen daar ook

  desnoods 3 banen waarbij man en vrouw werken
  en er is werk volop

  ja behalve als je je nek niet voor wilt uitstreken>>>


  Maak melding

 13. Het hoeft helemaal niet zo lang te duren, de huidige leiders en de ambtenaren zijn gewoon een stelletje luie donders die volgens mij nog geen 4 uur per dag werken, hoe wil je dan efficient werken.
  Herscholing van die grappemakers, dat moet er gebeuren. Ik ben laatst (na 21jr) weer een keertje naar suriname geweest, Je kan niet eens relex lopen op straat,en rustig om je heen kijken is er ook niet bij……..je moet voordurend naar beneden/grond kijken anders lig je zo plat. De straten zijn echt vol gaten, en iedereen knalt zijn auto maar ergens neer.
  Waar het je een godsnaam een regering voor nodig????

  Marron


  Maak melding

 14. eindelijk een stuk met duidelijk inhoud kunnen lezen na lange tijd,van steven,helemaal eens met je opmereking,alleen wil ik nog het volgende toevoegen, dat somo gewoon de boel chanteert,die man hoort niet i/d assamblee maar in de gevangenis, die achterlijke idioot riep toen hij voorzitter v/h parlement werdt dat hij de hoogste baas was van hetland .somo is gewoon een verrader die ook bloed heeft aan zijn vingers (lees december moorden)donder die vent op.en zet een jonge geschoolde politiekeloog met verstand van zaken en natuurlijk met tien schone vingers.


  Maak melding

 15. Het is feit dat de instantie Overheid een niet te vertrouwen orgaan is.
  Ze maken wetten en regels voor de burger, maar zij zijn de eerste die zich er niet aan houden en wel altijd via excuses hun gedrag weten recht te praten.

  JRC


  Maak melding

 16. Er zijn ijsbergen een er zijn bergen van stront. Men kan raden wat voor top er in Suriname zit. Deze mensen verdienen op geen enkele wijz respect. Echt het is beschamend hoe ze optreden en geen schaamtegevoel ook.

  Triest triest. Ons land verdient een beter bestuur. Er moet een jonge garde opstaan van
  goed opgeleide mensen tussen de 30 en 45 jaar die het roer omgooien en een beleid ontwikkelen de meet aan de maatstaven van deze steeds verder ontwikkelende wereld.


  Maak melding

 17. wie zonder zonde is ,gooi de eerste steen zegtGesoes! en de beste stuurlui staan aan wal;holle vaten klinken het hardstststst! wie regeert met de Uzi….?zijn mensen die hun verstand niet ontwikkeld hebben…


  Maak melding

 18. die somo heeft toch kenbaar gemaakt dat hij vene,s baas is.de hele top die daar zitten zijn stelletje boeven.kinderen raken in trance het zijn de geesten die de fronters hebben opgeroepen om de verkiezing te winnen.
  stelletje drugsdealers allemaal.
  Gods molen maalt langzaam,maar zeker.je zal het merken hoe het einde zal lopen niets komt voor zijn tijd.
  Akuba.


  Maak melding

 19. Pae, je hebt gelijk. En Ruth: hoeveel NPS ‘ers hebben reeds een stuk domeingrond gehad? En Simons: hoe komt men aan het stuk domeingrond waar het OCER-gebouw nu op staat ? De pot verwijt de ketel, dat ie zwart is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.