Wereld Natuurfonds bezorgd om impact goudwinning

8

PARAMARIBO, 6 jun – Er is alle reden tot zorg over de invloed van goudwinning op het Surinaamse natuurmilieu. Dit stelt het Wereld Natuurfonds, WWF. Hoewel Suriname wel vaart bij de huidige recordprijzen op de wereldmarkt voor goud, worden grote verliezen geleden op milieugebied. De grootste dreiging komt van de giftige stoffen die bos en rivieren in geloosd worden.

Vooral kwik en cyanide worden overal gedumpt, vaak zonder de minste aarzeling. Met name kleine mijnbouwers maken zich hie schuldig aan. Ook vanuit de grote bedrijven gaat een bedreiging uit, hoewel die meer voorzorgsmaatregelen treffen. “Mijnbouwbedrijven in Suriname en Guyana plegen nog altijd een aanslag op de natuur”, stelt het WWF in een verklaring in verband met Wereld Milieudag.

Uit de Gros Rosebelmijn in Brokopondo alleen is de afgelopen twee jaar ruim twintig miljoen dollar winst gehaald. De eigenaar, het Canadese Cambior, investeert ruim tweehonderd dollar per ounce goud. De winst per ounce wordt berekend op ruim zevenhonderd dollar. De grootste angst van het WWF is dat eenmaal in het miliue, de gifstoffen nog jaren actief blijven.


8 REACTIES

 1. Wat is echt niet begrijp is hoe stom de surinaamse regering wel niet is. ze laten anderen rijk worden over de rug van de natuur. natuurlijk draait het allemaal alleen maar om geld, maar straks, als het allemaal te laat is en de zakkenvullers die nu in de regering van suriname zitten, liggen te rotten in diezelfde aarde, verdwenen zijn, wie gaat dan het land helpen? in azië zijn de regenwouden al bijna weggekapt, dat wat wij in zuid-amerika hebben, gaat er zo ook aan. mensen, laten we de handen ineen slaan en hier iets aan doen. maar dat kan alleen maar als iedereen het doet, en niet een handjevol mensen. we moeten net zolang doorgaan tot het effect heeft. we moeten niet alleen denken maar het vooral doen! wie wil????


  Maak melding

 2. we moeten deze regering naar huis sturen, en NDP van bouterse aan de macht helpen zij hebben nog tenminste ballen, om die K.T bedrijven die ons mooie land naar de kl…. willen helpen het land uit te gooien.
  vene denk aan je eigen mensen.
  of heb je ook al een rekening in het buitenland ?


  Maak melding

 3. Wie heeft deze beleidsmakers gekozen?????Elk volk krijgt de regering die ze verdiend.Klagen is nu zinloos dus het is afwachten tot de volgende verkiezingen!!!!!!


  Maak melding

 4. Gaddo neh sribbie, al weer te veel watra, die stuwdam houdt ook alles tegen. dit is maar het begin. alle achterover gedrukte money, uit je zakken kloppen, want kondre mang eh abhbhie nootthoe. No wang kis kissie torie ouehnoe wang yherreh.!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Zoveel winst heeft Rosebel gemaakt
  20 miljoen dollar winst uit het winnen wan goud en het verpesten van het milieu.

  De mens wordt gedreven door winst, of er nu een andere Regering aan de macht komt of niet, we gaan gewoon door met het op korte termijn rijk worden.

  TENZIJ WIJ EEN ALTERNATIEF AANGEBODEN KRIJGEN OM OP EEN ANDERE MANIER GELD TE VERDIENEN.

  En waarom investeert WWF niet in het behoud van de natuur in Suriname? Waarom geven zij de Surinaamse Regering geen beter alternatief, dan roofbouw plegen op ons bos en vervuiling met zeer giftige stoffen, als het hen zo na aan het hart ligt? Waar zijn de gelden om het bos te beschermen tegen houtkap en goudwinning.

  Indien de regering harde euro’s zou krijgen om het bos te behouden, zouden zij niet het bos kunnen toewijzen aan gewetenloze bandieten die op korte termijn rijk willen worden.

  Hoe moeten zij anders een geldsysteem opzetten om alle kosten te betalen die een regering maakt om een land te besturen?

  TELL ME WWF


  Maak melding

 6. Kaweri,

  dat is een duidelijke kijk op wat er speelt. Zolang de regering alleen maar op de vingers wordt getikt, zonder dat er een alternatief of constructieve hulp geboden wordt door deze organisatie, is het niet reeel om van een land als Suriname te verwachten dat zij een van de weinige middelen die het land heeft om inkomsten te verwerven van de hand te doen.

  De WWF mag best kommentaar geven op het beleid, maar dan moeten ze ook een helpende hand bieden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.